përfitime shëndetësore vegane vs vegjetariane


përgjigje 1:

Ndihem sikur ka dy përgjigje këtu. Unë do të përgjigjem me sa më pak paragjykim të jetë e mundur.

Nga pikëpamja morale dhe mjedisore, unë ndiej se veganizmi është zgjedhja më e mirë. Veganizmi nuk ka qenë kurrë më i lehtë dhe më i shijshëm sesa tani. Ka shumë zgjedhje atje me gjithnjë e më shumë zinxhirë kryesorë që përpiqen të marrin një copë byrek me vegan. Shihni zinxhirë si A&W Canada. Ata filluan të shesin përtej burgerëve dhe shpejt u shitën. Pa dyshim që ky nuk është një produkt vegan pasi vjen me mayo si parazgjedhje, por mund të kërkohet pa të. Kjo sipërmarrje ishte aq e suksesshme sa çoi në qeverinë që të investonte 150 milion dollarë në industritë që prodhojnë produktin për të bërë këto ushqime. Më së shumti fasule! Shëndeti juaj dhe planeti do ta vlerësojnë këtë dietë.

E gjithë kjo që u tha, veganizmi është një ndryshim i stilit të jetës dhe nëse jetoni në Amerikën e Veriut, një veprim drastik. Do të thotë të shikosh se nga janë bërë rrobat, këpucët, të kontrollosh etiketat dhe të kufizosh se ku mund dhe nuk mund të hash apo edhe të bësh dyqan. A është kaq e keqe sapo të bëni këtë ndryshim? Jo ne te vertete. Sidoqoftë mund të jetë paksa shqetësuese për konsumatorin mesatar. Për të mos përmendur pjesën e komunitetit vegan që shikon me lart vegjetarianizmin. A duhet t'i trajtojmë kështu ata që përpiqen të bëjnë ndryshimin? Shoqëria në tërësi nuk është miqësore vegane, dhe ju do të duhet ta kuptoni këtë kur të priteni (shpresojmë që edhe miqtë tuaj ta bëjnë). Fairshtë mjaft e çmendur sa gjëra përmbajnë qumësht ose produkte shtazore, me të vërtetë nuk i vëreni derisa të filloni të kontrolloni etiketat. Ju do të filloni të pyesni veten pse kjo qumështore është edhe aty kur produkti do të ishte po aq i mirë pa të.

Për fat të mirë tani ka një zëvendësim për gati gjithçka, dhe nëse jetoni në një lagje që plotëson dietën, ka shumë pak justifikime për të mos praktikuar veganizëm.

Kështu që mendoj të përmbledh gjërat, kjo varet shumë nga vendi ku jeni në jetë, si gjeografikisht ashtu edhe shpirtërisht. Një person i vendosur duhet të jetë në gjendje të bëjë ose një punë pavarësisht nga këto gjëra, por ka shumë për t'u marrë parasysh, përfshirë moralin e situatës.

Cilado që ju përshtatet më shumë në këtë kohë të jetës, ju falënderoj që bëtë zgjedhjen, ka rëndësi. Ju po merrni një vendim të mrekullueshëm dhe po ndikoni pozitivisht në jetën dhe mjedisin tonë. Bëni hapa për fëmijë dhe nuk do të humbni asgjë, ka shumë burime dhe receta të shkëlqyera për kuzhinierin aventuresk!

Ps Unë e di që kjo është një temë e diskutueshme dhe shumë nuk do të pajtohen me mendimin tim. Unë jam i hapur për një debat dhe do të doja bisedën. Le ta mbajmë me stil edhe pse ju lutem.përgjigje 2:

Kjo varet plotësisht nga se nga cili kënd po e shikoni.

Ekologjikisht - veganizmi ka shumë të ngjarë (nëse nuk ndodh që të merrni të gjithë ushqimin tuaj nga shumë të lashta / kultura të larta të përdorimit të ujit që nuk ka shumë gjasa - le të punojmë në supozimin se si për vegjetarianët dhe veganët në këtë debat ata nuk e bëjnë atë, po ?)

Moralisht - lopët qumështore përfundojnë të theren rreth 4-6 vjeç, jetëgjatësia e tyre është mbi 20. Viçat qumështorë ose vriten menjëherë (në Mbretërinë e Bashkuar nuk ka një treg për mish viçi me të vërtetë kaq financiarisht, fermerët janë më mirë t’i pushkatosh kur të lindin për herë të parë) ose të dërgohen për mish viçi në moshën disa muajshe. Pulat mashkull ngrihen të gjallë ose mbyten në një qese. Pulat vezët dërgohen për të therur rreth 18 muajshe. Ekziston një hipokrizi e qartë në ata që nuk duan të hanë mish për shkak të vdekjes së kafshëve, por hanë vezë dhe qumështore. Prandaj moralisht veganizmi fiton.

Shoqërisht - është më e lehtë, në shumicën e vendeve të jesh vegjetarian sesa vegan, ka më shumë mundësi vegjetariane në shumicën e restoranteve, mund të futesh në çdo kafene dhe të dish që mund të kesh një latte, madje edhe ngrënësit më energjikë të mishit mund të mendojnë për një artikull vegjetarian për të gatuar nëse po kaloni, nuk keni pse të mendoni për rrobat kështu që edhe pse është më e lehtë se kurrë të jesh vegane, është shoqërisht më e pranueshme dhe më e lehtë të jesh vegjetarian.

Shëndeti - qumështi ka qenë i lidhur me kancere të ndryshme duke përfshirë gjirin, vezoret, mëlçinë, prostatën dhe zorrën. Vezët janë tepër të larta në kolesterol, për të cilat trupi i njeriut nuk ka nevojë pasi prodhojmë kolesterolin tonë. Kolesteroli padyshim që është nxitësi kryesor i sëmundjes së zemrës, vrasësi më i madh në botën perëndimore. Por, anasjelltas, një dietë e planifikuar dobët vegane mund të ketë efekte të pafavorshme shëndetësore (atëherë përsëri mund të ketë një dietë vegjetariane të planifikuar keq). Duke supozuar se e planifikoni dietën tuaj mirë dhe plotësoni me B12 (dhe në varësi të vendit ku jetoni vitaminën d, por mishngrënësit duhet ta bëjnë këtë nëse jetojnë në vende me nivele të ulëta të diellit), atëherë një dietë vegane e bazuar në bimë ushqimore do të ishte më e shëndetshme se sa një dietë vegjetariane me ushqim të plotë.

Unë ndoshta jam i njëanshëm si një vegan, por unë kam qenë një vegjetarian për shumë, shumë vite dhe e vetmja pikë që vegjetarianizmi fiton për mua është shoqërore, ishte shumë më e lehtë si ngjarjet e punës dhe gjërat e tjera të jesh vegjetarian sepse diku gjithmonë ka sanduiçe me djathë . Por, vetëm në kohën kur kam qenë vegane gjërat kanë shkuar shumë më mirë. Po shoh shumë më shumë 'vakte univerale' të cilat janë vakte vegane pa gluten që i përshtaten stilit të jetës, nevojave fetare dhe alergjive që janë super përfshirëse dhe shpresoj të merren nga të gjitha industritë.përgjigje 3:

Ju duhet të siguroni një kontekst për atë që po kërkoni. Kuptoni që veganizmi është një degë e vegjetarianizmit.

Veganizmi është një kryqëzatë morale që ka implikime për jetën e përditshme. Veganizmi është besimi moral se është e pamoralshme të përdorësh kafshë në çfarëdo mënyre (ushqim, veshje etj.) Bazuar në një supozim metafizik që kafshët (të gjitha kafshët nga lopa te merimanga) janë moralisht të barabarta me njerëzit.

Veganizmi është forma më ekstreme e vegjetarianizmit. Vegjetarianizmi është më i rrjedhshëm në ideologjinë dhe arsyetimet e tij. Gjithashtu, për mungesë të një përshkrimi më të mirë, vegjetarianizmi ka më shumë shtresa. Shumë vegjetarianë zakonisht janë në rregull me qumështore, vezë, dhe disa me peshk dhe insekte. Për vegjetarianët, çështja nuk është aq gjithmonë moralisht absolute sa veganët.

Nëse do ta krahasoja atë me botën e stërvitjes, vegjetarianët janë vrapues, veganët janë ndër-montuesit kultish. Nëse do ta krahasoja atë me fenë, vegjetarianët janë si krishterimi anglikan, veganët janë shkencëtarët tuaj.

Sidoqoftë, përsëri në pyetjen tuaj, ju duhet të specifikoni se si doni të vlerësojmë se si është më mirë apo jo.

Duhet të keni kujdes nga dietat e etiketave. Ato kanë një qëllim, dhe si i tillë çdo i ashtuquajtur hulumtim bazohet në avokim, jo ​​objektiv. Veganet janë më të këqijtë në këtë drejtim. Meqenëse thelbi i lëvizjes është një kryqëzatë morale, objektiviteti dhe e vërteta zënë një vend të kauzës. Nëse tashmë besoni se përdorimi i kafshëve është i gabuar, atëherë do t’i besoni vetëm pohimeve që mbështesin ato që shkaktojnë dhe mosbesoni tek ato që shprehen ndryshe.

Në fund të fundit, ne nuk jemi lopë. Trupat dhe sistemet tona të tretjes nuk janë përshtatur vetëm në një dietë bimore. Sigurisht, ne mund të "mbështesim" deri në një farë mase për këtë, por nuk ka asnjë provë në biologjinë tonë evolucionare që tregon se një dietë bimore është ideale. Ne jemi një grabitqar i kulmit.

Përtej kësaj, mos e ki mendjen se veganizmi do të thotë se duhet të zhdukim kafshët grabitqare. Nëse është e vërtetë që kafshët vuajnë në të njëjtën shkallë me njerëzit, atëherë kjo nënkupton që ne duhet të parandalojmë luanin të hajë gazele. Veganizmi është, në thelb, një luks pa kuptim i shoqërive të begata, të bollshme.përgjigje 4:

Cilat janë kriteret?

Për shëndetin: duket se dieta vegane është më e mirë. Edhe udhëzuesi i ri kanadez i ushqimit nuk ka produkte qumështi (dhe për arsye të mira). Vezët janë një burim i kolesterolit të keq kështu që duke i lënë ato nga dieta do të ulni nivelet e kolesterolit.

Për planetin: duket se dieta vegane është më e mirë. Ka gjithnjë e më shumë kërkime që sugjerojnë se ne duhet të kalojmë në dietën me bazë bimore në mënyrë që të zvogëlojmë ndikimin tonë negativ në mjedis. Prodhimi i qumështit kontribuon në emetimin e metanit që është një gaz serrë. Mbeturinat nga çdo fermë blegtorale ndotin ujin dhe tokën. Thjesht google.

Për ndërgjegjen tuaj: duket se dieta vegane është më e mirë. Nuk mendoj se ka nevojë të shpjegohet pse.

Për të mbajtur miqtë dhe familjen tuaj të lumtur dhe, në përgjithësi, për të pasur një status më të mirë shoqëror: dieta vegjetariane është më e mirë. Moreshtë më e pranueshme të jesh vegjetarian sesa një vegan. Njerëzit do të mendojnë se ju keni dhimbje në gomarin e tyre dhe prania juaj e vetme do t'i bëjë ata të pakëndshëm dhe ndoshta agresivë.

Për kënaqësi më pak të kufizuar në jetë: dieta vegjetariane është më e mirë. Ka shumë më shumë mundësi ushqimi vegjetarian sesa mundësi ushqimi vegan. Sidoqoftë, nuk është një luftë që unë të shijoj ushqimin tim, por kjo është ndoshta për shkak se unë jetoj në një vend dhe kohë ku veganizmi është i popullarizuar. Duhet gjithashtu pak më shumë kohë për të blerë produkte të reja kur jeni vegan pasi që duhet të kontrolloni përbërësit. Me kalimin e kohës, kjo bëhet si një natyrë e dytë, megjithatë, unë ende ndihem i zhgënjyer sa herë që shoh se produktet vegane në dukje nuk janë vegane. Për shembull, pse ata duhet të vendosin qumësht në ndonjë çokollatë të errët? Nuk ka kuptim.

Ky është krahasimi im i dietave vegane dhe vegjetariane bazuar në njohuritë dhe përvojat e mia personale.përgjigje 5:

Varet. Më mirë është një fjalë subjektive, kështu që si vegan, unë personalisht do të thoja të jesh vegan është më mirë sesa të jesh vegjetarian.

Unë fillova si vegjetarian shumë pak sepse tashmë kam parë një video mbi tmerret e industrisë së qumështit. Unë u largova së ngrëni mish dhe gjithçka që shkon me të brenda natës, kështu që nuk isha gati të bëhesha një vegan i plotë edhe pse më ndiqte çdo ditë.

Në një nga protestat e mia të kafshëve, i thashë një shoku tjetër të pronarit se isha vegjetarian (ndryshim i madh i stilit të jetës për mua) dhe ajo dukej aq e zhgënjyer dhe tha "shko vegane". Mendova se ajo ishte një lloj befasie, por më pas kuptova që industria e qumështit është po aq mizore dhe e tmerrshme sa industria e mishit / fermat e fabrikës. Ajo kishte të drejtë.

Si vegjetarian, u mbështeta tek qumështori për të kaluar dhe ndjeva një faj të tillë për këtë.

Nëse të gjithë do të shikonin vetëm klipe të asaj që ndodh vërtet në fermat e fabrikave ose fermat e qumështit, ose të shikonin një nga shumë dokumentarë të mrekullueshëm atje, shumica do të hiqnin dorë nga ngrënia e mishit dhe qumështit dhe të bëheshin veganë atë minutë, sepse nuk do të donin asnjë pjesë të kësaj. Ne shkëputemi, kështu që mund të vazhdojmë të hamë atë që na pëlqen. Unë e bëra.

Pasi të shihni atë që shihni dhe të dini atë që dini se nuk ka më kthim prapa. Kjo është arsyeja pse është b ******* kur njerëzit thonë se ata "hoqën dorë" duke qenë vegan sepse (çdo justifikim këtu do të bëjë) përgjigja e vërtetë është që ata kurrë nuk ishin veganë! Veganët nuk kthehen mbrapa! Ushqim i tërë me bazë bimore njerëzit që mbajnë dietë kthehen prapa, gjë që ka kuptim.

Të gjithë njerëzit duhet të bëjnë është të shikojnë një klip të ndonjë prej shumë dokumentarëve atje në industrinë e fermave të fabrikës dhe industrinë e qumështit për të ditur pse njerëzit veganizohen. Ata shkojnë vegan për kafshët. Shendet i mire. humbje peshe, ambienti - të gjitha ekstra, por forca lëvizëse për veganët.përgjigje 6:

Unë kam një përgjigje shumë të thjeshtë për ju. Në fakt ju mund t'i përgjigjeni fare lehtë kësaj pyetjeje vetë.

Nëse dieta vegane do të ishte ajo që ne ishim përshtatur për të ngrënë ndërsa evoluan speciet tona, ju do të prisnit të gjenit kultura vegane në të gjithë botën sot. Ti jo Nuk ka një kulturë të vetme vegane askund në botë, dhe kurrë nuk ka qenë në historinë tonë.

Çiftëzojeni këtë me dy fakte. Në mënyrë që të ruajmë lehtë ushqimin nga shumë prej mikroelementeve thelbësorë që na duhen në dietën tonë për një shëndet të mirë, shumë ushqime vegane duhet të forcohen dhe / ose të plotësohen.

Fakti i dytë është se shumica e njerëzve në planet nuk kanë mundësi të përdorin ushqime jashtë stinës, jo lokale që shumica e veganëve u kërkojnë të mbajnë një dietë të përshtatshme. Onlyshtë vetëm i privilegjuari (kryesisht të ardhura të mesme, njerëz perëndimorë të trajnuar në kolegj nën 30 vjeç), të cilët kanë mundësi të përdorin një gamë të gjerë të mallrave të importuara ndonjëherë nga ana tjetër e botës.

Vendosni të gjitha këto së bashku, dhe kjo duhet t'ju tregojë diçka. Completelyshtë plotësisht e qartë se një dietë vegane nuk është një dietë natyrore për Njerëzit.

Fakti që keni ndarë veganët nga vegjetarianët do të thotë që ju të pranoni që vegjetarianët hanë disa produkte shtazore në dietën e tyre për të ruajtur shëndetin. Shumica e lëndëve ushqyese që ne kërkojmë mund të merren nga një larmi produktesh shtazore, të tilla si peshku, peshku guaskë, qumështi, vezët, gjaku etj. Jo gjithmonë duhet të jetë vetëm mish.

Pra, nëse disa nga këto përfshihen në një dietë vegjetariane aq sa të na japin ushqimin e kërkuar, atëherë po, ne mund të jemi vegjetarianë, dhe shumë kultura janë. Getsshtë e vështirë të jesh vegjetarian në pjesën më të Veriut ose Jugut, ku kushtet mjedisore dhe habitateve do të thotë se kemi një nevojë më të madhe për ushqim të qëndrueshëm.

Nëse "duhet" të jemi vegjetarianë është thjesht një çështje e zgjedhjes personale. Por biokimia dhe morfologjia jonë nuk ka evoluar kurrë për të qenë vegane.përgjigje 7:

I vjetër por unë do t'i përgjigjem. Shumica e këtyre përgjigjeve janë përgjigje të njëanshme (të njëanshme vegane) dhe unë kam nevojë për të shpjeguar në një mënyrë të korrigjuar këto të meta.

Vegjetariane është përgjigjja.

Veganët konsiderohen, nga nutricionistët, jo të shëndetshëm. Për shkak se mungesa e ushqimit me vitamina dhe proteina specifike të fortifikuara në trupin tuaj është një problem i madh.

  1. Mjekët nuk i rekomandojnë veganët të ushtrojnë sa më shumë një mish-ngrënës normal për shkak të rikuperimit të lodhjes, probabilitetit të mosfunksionimit nervor dhe (nëse është një aktivitet frenetik siç është basketbolli ose vrapimi) rikuperimi i muskujve të mangët.
  2. Veganët përdorin suplemente dhe ushqime të fortifikuara MBRET për të "zëvendësuar" proteinat në mish dhe vezë. Cila në të vërtetë nuk është e shëndetshme ... asnjë shtesë nuk është e shëndetshme nëse konsumohet tepër (gjë që bën një vegan i përgjegjshëm)
  3. Mungesa e B12 dhe dhjamit të trupit mund të sjellë efekte serioze negative në një situatë jete-vdekje.

Gjithashtu arsyeja që ju mund të përkufizoni më shumë masë muskulore ndërsa është vegan për shkak të mungesës së yndyrës midis lëkurës dhe muskujve. Kjo NUK do të thotë që ju keni më shumë masë muskulore sesa një mishngrënës që ka muskujt e tij të përcaktuar. Pse Për shkak se muskujt janë të përcaktuar në majë të yndyrës së vogël që digjet në mënyrë që t'i përcaktojë ato. Kjo është arsyeja pse disa të moshuar kanë muskuj të "përcaktuar" por nuk janë aq të fortë sa një person i rregullt.

Sigurisht që çdo trup është i ndryshëm, kështu që në varësi të asaj që trupi juaj është përdorur për të konsumuar për të qenë efikas, atëherë është fresk. Por sipas dietologëve: Një dietë me bazë bimore me lloje të ndryshme mishi, karbohidrate, qumësht të ulët, kalcium dhe vezë është dieta më e shëndetshme dhe e ekuilibruar.përgjigje 8:

Siç kanë thënë përgjigjet e tjera; kjo varet nga mënyra se si e përkufizoni më mirë. Sidoqoftë, këtu është arsyeja pse Vegan është më i mirë se vegjetarian, bazuar në ato që kam mësuar.

Shëndeti

Vegjetarianët ende konsumojnë produkte shtazore. Disa konsumojnë vezë, qumështore, dhe disa madje edhe peshk. E bëra kur isha vegjetarian për një vit. Linjat janë të paqarta dhe kanceri është lidhur

konsumi i produkteve shtazore

. Kur jeni vegan, të gjitha produktet shtazore hiqen nga dieta, kështu që trupi ka më shumë të ngjarë të jetë në

gjendje alkaline

, dhe nivelet e kolesterolit ulen - dy faktorë kryesorë që ulin ndjeshëm rrezikun e sëmundjeve kronike, si sëmundjet e zemrës dhe diabetin.

Stili i jetesës

Meqenëse linjat omnivore janë mjegulluar më shumë me vegjetarianë sesa veganë, vegjetarianët kanë më shumë të ngjarë të kthehen në mënyrat e tyre gjithëngrënëse

me 16%

. Unë dështova kur isha vegjetarian për një vit dhe u ktheva të jem gjithçkaje. Atëherë nuk më pëlqeu si ndihesha dhe shkova për Vegan. Zgjedhja më e mirë që kam bërë. Veganët kanë më pak të ngjarë të rrëshqasin, pasi zhyten plotësisht në dietë dhe bëhet një mënyrë jetese, dhe gjithçka që shkon së bashku me një dietë të tërë me bazë bimore dhe zgjedhje të shëndetshme të jetës.

Mjedisi

300 kg ushqim të bimëve

kërkohet të prodhojë 1 kg të një produkti shtazor. Nëse jeni duke konsumuar qumësht ose vezë si vegjetarian, ju po kontribuoni në një barrë më të madhe për mjedisin - kur mundeni, në vend të kësaj do të hani atë kokërr ose perime të tjera dhe do të merrni të gjitha lëndët ushqyese që ju nevojiten si vegan.

Sipas Dr. T. Colin Campbell

, dhe shumë studime që ai ka bërë - dikush ka nevojë vetëm për 8% proteina në dietë, e cila mund të arrihet lehtësisht nga një dietë e tërë me bazë bimore.përgjigje 9:

Nuk e di pasi nuk di shumë statistika për gjërat. Por është vërtetuar mjaft mirë duke ditur që produktet e qumështit janë përgjithësisht të pashëndetshme për ne dhe unë e di që veganët kanë statistikisht më të ulët BMI. Kjo është dy gjëra që po mbështesin pikat që veganët të jenë më të shëndetshëm. Por unë dyshoj se të dy grupet do të kenë avantazhe dhe disavantazhe në lidhje me shëndetin.

Ne e dimë që veganët nuk do të marrin mjaftueshëm B12 bazuar vetëm në dietë, por kjo plotësohet lehtësisht. Përveç kësaj, njerëzit e çdo grupi mund të jenë të ulët në B12, kështu që kjo mund të jetë një problem për vegjetarianët dhe mish-ngrohjet. Ata do ta kenë më rrallë këtë problem, por jo në një masë të parëndësishme, kështu që mund të jetë e rëndësishme të plotësoni për B12 edhe nëse jeni duke ngrënë mish. Shumica e B12 përmes mishit plotësohet gjithashtu, sepse fermerët shtojnë B12 të shtuar në ushqimin për kafshët industriale.

Ajo që është më e rëndësishme është se veganizmi funksionon dhe është përgjithësisht i shëndetshëm, dhe se ju duhet ta zgjidhni atë për kafshët dhe planetin, në vend se vetëm për shëndetin. Sa më shumë vegan aq më mirë, për kafshët, planetin dhe me gjasë për shëndetin tuaj (varet nga mënyra se si e bëni sigurisht).


fariborzbaghai.org © 2021