është niseshte e shëndetshme


përgjigje 1:

Sheqeri absorbohet në sistemin tuaj më shpejt sesa ushqimi me niseshte. Ajo çon në një përgjigje të insulinës. Ushqimi me niseshte gjithashtu çon në një përgjigje të insulinës, por 1/2 orë më vonë. Pra, sheqeri është më i keq, por niseshtja është e dyta. Perimet dhe pemët nuk çojnë në një përgjigje të rëndësishme të insulinës sepse çdo sheqer ose niseshte në të është e lidhur me fibra. Fibrat lejojnë trupin të thithë sheqerin shumë më ngadalë. Beenshtë prishur nga enzimat tretëse (amilaza kryesisht). Thithja më e ngadaltë e zorrëve do të shmangë shumë çlirimin e insulinës nga pankreasi.

Për t'iu përgjigjur pyetjes suaj: si sheqeri ashtu edhe ushqimet me niseshte janë të këqija për ju pasi absorbohen dhe çojnë në një rritje të kolesterolit LDL, triglicerideve (përmes metabolizmit të mëlçisë) dhe stimulimi i insulinës për një periudhë të gjatë kohore përkeqëson rreshtimin e gjakut anijeve. I gjithë procesi shkakton sulme në zemër dhe goditje në tru. Një dietë mesdhetare ose dietë DASH janë dieta anti-inflamatore që janë të mira për ju. Google ata.përgjigje 2:

Amidoni, si te drithërat dhe patatet e rrënjës, janë karbohidrate komplekse, të cilat vonojnë disi prishjen dhe thithjen e tyre. Këtu hyn Indeksi Glycemic vs Glycemc Load. Indeksi mat ndikimin që ka karbohidratet e ushqimit në sheqerin në gjak. Ngarkesa merr parasysh efektin e fibrave në ushqim, kontrollin e pjesëve, proteina dhe yndyra në ushqim, ushqime të tjera të ngrëna me të, dhe madje edhe mënyrën e gatimit të tyre.

Kjo lidhje:

Indeksi Glicemik - NutritionData.com

ka arsim të dobishëm duke shpjeguar ndryshimin midis ngrënies së një ushqimi të ëmbël pa fibra në vetvete, krahasuar me një ushqim të ngjashëm me fibra me një vakt.

Çështja është që jo të gjitha niseshtjet janë krijuar të barabarta, dhe kur konsumohen në pjesë të përshtatshme si drithërat e plota dhe me ushqime të tjera, nuk do të ndikojnë në sheqerin në gjak aq sa frikësohen shpesh. Shikoni tabelën në atë lidhje më sipër, dhe do të shihni se sa shumë të ndryshme janë efektet e sheqernave të thjeshtë krahasuar me karbohidratet komplekse. vs ushqimet me shumë fibra janë në sheqerin në gjak.

Karbohidratet nuk janë vetëm drithëra. Perimet ekzistojnë në vazhdimësi nga të gjitha burimet bimore. Rrënjët, kërcelli, gjethet, frutat, farat, drithërat dhe mikrobet e tyre janë të gjitha burime të bimësisë së ushqimeve, kryesisht karbohidrate, dhe të bësh dallimin midis tyre është vetëm një përgjithësi e përshtatshme. Të dallosh ato për hir të një diete me karbohidrate të ulëta është disi artificiale.përgjigje 3:

Ata në të vërtetë nuk janë aq të ndryshëm për sa i përket furnizimit me kalori, përveç sheqerit ka më shumë të ngjarë të shkaktojë prishjen e dhëmbëve. Për kohën e shkurtër që saharoza qarkullon në qarkullimin e gjakut para se të shndërrohet në glukozë, ajo ka efekte osmotike dhe madje mund të rrisë vëllimin e lëngut cerebrospinal. Fruktoza që qarkullon, gjysma e molekulës së sheqerit, brenda pak minutash shpëton nga shndërrimi në glukozë nga mëlçia, mund të zbrazë rezervat e ATP duke induktuar fosforilimin e vet. Adenina në ATP pastaj bëhet subjekt i ndarjes së acidit urik. Fruktoza bëhet laktat shpejt dhe mund të acidifikojë gjakun në mënyrë kalimtare. Këto efekte janë aq të përkohshme sa nuk vihen re. Ato mund të zbulohen me anë të analizës së urinës me anë të kromatografisë gazore-spektrometrisë së masës.


fariborzbaghai.org © 2021