përfitimet shëndetësore të lakrës dhe efektet anësore


përgjigje 1:

Lakra i përket familjes së perimeve kryqëzuese dhe siguron një mori ushqyesish, përfshirë fibra, folate, kalcium, kalium dhe vitamina A, C dhe K. Lakra përmban fitonutrientë që veprojnë si antioksidantë për të zvogëluar rrezikun e kancerit të caktuar. Sidoqoftë, ngrënia e sasive të mëdha të lakrës mund të shkaktojë efekte anësore negative, të tilla si fryrje gazi, diarre, ndërveprime me ilaçe dhe hipotiroidizëm.

Lakra përmban sasi të konsiderueshme të rifinozës, një sheqer i patretshëm. Ky sheqer është një lloj i karbohidrateve komplekse që kalon nëpër zorrët tuaja të patretura dhe mund të shkaktojë gazra. Simptoma të tjera të shoqëruara me fryrje të stomakut që mund të rezultojnë pas ngrënies së lakrës përfshijnë mpiksje, parehati të barkut dhe fryrje të barkut.përgjigje 2:

Për shumicën e njerëzve, lakrat dhe bimët e familjes së lakrave janë ushqime mjaft të mira për një dietë të shëndetshme. Shumë njerëz që nuk konsumojnë rregullisht lakër përjetojnë prodhimin e shumë gazeve të zorrëve. Konsumi i rregullt shkakton një "rregullim" të përbërjes së popullatës të mikrobiomës së zorrëve dhe lejon shumë që të shmangin prodhimin e tillë që të jetë i mjaftueshëm për të qenë i pakëndshëm ose madje i dhimbshëm. Për shkak të përbërjeve të caktuara (si fruktanët, si shembull), lakra mund të paraqesë probleme të rëndësishme tretëse për njerëzit që vuajnë nga sindroma e zorrëve të irritueshme (IBS) dhe mund të shkaktojë ngritje të padëshiruar të niveleve të glukozës në gjak për diabetikët.

Përndryshe, lakra është e mbushur me shumë lëndë ushqyese të mira.


fariborzbaghai.org © 2021