Si të zbardhni dhëmbët kur keni parantezë

Zverdhja dhe dhëmbët me njolla janë probleme kozmetike me të cilat përballen shumë njerëz. Ka shumë mundësi për zbardhjen në dispozicion, edhe nëse keni parantezë. Disa njerëz janë të shqetësuar se shumica e metodave të zbardhjes nuk do t'i lehtësojnë dhëmbët nën kllapa, por kjo nuk është rasti me disa agjentë zbardhues. Stomatologët sugjerojnë tre metoda kryesore për zbardhjen e dhëmbëve për njerëzit me parantezë: zbardhjen e pastave të dhëmbëve, kutitë e zbardhjes së shtëpive dhe zbardhjen e zyrave. [1]

Përdorimi i pastave të dhëmbëve zbardhues

Përdorimi i pastave të dhëmbëve zbardhues
Konsideroni të përdorni pastat e dhëmbëve për zbardhjen. Shikoni për markat që janë të miratuara nga Shoqata e Stomatologëve Amerikanë (ADA), sepse ato përmbajnë fluorid: një mineral thelbësor për shëndetin e dhëmbëve. [2]
 • Pastat e pastave të dhëmbëve përmbajnë gërryes të veçantë si sode buke dhe peroksid për të hequr njollat ​​sipërfaqësore nga dhëmbët.
 • Sidoqoftë, këto produkte do të heqin vetëm njollat ​​sipërfaqësore. Ata nuk do të ndryshojnë plotësisht ngjyrën e smaltit tuaj.
 • Zbardhja e pastave të dhëmbëve nuk do të shkaktojë asnjë problem për njerëzit me sytjena. Lëndë gërryese në pastën e dhëmbëve nuk do të shkaktojnë prishje të çimentos ose veshje në telat tuaja.
Përdorimi i pastave të dhëmbëve zbardhues
Lani dhëmbët me kujdes. Filloni duke vendosur një furrë paste dhëmbësh të njollosur me madhësi të peas. Ju nuk keni nevojë për një sasi të madhe paste dhëmbësh për të pastruar dhëmbët! [3] [4]
 • Stomatologët rekomandojnë një furçë dhëmbësh të rrumbullakët me shpohet të buta.
 • Furça dhëmbësh elektrike ose zërit janë të preferueshme pasi ato bëjnë një punë më të plotë; megjithatë, mund të keni akoma nevojë për një furçë dhëmbësh ndërdental për të pastruar rreth kllapave tuaja.
 • Vendosni furçën tuaj të dhëmbëve në një kënd prej 45 gradësh në mishrat e dhëmbëve.
 • Butësisht furça në goditje anash.
 • Sigurohuni që të lyeni sipërfaqet e përparme, të pasme, të kafshuara të të gjithë dhëmbëve tuaj.
 • Larja e dhëmbëve duhet të zgjasë të paktën dy deri në tre minuta.
 • Nëse keni ndonjë zonë kokëfortë rreth kllapave dhe telave, mund të përdorni një furçë dhëmbësh në formë koni (ndërdental). Shumica e ortodontëve dhe dentistët do të jenë në gjendje t'ju furnizojnë me këto. Këto furça janë të vogla dhe janë të dizajnuara që të vendosen nën telat e sythesave.
 • Nëse fijet tuaja janë me shkëlqim dhe të gjitha pjesët e kllapave janë të dukshme, ju keni bërë një punë të mirë.
 • Lyeni dhëmbët tuaj në këtë mënyrë pas çdo vakti.
Përdorimi i pastave të dhëmbëve zbardhues
Floss dhëmbët tuaj njehere ne dite. Kjo mund të jetë e vështirë kur keni sytjena. [5]
 • Thatë fije nën telat e sythesave tuaja. Pastaj fërkoni siç bëni zakonisht, duke u siguruar që të futeni thellë në hapësirat midis dhëmbëve.
 • Mund të ju duhet ca kohë që të mësoheni të punoni me sytjena, por është e rëndësishme që të vazhdoni të bëni këtë hap.
 • Mbajtja e dhëmbëve tuaj të prerë është thelbësore për të pasur dhëmbë të bardhë. Ushqimi dhe mbeturinat e tjera të kapura në mes të dhëmbëve tuaj mund të shkaktojnë prishje dhe njollë. Përveç kësaj, mund të zhvilloni gingivit ose sëmundje të tjera të mishrave të dhëmbëve.
 • Nëse keni ndonjë vështirësi të merrni fije nën telat tuaja, mund të përdorni një fije floku. Këto janë shumë të lira dhe janë në dispozicion në shumicën e barnatoreve.
Përdorimi i pastave të dhëmbëve zbardhues
Shpëlajeni gojën me ujë pasi të keni ngrënë. Kur hani ushqim, goja juaj përkohësisht bëhet acid. Kjo zbut smaltin në dhëmbët tuaj, kështu që nëse lani menjëherë pas ngrënies mund të dëmtoni smaltin. Prisni të paktën 30 minuta pasi të keni ngrënë për të larë dhëmbët dhe, ndërkohë, pije me ujë për të parandaluar njollat. Zbardhja e pastave të dhëmbëve mund të largojë njollat, por ato nuk do t'i parandalojnë. [6]
 • Kafeja, çaji, vera, dhe madje edhe boronica mund të njollosin dhëmbët.
 • Pirja e duhanit gjithashtu mund të verdhë dhëmbët.
 • Në vend që të shmangni ushqime të shëndetshme që mund të njollosin, duhet ta shpëlani gojën pasi të keni ngrënë.
 • Floss rregullisht për të hequr grimcat e ushqimeve nga mes dhëmbëve tuaj dhe nën sythet tuaja.

Përdorimi i trajtimeve të zbardhjes në shtëpi

Përdorimi i trajtimeve të zbardhjes në shtëpi
Konsideroni të përdorni tabaka për zbardhjen në shtëpi. Këto zakonisht përgatiten për ju nga dentisti juaj. Ky është trajtimi i vetëm për zbardhjen në shtëpi që mbart vulën e aprovimit nga ADA. [7] [8]
 • Caktoni një takim me dentistin ose ortodontin tuaj për të diskutuar këtë procedurë.
 • Dentisti juaj do t'ju përshtatet me një tabaka të bërë me porosi që përshtatet mbi dhëmbët dhe sytjenat.
 • Ju do të vendosni një zgjidhje 10% të karbamidit të peroksidit në këto tabaka.
 • Disa plane trajtimi rekomandojnë përdorimin e tabaka dy herë në ditë ndërsa të tjerët rekomandojnë përdorimin brenda natës për një deri në dy javë.
 • Kostoja mesatare e këtij trajtimi është 400,00 dollarë. Ky është një mundësi shumë efektive dhe më e përballueshme sesa zbardhja e zyrave. Plus, ajo bëhet nga komoditeti i shtëpisë tuaj dhe nuk duhet të përjetoni asnjë ndjeshmëri ose efekte të tjera anësore të mëdha. [9] X Burimi i hulumtimit
 • Thjesht rrëshqitni tabaka me zgjidhjen zbardhuese në të mbi dhëmbët tuaj dhe lëreni të ulet.
 • Nëse keni parzmore Invisalign, ky opsion është shumë i lehtë. Thjesht hiqni tabaka Invisalign ndërsa përdorni tabaka për zbardhjen.
Përdorimi i trajtimeve të zbardhjes në shtëpi
Provoni xhel zbardhues pa ngjyrosje. Këto produkte janë në dispozicion pa recetë në shumicën e barnatoreve. Këto xhel për bojë nuk kanë vulën e aprovimit nga ADA si produkte efektive për zbardhjen e dhëmbëve. [10]
 • Këto produkte kërkojnë që ju të pikturoni një xhel zbardhues mbi dhëmbët tuaj që më pas ngurtësohet brenda 30 minutave.
 • Për të hequr xhel, ju thjesht lani dhëmbët.
 • Këto mund të jenë të vështira për t'u zbatuar rreth kllapave dhe telave nëse keni parantezë.
 • Këto xhel përmbajnë përqendrime më të ulëta të peroksidit të hidrogjenit sesa opsionet e përgatitura në zyrë ose nga dentistët.
 • Xhel zbardhues për bojërat nuk kanë të njëjtën efektivitet si trajtimet e tabaka. Rezultatet mund të ndryshojnë nga një person në tjetrin.
Përdorimi i trajtimeve të zbardhjes në shtëpi
Kuptoni që trajtimet e zbardhimit në shtëpi mund të kenë disa efekte anësore të vogla. Këto variojnë nga acarimi i mishrave të dhëmbëve deri në rritjen e ndjeshmërisë së dhëmbëve. [11]
 • Agjentët zbardhues në kutitë e zbardhjes së dhëmbëve janë kimikate që mund të irritojnë indet e buta në gojën tuaj. Nëse përqindja e përqendrimit të karbamidit ose peroksidit të hidrogjenit është nën 15%, atëherë çdo siklet duhet të jetë minimale. Nëse përdorni tabaka për zbardhjen, acarimi zakonisht ndodh vetëm nëse tabaka juaj nuk përshtatet siç duhet ose i mbushni tepsitë.
 • Ju mund të pësoni plagë ose ënjtje në mishrat e dhjamit si rezultat i këtyre trajtimeve.
 • Një efekt tjetër anësor i disa trajtimeve të zbardhjes është rritja e ndjeshmërisë. Nëse jeni duke përdorur një trajtim zbardhues që është nën 10% karbamid ose peroksid hidrogjeni dhe keni ndjeshmëri, atëherë nuk duhet të vazhdoni me trajtimin.
 • Ndjeshmëria e rritur mund të jetë shqetësuese për pacientët me sytjena, veçanërisht rreth kohës kur forcohen sythet tuaja.
 • Shmangni përdorimin e këtyre produkteve disa ditë para dhe pasi të jenë forcuar formatimet tuaja.
 • Nëse i shihni efektet anësore vështirë për tu trajtuar, telefononi dentistin ose ortodontin tuaj për disa zgjidhje. Ata mund të jenë në gjendje t'ju ofrojnë një tabaka të re ose mënyra për t'i mbajtur produktet e zbardhjes jashtë mishrave të dhjamit tuaj.

Zbardhja e dhëmbëve në zyrën tuaj të stomatologëve

Zbardhja e dhëmbëve në zyrën tuaj të stomatologëve
Shqyrtoni trajtimet profesionale të zbardhjes në zyrë. Këto janë trajtimet më të shpejta dhe më efektive për zbardhjen. [12] [13]
 • Gjatë këtyre trajtimeve dentisti juaj do të vendosë një xhel mbrojtës në mishrat e dhjamit dhe do të vendos një mburojë me gojë në gojë për të mbrojtur mishrat dhe faqet tuaja.
 • Atëherë ata do të aplikojnë një agjent zbardhues në dhëmbët tuaj rreth sytjenave. Në mënyrë tipike, këto janë bërë nga përqendrime të ndryshme të peroksidit të hidrogjenit të fortë.
 • Shumica e trajtimeve brenda zyrës do të përdorin një dritë të veçantë për të aktivizuar zgjidhjen e zbardhimit, megjithëse trajtime të tjera janë në dispozicion duke përdorur tabaka zbardhimi të zyrave.
Zbardhja e dhëmbëve në zyrën tuaj të stomatologëve
Përgatituni të kaloni të paktën një orë deri në një orë e gjysmë në çdo trajtim. Zgjidhja zbardhues duhet të ulet nën dritën e veçantë për të paktën një orë në shumicën e rasteve. [14]
 • Ndonjëherë trajtimet do të shkaktojnë siklet në afat të shkurtër.
 • Xhelet zbardhuese mund të irritojnë mishrat e dhëmbëve dhe t’i bëjnë dhëmbët më të ndjeshëm.
 • Ju mund të keni nevojë për më shumë se një trajtim për rezultate optimale, në varësi të zakonit tuaj dietik dhe hijes që dëshironi.
 • Këto mund të jenë të shtrenjta dhe trajtimet zbardhuese nuk janë gjithmonë të mbuluara nga sigurimet dentare.
Zbardhja e dhëmbëve në zyrën tuaj të stomatologëve
Kuptoni që me këtë metodë mund të keni zona më të errëta nën kllapa. Meqenëse këto trajtime bëhen vetëm një ose dy herë, zgjidhja zbardhuese nuk mund të zhytet në smaltin nën kllapat tuaja. [15]
 • Për rezultate optimale, prisni të përdorni këtë metodë deri sa të hiqen sytjenat.
 • Sidoqoftë, nëse kllapat tuaja janë në pjesën e prapme të dhëmbëve tuaj, kjo metodë është ideale pasi xhel zbardhues aplikohet vetëm në pjesën e përparme të dhëmbëve tuaj.
 • Kjo metodë mund të jetë një opsion i mirë për ju nëse dhëmbët tuaj janë errësuar qëkur keni mbërthyer.
Zbardhja e dhëmbëve në zyrën tuaj të stomatologëve
Jini të vetëdijshëm për të metat e kësaj procedure. Meqenëse mund të mos zbardh zonën nën kllapa, mund të jetë më së miri të provoni më parë alternativa të tjera. Zbardhja e zyrave mund të jetë shumë e shtrenjtë. [16]
 • Kostoja mesatare e procedurave të zbardhjes në zyrë është 650,00 dollarë.
 • Krahasuar me trajtimet e tjera shumë efektive në shtëpi, kjo procedurë kushton shumë më tepër.
 • Ju do të duhet të shkoni në zyrën e një dentisti për të marrë këtë trajtim. Jo të gjithë dentistët ofrojnë këtë shërbim.
 • Xhel mund të ketë një shije shumë të pakëndshme dhe rojet e faqeve mund të jenë të pakëndshme, pasi do t'ju duhet ta mbani gojën hapur për një orë apo më shumë.
 • Mund të kërkojë më shumë se një seancë për të zbardhur plotësisht dhëmbët. Rezultatet më të mira vijnë nga ndryshimi i xhelit për zbardhjen çdo 40 minuta dhe përsëritja e seancës.
A funksionon qymyrguri me të vërtetë për zbardhjen e dhëmbëve dhe a është i sigurt për t’u përdorur me sytjena?
Po, është duke punuar për mua dhe është e sigurt për t'u përdorur me sytjena.
A do të lënë të gjitha metodat e zbardhjes së njollave të errëta nën kllapat e mia?
Po, për shkak të mënyrës se si kllapat janë ngjitur në dhëmbë. Nuk ka asnjë mënyrë për të zbardhur smaltin nën kllapa. Përdorni produkte për zbardhjen pasi mbajtëset tuaja janë fikur. Tani për tani, furçë super mirë.
A është mirë të lani dhëmbët me sode buke ndërsa keni parzmore?
Po sigurisht.
A mund të ndërroni lëng limoni për lëngun e limonit në metodën e sodës së pjekjes dhe lëngut të limonit?
Po. Njëra do të funksionojë, si dhe tjetra.
A është e sigurt të lahen dhëmbët me sodë buke?
Po. Nuk duhet të shkaktojë çështje.
A do të ma bëjnë sythet fryma, dhe si mund të shpëtoj nga era?
Për sa kohë që praktikoni higjienë të mirë orale, nuk duhet të ketë erë. Kjo nënkupton larjen e dhëmbëve rregullisht, flossing, dhe përdorimin e larjes së gojës midis larjes. Flisni me dentistin ose ortodontin tuaj nëse keni ndonjë shqetësim.
A mund të përdor peroksid hidrogjeni të përzier me sode buke për të zbardhur dhëmbët edhe nëse kam frena?
Unë nuk do ta rekomandoja sepse kllapat tuaja janë të lidhura në dhëmbët tuaj dhe ju jeni në gjendje vetëm të zbardhni rreth kllapave, kështu që të mund të përfundoni me pika të bardha. Peroksidi i hidrogjenit gjithashtu mund të shkaktojë acarim të mishrave të dhëmbëve.
A është e sigurt të zbardh dhëmbët kur kam frena?
Po.
A mund të mbulojë sigurimi koston e procedurës së zbardhjes?
Kjo gjë varet nga kompania juaj e sigurimeve, por zakonisht ato nuk do të jenë, sepse konsiderohet një procedurë kozmetike, jo ajo mjekësore.
Nëse do të përdorja pastën e dhëmbëve të qymyrgurit dhe më pas do t'i hiqja sytjenat, a do të linte një vend të errët, ku rrinin parantezat e mia?
Po, sepse keni zbardhur rreth kllapës së sytekut. Kllapa është e lidhur me dhëmbët tuaj, kështu që nuk mund të zbardhni smaltin nën të. Prisni derisa frenat të jenë fikur! Tani për tani, lyeni me të vërtetë mirë rreth prizës, nën tela, etj.
fariborzbaghai.org © 2021