Si të zbardhen dhëmbët me peroksid hidrogjeni

Shkëlqimi i dhëmbëve të bardhë sinjalizon rininë dhe gjallërinë për shumë njerëz. Por ndërsa plakemi ose konsumojmë produkte si duhani ose kafeina që mund të njollosin sipërfaqet e dhëmbëve, dhëmbët tanë mund të duken të verdhë dhe të qelbur. [1] Megjithëse përdorimi i produkteve të peroksidit të hidrogjenit ose përzierjeve në shtëpi mund të shkaktojë ndjeshmëri të dhëmbëve, ju mund të përdorni me siguri produkte të peroksidit të hidrogjenit në dispozicion komercial ose një përzierje të peroksidit të hidrogjenit në shtëpi për të zbardhur dhëmbët tuaj. [2]

Përdorimi i bardhësive të disponueshme tregtare

Përdorimi i bardhësive të disponueshme tregtare
Furça me një pastë dhëmbësh zbardhues. Bleni një pastë dhëmbësh zbardhues me peroksid hidrogjeni në farmacinë tuaj lokale ose dyqan ushqimore. Furça me produktin të paktën dy herë në ditë për të paktën një muaj për të parë rezultate. [3]
 • Bleni një produkt me të paktën 3.5% peroksid hidrogjeni, që është sasia standarde. Jini të vetëdijshëm që sa më shumë peroksid hidrogjeni në një produkt, ka shumë të ngjarë që t’i bëni dhëmbët tuaj të ndjeshëm. [4] X Burimi i besueshëm Shoqata Stomatologjike Amerikane Organizata më e madhe profesionale dentare në botë dhe avokat për shëndetin e duhur të gojës Shkoni te burimi
 • Lyeni dhëmbët tuaj dy herë në ditë me pastën e dhëmbëve. Mund të duhen katër deri në gjashtë javë për të vërejtur rezultate. [5] X Burimi i hulumtimit
 • Njohni që pastat e dhëmbëve heqin vetëm njollat ​​sipërfaqësore nga aktivitetet si pirja ose pirja e duhanit. [6] X Burimi i hulumtimit
 • Konsideroni të përdorni një produkt tjetër të peroksidit përveç një paste dhëmbësh për të marrë njolla më të thella dhe të keni rezultate më të mira.
 • Shikoni për Vulën e Pranimit të Shoqatës së Stomatologëve Amerikanë për të minimizuar rrezikun e përdorimit të një produkti të pasigurt. [7] X Burimi i besueshëm Shoqata Stomatologjike Amerikane Organizata më e madhe profesionale dentare në botë dhe avokat për shëndetin e duhur të gojës Shkoni te burimi
Përdorimi i bardhësive të disponueshme tregtare
Vendosni tabaka të mbushura me xhel në dhëmbët tuaj. Ekzistojnë disa prova që tabaka të mbushura me xhel me një xhel peroksid hidrogjeni 3% mund të zbardhin ndjeshëm dhëmbët. [8] Bleni një tabaka xhel pa njollë ose e rekomandoni dentistin tuaj. [9]
 • Blini tabaka të mbushura paraprakisht ose tabaka që mbushni me një produkt në farmacinë tuaj lokale. Jini të vetëdijshëm se këto produkte do t'u përshtaten shumicës së gojës dhe nuk janë formuar në dhëmbët tuaj. [10] X Burimi i besueshëm PubMed Arkivi Qendror i Gazetës nga Institutet Kombëtare të Shëndetit të SH.B.A. Shkoni te burimi
 • Kërkoni nga dentisti juaj të formojë një tabaka në gojën tuaj dhe t'ju japë një zgjidhje më të lartë të peroksidit të përqendrimit për rezultate më optimale. [11] X Burimi i hulumtimit
 • Lëreni tabaka në gojën tuaj për kohën e sugjeruar në paketim. Shumica e tabaka kërkojnë aplikim për 30 minuta tre herë në ditë për dy javë. [12] X Burimi i besueshëm PubMed Arkivi Qendror i Gazetës nga Institutet Kombëtare të Shëndetit të SH.B.A. Shkoni te burimi
 • Ndërpresoni përdorimin nëse keni ndjeshmëri serioze, megjithëse shumica do të ndalen pas trajtimit. Flisni me ju dentistin nëse duhet të vazhdoni përdorimin ose jo. [13] X Burimi i besueshëm Shoqata Stomatologjike Amerikane Organizata më e madhe profesionale dentare në botë dhe avokat për shëndetin e duhur të gojës Shkoni te burimi
 • Shikoni vulën e pranimit të ADA për të zvogëluar rrezikun e marrjes së një produkti të pasigurt. [14] X Burimi i besueshëm Shoqata Stomatologjike Amerikane Organizata më e madhe profesionale dentare në botë dhe avokat për shëndetin e duhur të gojës Shkoni te burimi
Përdorimi i bardhësive të disponueshme tregtare
Aplikoni shirita zbardhues. Shiritat zbardhues janë të ngjashëm me tabaka, por janë më fleksibël dhe vijnë me zgjidhjen e peroksidit tashmë në produkt. Aplikoni shirita zbardhues në dhëmbët tuaj nëse doni një trajtim të mbushur paraprakisht fleksibël dhe nuk prek domosdoshmërisht mishrat e dhëmbëve tuaj, i cili mund të jetë i ndjeshëm ndaj peroksidit.
 • Njohni që shiritat janë po aq të sigurt sa tabaka dhe sigurojnë rezultate më të mira sesa thjesht larja. [15] X Burimi i hulumtimit
 • Konsideroni të përdorni shirita nëse keni pasur ndjeshmëri çamçakëzash me tabaka. Thjesht vendosni shiritat poshtë vijës suaj të çamçakëzit.
 • Blini shirita zbardhues bazuar në atë se sa dëshironi të zbardhni dhëmbët ose ndjeshmërinë e gojës. Ka shumë produkte të ndryshme në dispozicion që ofrojnë rezultate të tilla si zbardhja më e shpejtë dhe më e thellë ose shirita për dhëmbë të ndjeshëm.
 • Ndiqni të gjitha udhëzimet e paketimit dhe ndërpresni përdorimin nëse keni ndjeshmëri serioze.
 • Kontrolloni për vulën e pranimit të ADA për të ndihmuar që të merrni një produkt të sigurt. [16] X Burimi i besueshëm Shoqata Stomatologjike Amerikane Organizata më e madhe profesionale dentare në botë dhe avokat për shëndetin e duhur të gojës Shkoni te burimi
Përdorimi i bardhësive të disponueshme tregtare
Përdorni një xhel për furçë. Disa kompani ofrojnë zbardhues të peroksidit të hidrogjenit që ju mund t’i lyeni ose lyeni në dhëmbët tuaj. [17] Këto produkte vijnë në forma të ndryshme të tilla si një stilolaps ose shishe zgjidhje me furçë.
 • Krahasoni formate të ndryshme dhe shihni se cilat funksionojnë më mirë për nevojat tuaja. Për shembull, mund ta keni më të lehtë të përdorni një aplikues të ngjashëm me stilolaps sesa ai që është një furçë dhe shishe zgjidhjeje.
 • Aplikoni produktin para gjumit çdo natë për dy javë. [18] X Burimi i hulumtimit Gjatë periudhës së trajtimit, shmangni ngrënien e ushqimeve me sheqer dhe pirjen e pijeve që mund të njollosin dhëmbët tuaj, siç është kafja.
 • Ndiqni udhëzimet e paketës dhe ndërpresni përdorimin nëse dhëmbët dhe / ose mishrat e dhëmbëve janë shumë të ndjeshëm.
Përdorimi i bardhësive të disponueshme tregtare
Konsideroni një trajtim profesional zbardhues. Stomatologët ofrojnë trajtime të aplikuara profesionalisht të peroksidit të hidrogjenit të përdorura në lidhje me dritën ose lazerin. Konsideroni këtë mundësi nëse keni dhëmbë shumë të njollosur ose nëse preferoni të zbardhni me peroksid nën mbikëqyrjen e mjekut. [19]
 • Jini të vetëdijshëm që dentistët do të përdorin një zgjidhje të peroksidit të hidrogjenit në përqendrimin prej 25-40%, i cili nuk është i disponueshëm për mbrojtje. [20] X Burimi i besueshëm Shoqata Stomatologjike Amerikane Organizata më e madhe profesionale dentare në botë dhe avokat për shëndetin e duhur të gojës Shkoni te burimi
 • Konsideroni këtë mundësi nëse keni mishrat e ndjeshëm - njoftoni dentistin tuaj që keni dhëmbë ose mishrat e ndjeshëm. Dentisti juaj do të mbrojë mishrat e dhëmbëve tuaj me një digë gome ose xhel para procedurës. [21] X Burimi i besueshëm Shoqata Stomatologjike Amerikane Organizata më e madhe profesionale dentare në botë dhe avokat për shëndetin e duhur të gojës Shkoni te burimi
 • Pyesni dentistin tuaj nëse kjo është alternativa më e mirë për ju. Mund të jetë i shtrenjtë dhe sigurimi mund të mos e mbulojë trajtimin.

Duke provuar bardhësit e peroksidit natyror

Duke provuar bardhësit e peroksidit natyror
Jini të vetëdijshëm për rreziqet e përdorimit të peroksidit të hidrogjenit. Ekziston një konsensim i kundërt për përdorimin e peroksidit të hidrogjenit në produkte jo-tregtare për të zbardhur dhëmbët. [22] Përdorimi i përzierjeve jo të testuara me peroksid hidrogjeni në dhëmbët tuaj mund të shkaktojë ndjeshmëri orale dhe anomali të tjera në mishrat e dhjamit tuaj. [23]
 • Bisedoni me dentistin tuaj përpara se të provoni të zbardhni dhëmbët tuaj me peroksid hidrogjeni ose ndonjë përzierje me të. [24] X Burimi i besueshëm Shoqata Stomatologjike Amerikane Organizata më e madhe profesionale dentare në botë dhe avokat për shëndetin e duhur të gojës Shkoni te burimi
 • Jini të vetëdijshëm që ndërsa këto metoda natyrale mund të jenë më pak të kushtueshme, ato mund të shkaktojnë dëme që janë të shtrenjta për tu korrigjuar.
 • Njohni që këto zgjidhje vetëm njollat ​​sipërfaqësore të pastra dhe mund të mos jenë aq efektive sa produktet e peroksidit të hidrogjenit në dispozicion komercial.
 • Sigurohuni që të përdorni peroksidin e hidrogjenit me përqendrim më të ulët të mundshëm për të ndihmuar në mbrojtjen e mishrave të dhjamit tuaj dhe zgavrës me gojë. [25] X Burimi i besueshëm PubMed Arkivi Qendror i Gazetës nga Institutet Kombëtare të Shëndetit të SH.B.A. Shkoni te burimi
Duke provuar bardhësit e peroksidit natyror
Rrokulliset me një gargarë të peroksidit të hidrogjenit. Ekzistojnë disa prova që shpëlarja me një peroksid hidrogjeni dhe larja e gojës së ujit mund të jetë e sigurt kur përdoret për një periudhë më të gjatë kohore. Mund të zbardhë dhëmbët dhe të ndihmojë në parandalimin e njollave. [26] Ziej një përzierje në gojë çdo ditë për të ndihmuar në zbardhjen e dhëmbëve dhe largimin e baktereve.
 • Përdorni 2-3.5% peroksid hidrogjeni, të cilin mund ta merrni në barnatoren tuaj lokale. Përdorimi i çdo gjëje më të lartë në zgavrën tuaj të gojës mund të jetë i rrezikshëm. [27] X Burimi i hulumtimit
 • Derdhni 1 filxhan të peroksidit në një filxhan dhe përzieni atë me 1 gotë ujë të distiluar. [28] X Burimi i hulumtimit
 • Rrokulliset rreth gojës tuaj për 30 sekonda në një minutë.
 • Thirrni zgjidhjen kur të keni mbaruar ose nëse zgjidhjet ju lëndojnë. Shpëlajeni gojën me ujë.
 • Shmangni gllabërimin e gojës, e cila mund të shkaktojë probleme shëndetësore. [29] X Burimi i hulumtimit
 • Konsideroni të blini një larje të gojës në dispozicion komercialisht me peroksid hidrogjeni.
Duke provuar bardhësit e peroksidit natyror
Bëni një peroksid hidrogjeni dhe pastë sode buke. Përdorimi i një paste të peroksidit të hidrogjenit dhe sode buke mund të zbardhë dhëmbët tuaj dhe të qetësojë mishrat e lënduar. [30] Brusheni me paste çdo ditë ose përdorni disa herë në javë si maskë. [31]
 • Sigurohuni që përdorni 2-3,3% peroksid hidrogjeni.
 • Vendosni disa lugë çaji sodë buke në një pjatë. Shtoni një sasi të vogël të peroksidit dhe përzieni atë me sodën e pjekjes. Vazhdoni të shtoni një sasi të vogël të peroksidit derisa të keni një paste të trashë.
 • Lyeni pastën në dhëmbët tuaj me lëvizje të vogla rrethore për dy minuta. [32] X Burimi i Kërkimit Ju gjithashtu mund ta aplikoni atë me majë të gishtave për të stimuluar mishrat e dhjamit tuaj. [33] X Burimi i hulumtimit
 • Lyeni me paste për dy minuta ose lini atë në dhëmbët tuaj për disa minuta për rezultate më të mira. [34] X Burimi i hulumtimit
 • Shpëlajeni tretësirën nga dhëmbët tuaj duke u lëkundur me ujë nga lavamani i banjës.
 • Shpëlajeni pastën nga dhëmbët tuaj. [35] X Burimi i hulumtimit
Duke provuar bardhësit e peroksidit natyror
Parandaloni njollën nëse është e mundur. Përveç përdorimit të produkteve tuaja natyrore, shmangni çdo gjë që mund të njollë dhëmbët nëse mundeni. Larja ose shpëlarja menjëherë pasi t’i konsumoni mund të ndihmojë në uljen e njollosjes. [36] Gjërat që mund të njollosin dhëmbët ose i bëjnë ata më të prirur për njollosje janë:
 • Kafe, çaj, verë e kuqe [37] X Burimi i hulumtimit
 • Verë e bardhë dhe sodë e pastër, të cilat mund t’i bëjnë dhëmbët tuaj më të prirur për njollosje
 • Manaferrat si boronica, manaferra, luleshtrydhe dhe mjedër. [38] X Burimi i hulumtimit
Sa kohë përpara se të shfaqen shenjat e dukshme kur përdoret përzierja e peroksidit të hidrogjenit dhe sode buke?
Ju duhet të shihni rezultatet pothuajse menjëherë.
Unë jam 11 vjeç, a duhet të përdor peroksid hidrogjeni fare?
Ju mund të përdorni peroksid hidrogjeni 1% në mënyrë të sigurt.
A mund të përdor peroksid hidrogjeni 6%?
Ju mund të përdorni 6% peroksid hidrogjeni në dhëmbët tuaj, por do të duhet ta holloni me ujë në mënyrë që të mos dëmtojë mishrat dhe dhëmbët.
A është e sigurt kjo për formatimin e teksteve?
Jo, nuk rekomandohet të zbardhni dhëmbët ndërsa keni mbajtëse. Nëse e bëni këtë, ajo vetëm do të zbardhet rreth syzave dhe kur t’i heqni ato do të keni shenja të dukshme nga sythet.
A do të vdes nëse e gëlltis rastësisht?
Gëlltitja e sasive të minutës së peroksidit të hidrogjenit nuk do t'ju vrasë.
A do të zbardhin këto ura urat?
Jo. Kurora është bërë prej porcelani dhe nuk do të ndryshojë ngjyrën nga peroksidi i hidrogjenit. Nëse përdorni ndonjë produkt që është acid (pH që është i ulët), atëherë mund të ngjitet dhe dëmtojë veshjen në kurora që i mban ato me shkëlqim.
A do të shkatërrojë ndonjë prej tyre smaltin e dhëmbit? Dhe a ka ndonjë gjë që mund të ndihmojë në ndërtimin e mbështjellësit të smaltit dhe forcimin e tij?
Pro-nameli ndihmon në forcimin e dhëmbit, por pasi smalti të jetë zhdukur, ai është zhdukur.
A mund ta zhyt furçën e dhëmbëve në tre përqind të H2O2 dhe më pas ta vendos pastën e dhëmbëve në të dhe të lahem dhëmbët?
Jo. Hollojeni së pari përzierjen. Vendoseni H2O2 në një filxhan me ujë të pjesëve të barabarta dhe më pas zhytni furçën e dhëmbit tuaj në atë përzierje.
Whatfarë lloj çaji mund të pi për të siguruar që dhëmbët e mi të mos njollosen?
Disa çajra janë më të lehta dhe kanë më pak të ngjarë të njollosin, siç është një çaj i lehtë Earl Grey ose çaj bimor i lehtë, por pothuajse të gjitha çajrat do të shkaktojnë njollë.
Pas zbardhjes së dhëmbëve me tabaka, sa kohë duhet të prisni para se të pini verë të kuqe dhe kafe?
Mund t’i pini ato në çdo kohë. Vetëm të jenë të vetëdijshëm që ata mund të njollosin dhëmbët tuaj, pavarësisht kur i pini ato. Sigurohuni që të lani dhëmbët rregullisht dhe tërësisht për të minimizuar njollat.
Whatfarë paste dhëmbësh forcon smaltin?
Mundohuni të mos hani të paktën një orë pasi të keni përfunduar trajtimin tuaj për zbardhjen, në mënyrë që të lini pështymën të rimeleralizojë dhëmbët tuaj.
Në mënyrë që të ruani një rezultat të zbardhjes afatgjatë, ju duhet të shmangni konsumimin e ushqimeve me ngjyrë të kuqe, të zezë ose me intensitet.
Përdorni disa xhel fluoride që do t'ju ndihmojnë dhëmbët tuaj të marrin më shumë mbrojtje pas procedurës së menjëhershme të zbardhjes.
Nëse keni shkurtime ose copëza në gojën tuaj, mund të ndjeni një ndjesi djegieje kur përdorni peroksid hidrogjeni. Shkurtimet përkohësisht mund të kthehen të bardha. Kjo eshte normale.
Kini kujdes që të mos gëlltisni peroksidin e hidrogjenit gjatë procesit të zbardhjes. Thirrni dentistin tuaj, mjekun ose Poison Control nëse kjo ndodh rastësisht.
fariborzbaghai.org © 2021