Si të trajtoni BV (Vaginosis Bakteriale)

Vaginoza bakteriale (BV) është një infeksion i shkaktuar nga një çekuilibër i baktereve në vaginë të zakonshme tek gratë në moshë të lindjes së fëmijëve. Nuk dihet shumë për atë që e shkakton BV përtej një rritje të baktereve të këqija në vaginë. Ndërsa të gjitha gratë janë në rrezik për BV, ekzistojnë sjellje të caktuara që do të rrisin rrezikun tuaj për kontraktim të një infeksioni. Ndiqni sugjerimet më poshtë për të parandaluar BV ose trajtimin e infeksionit nëse e keni kontraktuar atë.

Vlerësoni simptomat tuaja

Vlerësoni simptomat tuaja
Vini re çdo rrjedhje anormale vaginale me një erë të pazakontë ose të pakëndshme. Gratë me BV mund të kenë një rrjedhje të hollë të bardhë ose gri me një erë të peshkut. [1]
 • Ky shkarkim është zakonisht më i rëndë dhe me erë të fortë direkt pasi të keni kryer marrëdhënie seksuale.
Vlerësoni simptomat tuaja
Njohni çdo ndjesi djegieje që ndodhë gjatë urinimit. Djegia mund të jetë një shenjë se mund të infektoheni me BV.
Vlerësoni simptomat tuaja
Vini re ndonjë kruarje në pjesën e jashtme të vaginës. Kruajtja zakonisht ndodh në lëkurën rreth hapjes vaginale.
Vlerësoni simptomat tuaja
Shikoni mjekun tuaj nëse keni ndonjë nga këto simptoma dhe dyshoni se mund të keni BV. Edhe pse BV normalisht nuk shkakton probleme të qëndrueshme, ekzistojnë disa rreziqe serioze që lidhen me gjendjen. Kjo perfshin: [2]
 • Rritja e ndjeshmërisë ndaj infeksionit HIV nëse ekspozohet ndaj virusit.
 • Një shans i rritur që një grua e infektuar me HIV të mund ta kalojë infeksionin tek partneri / saj seksual.
 • Një shans i rritur për të zhvilluar një infeksion pas një operacioni siç është histerektomia ose aborti.
 • Një rrezik i shtuar i ndërlikimeve gjatë shtatëzënësisë për gratë shtatzëna që kanë BV.
 • Ndjeshmëri më e lartë ndaj sëmundjeve të tjera seksualisht të transmetueshme, të tilla si virusi herpes simplex (HSV), klamidia dhe gonorrea.

Trajtoni Vaginozën Bakteriale

Trajtoni Vaginozën Bakteriale
Merrni antibiotikë të përshkruar nga një mjek. Dy antibiotikë të ndryshëm rekomandohen si trajtim për BV: metronidazole ose clindamycin. Metronidazoli vjen në formën e pilulës dhe xhelit. Mjeku juaj do të përcaktojë se cili antibiotik është i duhuri për ju. [3]
 • Forma antibiotike me metronidazol oral besohet të jetë trajtimi më efektiv.
 • Të dyja probiotikët mund të përdoren për të trajtuar gratë jo shtatzëna ose shtatzëna, por dozat e rekomanduara ndryshojnë.
 • Gratë me BV që janë HIV-pozitive duhet të marrin të njëjtin trajtim si ato që janë HIV-negativ.
Trajtoni Vaginozën Bakteriale
Provoni një ilaç në shtëpi. Mendohet se pllakat probiotike të L. acidophilus ose Lactobacillus mund të ndihmojnë të heqin qafe BV. Tabletat probiotike përmbajnë një baktere që prodhon acid laktik që balancon nivelin e baktereve në vaginë.
 • Megjithëse këto tableta janë zakonisht për konsum oral, ato mund të përdoren gjithashtu si supozitorë vaginale për të balancuar nivelet e baktereve në vaginë.
 • Vendosni një pilulë probiotike në mënyrë direkte përpara se të flini natën. Mos përdorni më shumë se një për një natë për të shmangur ndonjë acarim të mundshëm. Era e urryer duhet të zhduket pas disa dozave. Përsëriteni për 6-12 netë derisa infeksioni të largohet. Nëse infeksioni nuk largohet ose përkeqësohet pas disa ditësh, shihni një mjek. [4] X Burimi i besueshëm PubMed Arkivi Qendror i Gazetës nga Institutet Kombëtare të Shëndetit të SH.B.A. Shkoni te burimi
Trajtoni Vaginozën Bakteriale
Kuptoni që BV ndonjëherë pastrohet vetë, pa trajtim. Të gjitha gratë me simptoma të BV duhet të kërkojnë trajtim për të shmangur komplikimet.
Trajtoni Vaginozën Bakteriale
Gjithmonë mbani në mend se BV mund të përsëritet edhe pas trajtimit. Më shumë se gjysma e atyre që trajtohen përjetojnë simptoma të përsëritura brenda 12 muajve. [5]

Parandaloni vaginozën bakteriale

Parandaloni vaginozën bakteriale
Shmangni marrëdhëniet seksuale me partnerë të shumtë dhe kufizoni numrin tuaj të partnerëve të rinj. Të bësh seks me një partner të ri do të thotë të ekspozosh veten ndaj baktereve të reja. Abstenenca mund të zvogëlojë rrezikun për BV, por gratë seksualisht joaktive nuk janë imune ndaj BV. [6]
Parandaloni vaginozën bakteriale
Shmangni shmangien. Hulumtimet tregojnë se gratë që rregullojnë rregullisht ndeshen me më shumë probleme shëndetësore sesa gratë që nuk dushen. Përderisa mjekët nuk janë të sigurtë për lidhjen specifike midis douching dhe BV, këshillohet që të përmbahen nga douching. [7]
Parandaloni vaginozën bakteriale
Merrni pilula me probiotikë me gojë rregullisht. Kontrolloni me mjekun tuaj për të parë nëse një regjim probiotik është i përshtatshëm për ju. Llojet specifike të Lactobacillus mendohet se pengojnë rritjen e baktereve që shkaktojnë BV.
Parandaloni vaginozën bakteriale
Jini të vetëdijshëm që BV është potencialisht e rrezikshme për gratë shtatzëna. Gratë shtatzëna që kanë lindur një fëmijë me peshë më të vogël se 5 paund 8 onsë, ose kanë pasur një lindje të parakohshme, duhet të konsiderohen për një provim BV edhe nëse nuk ka simptoma. [8]
A është e mundur për mua që të kem BV në 14?
Po. Ju nuk keni nevojë të jeni aktiv seksual për të marrë një infeksion vaginal siç është BV, kështu që gratë më të reja që diagnostikohen nuk është aq e pazakontë sa mund të mendoni.
Canfarë mund të bëj nëse kam shumë frikë të shoh një mjek?
BV është jashtëzakonisht e zakonshme, dhe mjekët nuk kanë të drejtë t'ju gjykojnë për këtë. BV mund të ndodhë me çdo grua, pavarësisht nga aktiviteti seksual; nuk është STD dhe nuk ju bën pis. Shtë një infeksion i zakonshëm që çdo mjek ka parë të paktën 50 herë.
A mund ta marr metronidazolin tre herë në ditë?
Merrni atë vetëm siç përshkruhet nga mjeku juaj. Mos e tejkaloni dozën me idenë se do të përmirësohet më shpejt. Pyesni mjekun tuaj nëse duhet të rritni dozën.
A mund të blej diçka pa para për të trajtuar vaginozën bakteriale?
Antibiotikët nuk shiten në banak, kështu që, jo. Ju duhet të merrni diçka të përshkruar nga mjeku juaj.
A mund të marr shpesh antibiotikë nëse marr shumë vaginozë bakteriale?
Nëse keni BV të përsëritur, gjeni një mjek të ri. Të qenit me antibiotikë gjatë gjithë kohës do të rrisë rezistencën ndaj antibiotikëve dhe do ta bëjë më të vështirë trajtimin e BV-së tuaj.
Si lidhet kjo me seksin?
Kur keni marrëdhënie seksuale, bakteret e reja prezantohen në zonën e vaginës dhe vaginës. Nëse një grua nuk pastron si duhet pas seksit, ajo mund të shkaktojë BV.
Si ta trajtoj BV nëse jam një adoleshente e re?
BV nuk ka një kufi moshe, mund të prekë çdo grupmoshë. Vizitoni një profesionist të kujdesit shëndetësor, në mënyrë që sëmundja të diagnostikohet dhe trajtohet siç duhet.
A do të shkojë ndonjëherë BV plotësisht larg?
Po. Nëse ndiqni regjimin tuaj me antibiotikë siç përcaktohet, BV juaj duhet të largohet. Nëse keni një BV të përsëritur dhe mjeku juaj vazhdon të përshkruajë antibiotikë që nuk funksionojnë, gjeni një mjek të ri.
Sa kohë më duhet të pres për të bërë seks pas marrjes së metronidazole?
Pasi të gjitha ilaçet e përshkruara dhe regjimi i trajtimit është i plotë (dhe të gjitha simptomat janë lehtësuar), duhet të jeni mirë që të bëni seks. Bisedoni me mjekun tuaj nëse nuk jeni i sigurt.
Farë duhet të bëj nëse po merrja Metronidazole për BV dhe dukej e qartë, por shkarkimi ndodhi një ditë më vonë?
Lidheni që partneri juaj të lajë duart e tij / saj para se të prekë zonën tuaj vaginale. Duart e pastra janë të rëndësishme.
Gratë nuk marrin BV nga vendet e tualetit, në shtratin e fëmijëve, pishinat, ose thjesht nga kontakti i lëkurës me objektet.
Nëse përshkruhen antibiotikë, sigurohuni që të merrni antibiotikë për numrin e plotë të ditëve të përshkruara nga mjeku juaj. Nëse ndaloni marrjen e antibiotikëve tuaj para periudhës së caktuar, mund të rizhvilloni BV.
Gjithmonë shihni mjekun nëse ndodh ndonjë nga simptomat e listuara më sipër.
Gratë me BV të cilët janë të infektuar me HIV duhet t’i nënshtrohen të njëjtit trajtim si ato që janë pa viruse.
BV mund të përsëritet edhe pas trajtimit.
BV mund të përhapet midis partnerëve seksualë femra.
Trajtimi për BV (metronizadole) mund të shkaktojë një infeksion të majave dhe pasi të keni pasur një infeksion të majave, jeni më të ndjeshëm ndaj një episodi të përsëritur.
Nënat në pritje me BV mund të kenë bebe të lindura para kohe ose me peshë të ulët lindjeje.
fariborzbaghai.org © 2021