Si të testoni nivelet e testosteronit

Testosteroni është hormoni mashkullor, megjithëse është një hormon normal edhe tek gratë. Testosteroni është përgjegjës për prodhimin e karakteristikave dhe funksioneve seksuale të mashkullit, duke përfshirë një zë të thellë, flokët e fytyrës, kockën më të dendur dhe masën e muskujve, dhe lidhet drejtpërdrejt me funksionet ereksionale, madhësinë e penisit dhe testikulit, dhe lëvizjen seksuale. Testosteroni është gjithashtu i përfshirë në prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe spermës dhe mund të ulet ndërsa një njeri plaket. Nëse jeni të shqetësuar për nivelin tuaj të testosteronit, ka mënyra se si mund t'i kontrolloni ato.

Testim për nivele të ulëta të testosteronit

Testim për nivele të ulëta të testosteronit
Shkoni te mjeku për një test testosteroni. Testi më i zakonshëm për testosteronin përfshin mjekun tuaj duke nxjerrë një tub gjaku nga vena juaj. Përveç mostrës së gjakut, mjeku juaj do të kryejë edhe një provim fizik. [1]
Testim për nivele të ulëta të testosteronit
Jetë i përgatitur për teste shtesë. Për shkak se testosteroni i ulët mund të jetë një tregues për një problem themelor, si një problem me gjëndrën e hipofizës, sëmundjen e mëlçisë, një sëmundje të trashëguar ose sëmundjen e Addison, mjeku juaj mund të dëshirojë të ju testojë për një problem themelor nëse keni testosterone të ulët. Në varësi të provimit tuaj fizik, simptomave dhe historisë suaj, testet e tjera mund të kërkohen pas testit të testosteronit. Mjeku juaj mund të testojë për funksionimin e tiroides, diabetin, tensionin e lartë dhe sëmundjet e zemrës. [2]
Testim për nivele të ulëta të testosteronit
Merrni një provë me gojë. Testosteroni gjithashtu mund të matet në pështymën tuaj, megjithëse jo shumë mjekë kryesorë ofrojnë këtë mundësi. Testi është mjaft i besueshëm, por është shumë e re e një metode për tu pranuar plotësisht. Dy laboratorë me reputacion që testojnë testosteronin e pështymës janë ZRTLabs dhe Labrix.
Testim për nivele të ulëta të testosteronit
Testi më i zakonshëm është për "testosteronin total", që është testosteroni që lidhet me proteina të tjera në gjak. Nëse testosteroni juaj i përgjithshëm nga testi i laboratorit tuaj të shqyrtimit kthehet anormal, kërkoni që të bëni testin për "testosterone" falas "ose bio të disponueshëm. Vlera më e rëndësishme e testosteronit është testosteroni "falas" dhe / ose bio-në dispozicion. Kjo nuk matet gjithmonë, sepse nuk është aq e lehtë për t’u matur.
 • Testet për testosteronin "të lirë" ose bio të disponueshëm konsiderohen tregues biomarkash më të mirë. [3] X Burimi i besueshëm PubMed Arkivi Qendror i Gazetës nga Institutet Kombëtare të Shëndetit të SH.B.A. Shkoni te burimi
Testim për nivele të ulëta të testosteronit
Shqyrtoni se çfarë ndikon në provë. Ka gjëra që mund të ndikojnë në rezultatet e testit tuaj. Marrja e ilaçeve me estrogjen ose testosterone (përfshirë kontrollin e lindjes), digoksin, spironolactone dhe barbiturates mund të ndërhyjnë në test. Ilaçet për kancerin e prostatës dhe që rritin nivelin e prolaktinës gjithashtu mund të kenë një efekt negativ. Hipotiroidizmi gjithashtu mund të ndërhyjë në provë. [4]
Testim për nivele të ulëta të testosteronit
Zgjidhni një terapi zëvendësuese të testosteronit. Nëse nivelet tuaja të testosteronit janë të ulta, bisedoni me mjekun tuaj për terapinë e zëvendësimit të testosteronit. Testosteroni është në dispozicion si një xhel ose patch, injeksione muskulore ose tableta që mund të shpërndahen nën gjuhë. [5]
 • Ekzistojnë gjithashtu disa opsione natyrale, duke përfshirë qasjet dietike, ushtrimin e shtuar, dhe bimët si Tribulus terrestris, Ashwagandha, Ginkgo Biloba, Maca dhe Yohimbe.

Të dish kur të provosh

Të dish kur të provosh
Shikoni për simptoma të testosteronit të ulët te burrat. Nivelet e testosteronit ndryshojnë në burra të ndryshëm, kështu që mund të jetë e vështirë të përcaktohet nëse nivelet e zbuluara në një njeri janë shumë të ulëta. Monitoroni trupin tuaj për të parë nëse keni ndonjë simptomë të testosteronit të ulët. Simptomat e niveleve të ulëta të testosteronit tek burrat përfshijnë [6] :
 • Probleme me funksionin seksual. Kjo mund të përfshijë mosfunksionim ngrerë, ulje të dëshirës për aktivitet seksual dhe ulje të numrit dhe cilësisë së ereksioneve.
 • Teste më të vogla.
 • Problemet emocionale që mund të përfshijnë depresionin, nervozizmin, ankthin, problemet me kujtesën ose përqendrimin, ose mungesën e vetëbesimit.
 • Disrregullim i gjumit.
 • Lodhje e shtuar ose mungesë e përgjithshme e energjisë në përgjithësi.
 • Ndryshimet e trupit që përfshijnë rritjen e yndyrës në bark, uljen e masës së muskujve së bashku me uljen e forcës dhe qëndrueshmërisë, uljen e niveleve të kolesterolit, zbutjen e eshtrave dhe uljen e densitetit të kockave.
 • Gjoks të fryrë ose të butë.
 • Humbja e flokëve të trupit.
 • Pika e nxehtë.
Të dish kur të provosh
Kontrolloni për simptoma të testosteronit të ulët tek gratë. Gratë mund të kenë testosterone të ulët gjithashtu. Simptomat paraqiten ndryshe nga sa bëjnë për një njeri. Simptomat e testosteronit të ulët tek gratë përfshijnë: [7]
 • Ulur dëshirën seksuale.
 • Lodhje.
 • Ulje e vajosjes vaginale.
Të dish kur të provosh
Vendosni nëse jeni në rrezik për testosterone të ulët. Testosteroni i ulët mund të rezultojë nga gjëra të ndryshme. Ju mund të dëshironi të testoni nivelet e testosteronit nëse keni përjetuar ndonjë nga sa vijon: [8]
 • Aging.
 • Obeziteti dhe / ose diabeti mellitus.
 • Dëmtimi i testusit, trauma ose infeksioni.
 • Rrezatimi ose kimioterapia për kancer.
 • Sëmundje kronike, të tilla si HIV / AIDS, ose sëmundje të mëlçisë dhe veshkave.
 • Disa gjendje gjenetike, si sindroma Klinefelter, hemokromatoza, sindroma Kallmann, sindroma Prader-Willi dhe të tjerët.
 • Alkoolizmi.
 • Abuzimi i drogës duke përfshirë heroinën, marihuanën, abioidin ose abuzimin me ilaçet e dhimbjes.
 • Pirja e duhanit kronik.
 • Abuzimi i androgjenëve në të kaluarën.
Të dish kur të provosh
Përcaktoni nëse keni nevojë për një test të nivelit të testosteronit. Testet e testosteronit kryhen kur një person shfaq karakteristika të caktuara. Testet bëhen zakonisht për arsyet e mëposhtme: [9]
 • Nëse një burrë ka probleme me infertilitetin
 • Nëse një burrë është duke pasur probleme seksuale
 • Nëse një djalë nën 15 vjeç tregon shenja të hershme të pubertetit ose një djalë më i madh nuk tregon shenja puberteti
 • Nëse një grua zhvillon tipare mashkullore, siç është rritja e tepërt e flokëve dhe një zë i thellë
 • Nëse një grua ka periudha të parregullta menstruale
 • Nëse një burrë me kancer të prostatës po merr ilaçe të caktuara
 • Nëse një burrë ka osteoporozë
Të dish kur të provosh
Jini të vetëdijshëm nivelet e testosteronit ndryshojnë. Nivelet e testosteronit ndryshojnë nga burri në burrë (dhe grua në grua). Nivelet e testosteronit do të ndryshojnë gjatë ditës, dhe ndryshojnë nga dita në ditë. Nivelet janë përgjithësisht më të larta në mëngjes dhe më të ulëta gjatë ditës. [10]
Mosfunksionimi erektil mund të shkaktohet nga shumë kushte të tjera, dhe testosteroni i ulët është një pjesë minimale e tij.
fariborzbaghai.org © 2021