Si të tregoni nëse dikush ka vdekur

Nëse dikush rrëzohet ose bëhet i papërgjegjshëm, ndonjëherë mund të jetë e vështirë të tregohet nëse ata janë akoma gjallë. Edhe pse të dëshmosh një vdekje të mundshme është e frikshme dhe shqetësuese, përpiqu të mos bësh panik. Nëse ndiheni sikur mund t'i drejtoheni personit në mënyrë të sigurt, përpiquni të kuptoni nëse ata janë të përgjegjshëm dhe po marrin frymë normalisht. Nese jo, telefononi shërbime urgjente dhe filloni CPR . Nëse mendoni se personi mund të ketë vdekur, ju gjithashtu mund të kontrolloni për shenja të vdekjes, të tilla si mungesa e frymëmarrjes ose pulsit, nxënës pa reagim dhe humbja e kontrollit të fshikëzës dhe zorrëve.

Kryerja e Ndihmës së Parë

Kryerja e Ndihmës së Parë
Kontrolloni për rreziqet e mundshme përpara se të merrni masa. Para se të afroheni te një person i rrëzuar ose i pavetëdijshëm, vlerësoni shpejt situatën për të përcaktuar nëse mund t'i afroheni atyre me siguri. Për shembull, kontrolloni zonën për rreziqe të tilla si tela elektrike të zbritur, zjarri ose tymi, ose gazi toksik. Mos u përpiqni ta prekni personin ose t'i afroheni atyre nëse nuk mendoni se mund ta bëni këtë me siguri. [1]
 • Përdorni kujdes nëse mendoni se personi mund të jetë i dehur ose nën ndikimin e drogës, pasi ato mund të reagojnë dhunshëm nëse i shqetësoni.
 • Nëse nuk mendoni se mund të afroheni në mënyrë të sigurt, telefononi shërbime urgjente dhe shpjegoni situatën. Prisni afër derisa të mbërrijë ndihma.
Kryerja e Ndihmës së Parë
Mundohuni ta detyroni personin që t'ju përgjigjet. Nëse ndiheni të sigurt se mund t'i drejtoheni në mënyrë të sigurt personit, kontrolloni për të parë nëse ai është i vetëdijshëm. Thirrni për të tërhequr vëmendjen e tyre dhe thoni emrin e tyre nëse e dini atë. Mund të provoni gjithashtu butësisht të shtrëngoni ose të shtypni shpatullat e tyre. [2]
 • Thuaj diçka si: "A jeni mirë?"
 • Një person konsiderohet "i papërgjegjshëm" nëse nuk lëviz ose reagon në ndonjë mënyrë për stimulim nga jashtë, siç janë tinguj, prekje ose erë të fortë. [3] X Burimi i besueshëm MedlinePlus Mbledhja e informacionit mjekësor të buruar nga Biblioteka Kombëtare e Mjekësisë e SHBA Shkoni te burimi
Kryerja e Ndihmës së Parë
Thirrni për ndihmë menjëherë nëse personi nuk përgjigjet. Nëse personi nuk tregon shenja të vetëdijes, telefononi shërbime urgjente menjëherë. Mbajini ato në linjë në mënyrë që ata të mund t'ju flasin me çfarë të bëni derisa të mbërrijë ndihma. [4]
 • Kërkoni nga dikush tjetër që t'ju ndihmojë nëse është e mundur. Për shembull, ata mund të bëjnë thirrje ose të kërkojnë ndihmë ndërsa qëndroni me personin dhe provoni CPR. [5] X Uebfaqja e besueshme e Mayo Clinic Clinic nga një prej spitaleve kryesorë në botë Shkoni te burimi
Kryerja e Ndihmës së Parë
Hapni gojën e personit dhe kontrolloni rrugët e tyre ajrore. Pasi të keni thirrur për ndihmë, ngjitni me kujdes kokën e personit prapa dhe shikoni brenda gojës së tyre. Nëse shihni ndonjë lëng ose sende të huaja në gojën ose fytin e tyre, rrokullisni ato në anën e tyre dhe rrëshqisni gishtat nëpër pjesën e pasme të fytit të tyre për të pastruar çdo gjë që ka mbetur atje. [6]
 • Nëse ka diçka në rrugët e frymëmarrjes, por nuk mund ta hiqni shpejt dhe lehtë, lëvizni përpara për të bërë kompresione në gjoks. Kompresionet e kraharorit mund të ndihmojnë në zhvendosjen e materialit të mbërthyer në rrugët e frymëmarrjes.
Kryerja e Ndihmës së Parë
Kërkoni për shenja të frymëmarrjes. Pas kontrollimit të rrugës ajrore, shihni nëse personi po merr frymë normalisht. Për të kontrolluar frymëmarrjen, së pari shikoni nëse gjoksi i personit rritet dhe bie. Nëse nuk i shihni gjoksin e tyre duke lëvizur, vendosni veshin mbi gojën dhe hundën e tyre. Ndëgjoni tinguj frymëmarrjeje dhe shihni nëse mund ta ndjeni frymën e tyre në faqe tuaj për të paktën 10 sekonda. [7]
 • Nëse personi është duke u gazuar, duke u mbytur ose duke marrë frymë në mënyrë të parregullt, kjo do të thotë se ata janë të gjallë por nuk marrin frymë normalisht.
 • Nëse personi nuk po merr frymë ose nëse frymëmarrja e tyre është jonormale, do t'ju duhet të kryeni CPR.
Kryerja e Ndihmës së Parë
Kryeni CPR nëse personi nuk po merr frymë ose nëse merr frymë në mënyrë anormale. Vendosni personin në shpinë në një sipërfaqe të fortë dhe gjunjëzoni nga qafa dhe supet. Pastaj, kontrolloni pulsin e tyre për 5-10 sekonda. Nëse ata nuk kanë puls, vendosni thembra e njërës prej duarve tuaja në mes të gjoksit të tyre, midis thithkave të tyre dhe vendosni dorën tjetër në majë të dorës së parë. Mbajini bërrylat e mbyllur dhe supet drejtpërdrejt mbi duart tuaja. Përdorni peshën tuaj të sipërme të trupit për të kompresuar gjoksin e tyre 30 herë, e ndjekur nga 2 frymëmarrje. Bëni këtë për 5 cikle, pastaj kontrolloni përsëri pulsin e tyre. [8]
 • Nëse nuk keni qenë të trajnuar në CPR, rrini në kryerjen e kompresioneve të gjoksit (CPR vetëm me duar).
 • Nëse personi ka një puls, vetëm atyre u jepni frymë shpëtimi. Jepuni atyre 10 frymë shpëtimi në minutë dhe kontrolloni pulsin e tyre çdo 2 minuta.
 • Synoni të shtyjnë gjoksin e tyre poshtë në një thellësi midis 2 dhe 2.4 inç (5.1 dhe 6.1 cm). Mundohuni të bëni 100-120 fasha në minutë.
 • Mos ndaloni së bërë fasha në gjoks derisa ndihma të arrijë ose personi të fillojë të lëvizë dhe të marrë frymë vetë.
 • Nëse jeni të trajnuar në CPR, kontrolloni rrugët e ajrit të personit pas çdo 30 fasha në gjoks dhe jepuni atyre 2 frymë shpëtimi para se të ktheheni në kompresione të gjoksit.

Duke njohur shenjat e vdekjes

Duke njohur shenjat e vdekjes
Kërkoni një humbje të pulsit dhe frymëmarrjes. Mungesa e pulsit (rrahjet e zemrës) dhe frymëmarrja (frymëmarrja) janë 2 nga shenjat më të dukshme të vdekjes. [9] Nëse mendoni se një person mund të ketë vdekur, kontrolloni këto shenja jete parë. Sidoqoftë, mbani në mend se mund të jetë e vështirë të jesh i sigurt nëse rrahjet e zemrës dhe frymëmarrja e një personi vërtet kanë ndalur pa pajisje mjekësore.
 • Mos harroni të shikoni, dëgjoni dhe ndjeni shenja të frymëmarrjes.
 • Për të kontrolluar një puls, ngrini mjekrën e personit dhe ndjeheni për mollën e Adamit të tyre (ose kutinë e zërit). Nga atje, rrëshqisni gishtat në brazdë midis mollës së Adamit dhe njërës prej tendinave të mëdha në secilën anë të qafës. Nëse personi ka një puls, duhet të ndjeni një goditje ritmike nën gishtat.
Duke njohur shenjat e vdekjes
Kontrolloni për presion të padëgjueshëm të gjakut nëse keni një pranga dhe stetoskop. Nëse keni një stetoskop dhe pranga për presionin e gjakut, mund të dëgjoni edhe tingullin e presionit sistolik të gjakut të personit. Vendoseni prangat në krahun e personit pak lart mbi nyjen e bërrylës dhe fryini prangat derisa të jetë pak më shumë se 180 mm Hg. Poziciononi stetoskopin brenda përroit të bërrylit të tyre, pak nën buzën e prangos. Ngadalë lëshoni ajrin nga pranga dhe dëgjoni zërin e një pulsi ndërsa gjaku kthehet në arterie në krahun e tyre. [10]
 • Nëse nuk mund të dëgjoni tingullin e gjakut të personit që rrjedh në arteriet e tij pas deflimit të prangos, ata mund të kenë vdekur. [11] X Burimi i besueshëm Shoqëria Amerikane e Kancerit Jo-fitimprurëse e përkushtuar për promovimin e kërkimit, edukimit dhe mbështetjes së kancerit Shkoni te burimi
Duke njohur shenjat e vdekjes
Shikoni nëse sytë janë akoma dhe të holluar. Butësisht hapni njërën nga sytë e personit (nëse nuk janë hapur tashmë). Nëse personi ka vdekur, nuk do të shihni asnjë lëvizje të syve. Nëse keni një elektrik dore të dobishme, shkëlqeni atë në sytë e tyre për të parë nëse nxënësit bëhen më të vegjël. Pas vdekjes, nxënësit zakonisht do të qëndrojnë të hapur dhe të zmadhuar edhe nën dritën e ndritshme. [12]
 • Mbani në mend se ka gjëra të tjera që mund të shkaktojnë gjithashtu nxënës të papërgjegjshëm, siç janë llojet e caktuara të ilaçeve ose dëmtimi i nervave që kontrollojnë lëvizjen e nxënësit dhe të syve. [13] X Burimi i hulumtimit Mos supozoni se personi ka vdekur përveç nëse shihni edhe shenja të tjera, si mungesa e frymëmarrjes ose pulsi.
Duke njohur shenjat e vdekjes
Watch për një humbje të kontrollit të fshikëzës dhe zorrëve. Kur një person vdes, muskujt që kontrollojnë fshikëzën e tyre dhe zorrët qetësohen. Nëse personi papritmas lagë ose toka veten, kjo mund të jetë një shenjë e vdekjes. [14]
 • Mospërmbajtja e papritur mund të jetë gjithashtu një shenjë e kushteve të tjera, të tilla si dëmtimi i nervit ose një goditje në tru.
Pse njerëzit vdesin nga arresti kardiak?
Arresti kardiak nënkupton që zemra është ndalur. Pa një rrahje zemre, organet tuaja nuk mund të marrin gjakun dhe oksigjenin e nevojshëm për të funksionuar, dhe trupi juaj shpejt do të mbyllet.
Pse kërkohen doreza për të përgjuar ose kontrolluar pulsin?
Në mënyrë ideale, duhet të vishni doreza nëse po merreni me një person të vdekur, të sëmurë ose të dëmtuar për të mbrojtur veten tuaj nga sëmundja ose ndotja. Sidoqoftë, mund të mos keni doreza të disponueshme në një situatë emergjente. Gjëja më e rëndësishme është të telefononi për ndihmë dhe të kryeni CPR nëse mundeni.
A vajzat qajnë kur të dashurat e tyre vdesin?
Të gjithë i përgjigjen vdekjes ndryshe. Sidoqoftë, të qarat është një reagim shumë i zakonshëm ndaj vdekjes së një të dashur, pa marrë parasysh se cila është gjinia juaj.
A mund ta rikthejë dikë në jetë nga një aksident me makinë? Babai im vdiq në një aksident automobilistik dhe unë po përpiqem ta kthej në jetë, por nuk e di si. A mund te me ndihmosh? Ju lutem, unë kam nevojë për atë në jetën time.
A ka ndodhur aksidenti vetëm? Nëse ai ka ndaluar frymëmarrjen, kryeni CPR deri sa të vijë ndihma. Nëse ai tashmë është shqiptuar i vdekur, kam frikë se nuk ka asgjë që mund të bësh. Ndonjëherë disa njerëz kanë për qëllim të qëndrojnë dhe disa synon të shkojnë. Thjesht mendoni se kur të jeni të lumtur ai do të buzëqeshë poshtë. Ai ende po ju udhëzon nëpër jetë me shpirtin e tij, dhe ju gjithmonë duhet të qëndroni pozitivë, të shikoni anën e ndritshme të gjithçkaje dhe të keni një mendje të hapur. Mundohuni të jeni aq të lumtur sa mundeni dhe dilni në botë.
Si mund ta di nëse kam vdekur apo jo?
Unë mendoj se nuk ka asnjë mënyrë të dini me siguri, por nëse jeni duke lexuar dhe shkruar në WikiHow, ju mund të jeni goxha i sigurt se nuk keni vdekur.
Nëse buzët janë të purpurta gjatë gjithë kohës janë të vdekur?
Ndërsa cianoza, ose një ngjyrosje blu dhe vjollcë e lëkurës, mund të jetë një tregues i rrjedhjes së pamjaftueshme të oksigjenit rreth trupit, nuk do të thotë se personi ka vdekur. Cyanosis është shpesh një tregues i një problemi kritik, sidoqoftë. Nëse vini re që kjo po ndodh me dikë, telefononi menjëherë shërbimet e urgjencës.
Si do ta ringjallja një person?
Dial 911 dhe jepja atyre adresën tuaj dhe informacionin në lidhje me pacientin. Pastaj, nëse jeni të trajnuar si duhet, administroni CPR ndërsa prisni të mbërrijë një ambulancë.
A ka vërtet jetë pas vdekjes?
Jeta pas vdekjes është çështje besimi. Miliona njerëz besojnë se vdekja nuk është fundi i shpirtit tuaj, thjesht trupi juaj, dhe miliona njerëz besojnë se vdekja është përfundimtare dhe nuk ka asgjë pasi të vdisni. Njerëzit që besojnë se ka jetë pas vdekjes do t'ju tregojnë, po, vërtet ka jetë pas vdekjes. Njerëzit që nuk besojnë do t'ju tregojnë, jo, në të vërtetë nuk ka jetë pas vdekjes.
A duhet të përpiqemi gjithashtu të kërkojmë plagë?
Njerëzit vdesin nga arresti kardiak, aneurizmi, mbytja dhe çdo numër i incidenteve të tjera fatale që nuk lënë shenja të dukshme tek profesionistët e pa trajnuar. Kërkimi i plagëve për të treguar vdekjen nuk është i dobishëm. Tregoni shërbimet e urgjencës për ndonjë plagë të dukshme, por mos kërkoni ato, përveç nëse u thuhet nga shërbimet e urgjencës. Nëse nuk mund të kontaktoni ndihmë për ndonjë arsye dhe trupi po rrjedh gjak, shtypni plagën ose lini ndonjë objekt depërtues në vend dhe filloni shtrëngimet e gjoksit. Trupat e vdekur nuk rrjedhin gjak.
A mund t'i gudulisni nëse janë marrëzi?
Nëse e dini për vendin (et) e tyre më marramendëse, gudulisni ata atje dhe nëse përgjigjen, padyshim që ata nuk kanë vdekur. Sidoqoftë, nuk do të thotë se ata kanë vdekur nëse nuk përgjigjen, pasi një person i pavetëdijshëm nuk do të përgjigjet domosdoshmërisht.
Mënyra e vetme për t'u siguruar që një person ka vdekur është të merrni një diagnozë zyrtare nga një profesionist mjekësor. Mos supozoni se një person ka vdekur vetëm sepse nuk mund të zbuloni shenja të dukshme të jetës.
fariborzbaghai.org © 2021