Si të tregoni nëse dikush është bipolar

Orderrregullimi bipolar, i njohur më parë si depresion maniak, është një çrregullim i trurit që rezulton në zhvendosje të humorit, aktivitetit, energjisë dhe funksionalitetit të ditës. Edhe pse afro 6 milion të rritur amerikanë kanë çrregullim bipolar, si shumë sëmundje mendore, shpesh keqkuptohet. Në kulturën popullore, njerëzit mund të thonë se dikush është "bipolar" nëse demonstron ndonjë lloj ndryshimi të humorit, por kriteret diagnostikuese për çrregullimin bipolar janë shumë më rigoroze. Në të vërtetë ekzistojnë disa lloje të çrregullimit bipolar. [1] Ndërsa secili lloj i çrregullimit bipolar është serioz, ato janë gjithashtu të shërueshme, zakonisht përmes një kombinimi të ilaçeve me recetë dhe psikoterapisë. [2] Nëse mendoni se dikush që e njeh ka çrregullim bipolar, lexoni më tej për të zbuluar se si të mbështesni të dashurin tuaj.

Mësoni për çrregullimin bipolar

Mësoni për çrregullimin bipolar
Shikoni për episodet humoristike jashtëzakonisht të forta. ”Një episod i humorit paraqet një ndryshim domethënës, madje edhe drastik, nga gjendja tipike e një personi. Në gjuhën popullore, këto mund të quhen "lëkundje humori". Njerëzit që vuajnë nga çrregullimi bipolar mund të kalojnë me shpejtësi midis episodeve të humorit, ose ato mund të kalojnë ndërmjet episodeve më rrallë. [3]
 • Ekzistojnë dy lloje themelore të episodit të humorit: episodet jashtëzakonisht të ngritura, ose maniake, dhe episodet jashtëzakonisht depresive, apo depresive. Personi gjithashtu mund të përjetojë episode të përziera, në të cilat simptomat e manisë dhe depresionit ndodhin në të njëjtën kohë. [4] X Burimi i hulumtimit
 • Një person me çrregullim bipolar mund të përjetojë periudha të humor "normal" midis këtyre episodeve të humorit. [5] X Burimi i hulumtimit
Mësoni për çrregullimin bipolar
Edukoni veten për llojet e shumta të çrregullimit bipolar. Ekzistojnë katër lloje themelore të çrregullimit bipolar që diagnostikohen rregullisht: Bipolar I, Bipolar II, orderrregullim bipolar që nuk specifikohet ndryshe, dhe Ciklothymia. Lloji i çrregullimit bipolar me të cilin një person diagnostikohet përcaktohet nga ashpërsia dhe kohëzgjatja e tij, si dhe sa shpejt cikli i episodeve të humorit. [6] Një profesionist i trajnuar i shëndetit mendor duhet të diagnostikojë çrregullimin bipolar; ju nuk mund ta bëni vetë dhe nuk duhet të përpiqeni ta bëni atë.
 • Orderrregullimi bipolar I përfshin episodet maniake ose të përziera që zgjasin të paktën shtatë ditë. Personi gjithashtu mund të ketë episode të rënda maniake që i vë ata në rrezik të mjaftueshëm për të kërkuar kujdes të menjëhershëm mjekësor. Episodet depresive ndodhin gjithashtu, që zakonisht zgjasin së paku dy javë. [7] X Burimi i hulumtimit
 • Disrregullimi bipolar II përfshin episodet e 'hipomanisë', të cilat rrallë përshkallëzohen në maninë me lulëzim të plotë dhe episodet më të qëndrueshme të depresionit. Hypomania është një gjendje më e butë maniake, në të cilën personi ndjehet shumë “i ndezur” është jashtëzakonisht aktiv dhe duket se kërkon pak ose jo për të fjetur; simptoma të tjera të manisë, siç janë mendimet në gara, të folurit e shpejtë, dhe fluturimet e ideve mund të jenë gjithashtu të pranishme, por ndryshe nga ato në gjendjet maniake, njerëzit që përjetojnë hipomani në përgjithësi nuk humbasin kontaktin me realitetin ose aftësinë për të funksionuar. Të patrajtuar, ky lloj gjendje maniake mund të zhvillohet në mani të rëndë. [8] X Burimi i hulumtimit
 • Episodet depresive në Bipolar II përgjithësisht supozohet se janë më të rënda dhe të qëndrueshme se episodet depresive në Bipolar I. isshtë e rëndësishme të theksohet se një gamë e gjerë simptomash mund të shoqërohet me të dy llojet I dhe II, dhe përvojat e çdo individi i sëmuri është i ndryshëm, kështu që ndërsa mençuria konvencionale dikton aq shumë, kjo është shpesh, por jo gjithmonë.
 • Orderrregullimi bipolar që nuk specifikohet ndryshe (BP-NOS) është një diagnozë e bërë kur simptomat e çrregullimit bipolar janë të pranishëm, por nuk i plotësojnë kriteret e ngurtë diagnostikuese të DSM-5 (Manuali Diagnostik dhe Statistikor i ordersrregullimeve Mendore). Këto simptoma nuk janë akoma tipike për "normalen" e personit ose diapazonin fillestar.
 • Disorderrregullimi ciklotymik ose ciklotimi është një formë e butë e çrregullimit bipolar. Periudhat e hipomanisë alternative me episodet më të shkurtër, më të butë të depresionit. Kjo duhet të qëndrojë për të paktën dy vjet për të përmbushur kriteret e diagnostikimit. [9] X Burimi i kërkimit [10] X Burimi i hulumtimit
 • Një person me çrregullim bipolar mund të përjetojë gjithashtu "çiklizëm të shpejtë", në të cilin ai përjeton katër ose më shumë episode me humor brenda një periudhe 12-mujore. Ciklizmi i shpejtë duket se prek pak më shumë gra sesa burrat dhe mund të vijë e të shkojë. [11] X Burimi i kërkimit [12] X Burimi i hulumtimit
Mësoni për çrregullimin bipolar
Di të njohësh një episod maniak. Si shfaqet një episod maniak mund të ndryshojë nga një person në tjetrin. Sidoqoftë, ajo do të përfaqësojë një gjendje dramatike më të ngritur ose "të ringjallur" nga gjendja "normale" ose e fillimit emocional të personit. Disa simptoma të manisë përfshijnë: [13] [14]
 • Ndjenjat e gëzimit, lumturisë apo ngazëllimit të skajshëm. Një person që ka një episod maniak mund të ndjehet aq i "ngacmuar" ose i lumtur sa që edhe lajmet e këqija nuk mund të dëmtojnë gjendjen shpirtërore. Kjo ndjenjë e lumturisë ekstreme vazhdon edhe pa shkaqe të dukshme.
 • Mbivendosja, ndjenjat e paprekshmërisë, mashtrimet e madhështisë. Një person që ka një episod maniak mund të ketë një ego të tepruar ose ndjenjë më të lartë të vetëvlerësimit sesa është tipik për ta. Ty mund të besojë se mund të arrijnë më shumë sesa është e mundur, sikur absolutisht asgjë nuk mund të marrë në rrugën e tyre. Ata mund të imagjinojnë se kanë lidhje të veçanta me figura me rëndësi ose fenomene të mbinatyrshme.
 • Rritje, nervozizëm i papritur dhe zemërim. Një person që ka një episod maniak mund të snap te të tjerët, edhe pa provokim. Ka të ngjarë që ata të jenë më "prekës" ose të zemërohen më lehtë se zakonisht në gjendjen e tyre "tipike".
 • Hyperactivity. Personi mund të marrë përsipër projekte të shumta menjëherë, ose të planifikojë më shumë gjëra për të bërë brenda një dite sesa mund të realizohet. Ata mund të zgjedhin të bëjnë aktivitete, madje edhe ato në dukje të paqëllimta, në vend që të flenë ose të hanë.
 • Rritje e bisedimeve, fjalimit të shpërndarë, mendimeve gara. Personi që ka një episod maniak shpesh do të ketë vështirësi në mbledhjen e mendimeve të tyre, edhe pse është jashtëzakonisht llafazan. Ata mund të kërcejnë shumë shpejt nga një mendim ose aktivitet te tjetri.
 • Ndjeheni të trullosur ose të shqetësuar. Personi mund të ndjehet i shqetësuar ose i shqetësuar. Mund të shpërqendrohen lehtë.
 • Rritje e papritur e sjelljes së rrezikshme. Personi mund të bëjë gjëra që janë të pazakonta për fillimin e tyre normal dhe mund të përbëjnë një rrezik, të tilla si të bërit seks të pasigurt, të shkosh në pazar ose të bixhozit. Mund të ndodhin edhe aktivitete fizike të rrezikshme si përshpejtimi ose ndërmarrja e lojërave ekstreme apo bëmave atletike - veçanërisht ato që personi nuk është i përgatitur siç duhet.
 • Zakonet e ulura të gjumit. Personi mund të flejë shumë pak, megjithatë pretendon të ndjehet i qetë. Mund të pësojnë pagjumësi ose thjesht të ndjehen sikur nuk kanë nevojë të flenë.
Mësoni për çrregullimin bipolar
Di të njohësh një episod depresiv. Nëse një episod maniak e bën një person me çrregullim bipolar të ndjehet sikur është “në krye të botës”, një episod depresiv është ndjenja e shtypjes në fund të tij. Simptomat mund të ndryshojnë midis njerëzve, por ka disa simptoma të zakonshme për t'u kujdesur për: [15] [16]
 • Ndjenja të mëdha të trishtimit ose dëshpërimit. Ashtu si ndjenjat e lumturisë ose eksitimit në episodet maniake, këto ndjenja mund të mos duket se kanë një shkak. Personi mund të ndjehet i pashpresë ose i pavlerë, edhe nëse bëni përpjekje t'i brohorisni.
 • Anhedonia. Kjo është një mënyrë e zbukuruar të thuash që personi nuk tregon më interes ose kënaqësi për gjërat që tua ka pëlqyer të bësh. Nxitja seksuale mund të jetë gjithashtu më e ulët.
 • Lodhje. Shtë e zakonshme që njerëzit që vuajnë nga depresioni i madh të ndjehen të lodhur gjatë gjithë kohës. Ata gjithashtu mund të ankohen se ndjehen të lënduar ose të pasur.
 • Modeli i gjumit i ndërprerë. Me depresionin, zakonet “normale” të gjumit të një personi ndërpriten në një farë mënyre. Disa njerëz flenë shumë ndërsa të tjerët mund të flenë shumë pak. Sido që të jetë, zakonet e tyre të gjumit janë dukshëm të ndryshme nga ajo që është "normale" për ta.
 • Ndryshimet e oreksit. Njerëzit me depresion mund të pësojnë humbje peshe ose shtim në peshë. Ata mund të overeat ose nuk hanë mjaft. Kjo ndryshon në varësi të personit dhe paraqet një ndryshim nga ajo që është "normale" për ta.
 • Përqendrimi i problemeve. Depresioni mund ta bëjë të vështirë përqendrimin ose marrjen e vendimeve edhe të vogla. Një person mund të ndjehet gati i paralizuar kur po kalon një episod depresiv.
 • Mendime apo veprime vetëvrasëse. Mos supozoni se çdo shprehje e mendimeve apo qëllimeve të vetëvrasjeve janë "vetëm për vëmendje". Vetëvrasja është një rrezik shumë i vërtetë për njerëzit me çrregullim bipolar. Thirrni 911 ose shërbimet e urgjencës menjëherë nëse i dashuri juaj shpreh mendime ose qëllime të vetëvrasjes.
Mësoni për çrregullimin bipolar
Lexoni gjithçka mundeni për çrregullimin. Ju keni ndërmarrë një hap të shkëlqyer të parë duke kërkuar lart këtë artikull. Sa më shumë të dini për çrregullimin bipolar, aq më mirë do të jeni në gjendje të mbështesni të dashurin tuaj. Më poshtë janë disa burime që mund të merrni parasysh: [17] [18]
 • Instituti Kombëtar i Shëndetit Mendor është një vend i shkëlqyeshëm për të filluar informacionin mbi çrregullimin bipolar, simptomat e tij dhe shkaqet e mundshme, opsionet e trajtimit dhe si të jetoni me sëmundjen. [19] X Burimi i hulumtimit
 • Aleanca e Depresionit dhe Mbështetjes Bipolare ofron burime për individët që vuajnë nga çrregullimi bipolar dhe të dashurit e tyre. [20] X Burimi i hulumtimit
 • Kujtimi i Marya Hornbacher çmenduri: Një jetë dypolës flet për luftën e përjetshme të autorit me çrregullimin bipolar. Kujtimi i Dr Kay Redfield Jamison Një Mind Unquiet flet për jetën e autorit si një shkencëtar i cili gjithashtu ka një çrregullim bipolar. Ndërsa përvoja e secilit person është unik për ta, këto libra mund t'ju ndihmojnë të kuptoni se çfarë po kalon i dashuri juaj.
 • Disrregullimi bipolar: Një udhëzues për pacientët dhe familjet, nga Dr Frank Mondimore, mund të jetë një burim i mirë për mënyrën se si të kujdeseni për të dashurin tuaj (dhe veten tuaj).
 • Udhëzuesi i mbijetesës së çrregullimit bipolar, nga Dr David J.Miklowitz, është i drejtuar për të ndihmuar njerëzit me çrregullim bipolar, dhe të dashurit e tyre menaxhojnë sëmundjen.
 • Libri i Punës së Depresionit: Një Udhëzues për të jetuar me depresion dhe depresion maniak, nga Mary Ellen Copeland dhe Matthew McKay, është drejtuar për të ndihmuar njerëzit që diagnostikohen me çrregullim bipolar të ruajnë stabilitetin e humorit me ushtrime të ndryshme të vetë-ndihmës.
Mësoni për çrregullimin bipolar
Refuzoni disa mite të zakonshëm në lidhje me sëmundjen mendore. Sëmundja mendore zakonisht stigmatizohet si diçka "e gabuar" me personin. Mund të shihet si diçka që thjesht mund të "mbarojnë" nëse "u përpoqën mjaftueshëm" ose "menduan më pozitivisht". [21] Fakti është se këto ide thjesht nuk janë të vërteta. Disorderrregullimi bipolar është rezultat i faktorëve ndërveprues ndërlikues përfshirë gjenetikën, strukturën e trurit, pabarazitë kimike në trup dhe presionet sociokulturore. [22] Një person me çrregullim bipolar nuk mund thjesht të "ndalojë" të ketë sëmundje. Sidoqoftë, çrregullimi bipolar është gjithashtu i shërueshëm. [23]
 • Mendoni se si do të flisnit me dikë që kishte një lloj tjetër sëmundjeje, siç është kanceri. A do ta pyesnit atë person, "A keni provuar ndonjëherë thjesht të mos keni kancer?" Thënia e dikujt me çrregullim bipolar thjesht "të përpiqesh më shumë" është po aq i gabuar. [24] X Burimi i hulumtimit
 • Ekziston një ide e gabuar e zakonshme që bipolare është e rrallë. Në fakt, rreth 6 milion të rritur amerikanë vuajnë nga një lloj çrregullimi bipolar. [25] Burimi i hulumtimit Edhe individë të famshëm si Stephen Fry, Carrie Fisher dhe Jean-Claude Van Damme kanë qenë të hapur në lidhje me diagnostikimin me çrregullim bipolar. [26] X Burimi i kërkimit [27] X Burimi i hulumtimit
 • Një mit tjetër i zakonshëm është se episodet humoristike apo depresive janë "normale" apo edhe një gjë e mirë. Ndërsa është e vërtetë që të gjithë kanë ditët e tyre të mira dhe ditët e këqija, çrregullimi bipolar shkakton ndryshime në humor që janë shumë më ekstreme dhe të dëmshme sesa "lëkundjet" e humorit ose "ditët e pushimit". Ata shkaktojnë mosfunksionim domethënës në jetën e përditshme të personit.
 • Një gabim i zakonshëm është të ngatërroni skizofreninë me çrregullimin bipolar. Ato nuk janë aspak të njëjtën sëmundje, megjithëse kanë disa simptoma (siç është depresioni) të përbashkëta. Disorderrregullimi bipolar karakterizohet kryesisht nga zhvendosja midis episodeve të humorit intensiv. Skizofrenia në përgjithësi shkakton simptoma të tilla si halucinacione, mashtrime dhe të folur të çorganizuar, të cilat shpesh nuk shfaqen në çrregullime bipolare. Someoneshtë e mundur që dikush me çrregullim skizoafektiv, të ketë simptomat e të dyve. [28] X Burimi i Kërkimit
 • Shumë njerëz besojnë se njerëzit me çrregullim bipolar ose depresion janë të rrezikshëm për të tjerët. Media e lajmeve është veçanërisht e keqe për promovimin e kësaj ideje. Në realitet, hulumtimi tregon se njerëzit me çrregullim bipolar nuk kryejnë akte më të dhunshme sesa njerëzit pa çrregullim. Njerëzit me çrregullim bipolar mund të kenë më shumë të ngjarë të mendojnë ose të bëjnë përpjekje për vetëvrasje. [29] X Burimi i hulumtimit

Duke folur me një të dashurin tënd

Duke folur me një të dashurin tënd
Shmangni gjuhën e dhembshme. Disa njerëz me shaka mund të thonë se janë "pak bipolarë" ose "skizo" kur e përshkruajnë veten e tyre, edhe nëse nuk janë diagnostikuar me një sëmundje mendore. Përveç që është e pasaktë, kjo lloj gjuhë trivializon përvojën e njerëzve që kanë çrregullim bipolar. Jini respektues kur diskutoni për sëmundjen mendore. [30]
 • Shtë e rëndësishme të mbani mend se njerëzit janë më shumë sesa shuma e sëmundjes së tyre. Mos përdorni fraza gjithëpërfshirëse si "Mendoj se je bipolar". Përkundrazi, thuaj diçka si, "Unë mendoj se mund të kesh çrregullim bipolar." [31] X Burimi i Kërkimit
 • Duke iu referuar dikujt «si» sëmundja e tyre i zvogëlon ata në një element rreth tyre. Kjo promovon stigmën që shpesh shpesh rrethon sëmundjen mendore, edhe nëse nuk e thoni atë në atë mënyrë.
 • Përpjekja për të ngushëlluar personin tjetër duke thënë "Unë jam edhe dypolar" ose "Unë e di se si ndjehesh" mund të bëjë më shumë dëme sesa mirë. Këto gjëra mund ta bëjnë personin tjetër të ndjehet sikur nuk po e merrni seriozisht sëmundjen e tyre.
Duke folur me një të dashurin tënd
Flisni për shqetësimet tuaja me të dashurin tuaj. Ju mund të shqetësoheni kur flisni me të dashurin tuaj nga frika se mos i mërzitni. Në të vërtetë është shumë e dobishme dhe e rëndësishme për ju të bisedoni me të dashurin tuaj për shqetësimet tuaja. të folurit për sëmundjen mendore promovon stigmën e padrejtë rreth tij dhe mund të inkurajojë njerëzit me një çrregullim të besojnë gabimisht se ata janë "të këqij" ose "pa vlerë" ose duhet të ndjehen të turpëruar nga sëmundja e tyre. Kur i afroheni të dashurit tuaj, jini të hapur dhe të sinqertë dhe tregoni dhembshuri. [32]
 • Sigurojeni personin që nuk është vetëm. Disorderrregullimi bipolar mund ta bëjë një person të ndihet shumë i izoluar. Thuaji të dashurit tënd që je këtu për ta dhe dëshiron t'i mbështesësh në çfarëdo mënyre që të mundesh.
 • Pranoni që sëmundja e të dashurit tuaj është e vërtetë. Përpjekja për të minimizuar simptomat e të dashurit tuaj nuk do t'i bëjë ata të ndjehen më mirë. Në vend që të përpiqeni t'i tregoni personit se sëmundja nuk është "shumë e madhe", pranoni se gjendja është serioze, por e shërueshme. Për shembull: «Unë e di që ju keni një sëmundje të vërtetë dhe se ju bën të ndjeheni dhe të bëni gjëra që nuk janë si ju. Ne mund të gjejmë ndihmë së bashku. "
 • Transmetoni dashurinë dhe pranimin tuaj tek personi. Veçanërisht ndërsa është në një episod depresiv, personi mund të besojë se ato janë të pavlera ose të shkatërruara. Kundër këtyre bindjeve negative duke shprehur dashurinë dhe pranimin tuaj të personit. Për shembull: «Unë të dua, dhe ti je e rëndësishme për mua. Unë kujdesem për ju, dhe kjo është arsyeja pse unë dua t'ju ndihmoj. "
Duke folur me një të dashurin tënd
Përdorni deklaratat "Unë" për të përcjellë ndjenjat tuaja. Kur flisni me një person tjetër, është e rëndësishme që të mos dukeni sikur sulmoni ose gjykoni personin tuaj të dashur. Njerëzit me sëmundje mendore mund të ndjehen sikur bota është kundër tyre. Shtë e rëndësishme të tregoni që jeni në anën e të dashurit tuaj.
 • Për shembull, thuaj gjëra të tilla si "Unë kujdesem për ty dhe jam i shqetësuar për disa gjëra që kam parë."
 • Ka disa deklarata që hasen si mbrojtëse. Ju duhet t'i shmangni këto. Për shembull, shmangni të thuani gjëra të tilla si "Unë thjesht po përpiqem të ndihmoj" ose "Ju thjesht duhet të më dëgjoni".
Duke folur me një të dashurin tënd
Shmangni kërcënimet dhe fajet. Ju mund të shqetësoheni për shëndetin e të dashurit tuaj dhe ndjeheni të gatshëm të siguroheni që ata të marrin ndihmën "me çfarëdo mënyre të nevojshme". Sidoqoftë, kurrë nuk duhet të përdorni ekzagjerime, kërcënime, "udhëtime faji" ose akuza për të bindur personin tjetër të kërkojë ndihmë. Këto vetëm do ta inkurajojnë personin tjetër që të besojë se shihni diçka "të gabuar" me ta. [33]
 • Shmangni deklarata të tilla si "Ju po shqetësoheni me mua" ose "Sjellja juaj është e çuditshme". Këto tingëllojnë akuzuese dhe mund ta mbyllin personin tjetër poshtë.
 • Deklaratat që përpiqen të luajnë mbi ndjenjën e fajit të personit tjetër nuk janë gjithashtu të dobishëm. Për shembull, mos u përpiqni ta përdorni marrëdhënien tuaj si levë që personi tjetër të kërkojë ndihmë duke thënë diçka të tillë, "Nëse me të vërtetë më keni dashur mua, do të merrni ndihmë" ose "Mendoni se çfarë po i bëni familjes sonë. " Njerëzit me çrregullim bipolar shpesh luftojnë me ndjenjën e turpit dhe pa vlerë, dhe deklaratat si këto vetëm do ta bëjnë atë më keq.
 • Shmang kërcënimet. Ju nuk mund ta detyroni personin tjetër të bëjë atë që dëshironi. Thënia e gjërave si: "Nëse nuk ju ndihmoni po ju lë" ose "Unë nuk do të paguaj më makinën tuaj nëse nuk merrni ndihmë" vetëm do të stresojë personin tjetër jashtë dhe stresi mund të shkaktojë një episod me humor të rëndë.
Duke folur me një të dashurin tënd
Kornizoni diskutimin si shqetësim për shëndetin. Disa njerëz mund të hezitojnë të pranojnë se kanë një problem. Kur një person bipolar po përjeton një episod maniak, ata shpesh ndjehen aq "të lartë" sa është e vështirë të pranosh që ka ndonjë problem. Kur një person po përjeton një episod depresiv, ai / ajo mund të ndjehet sikur ajo ka një problem por nuk mund të shohë ndonjë shpresë për trajtim. [34] Ju mund t'i përcaktoni shqetësimet tuaja si shqetësime mjekësore, të cilat mund t'ju ndihmojnë.
 • Për shembull, mund të ritheksoni idenë se çrregullimi bipolar është një sëmundje ashtu si diabeti ose kanceri. Ashtu siç do ta inkurajonit personin tjetër që të kërkojë trajtim për kancer, ju dëshironi që ata të kërkojnë trajtim për këtë çrregullim.
 • Nëse personi tjetër është ende i gatshëm të pranojë se ka një problem, mund të konsideroni të sugjeroni që ata të vizitojnë një mjek për një simptomë që ju keni vërejtur, sesa për një "sëmundje". Për shembull, mund të gjeni që sugjerimi që personi tjetër të shikojë një mjek për pagjumësi ose lodhje mund të jetë i dobishëm për t'i kërkuar ata të kërkojnë ndihmë.
Duke folur me një të dashurin tënd
Inkurajoni personin tjetër që të ndajë me ju ndjenjat dhe përvojat e tyre. Ashtë e lehtë për një bisedë të shpreh shqetësimin tuaj për tu kthyer në predikimin e të dashurit tuaj. Për të shmangur këtë, ftoni të dashurin tuaj që t'ju tregojë se çfarë mendojnë dhe ndjejnë. Mos harroni: ndërsa ju mund të preken nga çrregullimi i këtij personi, nuk ka të bëjë me ju. [35]
 • Për shembull, pasi të keni shpërndarë shqetësimet tuaja me personin, thoni diçka të tillë, "A do të dëshironit të ndani atë që po mendoni tani?" ose "Tani që keni dëgjuar ato që kam dashur të them, çfarë mendoni?"
 • Mos supozoni se e dini se si ndihet personi tjetër. Mund të jetë e lehtë të thuash diçka si "Unë e di se si ndjehesh" si siguri, por në realitet, kjo mund të tingëllojë kundërshtuese. Në vend të kësaj, thuaj diçka që pranon ndjenjat e personit tjetër pa i pretenduar ato si ato të tua: "Unë mund të shoh pse kjo do të të bënte të trishtohesh".
 • Nëse i dashuri juaj është rezistent ndaj idesë për të pranuar se ata kanë një problem, mos polemizoni për këtë. Ju mund ta inkurajoni personin tuaj të dashur të kërkojë trajtim, por nuk mund ta bëni atë të ndodhë.
Duke folur me një të dashurin tënd
Mos i hidhni poshtë mendimet dhe ndjenjat e të dashurit tuaj si "jo të vërteta" ose nuk ia vlen t'i konsideroni. Edhe nëse një ndjenjë e pa vlerë shkaktohet nga një episod depresiv, ndihet shumë e vërtetë për personin që e përjeton atë. Duke hedhur poshtë plotësisht ndjenjat e një personi do t'i inkurajojë ata të mos ju tregojnë për ta në të ardhmen. Përkundrazi, vërtetoni ndjenjat e personit dhe sfidoni idetë negative në të njëjtën kohë.
 • Për shembull, nëse i dashuri juaj shpreh idenë se askush nuk i do ata dhe ata janë një person "i keq", mund të thuash diçka të tillë: "Unë e di që ndjehesh kështu, dhe më vjen keq që po përjeton ato ndjenja. Unë dua që ju të dini se unë ju dua dhe mendoj se jeni një person i dashur dhe i kujdesshëm. "
Duke folur me një të dashurin tënd
Inkurajoni të dashurin tuaj që të bëjë një provë shqyrtimi. Mania dhe depresioni janë të dy shenjat e çrregullimit bipolar. Uebfaqja e Aleancës për Depresion dhe Mbështetje Bipolare ofron teste falas, konfidenciale të shqyrtimit në internet për maninë dhe depresionin. [36]
 • Bërja e një testi konfidencial në intimitetin e shtëpisë së vet mund të jetë një mënyrë me stres më të ulët që personi të kuptojë nevojën për trajtim.
Duke folur me një të dashurin tënd
Theksoni nevojën për ndihmë profesionale. Disorderrregullimi bipolar është një sëmundje shumë e rëndë. Format e patrajtuara, madje edhe të buta të çrregullimit mund të përkeqësohen. Inkurajoni të dashurin tuaj që të kërkojë trajtim menjëherë. [37]
 • Vizitimi i një mjeku të përgjithshëm është shpesh hapi i parë. [38] X Burimi i hulumtimit Një mjek mund të përcaktojë nëse personi duhet të drejtohet te një psikiatër ose një profesionist tjetër i shëndetit mendor.
 • Një profesionist i shëndetit mendor zakonisht do të ofrojë psikoterapi si pjesë e një plani trajtimi. Ekziston një gamë e gjerë e profesionistëve të shëndetit mendor që ofrojnë terapi, përfshirë psikiatër, psikologë, infermierë psikiatrikë, punonjës të licencuar klinikë socialë dhe këshilltarë profesionistë të licencuar. Kërkoni nga mjeku ose spitali juaj që të rekomandojë disa në zonën tuaj. [39] X Uebfaqja e besueshme e Mayo Clinic Clinic nga një prej spitaleve kryesorë në botë Shkoni te burimi
 • Nëse është përcaktuar që mjekimi është i nevojshëm, i dashuri juaj mund të shohë një mjek, një psikiatër, një psikolog që është i licencuar të përshkruajë ilaç ose një infermiere psikiatrike për të marrë recetat. LCSW dhe LPC mund të ofrojnë terapi, por nuk mund të përshkruajnë ilaç [40] X Uebfaqja Arsimore e besueshme e Mayo Klinikës nga një nga spitalet kryesore në botë Shkoni te burimi

Mbështetja e një të dashurit tënd

Mbështetja e një të dashurit tënd
Kuptoni se çrregullimi bipolar është një sëmundje e përjetshme. Një kombinim i ilaçeve dhe terapisë mund të përfitojë shumë nga i dashuri juaj. Me trajtimin, shumë njerëz me çrregullim bipolar përjetojnë përmirësime të konsiderueshme në funksionin dhe gjendjen e tyre shpirtërore. Sidoqoftë, nuk ekziston një “kurë” për çrregullimin bipolar dhe simptomat mund të përsëriten gjatë gjithë jetës. Qëndroni të durueshëm me të dashurin tuaj. [41]
Mbështetja e një të dashurit tënd
Pyetni se si mund të ndihmoni. Veçanërisht gjatë episodeve depresive, bota mund të ndjehet e madhe për një person me çrregullim bipolar. Pyete personin tjetër se çfarë do të ishte e dobishme për ta. Ju madje mund të ofroni sugjerime specifike nëse keni një sens të asaj që po ndikon më shumë tek i dashuri juaj. [42]
 • Për shembull, mund të thuash diçka të tillë, “Duket sikur kohët e fundit je ndier shumë e stresuar. A do të ishte e dobishme në qoftë se unë babysat fëmijët tuaj dhe do t'ju jepja një mbrëmje "me kohë"? "
 • Nëse personi ka qenë duke përjetuar depresion të madh, ofroni një shpërqëndrim të këndshëm. Mos e trajtoni personin si të brishtë dhe të papërballueshëm vetëm sepse ato kanë një sëmundje. Nëse vini re se i dashuri juaj ka qenë duke luftuar me simptoma depresive (të përmendura diku tjetër në këtë artikull), mos bëni një pjesë të madhe të tij. Thuaj diçka të tillë, "Vura re që duket se po ndjehesh duke u ulur këtë javë. Dëshironi të shkoni në kinema me mua? "
Mbështetja e një të dashurit tënd
Mbani gjurmët e simptomave. Mbikqyrja e simptomave të një personi të dashur mund të të ndihmojë në disa mënyra. Së pari, mund t'ju ndihmojë ju dhe të dashurit tuaj të mësoni shenja paralajmëruese të një episodi humori. Mund të sigurojë informacione të dobishme për një mjek ose profesionist të shëndetit mendor. Mund të ju ndihmojë gjithashtu të mësoni shkaktarë të mundshëm për episodet maniake ose depresive. [43] [44]
 • Shenjat paralajmëruese të manisë përfshijnë: fjetjen më pak, ndjenjën "të lartë" ose të ngacmueshme, rritje të nervozizmit, shqetësimin dhe një rritje të nivelit të aktivitetit të personit.
 • Shenjat paralajmëruese të depresionit përfshijnë: lodhje, modele të shqetësuar të gjumit (duke fjetur pak a shumë), vështirësi në përqëndrim ose përqendrim, mungesë interesi për gjërat që personi zakonisht shijon, tërheqja sociale dhe ndryshimet në oreks.
 • Aleanca për Depresion dhe Mbështetje Bipolare ka një kalendar personal për përcjelljen e simptomave. Mund të jetë e dobishme për ju dhe të dashurin tuaj. [45] X Burimi i hulumtimit
 • Shkaktarët e zakonshëm për episodet e humorit përfshijnë stresin, abuzimin e substancave dhe privimin e gjumit. [46] X Burimi i besueshëm Ndihmoni Ndihmën udhëheqësin e industrisë, jo-fitimprurëse, e përkushtuar për promovimin e çështjeve të shëndetit mendor Shkoni te burimi
Mbështetja e një të dashurit tënd
Pyesni nëse i dashuri juaj ka marrë ilaçet e tyre. Disa njerëz mund të përfitojnë nga një kujtesë e butë, veçanërisht nëse ata po përjetojnë një episod maniak në të cilin mund të bëhen të aftë ose të harrojnë. Personi gjithashtu mund të besojë se ndjehen më mirë dhe kështu të ndalojë marrjen e ilaçeve. Ndihmoni të dashurin tuaj të qëndrojë në rrugën e duhur, por mos u bëni akuzues. [47] [48]
 • Për shembull, një deklaratë e butë siç është "A e keni marrë ilaçin tuaj sot?" është e mirë.
 • Nëse i dashuri juaj thotë se ndjehen më mirë, ju mund ta gjeni të dobishme t'i kujtoni ata për përfitimet e ilaçeve: «Më vjen mirë që dëgjoj se ndjeheni më mirë. Unë mendoj se një pjesë e kësaj është se ilaçi juaj po funksionon. Nuk është ide e mirë të ndalosh ta marrësh nëse po punon për ju, apo jo? "
 • Mund të duhen disa javë që ilaçet të fillojnë të punojnë, kështu që keni durim nëse simptomat e të dashurit tuaj nuk duket se po përmirësohen. [49] X Burimi i hulumtimit
Mbështetja e një të dashurit tënd
Inkurajoni personin tjetër që të mbetet i shëndetshëm. Përveç marrjes rregullisht të ilaçeve të përshkruara dhe shikimit të një terapisti, qëndrimi i shëndetshëm fizikisht mund të ndihmojë në uljen e simptomave të çrregullimit bipolar. [50] Njerëzit me çrregullim bipolar janë në rrezik më të lartë të mbipeshes. [51] Inkurajoni të dashurin tuaj që të hajë mirë, të bëjë stërvitje të rregullt, të moderuar dhe të mbajë një orar të mirë të gjumit.
 • Njerëzit me çrregullim bipolar shpesh raportojnë zakone jo të shëndetshme të ngrënies, duke përfshirë mos ngrënien e vakteve të rregullta ose ngrënien e ushqimit jo të shëndetshëm, ndoshta për shkak të të ardhurave të ulëta pas fillimit të sëmundjes. [52] X Burimi i Kërkimit Inkurajoni të dashurin tuaj që të hajë një dietë të ekuilibruar me fruta dhe perime të freskëta, karbohidrate komplekse siç janë fasulet dhe drithërat e plota, dhe mishrat e ligët dhe peshqit. [53] X Burimi i hulumtimit Konsumimi i acideve yndyrore omega-3 mund të ndihmojë në mbrojtjen e simptomave bipolare. Disa studime sugjerojnë që omega-3, veçanërisht ato që gjenden tek peshqit me ujë të ftohtë, ndihmojnë në uljen e depresionit. Peshqit si salmon dhe ton, dhe ushqimet vegjetariane si arrat dhe farat e lirit, janë burime të mira të omega-3. [54] X Burimi i Kërkimit Inkurajoni të dashurin tuaj që të shmangë shumë kafeinën. Kafeina mund të shkaktojë simptoma të padëshiruara te njerëzit me çrregullim bipolar. [55] X Burimi i hulumtimit
 • Inkurajoni të dashurin tuaj që të shmangë alkoolin. Njerëzit me çrregullim bipolar kanë pesë herë më shumë të predispozuar të abuzojnë me alkoolin dhe substancat e tjera sesa ata pa çrregullim. Alkooli është një depresion dhe mund të shkaktojë një episod depresiv të madh. Mund të ndërhyjë gjithashtu në efektet e disa ilaçeve pa recetë. [56] X Burimi i hulumtimit
 • Ushtrimi i rregullt i moderuar, veçanërisht ushtrimi aerobik, mund të ndihmojë në përmirësimin e gjendjes shpirtërore dhe funksionimin e përgjithshëm te njerëzit me çrregullim bipolar. [57] X Burimi i Kërkimit [58] X Burimi i Kërkimit [59] X Burimi i hulumtimit importantshtë e rëndësishme të inkurajoni të dashurin tuaj që të ushtrojë rregullisht; njerëzit me çrregullim bipolar shpesh raportojnë zakone të dobëta të ushtrimeve. [60] X Burimi i hulumtimit
Mbështetja e një të dashurit tënd
Kujdesuni edhe për veten tuaj. Miqtë dhe familjet e njerëzve me çrregullim bipolar duhet të sigurohen që edhe ata të kujdesen për veten e tyre. Ju nuk mund të mbështesni të dashurin tuaj nëse jeni të rraskapitur ose të stresuar.
 • Studimet madje kanë treguar që nëse një i dashur është i stresuar, personi me çrregullim bipolar mund të ketë më shumë vështirësi t'i përmbahet planit të trajtimit. Kujdesi për veten ndihmon drejtpërdrejt edhe të dashurin tuaj. [61] X Burimi i hulumtimit
 • Një grup mbështetës mund t'ju ndihmojë të mësoni të përballeni me sëmundjen e të dashurit tuaj. Aleanca për Depresion dhe Mbështetje Bipolare ofron një grup mbështetje online [62] X Burim Kërkimor dhe grupe lokale për mbështetje të kolegëve. [63] X Burimi i hulumtimit Aleanca Kombëtare për Sëmundjen Mendore gjithashtu ka një larmi programesh. [64] X Burimi i besueshëm Aleanca Kombëtare për Sëmundjen Mendore Grasroots organizatë e përqendruar në shëndetin mendor duke siguruar burime, mbështetje dhe arsimim për ata që preken nga sëmundja mendore Shkoni te burimi
 • Sigurohuni që të merrni gjumë të mjaftueshëm, të hani mirë dhe të bëni stërvitje të rregullt. Mbajtja e këtyre zakoneve të shëndetshme mund të inkurajojë edhe të dashurit tuaj të qëndrojnë të shëndetshëm gjithashtu. [65] X Burimi i hulumtimit
 • Bëni veprime për të zvogëluar stresin tuaj. Njihni kufijtë tuaj dhe kërkoni të tjerët ndihmë kur të keni nevojë për të. Ju mund të zbuloni se aktivitete të tilla si meditimi ose joga janë të dobishme për të zvogëluar ndjenjat e ankthit.
Mbështetja e një të dashurit tënd
Watch për mendime ose veprime vetëvrasëse. Vetëvrasja është një rrezik shumë i vërtetë për njerëzit me çrregullim bipolar. Njerëzit me çrregullim bipolar ka më shumë të ngjarë të konsiderojnë ose të bëjnë përpjekje për vetëvrasje sesa njerëzit me depresion të madh. Nëse i dashuri juaj bën referenca për vetëvrasje, qoftë rastësisht, kërkoni ndihmë të menjëhershme. Mos u premtoni t'i mbani sekret këto mendime ose veprime. [66] [67]
 • Nëse personi është në rrezik të menjëhershëm të dëmtimit, telefononi 911 ose shërbimet e urgjencës. [68] X Burimi i hulumtimit
 • Sugjeroni që i dashuri juaj të thërrasë një linjë telefonike të vetëvrasshme, siç është Lifelina Kombëtare e Parandalimit të Vetëvrasjeve (1-800-273-8255). [69] X Burimi i besueshëm Kombëtar i Parandalimit të Vetëvrasjeve Lifeline Rrjeti i parandalimit të vetëvrasjeve që operon një linjë telefonike falas 24/7 për cilindo që përjeton mendime vetëvrasëse ose shqetësime emocionale Shkoni te burimi
 • Sigurojeni të dashurin tuaj që e doni atë / saj dhe se besoni se jeta e tyre ka kuptim, edhe nëse mund të mos duket ashtu në atë moment për personin.
 • Mos i thuaj të dashurit tënd të mos ndiejë një mënyrë të caktuar. Ndjenjat janë reale, dhe ato nuk mund t'i ndryshojnë ato. Në vend të kësaj, përqendrohuni te veprimet që personi mund të kontrollojë. Për shembull: «Unë mund të them se kjo është e vështirë për ju dhe jam i kënaqur që po më flisni për të. Vazhdoni të flisni. Jam këtu për ty."
Unë mendoj se jam bipolar, por mamaja ime mendon se unë sapo filloj pubertetin. Çfarë mund të bëj?
Bisedoni me të sinqerisht për këtë dhe kërkojuni që ajo t'i drejtohet seriozisht. Nëse në të vërtetë vuani nga çrregullimi bipolar, do t'ju shkaktojë shumë probleme, kështu që është më mirë ta provoni dhe ta drejtoni tani. Nëse asgjë tjetër, thjesht mund të zbuloni që mami juaj ka të drejtë, gjë që nuk është saktësisht një gjë e keqe.
Nëse dikush nuk dëshiron ta dëgjojë, si t'i them atyre që janë bipolarë?
nuk e bëjnë. Ngjitni me vëzhgime dhe deklarata "Unë", si "Unë ju kam parë kaq stresuar kohët e fundit, dhe kjo më shqetëson mua". Përqendrohuni te simptomat e dukshme dhe shqetësimet tuaja dhe bisedoni me ta për të shkuar te mjeku. Ata do të kenë më shumë të ngjarë ta besojnë atë që vjen nga një mjek, dhe më pas ata mund të marrin trajtim.
A duhet të përpiqem vërtet të jem mik i një depresioni bipolar / maniak?
Po, ata kanë nevojë për mbështetje. Mund të jetë e vështirë, por kjo bën ndryshime sa herë që ata e dinë që ju jeni atje për ta. Ata me shumë mundësi nuk kanë shumë njerëz që janë atje për ta ose nuk do të ndjehen aq keq shumë kohë - të jetë personi që u dëshmon atyre se dikush do të qëndrojë pranë tyre. Nga rruga, ata nuk janë një gjë e çuditshme, kështu që hedhin etiketën dhe shiko personin e vërtetë nën të.
Partneri im aktual më thotë që vëren se kaloj nëpër lëkundje ekstreme të humorit ndonjëherë. A është e mundur që unë jam bipolar?
Mund të jetë e mundur. Nëse jeni i shqetësuar për këtë, flisni me mjekun tuaj për t'u vlerësuar.
A mund të tregojnë se njerëzit bipolarë nuk tregojnë simptoma me vite?
Si disa sëmundje të tjera, kjo mund të ndodhë. Disa gjithashtu zgjedhin për metoda alternative të trajtimit me disa sukses.
Unë kaloj periudha ku unë izolohem për një ditë dhe ndjehem se jeta nuk ia vlen të jetosh. A kam çrregullim bipolar?
Askush por një profesionist klinik nuk mund t'ju diagnostikojë me çrregullim bipolar, por simptomat tuaja tingëllojnë më shumë si depresion. Disorderrregullimi bipolar zakonisht përfshin disponimin që ciklohet me javë apo edhe muaj, sesa orë ose ditë.
Si të veproj me dikë bipolar?
Unë nuk e di saktësisht se çfarë do të thuash me "marrëveshje", por nëse ke një të dashur me çrregullim bipolar, duhet të përpiqesh vërtet t'i mbështesësh, dhe nëse nuk janë të sigurt nëse e kanë atë, ju lutemi inkurajoni që të shohin një mjek. Episodet depresive dhe episodet maniake mund të jenë shumë të rrezikshme për një person, dhe ata do të kenë nevojë për ndihmë profesionale dhe ndoshta ilaçe për t'i mbajtur gjërat nën kontroll.
A do të qëndrojë bipolar dikush nga mbajtja e një pune dhe a mund të jetojë personi vetëm?
Të qenit bipolar nuk ka pse të jetë i dëmshëm për të jetuar një jetë normale. Unë kam një punë me kohë të plotë dhe gjithashtu jetoj vetëm. Sidoqoftë, unë punoj për familjen dhe i kam ata të jetojnë afër. Mbështetja nga miqtë dhe familja është thelbësore në këtë drejtim.
Dofarë duhet të bëj nëse partneri im më thotë se e di se ka probleme, por refuzon të marrë ndihmë?
Shtë e pamundur të bësh dikë të bëjë diçka që nuk dëshiron ta bëjë pa forcë, kështu që mund të mendosh të shmangësh temën, veçanërisht nëse ai ka një zakon të qep lehtë. Sigurisht, nëse problemet janë mjaft të këqija që partneri juaj mund të konsiderohet një rrezik për veten e tij ose të tjerët, ai mund të angazhohet në mënyrë të pavullnetshme në një institucion mendor. Në këtë rast, policia dhe mjekët mjekësorë do të vijnë kudo ku është dhe do ta marrin me vete në një spital apo institucion. Përndryshe, ajo që mund të bëni është të kontaktoni një profesionist dhe të kërkoni këshilla.
Si t'u them prindërve të mi se mund të jem bipolar?
Nëse besoni se vuani nga çrregullimi bipolar, është e rëndësishme të mos keni frikë të kërkoni që të vizitoni një mjek sepse nuk ndiheni mirë. Thuaju atyre dhe mos ki frikë.
Ndonjëherë ndryshoj humor dhe mendoj se jam bipolare. Gjyshja ime ka depresion. A do të thotë kjo që jam bipolare?
Cilat janë shenjat e të qenit bipolar? A mund të bëhet ankth dhe të qenit në depresion të jenë shenja?
Disorderrregullimi bipolar, si sëmundjet e tjera mendore, nuk është faji i askujt. Jo e të dashurit tuaj. Jo e juaja. Jini të sjellshëm dhe të dhembshur me të dashurin tuaj dhe veten tuaj.
Mos bëni gjithçka për sëmundjen. Mund të jetë e lehtë të rrëshqitni në trajtimin e të dashurit tuaj me doreza për fëmijë, ose të bëni gjithçka në lidhje me sëmundjen e të dashurit tuaj. Mos harroni se i dashuri juaj është më shumë sesa kjo sëmundje. Ata gjithashtu kanë hobi, pasione dhe ndjenja. Argëtohuni dhe inkurajoni të dashurin tuaj për të jetuar jetën.
Këshilltarët e trajnuar janë në dispozicion 24/7 duke shkruar tekstin 741-741.
Njerëzit me bipolar kanë një rrezik të lartë të vetëvrasjes. Nëse një mik apo anëtar i familjes po jeton me këtë gjendje dhe fillon të flasë për vetëvrasje, atëherë merreni seriozisht dhe sigurohuni që menjëherë të marrin vëmendjen psikiatrike.
Nëse mundeni, në një krizë, përpiquni të telefononi një profesionist të kujdesit shëndetësor ose linjë telefonike vetëvrasëse përpara se të përfshini policinë. Ka pasur incidenca ku ndërhyrja policore në rastet e personave në krizë mendore kanë rezultuar në traumatizim ose vdekje. Kur është e mundur, përfshini dikë që jeni i sigurt se ka ekspertizë dhe trajnim për t'u marrë specifikisht me shëndetin mendor ose krizat psikiatrike. [70] [71]
fariborzbaghai.org © 2021