Si të marrim metadonin

Metadoni është një ilaç që përdoret si qetësues i dhimbjes ose për të ndihmuar në detoksifikimin dhe zvogëlimin e simptomave të tërheqjes te njerëzit të varur nga ilaçet e opiumit, siç është heroina. [1] Metadoni funksionon duke ndryshuar mënyrën se si truri dhe sistemi nervor i përgjigjen dhimbjes, gjë që rezulton në lehtësimin e dhimbjes nga tërheqja. Si një ilaç i fortë me recetë, metadoni duhet të merret saktësisht ashtu siç është drejtuar nga mjeku juaj për të mos u bërë i varur nga ai ose duke përjetuar efekte të tjera potencialisht të dëmshme.

Marrja e Metadonit

Marrja e Metadonit
Konsultohuni me mjekun tuaj. Nëse jeni të interesuar të merrni metadon për varësinë nga opioidët, bëni një takim me mjekun tuaj për një intervistë dhe provim fizik. Me ligj, metadoni shpërndahet vetëm përmes një programi të trajtimit të opioideve (OTP) të çertifikuar nga Abuzimi me Substancat dhe Administrata e Shërbimeve të Shëndetit Mendor (SAMHSA) dhe mbikëqyret nga një mjek i licencuar. [2] Si i tillë, nëse pranoheni në program, duhet të shihni mjekun tuaj çdo 24 - 36 orë për të marrë dozën tuaj të përshtatshme.
 • Kohëzgjatja e trajtimit të metadonit ndryshon, por duhet të jetë minimumi 12 muaj. [3] X Burimi i hulumtimit Disa pacientë kërkojnë vite trajtimi.
 • Metadoni jepet kryesisht nga goja përmes tabletave, pluhurit ose lëngut.
 • Dozat e vetme të metadonit nuk duhet të kalojnë 80 - 100 mg në ditë - efektiviteti i tij mund të zgjasë midis 12 - 36 orë në varësi të moshës, peshës, nivelit të varësisë dhe tolerancës ndaj ilaçit. [4] X Burimi i hulumtimit
Marrja e Metadonit
Diskutoni potencialin e marrjes së metadonit në shtëpi. Pas një periudhe të përparimit të qëndrueshëm dhe pajtueshmërisë së vazhdueshme me orarin e dozimit të metadonit, mund t’ju ​​jepet ilaçi në sasi më të mëdha për të marrë në shtëpi dhe ta administroni atje vetë. [5] Akoma do të duhet të shihni mjekun tuaj për vizita në progres dhe takime të mbështetjes sociale, por do të keni më shumë liri larg klinikës. Vendimi është i mjekut dhe në thelb varet për të besuar dhe një histori të provuar të pajtueshmërisë dhe dëshirës për të hequr varësinë tuaj.
 • Klinikat e varësisë shpesh shpërndajnë metadon të lëngshëm tek pacientët, megjithëse tableta dhe pluhurat që shpërndahen në ujë zakonisht u jepen pacientëve për përdorim në shtëpi.
 • Asnjëherë mos e ndani ndarjen tuaj të veçantë të metadonit me askënd. Illegalshtë e paligjshme ta lësh atë ose ta shesë.
 • Mbajeni metadonin tuaj në një vend të sigurt dhe të sigurt brenda shtëpisë tuaj, veçanërisht jashtë mundësive të fëmijëve.
 • Metadoni nuk injektohet në klinika ose për përdorim të mbikëqyrur në shtëpi, megjithëse nganjëherë metadoni i paligjshëm injektohet në vena nga përdoruesit e rrugës.
Marrja e Metadonit
Asnjëherë mos ndryshoni dozën tuaj. Doza e metadonit në përgjithësi bazohet në peshën e trupit tuaj dhe tolerancën e opiumit, por doza specifike llogaritet dhe ndryshohet me kalimin e kohës bazuar në progresin tuaj - i cili matet me zvogëlimin e dëshirave të opiumit. [6] Pasi të vendoset doza dhe më pas të ulet në mënyrë progresive, është e rëndësishme të ndiqni udhëzimet e mjekut saktësisht. Asnjëherë mos merrni më shumë metadon sesa rekomandohet me shpresën që ajo të funksionojë më mirë ose më shpejt. Nëse një dozë metadoni është e humbur ose harruar, ose nuk ndjehet sikur po funksionon, mos merrni një dozë shtesë - rifilloni orarin tuaj dhe dozën që ditën tjetër.
 • Tabletat, të quajtura ndonjëherë "disket", përmbajnë rreth 40 mg metadon - që është një dozë e zakonshme që njerëzit të marrin gjatë administrimit në shtëpi.
 • Nëse nuk mund të mbani mend udhëzimet e mjekut tuaj, atëherë ndiqni udhëzimet në etiketën e recetës me kujdes ose pyetni farmacistin që të shpjegojë gjithçka që nuk kuptoni.
Marrja e Metadonit
Mësoni si të merrni metadon në shtëpi. Nëse ju jepet metadon i lëngshëm për përdorim në shtëpi, atëherë mateni me kujdes ilaçin me një shiringë dozuese ose me një lugë ose filxhan të veçantë për matjen e dozës - këto mund t'i merrni nga çdo farmacist. [7] Mos e përzieni lëngun me ndonjë ujë shtesë. Nëse keni tableta ose disketë, hidheni ato në të paktën katër ounces (120 ml) ujë ose lëng portokalli - pluhuri nuk do të shpërndahet plotësisht. Pini zgjidhjen menjëherë dhe më pas shtoni pak më shumë të lëngshme për të marrë të gjithë dozën. Asnjëherë mos i përtypni pllakat e thata ose disketat.
 • Ju mund të udhëzoheni të merrni vetëm gjysmën e një tablete, kështu që thyejeni atë përgjatë vijave që shënohen në të.
 • Merrni metadonin tuaj në të njëjtën kohë çdo ditë, ose sipas udhëzimeve të mjekut tuaj.
 • Vendoseni orën, telefonin ose orën e alarmit për të kujtuar kohën e dozimit.
Marrja e Metadonit
Shmangni metadonin nëse keni faktorë rreziku. Ju nuk duhet të përdorni metadon nëse jeni alergjik ndaj tij ose nëse keni astmë, probleme të rënda të frymëmarrjes, çrregullim të ritmit të zemrës, sëmundje të zemrës ose pengim të zorrëve (ileus paralitik). [8] Ndonjë prej këtyre kushteve ka të ngjarë të rrisë rrezikun e shfaqjes së reaksioneve negative ndaj metadonit.
 • Pacientët duhet të ndajnë historinë e tyre të plotë mjekësore / ilaçeve me ofruesit e kujdesit shëndetësor për të siguruar përdorimin e sigurt të metadonit.
 • Mjeku juaj normalisht do të zvogëlojë dozën tuaj ose do t'ju thotë të merrni më pak metadon ndërsa përparimi i trajtimit tuaj, por ato mund të rrisin dozën nëse përjetoni ndonjë dhimbje të paparashikuar në tërheqje.

Kuptimi i përdorimeve të metadonit

Kuptimi i përdorimeve të metadonit
Mësoni se për çfarë rekomandohet zakonisht metadoni. Metadoni u bë për herë të parë në vitet 1930 në Gjermani sepse mjekët po përpiqeshin të prodhonin një ilaç që shkaktonte dhimbje (analgjezik) i krijuar me pararendësit lehtësisht të disponueshëm. Në atë mënyrë mungesa e opiumit në Gjermani do të zgjidhej. [9] Nga fillimi i viteve 1970, metadoni u përdor më pak si qetësues dhe më shumë për të ndihmuar njerëzit të zvogëlonin ose të hiqnin varësinë e tyre ndaj opiumeve, përfshirë morfinë dhe heroinë. Metadoni tani është zgjidhja më e mirë për varësinë nga opiumi dhe përdoret gjerësisht në programet gjithëpërfshirëse të trajtuara me ndihmë ndaj ilaçeve (MAT) që gjithashtu përfshijnë këshillime dhe mbështetje sociale. [10]
 • Nëse keni të bëni me dhimbje të konsiderueshme kronike dhe dëshironi që një qetësues dhimbje të marrë afat-gjatë, metadoni ka të ngjarë të mos jetë përgjigja për shkak të efekteve të tij të shumta anësore.
 • Kur merret siç përshkruhet dhe për një afat të shkurtër, metadoni është relativisht i sigurt dhe efektiv për të ndihmuar njerëzit të shërohen nga varësitë e tyre narkotike.
Kuptimi i përdorimeve të metadonit
Kuptoni se si funksionon metadoni. Metadoni funksionon si një analgjezik duke ndryshuar mënyrën se si truri juaj dhe sistemi nervor reagojnë ndaj sinjaleve / ndjesive të dhimbjes. [11] Pra, ndërsa mund të zvogëlojë simptomat e dhimbshme të tërheqjes së heroinës, bllokon edhe efektet euforike të opiumeve - në thelb duke ndaluar dhimbjen pa shkaktuar ndjesinë e të qenurit "të lartë". Si i tillë, një i varur përdor metadon ndërsa merr më pak opiume derisa të mos ketë dhimbje në tërheqje. Pastaj, i varuri hiqet nga metadoni.
 • Metadoni është në dispozicion si pilula, lëngje dhe forma meshë. Meantshtë menduar të merret një herë në ditë dhe lehtësimi i dhimbjes zgjat midis katër dhe tetë orë në varësi të dozës.
 • Barnat e opiumit përfshijnë heroinë, morfinë dhe kodeinë, ndërsa si opioide gjysmë sintetike përfshijnë oksikodonin dhe hidrokodonin.
Kuptimi i përdorimeve të metadonit
Jini të vetëdijshëm për efektet anësore të padëshiruara. Edhe pse metadoni konsiderohet si një ilaç relativisht i sigurt, efektet anësore nuk janë të rralla. Efektet anësore më të zakonshme të shkaktuara nga përdorimi i metadonit përfshijnë marramendje, përgjumje, vjellje, të vjella dhe / ose djersitje të shtuar. [12] Efektet anësore më serioze, megjithëse më pak të zakonshme, përfshijnë frymëmarrje të munduar ose të cekët, dhimbje në gjoks, rrahje të zemrës, koshere, kapsllëk të rëndë dhe / ose halucinacione / konfuzion. [13]
 • Megjithëse metadoni ka për qëllim të parandalojë varësinë e opiumit, varësinë dhe simptomat e dhimbshme të tërheqjes, ekziston ende mundësi për t'u varur nga metadoni. [14] X Burimi i hulumtimit
 • Ndoshta për ironi, metadoni është abuzuar si një ilaç i paligjshëm në rrugë, megjithëse është aftësia për t'i bërë njerëzit "të lartë" (euforik) nuk është pothuajse aq i fortë sa opiumet.
 • Gratë që janë shtatzënë ose ushqehen me gji mund të marrin metadon për varësi (kjo nuk do të shkaktojë defekte të lindjes) dhe ul rrezikun e abortit.
Kuptimi i përdorimeve të metadonit
Konsideroni alternativat. Përveç metadonit, ekzistojnë disa mundësi të tjera për trajtimin e varësisë nga opioidët: buprenorfinë dhe L-alfa-acetil-metadol (LAAM). [15] Buprenorphine (Buprenex) është një lëndë narkotike shumë e fortë gjysmë sintetike e miratuar kohët e fundit për të ndihmuar në trajtimin e varësisë së heroinës. Në krahasim me metadonin, ajo shkakton probleme më pak të frymëmarrjes dhe mendohet se është më e vështirë për të mbidozuar. LAAM është një alternativë e mirë për metadonin sepse ka efekte më të qëndrueshme - në vend të trajtimeve të përditshme, të varurit marrin vetëm ilaçin tre herë në javë. LAAM është i ngjashëm me metadonin sepse nuk e merr përdoruesin "të lartë", por konsiderohet pak më i sigurt për sa i përket efekteve anësore.
 • Buprenorfina nuk çon në varësi të konsiderueshme fizike ose simptoma të shqetësimit të tërheqjes, kështu që të zbrisni është zakonisht shumë më e lehtë në krahasim me metadonin.
 • LAAM mund të shkaktojë ankth tek përdoruesit dhe mund të çojë në mosfunksionim të mëlçisë, hipertension, skuqje të lëkurës dhe vjellje.
Sa kohë qëndron metadoni në sistemin tuaj?
Eleminimi i gjysmë i jetës së metadonit është 35 orë +/- 22 orë; prandaj, diapazoni është nëntë deri në 87 orë. Kjo mund të zgjatet nëse pacienti ka dhe pH alkalik.
Sa kohë duhet për të punuar në stomak?
Zbutja e dhimbjes fillon rreth 50 minuta, dhe qetësimi i dhimbjes arrin 120 minuta.
Happensfarë ndodh nëse më mungon një ditë e metadonit?
Merrni sa më shpejt të jetë e mundur. Sa më gjatë të prisni, aq më keq bëhet tërheqja.
Mos e kombinoni alkoolin me metadonin, pasi mund të shkaktojë komplikime të rënda dhe të çojë në vdekje të papritur.
Metadoni mund të dëmtojë aftësinë tuaj për të menduar dhe / ose reaguar, kështu që të shmangeni drejtimin e makinës tuaj ose makinerive operuese gjatë marrjes së tij.
fariborzbaghai.org © 2021