Si të bëni një test Spirometry

Ekzistojnë disa arsye pse mund t'ju duhet të bëni një test spirometrie, përfshirë diagnostikimin e një gjendje të mushkërive, matjen e ndryshimeve në funksionin e mushkërive, ose monitorimin e përparimit ose efektivitetit të medikamenteve. Një profesionist mjekësor do t'ju njohë me pajisjet dhe procedurat në zyrë, klinikë, apo spital, ku po bëni testin. [1] Me një përgatitje dhe relaksim nga ana juaj, ky test i thjeshtë i funksionit pulmonar mund të jetë i shpejtë (rreth 45 minuta) dhe pa dhimbje.

Përgatitja për Testin

Përgatitja për Testin
Shmangni aktivitetet që mund të ndikojnë në funksionimin tuaj normal të mushkërive. Për të siguruar rezultate të sakta, duhet të merrni masat paraprake të mëposhtme në orët që çojnë deri në provë [2] [3] :
  • Pyesni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor se cilat ilaçe duhet të shmangni në ditën e testit.
  • Mos pini duhan brenda 24 orëve nga prova.
  • Mos pini alkool brenda 4 orëve nga prova.
  • Mos u ushtroni me forcë brenda 30 minutave nga prova.
  • Vishni veshje të rehatshme që ju lejojnë të merrni frymë lehtë.
  • Mos hani një vakt të rëndë brenda dy orësh nga prova.
Përgatitja për Testin
Raportoni pirjen e duhanit dhe historinë mjekësore te personeli mjekësor. Një histori e pirjes së duhanit, kollitjes kronike, frymëmarrjes dhe gulçim janë disa nga simptomat që janë të rëndësishme për stafin mjekësor të marrë parasysh pasi analizojnë rezultatet e testit tuaj të spirometrisë. [4]
Përgatitja për Testin
Shikoni demonstrimin nga stafi mjekësor. Ata mund t'ju tregojnë një ose më shumë teknika të frymëmarrjes që do të përdorni gjatë provës. Kushtojini vëmendje llojit të frymëmarrjeve që marrin dhe jini të gatshëm t’i provoni vetë. [5]

Praktikimi me Spirometrin

Praktikimi me Spirometrin
Vazhdoni të merrni frymë normalisht përmes gojës tuaj pasi të vendoset klipi i butë në hundën tuaj. Ky klip mbyll hundët tuaja, duke siguruar që i gjithë ajri që ju dëbon gjatë provës të dalë nga goja juaj për tu matur nga spirometri. [6]
Praktikimi me Spirometrin
Lyeni buzët fort rreth gypit të gojës. Një vulë e ngushtë është e nevojshme për të parandaluar rrjedhjen e ajrit. Shtë e rëndësishme që të gjithë ajrin që jeni gati të nxjerrni të shkojë në spirometër për matje të sakta. [7]
Praktikimi me Spirometrin
Merrni sa më thellë frymë të jetë e mundur. Mushkëritë tuaja duhet të ndjehen të mbushura në maksimumin e tyre. [8]
Praktikimi me Spirometrin
Nxjerr vështirë dhe shpejt. Mendoni për këtë si duke u përpjekur për të marrë të gjithë ajrin tuaj sa më shpejt të jetë e mundur. Shtë e rëndësishme që të nxjerrësh shpejt për një matje të saktë të vëllimit që mund të dëbosh brenda sekondës së parë. [9]
Praktikimi me Spirometrin
Vazhdoni të nxehni, derisa të mos dalë më ajri. Mushkëritë dhe fyti duhet të ndjehen bosh. Shtë e rëndësishme që ju të shkarkoni të gjithë ajrin për një matje të saktë se sa keni exhaled në një frymë të tërë. [10]
Praktikimi me Spirometrin
Bëj frymë normalisht mes përpjekjeve. Testi mund t’ju ​​bëjë të ndjeheni kokëfortë, kështu që sigurohuni të merrni frymë në mënyrë të barabartë kur është e përshtatshme për të parandaluar marramendje. [11]

Duke marrë Testin

Duke marrë Testin
Bëni frymë duke përdorur të njëjtin model që keni bërë gjatë provës së praktikës. Megjithëse frymëmarrja në këtë mënyrë mund të ndjehet e panatyrshme, ky model lejon që spirometri të matë funksionet pulmonare siç janë aftësia e mushkërive dhe rrjedhja e ajrit.
Duke marrë Testin
Dëgjoni ndonjë shënim që stafi mjekësor ju jep në modelin tuaj të frymëmarrjes. Ju mund të keni nevojë për të rritur thithjen tuaj, shpejtësinë e nxjerrjes suaj, ose kohëzgjatjen e ekzaminimit tuaj për përpjekjen tjetër.
Duke marrë Testin
Përsëriteni modelin e frymëmarrjes të paktën 2 herë, me ndarje në mes. Matjet e shumta ju japin një shans për të korrigjuar gabimet e performancës dhe të sigurojë të dhënat e nevojshme për rezultatet e provës. [12]

Marrja e rezultateve

Marrja e rezultateve
Prisni disa ditë për të dëgjuar nga mjeku juaj referues. Profesori mjekësor që administroi testin mund të mos jetë në gjendje t'ju japë rezultatet menjëherë. Kjo gjë varet nga lloji i profesionistit mjekësor që po administron testin. Ju mund të duhet të prisni të flisni me mjekun tuaj për rezultatet pasi ato të jenë shqyrtuar nga një specialist. [13]
Marrja e rezultateve
Rishikoni rezultatet me mjekun tuaj. Lartësia, pesha, mosha dhe seksi juaj janë disa nga variablat që specialisti konsideron kur krahason rezultatet e provës suaj me matjet standarde. Mjeku juaj duhet të jetë në gjendje të përgjigjet në pyetjet se si këto ndryshore faktohen në diagnozën e tyre. [14]
Marrja e rezultateve
Krijoni një plan trajtimi nëse jeni diagnostikuar me një gjendje. Diagnostifikimet mund të përfshijnë astmën, sëmundjen pulmonare obstruktive kronike, fibrozën cistike, fibrozën pulmonare, bronkitin kronik, emfizemën, etj. [15] [16] . Rezultatet e testit mund të përdoren gjithashtu për të përcaktuar pranueshmërinë për kirurgji. Mjeku juaj do të punojë me ju për të përcaktuar ilaçet e duhura dhe ndryshimet në stilin e jetës të nevojshme për të ruajtur dhe përmirësuar shëndetin tuaj pulmonar.
A mund të ndikojë që të qenit i sëmurë në rezultatet tuaja?
Po, duhet të jeni në gjendjen tuaj të zakonshme të shëndetit kur bëni testimin e spirometrisë sepse është duke krijuar një bazë fillestare ose monitorim për ndryshime.
Sa herë më duhet të fryj në një provë spirometrike?
Ju thithni maksimumin tuaj, atëherë shpejt shpërtheni të gjithë ajrin për të zbrazur mushkëritë, atëherë, thithni shpejt në nivelin tuaj të rehatisë. Ju e bëni këtë tri herë. Kjo ju jep tre shanse ta bëni mirë procesin në mënyrë që ata të marrin matjet tuaja më të mira.
Pse kërkohet ky test për punësim?
Bëni pyetje para dhe pas përpjekjeve tuaja për të sqaruar ndonjë gjë që nuk kuptoni.
Mos harroni të relaksoheni; thjesht po merr frymë, të cilën e bën çdo minutë të çdo dite.
Testi mund të shkaktojë gulçim.
Raportoni menjëherë çdo dhimbje në kokë, gjoks ose bark. [17]
Njoftoni administratorin e testit nëse keni të ftohtë ose grip, pasi mund t'ju duhet të rindizni testin. [18]
fariborzbaghai.org © 2021