Si të forconi një zemër të dobët

Nëse jeni diagnostikuar me një zemër të dobësuar për shkak të një gjendje mjekësore, mund të keni frikë të vini ndonjë tendosje mbi të. Sidoqoftë, ushtrimi i zemrës suaj - nën drejtimin e ngushtë të mjekut tuaj dhe ekipit mjekësor - është thelbësore për forcimin e tij. Mjeku juaj gjithashtu mund të rekomandojë ilaçe ose procedura kirurgjikale për të forcuar zemrën tuaj. Ju gjithashtu do të këshilloheni të bëni ndryshime diete dhe stilin e jetës, si pjesë e një programi të rehabilitimit kardiak ose siç rekomandohet nga mjeku juaj.

Duke punuar me doktorin tuaj

Duke punuar me doktorin tuaj
Këshillohuni me mjekun tuaj për të marrë këshilla të personalizuara për trajtimin. Nëse keni një zemër të dobësuar për shkak të dështimit kongjestiv të zemrës, një sulmi në zemër ose ndonjë shkak tjetër, pothuajse me siguri keni mjaft përvojë duke qenë rreth mjekëve. Mjeku juaj i kujdesit parësor dhe çdo specialist që ju ka trajtuar ju e kuptoni gjendjen tuaj dhe keni nevojë shumë mirë, kështu që duhet të punoni me ta për të formuar strategjinë më të mirë për forcimin e sistemit tuaj kardiovaskular. [1]
 • Në shumicën e rasteve, një zemër e dobësuar duhet të forcohet në mënyrë që të mbajë ose të përmirësojë aftësitë e saj aktuale. Thënë kjo, nuk ka qasje "një madhësi që i përshtatet të gjitha" për të forcuar një zemër të dobët, kështu që gjithmonë kërkoni dhe ndiqni këshillat e ekipit tuaj mjekësor.
 • Edhe nëse keni një zemër të shëndetshme dhe po kërkoni ta bëni atë edhe më të fortë, duhet të konsultoheni me mjekun tuaj për udhëzime të personalizuara.
Duke punuar me doktorin tuaj
Merrni pastërtinë mjekësore para se të filloni një program stërvitje. Ushtrimet që mund të forcojnë zemrën e dobësuar të një personi mund të shkaktojnë dëme të mëtejshme të një tjetri. Kjo është arsyeja pse është kaq kritike që të merrni një vlerësim të personalizuar të gjendjes tuaj, përfshirë udhëzime specifike për çdo regjim stërvitje që duhet të filloni. [2]
 • Mos filloni të bëni një program ushtrimesh vetëm sepse shoku juaj që pati një sulm në zemër po merr rezultate të mira duke e bërë atë. Asnjë zemër e dobësuar nuk është e njëjtë dhe ato kërkojnë programe të individualizuara të ushtrimeve.
 • Nëse tashmë jeni në një program ushtrimesh, këshillohuni me mjekun tuaj përpara se të bëni ndonjë ndryshim.
Duke punuar me doktorin tuaj
Merrni ilaçe të përshkruara për ju për gjendjen tuaj të zemrës. Pavarësisht nga shkaku i zemrës suaj të dobësuar, ju ka shumë të ngjarë të futeni në disa ilaçe pa recetë. Ndërsa ilaçet specifike do të ndryshojnë bazuar në natyrën e gjendjes tuaj, është thelbësore që t’i merrni ato saktësisht siç përshkruhet. Për shembull, ilaçet e zakonshme të dështimit të zemrës përfshijnë: [3]
 • Frenuesit e ACE, duke përfshirë captopril, enalapril dhe fosinopril.
 • ARB, të tilla si losartan dhe valsartan.
 • ARNI, si kombinimi sacubitril / valsartan.
 • Bllokuesit bllokues, përfshirë metoprololin succinate dhe karvedilol.
 • Diuretikët, të tilla si furosemide, bumetanide, dhe torsemide.
 • Antikoagulantët (hollues gjaku).
 • Statinat (ilaçe për uljen e kolesterolit).
Duke punuar me doktorin tuaj
Diskutoni procedurat kirurgjikale që mund të sjellin dobi për zemrën tuaj. Në varësi të natyrës specifike të zemrës suaj të dobësuar, një ose më shumë opsione kirurgjikale mund të ndihmojnë në mirëmbajtjen ose përmirësimin e funksionit tuaj kardiovaskular. Flisni për përfitimet dhe rreziqet e mundshme të procedurave të rekomanduara me mjekun dhe specialistët e zemrës. Opsionet tuaja mund të përfshijnë: [4]
 • Implantimi i një defibrilatori të brendshëm (ICD) për të korrigjuar aritmitë.
 • Implantimi i një LVAD për të ndihmuar pompën e gjakut të barkushes së majtë.
 • Terapia CRT për të përmirësuar efikasitetin kardiak, përmes një kardiak implantimi.
 • Angioplastikë (PCI) për të pastruar bllokimet e arteries koronare.
 • Kirurgjia e arterieve koronare anashkalon operacionin për të rivotuar rrjedhën e gjakut rreth bllokimeve.
 • Transplantimi i zemrës, kur masat e tjera nuk mund të mbajnë funksionin kardiak.
Duke punuar me doktorin tuaj
Merrni një referim për rehabilitimin kardiak nëse keni të drejtë mjekësore. Rehabilitimi kardiak është një program gjithëpërfshirës - duke u përqëndruar në fusha si dieta, stërvitja, mënyra e jetesës dhe shëndeti mendor - për një person që shërohet nga një sulm në zemër ose që merret me çështje të tjera kardiovaskulare. Në Shtetet e Bashkuara, programet e certifikuara të rehabilitimit kardiak konsiderohen trajtime mjekësore, që do të thotë se ata kërkojnë një referim mjekësor në mënyrë që ju të hyni në program. [5]
 • Disa përfitime nga rehabilitimi kardiak përfshijnë përmirësimin e kolesterolit, uljen e presionit të gjakut dhe parandalimin e diabetit tip 2.
 • Nëse mjeku juaj rekomandon që të hyni në një program të tillë, punoni me ta për të përcaktuar se cili program i mundshëm i rehabilitimit kardiak i përshtatet më së miri nevojave tuaja.
 • Programi i rehabilitimit kardiak duhet të certifikohet nga autoriteti qeveritar përkatës ku jetoni, si dhe nga një organizatë profesionale e përkushtuar për kujdesin kardiak. Të gjithë anëtarët e stafit duhet të jenë të çertifikuar si duhet.
 • Nëse nuk kualifikoheni për referim në rehabilitimin kardiak, punoni me mjekun tuaj dhe anëtarët e tjerë të ekipit tuaj ekzistues mjekësor për të përsëritur (sa më mirë të jetë e mundur) elementët kryesorë të një programi rehabilitimi.

Fillimi i një Regjimi Ushtrimi

Fillimi i një Regjimi Ushtrimi
Filloni ngadalë, bazuar në rekomandimin e mjekut tuaj. Nëse jeni diagnostikuar me një gjendje mjekësore që ju ka dobësuar zemrën, është absolutisht e rëndësishme që të ndiqni udhëzimet e mjekut tuaj në fillimin e një programi stërvitje. Nëse thjesht po kërkoni mënyra për ta bërë zemrën tuaj të shëndetshme edhe më të fortë, duhet të flisni akoma me mjekun tuaj për qëllimet tuaja dhe mënyrën më të mirë për t'i arritur ato përmes ushtrimit. [6]
 • Në varësi të rrethanave tuaja, të filloni ngadalë mund të përfshijë një shëtitje të shkurtër dhe të bëni disa shtrirje të lehta çdo ditë. Ose, mund të nënkuptojë përparimin gradual nga regjimi juaj aktual i ecjes në një regjim trajnimi më të përparuar kardio dhe forcash.
 • Puna shumë e vështirë dhe shumë e shpejtë mund të ndikojë shumë në sistemin tuaj kardiovaskular dhe të shkaktojë dëme të mëtejshme. Në të njëjtën kohë, megjithatë, nuk mund të kesh frikë të bësh një zemër të dobët - ushtrimi është thelbësor për ta bërë atë më të fortë.
Fillimi i një Regjimi Ushtrimi
Filloni një program në këmbë si një mënyrë e thjeshtë për të marrë stërvitje aerobike. Nëse filloni një regjim stërvitje për herë të parë ose përpiqeni të shpejtoheni pas një ngjarje kardiake si sulmi në zemër, mjeku juaj mund të rekomandojë një program në këmbë. Ecja është shpesh mënyra më e lehtë që dikush me zemër të dobësuar të marrë stërvitje aerobike, megjithëse biçikletë, not ose gjimnastikë me ujë mund të jenë mundësi të tjera. [7]
 • Për shembull, mund t'ju këshillohet të filloni programin tuaj duke ecur ngadalë për 5-10 minuta çdo ditë.
 • Gjatë një periudhe javore ose muajsh, mund të arrini të ecni për 20-30 minuta në ditë.
 • Ju gjithashtu mund të ngadalësoni shpejtësinë tuaj në këmbë, me qëllim që të merrni frymë më shumë se normale, por gjithsesi të jeni në gjendje të bëni një bisedë.
Fillimi i një Regjimi Ushtrimi
Shtoni fleksibilitet dhe ushtrime trajnimi për forcën në rutinën tuaj. Ndërsa ushtrimi aerobik duhet të jetë shtylla kurrizore e programit tuaj të forcimit të zemrës, ju gjithashtu duhet të krijoni hapësirë ​​për ushtrime rezistence dhe fleksibiliteti. Bërja e të tre llojeve të ushtrimeve mund t'ju ndihmojë të menaxhoni peshën tuaj, të ndërtoni muskuj dhe të përmirësoni ekuilibrin dhe fleksibilitetin tuaj, të gjitha këto mund të ndihmojnë në zvogëlimin e tendosjes në zemrën tuaj. [8]
 • Për stërvitjen e fleksibilitetit, mund të bëni një varg shtrirjesh të ulur ose në këmbë, ose të bashkoheni në një klasë yoga.
 • Për stërvitjen e forcës me një zemër të dobësuar, duhet të shmangni ushtrime izometrike (si ulje-ngritje dhe tërheqje) dhe të përdorni pesha jo më shumë se 5-10 lb (2,3–4,5 kg), përveç nëse udhëzohet ndryshe nga mjeku juaj.
Fillimi i një Regjimi Ushtrimi
Shmangni ushtrimet jashtë në mot të ftohtë, të nxehtë ose me lagështi. Si dikush me zemër të dobësuar, ju duhet të lëvizni ushtrimet tuaja brenda, nëse temperatura është nën 20 ° F (−7 ° C) ose mbi 80 ° F (27 ° C), ose nëse lagështia është mbi 80 përqind. Ushtrimi në kushte anormale të ftohta, të nxehta ose me lagështi shton një tendosje shtesë në zemrën tuaj dhe mund të jetë i rrezikshëm bazuar në gjendjen tuaj. [9]
 • Nëse keni një qendër tregtare afër, përdorni korridoret e saj të gjata, të kontrolluara nga klima, në avantazhin tuaj kur moti është i keq dhe bëni ecjen tuaj atje.
Fillimi i një Regjimi Ushtrimi
Ndaloni të ushtroni dhe të merrni ndihmë nëse shfaqni shenja telashe. Vitalshtë thelbësore që të dëgjoni trupin tuaj gjatë ushtrimeve, veçanërisht nëse keni një zemër të dobësuar. Ndiqni udhëzimet specifike të mjekut tuaj, por merrni parasysh këshillat e përgjithshme të mëposhtme: [10]
 • Nëse ndjeheni të pakët frymë ose të lodhur, pushoni së ushtruari dhe pushoni për 15 minuta. Telefononi mjekun tuaj nëse akoma ndiheni në të njëjtën mënyrë, ose kontaktoni shërbimet e urgjencës nëse është e nevojshme.
 • Po kështu, nëse përjetoni palpitime në zemër ose rrahjet e zemrës suaj janë ngritur përtej asaj që ju rekomandon mjeku juaj (për shembull, 120 rrahje në minutë), pushoni për 15 minuta dhe kërkoni ndihmë nëse gjendja nuk përmirësohet.
 • Mos e injoroni dhimbjen gjatë ushtrimit, veçanërisht dhimbjen në gjoks. Nëse ndjeni shtrëngim, presion ose dhimbje në gjoks, merrni ndihmë menjëherë.
 • Kërkoni ndihmë urgjente nëse kaloni jashtë, edhe nëse humbni vetëdijen vetëm për një periudhë të shkurtër kohe.

Bërja e ndryshimeve në stilin e jetës

Bërja e ndryshimeve në stilin e jetës
Përmirësoni dietën tuaj siç rekomandohet nga mjeku ose dietologu juaj. Në shumicën e aspekteve, dieta tipike që rekomandohet për forcimin e një zemre të dobët është e njëjtë me atë diete e shendetshme rekomandohet për popullsinë në përgjithësi. Do t'ju këshillohet të hani shumë fruta dhe perime (rreth gjysma e pjatës tuaj në çdo vakt), dhe të mbushni pjatën tuaj me proteina të ligët, kokrra të plota dhe yndyrna të shëndetshme. Në të njëjtën kohë, do t'ju duhet të shkurtoni ushqimet e përpunuara, yndyrnat e ngopura dhe trans, dhe natriumin. [11]
 • Një dietë e shëndetshme nga zemra ju ndihmon të kufizoni krijimin e pllakave në arteriet tuaja, të mbani nën kontroll presionin e gjakut dhe të mbani një peshë të shëndetshme, të gjitha këto do të përfitojnë zemrën tuaj të dobësuar.
 • Nëse merrni pjesë në rehabilitimin kardiak, sigurohuni që të mbani lart dietën që ju këshillojnë pasi të keni përfunduar programin. Nëse nuk jeni në një program të rehabilitimit kardiak, punoni me mjekun tuaj dhe një nutricionist për të përcaktuar ndryshimet më të mira dietike për të bërë në rastin tuaj.
Bërja e ndryshimeve në stilin e jetës
Lënë duhanin nëse jeni duhanpirës. Pirja e duhanit është një faktor kryesor rreziku për një sërë problemesh kardiovaskulare, si dhe një mori sëmundjesh të tjera dhe çështje mjekësore. Do të jetë praktikisht e pamundur të forconi zemrën tuaj të dobësuar nëse vazhdoni të pini duhan. [12]
 • Ka mundësi të shumta trajtimi për t'ju ndihmuar të braktisni, duke përfshirë arna, lëpushka, ilaçe dhe terapi. Punoni me mjekun tuaj për të përcaktuar kombinimin më të mirë të trajtimeve për ju.
Bërja e ndryshimeve në stilin e jetës
Gjeni mënyra për të ulur nivelin e stresit tuaj. Stresi i tepërt shkakton një rritje të presionit të gjakut, e cila vë tendosje edhe më të madhe në një zemër tashmë të dobësuar. Diskutoni opsionet për uljen e stresit në jetën tuaj të përditshme - disa opsione mund të përfshijnë: [13]
 • Provoni meditimin, jogën ose ushtrimet e frymëmarrjes së thellë.
 • Kalimi i kohës në natyrë.
 • Bërja e ndryshimeve në punë, apo edhe ndryshimi i vendeve të punës.
 • Shpenzoni më shumë kohë në aktivitete që ju pëlqejnë dhe që ju bëjnë të qetë.
 • Takim me një profesionist të shëndetit mendor.
Bërja e ndryshimeve në stilin e jetës
Synoni të merrni gjumë më qetësues natën. Gjumi lejon që çdo pjesë e trupit tuaj të pushojë dhe të shërohet, përfshirë zemrën tuaj të dobësuar. Nëse nuk po merrni 7-8 orë gjumë të pandërprerë, çlodhës çdo natë, zemra juaj ndoshta nuk po e merr kohën e rimëkëmbjes që i nevojitet. Bisedoni me mjekun ose një specialist të gjumit për strategjitë si: [14]
 • Krijimi i një rutine të qëndrueshme të gjumit.
 • Duke e bërë zonën tuaj të gjumit një mjedis më qetësues.
 • Shmangia e gjërave si ushtrimi, kafeina dhe stresorët gjatë gjumit.
 • Përdorimi i ndihmave të gjumit nën udhëzimin e mjekut tuaj.
Bërja e ndryshimeve në stilin e jetës
Kërkoni mbështetje emocionale nga profesionistët dhe të dashurit. Ballafaqimi me një zemër të dobësuar për shkak të dështimit kongjestiv të zemrës, një sulm në zemër ose shkaqe të tjera mund të ketë një ndikim të madh psikologjik. Për këtë arsye, shumë programe të rehabilitimit kardiak përfshijnë seanca këshillimi me profesionistë të shëndetit mendor, terapi grupore me pacientë të tjerë të rehabilitimit kardiak, ose të dy. Nëse nuk jeni në rehabilitim kardiak, sigurohuni që po merrni mbështetjen emocionale që ju nevojitet. [15]
 • Seancat e këshillimit ofrojnë një vend të sigurt për të folur në lidhje me frikën ose shqetësimet tuaja, dhe ato mund t'ju ndihmojnë t'ju japin besimin dhe motivimin për të ndërmarrë veprimet e nevojshme për të forcuar zemrën tuaj.
 • Përveç takimit me një profesionist të shëndetit mendor ose të marrë pjesë në një grup mbështetës për njerëzit me probleme kardiake, gjithashtu përqafoni mundësi më të thjeshta si të shijoni biseda të gjata me një mik të ngushtë.
fariborzbaghai.org © 2021