Si të ndaloni gjakderdhjen arteriale

Gjakderdhja arteriale ndodh kur një dëmtim ose aksident ka shkëputur një arterie kryesore. Shtë e rrallë që do të hasni ndonjëherë me këtë lloj gjakderdhjeje, por do të vini re ndryshimin sepse gjaku do të dalë në sputale pulsuese dhe do të duket i kuq i ndritshëm. [1] Pavarësisht nëse keni një çantë të ndihmës së parë në dispozicion ose jo, mund të ndihmoni dikë duke provuar të ndaloni ose ngadalësoni gjakderdhjen sa më shumë që të jetë e mundur deri sa të arrijë një ambulancë.

Duke u përgjigjur shpejt

Duke u përgjigjur shpejt
Thirrni një ambulancë ose udhëzoni dikë tjetër që menjëherë. Kur bëhet fjalë për plagë të birrës në thellësi, thirrja për kujdes mjekësor profesional menjëherë është hapi më i mirë për të ndihmuar personin e dëmtuar. Gjakderdhja arteriale është shumë e rrallë por mund të jetë mjaft serioze në varësi të thellësisë dhe vendndodhjes së plagës. Nëse dikush tjetër është afër, thuaju atyre të telefonojnë ndërsa vlerëson gjendjen e personit dhe fillon të ndërmarrë hapa për të ndaluar gjakderdhjen. [2]
 • Nëse jeni ai që është dëmtuar, telefononi një ambulancë në telefonin tuaj ose tërhiqni vëmendjen e një kalimtari sa më shpejt që të keni mundësi.
 • Nëse jeni në një vend që ka një fëmijë të ndihmës së parë afër, tregoni një kalimtar që ta marrë dhe ta sjellë atë sa më shpejt të jetë e mundur.
Uluni ose sigurohuni që personi i dëmtuar është ulur. Humbja e gjakut mund t’ju ​​bëjë ju ose personin e dëmtuar të ndjeheni kokëardhe. Nuk ka të ngjarë të ndodhë, por është e mundur që humbja e gjakut mund të bëjë që ju ose personi i dëmtuar të humbni vetëdijen. Sigurohuni që ju ose ata janë ulur në një sipërfaqe të butë, ku nuk ka rrezik për dëmtime të mëtejshme nga rënia. [3]
 • Nëse jeni jashtë, një zonë me bar është vendi i përsosur.
 • Nëse dyshoni se mund të keni thyer diçka, mos u përpiqni të lëvizni. Shtrihuni akoma dhe përqendrohuni te frymëmarrja në çdo dhimbje që mund të ndiejë ndërsa prisni ndihmë për të arritur.
 • Nëse dyshoni se ata mund të kenë thyer diçka ose nëse nuk mund t'i lëvizni, udhëzojini që të shtrihen kudo që të jenë.
 • Dikush që do të kalojë jashtë mund të tregojë këto shenja: marramendje, zbehje, konfuzion, dëgjim telashe, shikim të paqartë, djersitje, nauze ose një puls të ngadaltë.
Lani mirë duart ose vendosni doreza nëse është e mundur. Sigurohuni që duart tuaja të jenë të pastra para se të keni tendencën për plagën e hapur nëse mundeni. Nëse jeni afër një banjo, shpejt shkoni të lani duart. Nëse jo, sigurohuni që të mos prekni plagën e hapur me duart tuaja të pa lara sepse çdo baktere që futet në të mund të çojë në një infeksion. [4]
 • Shumica e mjeteve të ndihmës së parë vijnë me doreza ose një lloj sanitizuesi të duarve. Nëse kjo është rasti, përdorni një nga ato opsione.
 • Nëse jeni lënduar dhe nuk mund të lëvizni, mos e vendosni dorën tuaj të zhveshur drejtpërdrejt mbi plagë. Përdorni këmishën tuaj, një leckë të pastër ose çfarëdo materiali të ngjashëm me rroba që mund të gjeni që nuk është i ndotur.
 • Nëse vishni unaza ose bizhuteri të tjera në ose afër duarve tuaja, hiqni ato para se të merreni me plagën.

Ndalimi i Gjakderdhjes

Ndalimi i Gjakderdhjes
Aplikoni presion të thellë në plagë me garzë ose leckë të pastër. Shtroni një shirit të pastër garzë, inde letre, leckë të pastër mbi plagën që rrjedh gjak. Mbajeni mbi të fort dhe shtypni fort, por jo aq shumë sa ju lëndoni personin e dëmtuar. Gauze është alternativa më e mirë, por pëlhura më e pastër e disponueshme (si një këmishë ose leckë e pastër) do të funksionojë gjithashtu në një situatë emergjente ose jo-urgjente. [5]
 • Nëse në plagë ka një copë gotë ose një objekt tjetër, mos u përpiqni ta hiqni atë - mjekët mund ta bëjnë këtë pasi të mbërrijnë. Shtypni poshtë plagën përreth objektit, jo direkt në majë të tij.
 • Nëse i dëmtuari është i vetëdijshëm dhe ju po i ndihmoni ata, ata mund të ndihmojnë duke mbajtur garzë ose rroba në vend dhe duke ushtruar presion ndërsa jeni duke mbledhur më shumë garzë.
Aplikoni një fletë garzë në majë të të parës, nëse është e nevojshme. Në shumicën e rasteve, një fletë e vetme garzë do të bëjë, por mund t'ju duhet një tjetër nëse merreni me një prerje më të thellë. Në rastin e rrallë që gjaku depërton nëpër shtresën e parë të garzës ose leckës, vendosni një fletë tjetër në majë të të parës. Mos e hiqni shtresën e parë sepse mund të shkaktojë që mpiksja e gjakut të piqet. [6]
 • Mpiksja është e rëndësishme për të ndaluar gjakderdhjen sa më shpejt të jetë e mundur.
 • Mpiksja zakonisht zgjat diku nga 10 deri në 20 minuta. Rezistoni ndaj nxitjes për të hequr garzën dhe shikoni nëse plaga ka ndaluar gjakderdhjen.
 • Nëse plaga është shumë e thellë ose shpellë dhe garza zhyten brenda disa sekondave nga vendosja e saj, ngjitni një fletë të pastër garzë dhe paketojeni në plagë për të ngadalësuar gjakderdhjen. Pastaj aplikoni më shumë shtresa garzë mbi majë. [7] X Burimi i hulumtimit
Aplikoni një fashë presioni për të mbajtur garzën në vend. Nëse gjakderdhja kontrollohet disi (d.m.th. nëse nuk është gjakderdhje nëpër garzë), mbështilleni plagën dhe garzën me mbështjellës fashë sterile. Përdorni njërën dorë për të mbajtur një fund të mbështjelljes mbi plagë në skajin distal (pjesa më larg nga zemra e tyre). Përdorni dorën tjetër për të rrethuar fashën rreth gjymtyrëve të tyre. [8]
 • Tuck fundin e fashë nën një prej shiritave të ngushtë për të siguruar atë.
 • Sigurohuni që mbështjellësi të jetë tërhequr, por jo aq i ngushtë sa gishtat e personit të bëhen blu. Vendosni majën e gishtit të personit dhe kontrolloni nail gozhda e tyre duhet të kthehet shkurtimisht e bardhë dhe më pas të kuqe brenda një sekondi ose 2. Nëse mbetet e bardhë, mbështilleni përsëri fashën pak më lirshme.
 • Shumica e mjeteve të ndihmës së parë përmbajnë mbështjellës fashë sterile. [9] X Burimi i hulumtimit
 • Nëse nuk keni mbështjellje fashë në dispozicion, përdorni një copë leckë të shtrirë në vend (sa më e pastër të jetë, aq më mirë).
Twist garzën mbi plagë për të shtuar më shumë presion nëse është e nevojshme. Nëse jeni në një zonë rurale dhe dyshoni se mund të duhen më shumë se 15 minuta për të mbërritur mjekët, shtimi i më shumë presionit në plagë është gjëja më e mirë që mund të bëni. Pasi të keni mbështjellur mbështjellësin rreth ekstremitetit të personit disa herë, kthesojeni një herë drejt, ku duhet të shtoni më shumë presion në plagë. [10]
 • Nëse dëmtimi dhe gjakderdhja pasuese janë kërcënuese për jetën dhe ndihma nuk do të arrijë për më shumë se 20 minuta, mund të improvizoni një turne me rrip, kravatë, bandana ose shall. Sigurohuni që materiali të jetë i trashë së paku 1.5 inç (3.8 cm). Përndryshe, mund të mos ndalojë gjakderdhjen dhe mund të shkaktojë dëme nervore. [11] X Burimi i hulumtimit
Aplikoni presion në një arterie kryesore midis plagës dhe zemrës nëse është e nevojshme. Nëse plaga është akoma gjakderdhje përmes fashës, mund të ndihmojë për të ushtruar presion në një arterie kryesore të vendosur midis plagës dhe zemrës së personit. Përdorni 2 ose 3 gishta për të shtyrë enën e gjakut kundër kockave të personit. Ekzistojnë 4 pika kryesore të presionit që mund të ndalojnë gjakderdhjen në zona të veçanta: [12]
 • Arteria femërore: e vendosur në pjesën e përparme të kofshës së sipërme të tyre pak nën nivelin e ijëve të tyre. Aplikoni presion në këtë pikë për plagë të thella të kofshës.
 • Arteria popliteale: e vendosur në pjesën e prapme të gjurit të tyre. Përdoreni këtë pikë për plagët e këmbës së poshtme.
 • Arteria brachial: e vendosur pak sipër bërrylës së tyre afër pjesës së përparme të bicepit të tyre të poshtëm. Ky është një vend i mirë nëse dëmtimi është në lartësinë e tyre ose kudo tjetër nën bërryl.
 • Arteria radiale është e vendosur në kyçin e dorës së brendshme të personit rreth 2 ose 3 gishta lart, nga ku pëllëmba e tyre takohet me dore. Aplikoni presion në këtë pikë nëse plaga është në dorën e tyre.

Duke pritur ndihmë për të arritur

Duke pritur ndihmë për të arritur
Ngrini gjymtyrën e plagosur mbi zemrën e tyre nëse mundeni. Nëse i dëmtuari është i vetëdijshëm dhe i aftë të lëvizë, ngrini krahun ose këmbën e tyre mbi zemrën e tyre për të ndihmuar në ngadalësimin e gjakderdhjes. Nëse nuk mund t'i lëvizni sepse dyshoni se mund të kenë një gjymtyrë të thyer, gjëja më e mirë që mund të bëni është të përqendroheni në aplikimin e presionit të drejtpërdrejtë derisa të arrijnë mjekët. [13]
 • Nëse jeni të dëmtuar dhe ju dhemb të lëvizni, qëndroni atje ku jeni derisa të arrini mjekët.
Qëndroni të qetë ose mbajeni të dëmtuarin sa më qetësi. Pamja e gjakut mund të sjellë një gjendje shoku në ju ose personin e dëmtuar. Nëse jeni të dëmtuar, përqendrohuni të merrni frymë të gjata dhe të thella dhe mundohuni të mos lejoni që mendimet e panikut të ju kapërcejnë. Nëse jeni duke prirur për dikë tjetër, siguroni ata që do të jenë në rregull dhe se ndihma është në rrugë e mbarë. Simptomat e shokut përfshijnë: [14]
 • Lëkura e ftohtë ose e ngathët
 • Një impuls i dobët dhe i shpejtë
 • Zbehje ose marramendje
 • Përzier.
Kontrolloni gjendjen e personit të dëmtuar ose njoftoni dikë nëse ndjehet i dobët. Shqyrtoni fytyrën e personit për të parë nëse ato po kthehen të zbehtë ose kaltërosh, gjë që mund të ndodhë në raste të rralla kur ka shumë humbje gjaku. Nëse jeni ai që është i dëmtuar, njoftoni personin që kujdeset për ju nëse ju ndjehet i dobët ose marramendje në mënyrë që të mund të përgatitet t'ju mbështesë nëse do të kalonit. [15]
 • Ju mund ta provoni gjendjen e tyre mendore duke i bërë pyetje të thjeshta si: "Whatfarë dite është?" apo "A ju kujtohet se çfarë po bënit përpara aksidentit?"
 • Nëse jeni të dëmtuar dhe ndjeheni të dobët pas një prerjeje, nuk është gjithmonë një situatë kërcënuese për jetën. Në shumicën e rasteve, është thjesht sistemi juaj nervor që po kalon në mbivendosje për shkak të traumës së dëmtimit.
Mbajeni të dëmtuarin të ngrohtë me një batanije ose xhaketë. Në raste të rralla, të rënda, humbja e gjakut mund të bëjë që ju ose i dëmtuari të ndjeheni të ftohtë dhe të fillojnë të dridhen. Ndjesitë e ftohta dhe dridhja mund të jenë të frikshme për personin që po gjakderdh, kështu që përpiquni t'i mbani ato sa më ngrohtë që të jetë e mundur për t'i parandaluar ata të ndjehen të shqetësuar dhe të tronditen. [16]
 • Jini jashtëzakonisht të kujdesshëm duke vendosur mbi to batanije ose xhaketë, veçanërisht nëse ka një send të hapur të mbërthyer brenda plagës.
 • Sigurohuni t’i mbani duart dhe këmbët e tyre të ngrohta sepse ato zakonisht janë vendet e para që ndjejnë ftohje shtesë gjatë humbjes së gjakut.
Duke pritur ndihmë për të arritur
Shtrihuni akoma dhe merrni frymë thellë ose udhëzoni të dëmtuarin ta bëjë këtë. Pavarësisht nëse jeni ju ose një person tjetër që është lënduar, të qëndroni akoma do të parandaloni dëmtimin e mëtejshëm ose rrjedhjen e tepërt të gjakut në vendin e plagës. Minutedo minutë mund të ndjehet si një orë në një situatë emergjente, kështu që përpiquni të bëni më të mirën tuaj për të qëndruar të qetë dhe për ta mbajtur të dëmtuarin qetësinë. Frymëmarrja është thelbësore! [17]
 • Nëse plaga është në këmbët e njërës ose të personit tjetër, mbani këmbët tuaja ose të tyre të ngritura nëse mundeni.
 • Thithja për 7 sekonda, mbajtja e saj për 4 sekonda, dhe nxitja për 7 sekonda është një praktikë e mirë frymëmarrjeje për të lehtësuar ankthin dhe për të parandaluar tronditjen.
Sigurohuni që e dini adresën ose vendndodhjen e saktë në të cilën ndodhet një dëmtim, kështu që menjëherë mund t'i tregoni operatorit të kujdesit urgjent menjëherë. Nëse përdorni një linjë fikse, shpërndarësi do të dijë se ku jeni vendosur pa pasur nevojë të pyesni. [18]
Qëndroni të qetë ndërsa jeni në telefon me shpërndarësin e urgjencës dhe ndiqni udhëzimet që mund t'ju japin për t'u kujdesur për viktimën. [19]
Mbani një çantë të ndihmës së parë me rrotullime të garzës, pads garzë, sanizues dore, doreza dhe fashë elastike të dobishëm në vendin tuaj të punës ose në makinën tuaj në rast emergjencash.
Nëse praktikoni sporte ekstreme në natyrë (si ecja ose ngjitja në shkëmb), mbani gjithmonë një pako të ndihmës së parë në paketën tuaj. [20]
Dikush që rrjedh gjak nga një arterie kërkon gjithmonë ndihmë mjekësore profesionale, kështu që telefononi një ambulancë sa më shpejt të jetë e mundur (edhe nëse i dëmtuari sugjeron se nuk është aq e keqe). [21]
fariborzbaghai.org © 2021