Si të vendosni kufijtë me njerëzit me çrregullim të personalitetit kufitar

Disorderrregullimi i personalitetit kufitar mund të paraqesë shumë sfida, si për njerëzit që jetojnë me të ashtu edhe për njerëzit afër tyre. Nëse keni një anëtar të familjes, bashkëshort, ose shok me BPD , mund të duket e pamundur për të shmangur kapjen në emocionet e tyre tronditëse. Shtë e rëndësishme të jesh i dhembshur me të dashurit që vuajnë nga BPD, por kjo nuk do të thotë që duhet të anashkalosh shëndetin dhe mirëqenien tënde emocionale. Për të mbajtur një marrëdhënie pozitive me dikë që ka BPD, është e nevojshme të vendosni kufij të shëndetshëm për atë që dëshironi dhe nuk do të toleroni. Krijoni dhe mirëmbani kufijtë tuaj duke përcaktuar kufijtë që dëshironi të vendosni, duke i shpjeguar kufijtë tuaj të rinj me të dashurin tuaj dhe duke ndjekur angazhimin tuaj.

Zgjedhja e Kufijve tuaj

Zgjedhja e Kufijve tuaj
Bëni mirëqenien tuaj një përparësi. Shumë njerëz nuk arrijnë të përcaktojnë kufijtë personalë sepse ndjehen fajtorë për këtë ose mendojnë se nevojat e tyre nuk kanë rëndësi. Sidoqoftë, nevojat tuaja janë po aq të rëndësishme sa çdokush tjetër, dhe ju duhet të keni shëndet të mirë mendor dhe emocional për të qenë në gjendje të ndihmoni të tjerët dhe të përmbushni përgjegjësitë tuaja. Vendosja e kufijve me të cilët jeni të kënaqur nuk është egoizëm - është e drejta juaj. [1]
 • Në planin afatgjatë, kufijtë e shëndetshëm nuk ju sjellin dobi vetëm. Ata gjithashtu përfitojnë nga i dashuri juaj me BPD duke krijuar një sens të qartë të strukturës dhe parashikueshmërisë në marrëdhënie.
Zgjedhja e Kufijve tuaj
Përcaktoni kufijtë tuaj. Përcaktoni përpara kohe se cilat kufizime do të krijoni me të dashurin tuaj dhe pse. Një mënyrë e mirë për të përcaktuar kufijtë tuaj është të mendoni për vlerat tuaja. Kufijtë e mirë janë një mënyrë për të mbrojtur gjërat që ju interesojnë më së shumti dhe për të siguruar që të mos keni presion në aktivitete ose situata që shkojnë kundër mënyrës sesi dëshironi të jetoni. [2]
 • Për shembull, nëse shoku juaj dëshiron të flasë në telefon me ju çdo natë, por ju vlerësoni të kaloni mbrëmje me familjen tuaj, mund të vendosni të mos bëni thirrjet e mikut tuaj pas orës pesë.
Zgjedhja e Kufijve tuaj
Vendosni për hapat vijues kur kufijtë tuaj janë kapërcyer. Shtë e rëndësishme të mendoni se çfarë veprimi do të ndërmerrni nëse i dashuri juaj nuk respekton kufijtë tuaj. Nëse nuk specifikoni cilat do të jenë reagimet tuaja dhe do të ndiqni me ta, i dashuri juaj me siguri nuk do t'i marrë seriozisht kufijtë tuaj. Një hap i mirë vijues duhet të jetë diçka që rrjedh natyrshëm nga veprimet e personit tjetër. [3]
 • Për shembull, ju mund të vendosni që nëse partneri juaj bërtet përsëri tek ju, do të dilni nga shtëpia për disa orë derisa të mund të qetësohen.
Zgjedhja e Kufijve tuaj
Përgatituni veten për reagimet e të dashurit tuaj në kufijtë tuaj. Personi tjetër mund të jetë i zemëruar, i lënduar ose i turpëruar kur u thoni atyre se ju duhet që ata të sillen ndryshe. Ata mund ta marrin ndryshimin personalisht, t'ju akuzojnë se nuk i doni ata ose nuk veproni kundër kufijve. Vendosni se si do të trajtoni reagime të ndryshme, në mënyrë që të mos kapeni roje kur të ndodhë. [4]

Duke pasur bisedën

Duke pasur bisedën
Zgjidhni një kohë kur ju dhe i dashuri juaj është i qetë. Të flasim për kufijtë mund të jetë një temë prekëse. Bëni bisedën pak më të lehtë duke biseduar me personin tjetër në një kohë kur të dy jeni të qëndrueshëm emocionalisht. Shmangni prezantimin e temës së kufijve gjatë ose menjëherë pas një zënke. Nëse personi tjetër ndjehet mbrojtës ose zemërohet, biseda nuk do të jetë produktive. [5]
 • Prezantoni temën duke thënë diçka të tillë, “A jeni i lirë për një minutë? 'Sshtë diçka për të cilën kam dashur të flas. "
Duke pasur bisedën
Tregoni kufijtë tuaj në mënyrë të qartë dhe të vendosur. Bëhuni përballë kur i tregoni të dashurit tuaj për kufijtë tuaj të rinj. Jini të sjellshëm, por mos kërkoni falje ose mos tërhiqeni. Shpjegoni saktësisht se çfarë ju nevojitet nga personi tjetër pa ndonjë paqartësi.
 • Përdorni një ton të qetë, jo konfrontues për të zvogëluar rrezikun e personit tjetër që bën vepër.
Duke pasur bisedën
Shpjegoni pse po i vendosni këto kufij. Për të dashurin tuaj, të dëgjuarit për kufijtë e rinj që po vendosni në marrëdhënie mund të ndikojë. Sidoqoftë, është e rëndësishme që ata të kuptojnë pse po e bëni këtë. Jini të butë, por të sinqertë për arsyet tuaja. [6]
 • Frazoni shpjegimin tuaj në një mënyrë jo-akuzuese që përqendrohet në nevojat tuaja në vend të asaj që personi tjetër po bën gabim.
 • Për shembull, nëse i shihni luhatjet e humorit të bashkëshortit tuaj që lodhen për t'u përballur, mund të thoni, "Me të vërtetë po më lodhin duke provuar të mendoj se si do të ndjeheni nga një ditë në tjetrën. Unë kam nevojë që ju të më komunikoni më rregullisht ndjenjat tuaja. "
Duke pasur bisedën
Siguroni të dashurin tuaj që i vlerësoni. Dikush me BPD mund të ndjehet i fyer kur të tjerët vendosin kufij me ta. Sigurohuni që t'i jepni të dashurit tuaj mjaft siguri se nuk po i refuzoni ato si një person dhe se marrëdhënia juaj me ta është ende e rëndësishme për ju. [7]
 • Theksoni mënyrat se si do të përfitojë kufiri juaj për të dy. Kjo do t'ju ndihmojë të dashurit tuaj të kuptojë që nuk po vendosni kufij vetëm për t'i provuar t'i largoni ato.
 • Për shembull, mund t'i thuash një miku, "Unë mendoj se të kalosh më shumë kohë vetëm do të jetë e mirë për të dy në afat të gjatë. Kam më shumë energji për t'u shoqëruar kur kaloj mjaft kohë vetëm, kështu që të dy do të argëtohemi kur të bëhemi bashkë. "
Duke pasur bisedën
Shmangni lejimin e personit tjetër që të bëjë të ndjeheni fajtorë. I dashuri juaj mund të përpiqet të bëjë që të ndiheni keq për vendosjen e kufijve. Mos lejoni që t'ju lëkundni me manipulime emocionale. Ju keni të drejtë të mbroni mirëqenien tuaj. [8]

Në vazhdim

Në vazhdim
Kryeni çdo rregull dhe reagime të përcaktuara që keni krijuar. Nëse personi tjetër nuk respekton kufijtë tuaj, ndiqni hapat tuaj të vazhdueshëm në mënyrë të vazhdueshme. Shtë e rëndësishme të ndiqni çdo herë. Përndryshe, ata do të marrin mesazhin se nuk jeni serioz në lidhje me kufijtë tuaj. [9]
 • Sapo i dashuri juaj të kuptojë se jeni serioz në lidhje me kufijtë dhe rregullat tuaja, ata mund t'i pranojnë ato dhe të ndalojnë t'ju testojnë.
Në vazhdim
Shmangni dhënien e një ultimatumi nëse nuk e kuptoni. Kur jeni të irrituar nga sjellja e të dashurit tuaj, mund të jetë joshëse të bëni një ultimatum, thjesht të përpiqeni t'i bëni ata të bashkëpunojnë me ju. Sidoqoftë, ultimatumet humbasin fuqinë e tyre nëse nuk doni të ndiqni ato. Shmangni dhënien e një ultimatumi nëse nuk e keni menduar atë gjë dhe jeni plotësisht të përgatitur për ta realizuar atë. [10]
Në vazhdim
Qëndroni fleksibël. Vendosja dhe ruajtja e kufijve është një proces, jo një ngjarje një herë. Mos hezitoni të ndryshoni kufijtë tuaj nëse shihni se diçka nuk po funksionon për ju. Komunikoni me personin tjetër për ndryshimet në kufij, në mënyrë që të qëndroni në të njëjtën faqe për atë që prisni të dy nga marrëdhënia. [11]
Në vazhdim
Largohuni nëse duhet. Ndonjëherë edhe përpjekjet më të mira për të vendosur kufij të shëndetshëm nuk përmirësojnë marrëdhënie me një person që ka BPD. Nëse personi nuk pranon të bashkëpunojë me ju ose vepron abuziv ndaj jush, është ndoshta më së miri t’i jepni fund marrëdhënies.
 • Vendosni sigurinë dhe sanitetin tuaj të parë - nuk keni asnjë detyrim të mbani një lidhje ose miqësi me dikë që nuk ju respekton juve ose nevojat tuaja. [12] X Burimi i hulumtimit

Kuptimi i BPD-së

Njohni simptomat kështu që ju mund të vendosni kufij të drejtë, të dhembshur. Njohja e asaj që është normale dhe çfarë nuk është për një person me BPD mund të ju ndihmojë të vendosni se cilat kufij janë të drejtë për të dy.
 • Për shembull, mund t’ju ​​shqetësojë kur partneri juaj përjeton paranojë të lidhura me stresin, dhe ju mund të tundoheni të vendosni një kufi si, "Mos më afrohuni me shqetësimet tuaja kur ato janë të pabaza". Problemi me këtë mund të jetë se kjo paranojë mund të jetë një simptomë e BPD-së që partneri juaj nuk mund ta ndihmojë, dhe duke i hedhur poshtë ato kur të kenë nevojë ju do të lëndoni të dy në planin afatgjatë. Në vend të kësaj, provoni të thoni, "Më njoftoni kur po përjetoni paranojë të fortë. Do ta flasim për disa minuta, atëherë do të ulem afër në dhomën tjetër, ndërsa ju të qetësoheni. "
 • Simptoma të tjera përfshijnë një frikë nga braktisja, marrëdhënie të paqëndrueshme, ndryshime në vetë-imazhin, sjellje impulsive, sjellje vetëvrasëse, lëkundje humori dhe ndjenja zemërimi ose zbrazëtie. [13] X Uebfaqja e besueshme e Mayo Clinic Clinic nga një prej spitaleve kryesorë në botë Shkoni te burimi
Shqyrtoni shkaqet e PBD-së së dashurit tuaj. Megjithëse shkaqet e kësaj sëmundje mendore nuk janë kuptuar ende plotësisht, është e mundur që faktorë mjedisorë të tillë si abuzimi i fëmijëve ose neglizhenca e fëmijëve mund të kenë ndikuar në PBD-në e të dashurit tuaj, si dhe anomalitë gjenetike ose të trurit. Mos harroni se BPD e tyre mund të burojë nga trauma, gjenetika, ose të dy do t'ju ndihmojnë të mbani simpati kur t'i afroheni të dashurit tuaj për vendosjen e kufijve. [14]
 • Ju mund të thoni, për shembull, "Unë e di se BPD juaj është diçka që nuk mund ta kontrolloni gjithmonë, dhe se është e lidhur me një kohë të dhimbshme në të kaluarën tuaj. Unë nuk dua të shkaktoj ato kujtime të këqija duke vendosur kufij, thjesht dua të ndihmoj veten që të mund t'ju ndihmoj më mirë. "
Kuptoni nuancat e BPD, në mënyrë që të vendosni kufij më empatikë. BPD është një sëmundje mendore e vështirë dhe tronditëse, e cila shpesh karakterizohet nga një frikë e fortë nga braktisja dhe model i marrëdhënieve intensive, të paqëndrueshme. Realizimi i efekteve të këtyre simptomave mund t'ju ndihmojë të kuptoni më mirë reagimin e të dashurit tuaj për dëshirën tuaj për kufij. [15]
 • Nëse i dashuri juaj e përjeton këtë neveri ekstreme ndaj ndarjes, kuptoni se ato mund të shqetësohen kur u afroheni atyre me idenë e vendosjes së kufijve personalë, duke e parë atë si një refuzim ose duke u larguar. Ata mund të mendojnë për marrëdhënie të vështira të së kaluarës dhe kanë frikë se do t'ju humbin gjithashtu. Qasuni të dashurit tuaj me dhembshuri dhe empati, duke i siguruar ata që nuk do të shkoni askund dhe se thjesht doni t'i ndihmoni ata dhe veten tuaj.
Ndihmoni të dashurin tuaj përmes BPD-së së tyre. Ofroni të vizitoni mjekun me ta, të kaloni kohë cilësore me ta duke bërë diçka që ju të dy kënaqeni, dhe t'u thoni që i doni. Duke treguar dashurinë dhe mbështetjen tuaj do t'i bëjë ata më të gatshëm të shohin këndvështrimin tuaj dhe t'i ndihmojnë ata të kuptojnë dëshirën tuaj për kufij të shëndetshëm.
fariborzbaghai.org © 2021