Si të kërkoni ndihmë për çrregullimin bipolar (depresioni maniak)

Disorderrregullimi bipolar, i njohur edhe si depresioni maniak, është një çrregullim mendor që shkakton lëkundje humori dhe çështje të tjera të shëndetit mendor. Nëse keni një çrregullim bipolar, ju mund të lëkundni nga humor të lartë, apo maniak, në humor të ulët ose depresion. Disorderrregullimi bipolar është një gjendje e përjetshme që mund të menaxhohet nëse merrni trajtim dhe mbështetje profesionale. Një plan i hershëm i diagnostikimit dhe trajtimit gjithashtu mund të përmirësojë shumë jetën tuaj të përditshme me këtë çrregullim. [1]

Duke pranuar që ju duhet ndihmë

Duke pranuar që ju duhet ndihmë
Njohni simptomat e fazës maniake të çrregullimit bipolar. Për të kërkuar ndihmë për çrregullimin bipolar, së pari duhet të pranoni dhe pranoni që e keni këtë gjendje. Filloni duke njohur simptomat që mund të jeni duke përjetuar për shkak të çrregullimit në baza ditore. Gjatë fazës maniake, mund të keni simptoma si një nivel i lartë energjie dhe aktiviteti, një humor i irrituar, mendime të shpejta, një tendencë për t'u shpërqendruar dhe rritje të pamatur. Ju gjithashtu mund të përjetoni mashtrime ose halucinacione, si dhe mendime paranojake ose të dyshimta. [2]
 • Shkruajini simptomat tuaja dhe kushtojini vëmendje sesi humnerat tuaja luhaten mbrapa me radhë gjatë gjithë ditës ose javës. Më pas mund të përdorni këto shënime kur takoheni me një profesionist të shëndetit mendor për të diskutuar mundësitë tuaja të trajtimit.
 • Jini të vetëdijshëm se çrregullimi bipolar mund të diagnostikohet gabimisht sepse ekziston një lloj tjetër bipolar që përfshin një gjendje hipomanike. Kjo formë është më delikate dhe shpesh e vështirë për t’u marrë. Simptomat hipomanike përfshijnë shpenzimin e një sasie të tepërt të parave, pazar impulsiv, ngrënien e tepërt dhe vështirësinë e gjumit.
Duke pranuar që ju duhet ndihmë
Vini re simptomat e fazës depresive të çrregullimit bipolar. Gjatë fazës depresive, mund të keni simptoma si mungesë oreksi, mungesë gjumi ose gjumë të tepërt, lodhje dhe energji të ulët dhe përqendrim të dobët. Ju gjithashtu mund të ndjeheni të pavlefshëm ose fajtorë dhe të keni mendime për vdekje ose vetëvrasje.
 • Të kesh çrregullim bipolar do të thotë që do të lëvizësh nga faza maniake në fazën depresive. Mund të keni periudha kur ndiheni më maniak dhe periudha kur ndjeheni më të dëshpëruar. Sidoqoftë, mbani në mend se do të ketë edhe shumë herë kur të ndjeheni normal, veçanërisht nëse jeni duke u trajtuar për çrregullimin tuaj bipolar. Yclingiklizmi i shpejtë midis këtyre dy fazave është i rrallë. Sidoqoftë, nëse mendoni se humori juaj luhatet lehtësisht nga dita në ditë ose javë në javë, flisni me mjekun tuaj nëse keni ndonjë çrregullim bipolar ose mësoni cilat janë mundësitë tuaja të trajtimit.
Duke pranuar që ju duhet ndihmë
Pranoni se keni nevojë për ndihmë. Pasi të kuptoni se keni simptoma të çrregullimit bipolar, ndërmerrni hapa për të pranuar se keni nevojë për ndihmë dhe trajtim për këtë gjendje. Jini të sinqertë me veten dhe ata përreth jush. Pranoni se keni çrregullim dhe pranoni se keni nevojë për ndihmë profesionale për t'u përmirësuar. Mos ndjeheni turp apo faj kur keni çrregullim bipolar. Nuk është faji i askujt dhe nuk jeni përgjegjës për këtë gjendje. [3]
 • Për shembull, ju mund t'u thoni atyre që janë afër jush, "Unë e pranoj që kam çrregullim bipolar dhe kam nevojë për ndihmë" ose "Kuptoj që kam depresion maniak dhe dua të kërkoj trajtim."
 • Mbani në mend se mund të jetë e vështirë për ju të vini re këto simptoma në veten tuaj. Ndëgjoni se çfarë duhet të thonë miqtë dhe familja. Nëse ata duan t'ju ndihmojnë të kërkoni trajtim, atëherë jeni të gatshëm ta pranoni atë.
Duke pranuar që ju duhet ndihmë
Kontaktoni një profesionist të shëndetit mendor. Jini proaktivë për marrjen e trajtimit për çrregullimin bipolar. Kontaktoni një profesionist të shëndetit mendor, të tilla si psikiatër ose psikolog dhe caktoni një takim për të diskutuar gjendjen tuaj. Ju gjithashtu mund të kontaktoni një profesionist të shëndetit mendor në një klinikë të shëndetit mendor ose spital pranë jush për të vendosur një këshillim. Një plan i mirë trajtimi mund t'ju ndihmojë të jetoni më mirë me çrregullimin bipolar. [4]
 • Shmangni pritjen derisa të keni një episod maniak ose depresiv për të kërkuar ndihmë. Kontaktoni menjëherë një profesionist të shëndetit mendor, në mënyrë që të merrni ndihmën që ju nevojitet.
 • Nëse keni një urgjencë mjekësore, të tilla si mendimet për vetëvrasje, dhe keni nevojë për kujdes të menjëhershëm, telefononi Kombëtare Lufta e Parandalimit të Vetëvrasjeve (1-800-273-8255) për ndihmë nëse jetoni në SH.B.A., shpëtimi është në dispozicion 24/7 dhe të gjitha telefonatat janë konfidenciale.
 • Për linjat telefonike ndërkombëtare të vetëvrasjeve, referojuni kësaj liste në Suicide.org.

Duke kërkuar trajtim profesional

Duke kërkuar trajtim profesional
Shihni mjekun tuaj. Shtë gjithashtu e rëndësishme për ju që të shihni mjekun tuaj të kujdesit parësor sepse ekzistojnë disa kushte mjekësore që mund të shkaktojnë lëkundje humori që duken si çrregullim bipolar, dhe është e rëndësishme të përjashtoni ato. Mjeku juaj do të përfundojë një provim fizik për të përjashtuar çdo kusht tjetër dhe pastaj t'ju referojë tek një profesionist i shëndetit mendor, siç është psikiatri ose psikologu. Mjeku juaj mund t'ju kërkojë të përshkruani simptomat tuaja. Ata gjithashtu do të rishikojnë historinë tuaj mjekësore. [5]
 • Ekzistojnë dy lloje të çrregullimit bipolar: çrregullimi bipolar I, që është lloji më i rëndë, dhe çrregullimi bipolar II, ku keni vetëm depresion dhe jo mani. Në varësi të simptomave tuaja, një profesionist i shëndetit mendor mund të përcaktojë se çfarë lloji keni.
Duke kërkuar trajtim profesional
Diskutoni për ilaçet për çrregullimin bipolar. Ekzistojnë disa lloje të ndryshme të ilaçeve që mund të ndihmojnë në trajtimin e simptomave të çrregullimit bipolar. Psikiatri juaj mund të sugjerojë të provoni disa të ndryshme për të gjetur ato të përshtatshme për ju. Ju mund t'ju jepen stabilizues të humorit, antipikotikë atipike dhe antidepresivë. [6]
 • Gjithmonë bisedoni me psikiatrin tuaj për rreziqet e mundshme dhe efektet anësore të këtyre ilaçeve. Nëse vëreni ndonjë efekt anësor shqetësues, bisedoni menjëherë me psikiatrin tuaj. Psikiatri juaj mund të rregullojë dozën tuaj ose t'ju kthejë në një ilaç të ndryshëm.
 • Mos ndaloni së marrë mjekimet tuaja pa folur më parë me psikiatrin tuaj. Ndalimi i ilaçeve mund të çojë në një rikthim ose t'i përkeqësojë simptomat tuaja. Ju gjithashtu mund të përjetoni simptoma të tërheqjes.
Duke kërkuar trajtim profesional
Konsideroni terapi njohëse të sjelljes (CBT). Terapia mund të jetë një trajtim efektiv për çrregullimin bipolar. Psikiatri juaj mund të rekomandojë trajtime terapie si terapi njohëse e sjelljes (CBT). CBT ju lejon të ekzaminoni se si mendimet tuaja ndikojnë në emocionet tuaja. Kjo terapi mund të ju ndihmojë gjithashtu të ndryshoni modelet e sjelljes negative të të menduarit. Mund të ju ndihmojë të menaxhoni më mirë simptomat tuaja dhe të shmangni një rikthim. [7]
 • Për të bërë CBT, ju do të punoni me një terapist rregullisht për të trajtuar simptomat tuaja.
Duke kërkuar trajtim profesional
Provoni terapi ritmike ndërnjerëzore dhe sociale. Terapia ndërpersonale mund të ju ndihmojë të zvogëloni nivelin e stresit çrregullimi juaj ju shkakton në jetën e përditshme. Stresi mund të jetë një nxitës kryesor për ata me çrregullim bipolar. [8]
 • Terapia ndërpersonale shpesh kombinohet me terapi të ritmit shoqëror. Terapia e ritmit shoqëror përqendrohet në stabilizimin e ritmeve tuaja shoqërore, si ngrënia, gjumi dhe ushtrimi. Stabilizimi i këtyre ritmeve mund të ndihmojë që gjendja juaj të bëhet më e qëndrueshme.
Duke kërkuar trajtim profesional
Bëni terapi të përqendruar në familje. Simptomat e çrregullimit bipolar mund të shkaktojnë ndërprerje të rëndësishme të familjes, kështu që terapia e përqendruar në familje mund të jetë e dobishme. Ky lloj terapie mund të ndihmojë për të edukuar anëtarët e familjes tuaj për çrregullimin dhe si t'ju ndihmojnë të mbani planin tuaj të trajtimit. Terapia e përqendruar në familje është e mirë nëse keni anëtar të familjes që nuk e kuptojnë këtë çrregullim ose që po përpiqen të jetojnë me ju ndërsa shëroheni nga kjo çrregullim. [9]
 • Ky lloj terapie mund të bëhet me të gjithë familjen tuaj ose anëtarët e familjes një në një.
Duke kërkuar trajtim profesional
Pyesni psikiatrin tuaj për opsionet e tjera të trajtimit. Psikiatri juaj gjithashtu mund të rekomandojë mundësi të tjera trajtimi si Terapia Elektroshok (ECT). ECT është treguar se siguron lehtësim për ata me çrregullim të rëndë bipolar, veçanërisht nëse ata nuk kanë qenë në gjendje të shërohen duke përdorur trajtime të tjera. ECT mund të shkaktojë efekte anësore afatshkurtra si konfuzion, disorientim dhe humbje të kujtesës. [10]
 • Një tjetër mundësi trajtimi që psikiatri juaj mund të sugjerojë është mjekimi i gjumit. Pagjumësia dhe problemet e gjumit janë simptoma kryesore të çrregullimit bipolar, kështu që ilaçet e gjumit mund t'ju ndihmojnë të flini më mirë.
 • Mbani në mend terapi alternative si shtesa barishtore ose natyrale nuk rekomandohen për trajtimin e çrregullimit bipolar.
Duke kërkuar trajtim profesional
Mbani një grafik të jetës për të ndjekur përparimin tuaj. Si pjesë e planit tuaj të trajtimit, ju mund të mbani një tabelë të jetës ku mund të gjurmoni simptomat dhe modelet e gjumit tuaj. Ju gjithashtu mund të shënoni trajtimet, ilaçet dhe ngjarjet e jetës tuaj në grafikun e jetës. Grafiku i jetës mund të ndihmojë që psikiatri juaj të përcaktojë nëse plani i trajtimit në të cilin po funksionon mirë për ju, ose nëse ai duhet të rregullohet. [11]
 • Ju mund të krijoni një tabelë jetësore në ditarin tuaj ose në kompjuterin tuaj. Jini të kujdesshëm në regjistrimin e disponimeve dhe simptomave tuaja ditore për të ndjekur përparimin tuaj.

Marrja e mbështetjes nga të tjerët

Marrja e mbështetjes nga të tjerët
Bisedoni me familjen dhe miqtë për çrregullimin tuaj. Afrojuni familjes dhe miqve për mbështetje ndërsa kërkoni trajtim për çrregullimin bipolar. Diskutoni mbi planin tuaj të trajtimit me familjen dhe miqtë tuaj. Lërini ata të dinë se si po adresoni çështjen tuaj të shëndetit mendor. Kërkoni ndihmën e tyre kur të keni nevojë. Të kesh një sistem të mirë mbështetës kur merresh me çrregullimin bipolar mund të jetë vërtet i dobishëm. [12]
 • Për shembull, ju mund t'i thoni familjes dhe miqve, "Unë jam aktualisht në një plan trajtimi për çrregullimin bipolar. Vlerësoj gjithë mbështetjen dhe inkurajimin tuaj. Shpresoj se ju do të vazhdoni të më mbështetni gjatë shërimit tim. "
Marrja e mbështetjes nga të tjerët
Bashkohuni me një grup mbështetës për çrregullimin bipolar. Shikoni një grup mbështetës në zonën tuaj lokale ose në internet që përqendrohet në nevojat e atyre me çrregullim bipolar. Mundohuni të shkoni në grupin mbështetës rregullisht. Ndani shërimin tuaj me anëtarët e tjerë të grupit mbështetës dhe dëgjoni tregimet e tyre të rimëkëmbjes. Shpesh, të kesh të tjerë që mund të lidhen me atë që po kalon do ta bësh rikuperimin tënd më të menaxhueshëm dhe të realizueshëm. [13]
 • Pyesni psikiatrin ose terapistin tuaj për një referim tek një grup mbështetës në zonën tuaj. Shikoni grupe mbështetëse në internet për ata me çrregullim bipolar.
Marrja e mbështetjes nga të tjerët
Bëni kontrolle të rregullta me një profesionist të shëndetit mendor. Për të siguruar që shërimi juaj të jetë në rrugën e duhur, vendosni kontrolle të rregullta me një profesionist të shëndetit mendor në zonën tuaj. Mundohuni të takoheni me profesionistin e shëndetit mendor një herë në javë ose dy herë në muaj për të siguruar që po rigjeneroheni mirë. [14]
 • Ndani çdo problem që keni me mjekimin ose planin tuaj të trajtimit. Punoni me profesionistin e shëndetit mendor për të gjetur një plan trajtimi që funksionon për ju.
Marrja e mbështetjes nga të tjerët
Kërkoni ndihmë të menjëhershme nëse ndjeni një episod të çrregullimit bipolar që po shfaqet. Nëse filloni të ndjeheni maniak ose depresion, drejtohuni menjëherë te një profesionist i shëndetit mendor. Përshkruani simptomat tuaja dhe kërkoni prej tyre kujdesin e menjëhershëm. Ju gjithashtu mund të telefononi Linjën e Ndërhyrjes për Parandalimin e Vetëvrasjeve ose psikiatrin tuaj për ndihmë. [15]
 • Ju mund të keni tashmë një plan për episodet nëse jeni në një plan trajtimi. Sigurohuni që familja dhe miqtë e dinë protokollin për episodet në mënyrë që ata të mund të shikojnë për simptomat dhe t'ju ndihmojnë të merrni trajtim.
Ku mund të ndihmojë një adoleshent në vendet e tjera përveç SH.B.A.?
Do spital ka një ekip të shëndetit mendor, provoni të bisedoni me ta, ose thjesht shkoni te mjeku juaj i rregullt dhe kërkoni këshilla. Nëse jetoni në Mbretërinë e Bashkuar, mund të provoni të bisedoni me NHS ose Childline.
Nëse kam Bipolar 1, por jam i pakëndshëm me ilaçet në dispozicion, a do të jenë programet e terapisë adekuate? Unë tashmë marr 5 ilaçe për Tourettes dhe ADHD.
Ilaçet dhe trajtimi terapeutik funksionojnë së bashku dhe duhet të ushtrohen së bashku. Unë do të kërkoja këshillën e mjekut tuaj për shqetësimet tuaja lidhur me medikamentet. Grupet mbështetëse janë gjetur të jenë të suksesshëm në kuptimin e ndarjes së ndjenjave tuaja. Ata gjithashtu do të kenë një informacion të pasur në lidhje me interesat tuaja.
fariborzbaghai.org © 2021