Si të parandaloni diarrenë e foshnjës

Diarreja tek foshnjat mund të jetë e vështirë të identifikohet sepse për shumë foshnje, jashtëqitjet e lirshme, të shpeshta dhe madje edhe të holluara me ujë mund të jenë normale. Diarreja, megjithatë, mund të paraqesë rreziqe serioze për shëndetin nëse nuk mjekohet shpejt. Për shkak të kësaj, është më mirë të parandaloni dhe shmangni diarrenë sesa ta trajtoni atë pasi foshnja juaj të jetë e sëmurë. Fatmirësisht, duke monitoruar dietën e foshnjës tuaj, duke shmangur alergjenët dhe duke kufizuar ekspozimin e foshnjës tuaj ndaj sëmundjeve, ju mund të jeni në gjendje të parandaloni diarre.

Kufizimi i sëmundjes

Kufizimi i sëmundjes
Merrni foshnjën tuaj një vaksinë rotavirus. Rotavirus është një sëmundje serioze që mund të shkaktojë diarre të rëndë. Vaksina për rotavirus vjen në dy doza, një që jepet në 2 muaj, dhe një që jepet në 4 muaj. Në fund të fundit, një vaksinim i thjeshtë mund të parandalojë që fëmija juaj të marrë diarre, veçanërisht diarre të rëndë. [1]
Kufizimi i sëmundjes
Lani duart tuaja me sapun dhe ujë të ngrohtë para se të trajtoni fëmijën tuaj. Lani pas ekskursioneve të blerjeve, punës ose takimit të miqve dhe familjes. Përveç kësaj, lani duart para se të trajtoni formulën e foshnjës ose qumështin e gjirit. Më në fund, lani duart pasi të keni shkuar në banjë, të ndryshoni pelenën e foshnjës tuaj ose të kolliteni ose teshtiteni në dorë. [2]
Kufizimi i sëmundjes
Sanitizoni shishet dhe pajisjet e shoqëruara. Përdorni një makinë që sanifikon shishet e foshnjës tuaj ose vlim ato në ujë të nxehtë. Duke sanifikuar shishet e foshnjës tuaj, ju do të kufizoni transmetimin e sëmundjes tek fëmija juaj. [3]
 • Lexoni udhëzimet në shishet tuaja për t'u siguruar që ato mund të ekspozohen ndaj nxehtësisë ekstreme.
Kufizimi i sëmundjes
Shmangni ekspozimin e foshnjës tuaj ndaj të tjerëve me diarre dhe të vjella. Nëse foshnja juaj ndjek një kopsht ditor ose kalon kohë në lagjet e tjera të afërta, sigurohuni që të gjithë të tjerët të jenë të shëndetshëm. Hiqni foshnjën tuaj nga një situatë që i vë ata në kontakt të ngushtë me foshnje, fëmijë ose të rritur të tjerë të sëmurë.
Kufizimi i sëmundjes
Lani lodrat që foshnja juaj vendos në gojën e tyre. Fshini lodrat plastike me një pastrues të butë dhe ujë të ngrohtë. Nëse udhëzimet në artikull lejojnë, ziej lodrën. Për më tepër, lexoni etiketën e kujdesit për kafshët e mbushura ose lodrat e rrobave para se t'i lani. [4]

Ushqyerja e Foshnjës tuaj

Ushqyerja e Foshnjës tuaj
Vlim ujë çezme që përdorni për të bërë formulë. Nëse keni një fëmijë që është më i ri se 3 muaj, vlim ujë para se të bëni formulë me të. Në varësi të sistemit të ujit në rajonin tuaj, uji i çezmës mund të përmbajë ndotës ose mikrob që mund ta bëjnë fëmijën tuaj të sëmurë. [5]
 • Në vend të vlimit, ju mund të zgjidhni të përdorni ujë në shishe. [6] X Burimi i besueshëm Shteti i Oregonit Uebfaqja Zyrtare për Shtetin e Oregon Shkoni te burimi
Ushqyerja e Foshnjës tuaj
Ushqeni me gji, nëse mundeni. Ushqyerja me gji ndihmon në transferimin e imunitetit të nënës tek fëmijët e saj. Përveç kësaj, ushqyerja me gji nganjëherë ofron ushqim më të mirë sesa formula e foshnjave. Si rezultat, foshnjat që ushqehen me gji kanë shumë më pak të ngjarë të kenë diarre.
 • Anydo sasi e ushqyerjes me gji do të jetë e dobishme për fëmijën tuaj, edhe nëse e plotësoni ushqyerjen me gji me formulë. [7] X Burimi i besueshëm PubMed Arkivi Qendror i Gazetës nga Institutet Kombëtare të Shëndetit të SH.B.A. Shkoni te burimi
Ushqyerja e Foshnjës tuaj
Kufizoni marrjen e lëngut të foshnjës tuaj në më pak se 4 ounces (118 ml) në ditë. Foshnjat e moshuara që pinë shumë lëng mund të marrin diarre. Si rezultat, evitoni t’i jepni foshnjës tuaj shumë lëng. [8]
 • Vini re se shumica e pediatërve nuk rekomandojnë ndonjë lëng derisa fëmija të jetë të paktën 6 muajsh.
Ushqyerja e Foshnjës tuaj
Shtoni prebiotikë dhe probiotikë në ushqimin e foshnjës tuaj. Prebiotikët dhe probiotikët dihet se promovojnë rritjen e baktereve të mira në gjurmët gastrointestinale. Shtimi i këtyre në qumështin e qumështit të qumështit ose formulën mund të parandalojë diarre ose të zvogëlojë ashpërsinë e saj.
 • Bleni produkte prebiotike ose probiotike pa recetë dhe jepja për fëmijën tuaj. Kontrolloni me pediatrin ose farmacistin tuaj për prebiotikët dhe probiotikët më të sigurt për fëmijën tuaj.
 • Nëse foshnja juaj tashmë po ha ushqime të ngurta, shërbejeni kos tuaj për fëmijë ose ushqime të tjera të pasura me prebiotikë dhe probiotikë.
 • Fëmijët me probleme gastrointestinale ose çrregullime imune duhet të marrin vetëm probiotikë ose prebiotikë nën kujdesin e një mjeku. [9] X Burimi i besueshëm Organizata e Mjekëve të Akademisë Amerikane të Familjeve të përkushtuar për të përmirësuar shëndetin e pacientëve, familjeve dhe komuniteteve Shkoni te burimi
 • Prebiotikët dhe probiotikët mund të jenë veçanërisht të dobishëm nëse foshnja juaj po merr një antibiotik.
Ushqyerja e Foshnjës tuaj
Kufizoni konsumin e produkteve të kafeinës nëse ushqeheni me gji. Kafeina mund t’i kalohet një foshnje përmes qumështit të gjirit. Kjo mund të shkaktojë diarre. Si rezultat, merrni parasysh kufizimin ose shmangien e kafeinës nëse ushqeni me gji dhe vini re që fëmija juaj ka diarre. [10]
Ushqyerja e Foshnjës tuaj
Lani frutat dhe perimet e freskëta që i shërbeni foshnjës tuaj. Për ta bërë këtë, drejtojeni artikullin nën ujë të ftohtë ndërsa e fshini me dorën tuaj. Nëse sendi ka një lëkurë veçanërisht të trashë ose të trashë, fshijeni atë me një leckë të pastër. [11]
Ushqyerja e Foshnjës tuaj
Hiqni qumështin e gjirit ose formulën brenda një ore pasi fëmija juaj të mbarojë ushqyerjen. Qumështi i gjirit dhe formula mund të zhvillojnë shpejt bakteret, veçanërisht pasi fëmija juaj të jetë ushqyer me të. Si rezultat, ju duhet të hedhni çdo qumësht gjiri ose formulë pasi fëmija juaj të ketë mbaruar së ushqyeri.
 • Formula frigoriferike ose qumështi i gjirit (që nuk është përdorur) duhet të hidhet pas dy ditësh. [12] X Burimi i besueshëm Shteti i Oregonit Uebfaqja Zyrtare për Shtetin e Oregon Shkoni te burimi
Ushqyerja e Foshnjës tuaj
Ftohni ushqimin siç duhet. Do ushqim që ruani dhe i jepni fëmijës tuaj duhet të jetë në frigorifer me më pak se 40 gradë Fahrenheit (4.4 gradë Celsius). Kjo përfshin formulën, qumështin e gjirit, lëngun ose ushqimin për bebe. Kjo është e rëndësishme, pasi ushqimi i paqenë mund të zhvillojë shpejt bakteret dhe të shkaktojë diarre. [13]

Trajtimi i alergeneve dhe çrregullimeve

Trajtimi i alergeneve dhe çrregullimeve
Bëni testimin e fëmijës suaj për alergji. Diarreja tek foshnjat shpesh shkaktohet nga një alergji ndaj përbërësve në formulën e tyre ose ushqimit për fëmijë. Për të shmangur këtë, këshillohuni me mjekun dhe testoni foshnjën tuaj për alergji. Nëse testet e alergjisë konfirmojnë që fëmija juaj është alergjik ndaj diçkaje, mos lejoni që ta konsumojnë atë në të ardhmen. [14]
 • Shumë foshnje janë alergjikë ndaj proteinave të qumështit, të cilat mund të shkaktojnë diarre.
 • Disa foshnje mund të tejkalojnë alergjitë ushqimore, kështu që bisedoni me mjekun tuaj ndërsa fëmija juaj rritet. Një alergolog gjithashtu mund të jetë në gjendje t'ju ndihmojë të vendosni.
Trajtimi i alergeneve dhe çrregullimeve
Kaloni formula, nëse përdorni formulë. Pavarësisht nëse është para ose pasi të keni testuar foshnjën tuaj për alergji, duhet të merrni parasysh ndryshimin e formulës së tyre nëse fëmija juaj merr diarre shpesh. Bisedoni me pediatrin tuaj përpara se të ndryshoni formulat. Pas ndërrimit, mund të zbuloni se foshnja juaj nuk ka më diarre.
 • Nëse përdorni një formulë tradicionale të qumështit, provoni të përdorni një formulë të bazuar në soje. [15] X Burimi i hulumtimit
Trajtimi i alergeneve dhe çrregullimeve
Testoni foshnjën tuaj për intolerancën e laktozës. Ndërsa është e rrallë tek fëmijët, intoleranca e laktozës mund të shkaktojë ngërçe, gaz ose diarre. Pediatri juaj mund ta provojë atë duke i dhënë fëmijës tuaj një test të thjeshtë frymëmarrjeje. Nëse testi konfirmon intolerancën e laktozës, do t'ju duhet t'i vendosni ato në një dietë pa laktozë. [16]
fariborzbaghai.org © 2021