Si të kapërceni frikën e vdekjes

, ose "frika nga vdekja" prek miliona njerëz në të gjithë botën. Për disa njerëz, ajo mund të krijojë ankth dhe / ose mendime obsesionale. [1] Ndërsa thanatofobia është frika nga vdekja dhe / ose nga vetë vdekshmëria e dikujt, frika e vdekjes së njerëzve ose e gjërave të vdekura njihet si "nekofobi", e cila është e ndryshme nga ajoatofobia. Të dyja këto frikë, megjithatë, mund të lidhen në mënyrë të ngjashme me një frikë nga aspektet e panjohura që lidhen me vdekjen, të njohura si "ksenofobi". Në një kuptim tjetër, është mundësia për të hasur diçka përtej asaj që dihet tashmë. [2] Kjo mund të jetë veçanërisht e vërtetë për njerëzit që janë afër fundit të jetës, pasi paqartësitë rreth procesit të vdekjes mund të shumohen pasi realiteti i vdekjes bëhet më i afërt. [3] Në mënyrë që të bëheni më të kënaqur me fundin e panjohur të jetës, ju duhet të kuptoni fobinë dhe punën tuaj për të kapërcyer qëndrimin e saj mbi ju.

Të kuptuarit e fobisë tuaj

Të kuptuarit e fobisë tuaj
Shkruajini kohërat kur mendoni për vdekjen. Gjëja e parë që duhet të përcaktoni kur keni të bëni me një frikë nga vdekja është se si - dhe sa - frika juaj ndikon në jetën tuaj. Ne shpesh nuk jemi të vetëdijshëm menjëherë për shkaqet mjedisore ose shkaqet e frikës dhe ankthit tonë. Të shkruani për situatat në të cilat ato lindin mund të jetë një mjet i dobishëm për të punuar përmes këtyre çështjeve. [4]
 • Filloni duke pyetur thjesht veten, "wasfarë po ndodhte rreth meje kur fillova të ndjehesha i frikësuar ose i shqetësuar në atë moment?" Për një numër arsyesh, kjo mund të jetë një pyetje shumë e vështirë për t'u përgjigjur në fillim. Filloni me bazat. Mendoni përsëri gjatë ditëve të fundit dhe shkruani sa më shumë detaje që mund të mbani mend për kohën që keni menduar për vdekjen. Përfshini saktësisht se çfarë po bënit kur u ngritën mendimet.
 • Frika nga vdekja është shumë e zakonshme. Gjatë historisë njerëzore, njerëzit kanë qenë të shqetësuar dhe preokupuar me idenë e vdekjes dhe vdekjes. Kjo mund të ndodhë për disa arsye, duke përfshirë moshën tuaj, fenë tuaj, nivelin tuaj të ankthit, përvojën e humbjes, etj. Për shembull, gjatë fazave të caktuara kalimtare në jetën tuaj, ju mund të jeni më të prirur të keni frikë nga vdekja. Njerëzit mund të kenë një preokupim më të thellë me vdekjen në moshat 4-6, 10-12, 17-24 dhe 35-55. [5] X Studiuesit e burimit hulumtues kanë filozofuar gjatë për perspektivën e vdekjes. Sipas filozofit ekzistencialist Jean-Paul Sartre, vdekja mund të jetë një burim frike për njerëzit pikërisht sepse është ajo që "na vjen nga jashtë dhe na shndërron në pjesën e jashtme". [6] X Burimi i Kërkimit Sartre, Jean-Paul. Qenia dhe asgjëja. trans. Hazel Barnes. New York: Biblioteka Filozofike, 1956, f. 545. Procesi i vdekjes, pra, na përfaqëson dimensionin më radikal të panjohur të imagjinueshëm (ose, në një kuptim, të paimagjinueshëm). Siç vë në dukje Sartre, vdekja ka potencialin për të shndërruar trupat tanë të gjallë përsëri në sferën jo-njerëzore nga e cila ata fillimisht u shfaqën.
Të kuptuarit e fobisë tuaj
Shënoni kur ndiheni në ankth ose frikë. Tjetra, shkruani ndonjë nga kohërat kur mund të mbani mend të vendosni të mos bëni diçka sepse keni qenë të frikësuar ose në ankth. Shkruajini raste edhe nëse nuk jeni të sigurt nëse emocionet ishin të lidhura domosdoshmërisht në ndonjë mënyrë me vdekjen ose vdekjen.
Të kuptuarit e fobisë tuaj
Krahasoni ankthin tuaj me mendimet e vdekjes. Pasi të keni një listë mendimesh për vdekjen dhe një listë të momenteve në ankth, kërkoni për përbashkëtat midis të dyve. Për shembull, ju mund të vini re se sa herë që shihni një markë të veçantë karamele ndjeheni njëfarë shqetësimi, por nuk jeni të sigurt pse. Atëherë kupton se mendon për vdekjen gjatë këtyre situatave të njëjta. Ju mund të mbani mend se marka e karamele në fjalë ishte shërbyer në funeralin e gjyshit tuaj. Atëherë filluat gjithashtu të ndjenit njëfarë frike në mendimin e vdekjes në përgjithësi.
 • Lidhje të tilla, midis objekteve, emocioneve dhe situatave, mund të jenë mjaft delikate, ndonjëherë edhe më shumë sesa skenari i përshkruar më lart. Por shkrimi i tyre mund të jetë një mënyrë e shkëlqyeshme për të filluar të bëhen më të vetëdijshëm për to. Atëherë mund të ndikoni më mirë sesi menaxhoni mënyrën si prekeni në momente të tilla.
Të kuptuarit e fobisë tuaj
Njohni lidhjen midis ankthit dhe parashikimit. Frika është një forcë e fuqishme që mund të ndikojë potencialisht në çdo gjë që bëni. Nëse mund të filloni të shikoni përtej frikës suaj, mund të zbuloni se ngjarja e vërtetë që ju keni frikë nuk është aq e tmerrshme sa mendoni se është. Ankthi zakonisht përfundon në pritje se si gjërat do të shkojnë apo jo. Shtë një emocion që shikon drejt së ardhmes. Vazhdoni t’i kujtoni vetes se frika nga vdekja ndonjëherë është më e keqe se vetë vdekja. Kush e di, vdekja juaj mund të mos jetë aq e pakëndshme sa e imagjinoni të jetë. [7]
Të kuptuarit e fobisë tuaj
Jini të sinqertë me veten tuaj. Jini plotësisht të sinqertë dhe përballuni plotësisht me faktin e vdekshmërisë suaj. Do t'ju hajë derisa të bëni. Jeta bëhet shumë më e vlefshme kur realizohet përkohësisht. Ti e di që do të përballesh me vdekje dikur, por nuk ke pse të jetosh jetën nga frika. Kur të jeni të sinqertë me veten tuaj dhe të përballeni me frikën tuaj kokë më këmbë, do të keni mundësi të filloni të dekonstruktoni këtë fobi.

Lejimi i asaj që nuk mund ta kontrollosh

Lejimi i asaj që nuk mund ta kontrollosh
Përqendrohuni në atë që mund të kontrolloni. Vdekja mund të jetë një gjë veçanërisht e frikshme për të menduar, kryesisht sepse ekspozon kufijtë e jetës dhe atë që ne jemi në gjendje të krijojmë. Mësoni të përqëndroheni në atë që ju mund të kontrolloni në të vërtetë, ndërsa akoma angazhoheni me atë që nuk mundeni.
 • Për shembull, mund të shqetësoheni nëse vdes nga një sulm në zemër. Ekzistojnë disa faktorë që nuk mund t'i kontrolloni në lidhje me sëmundjet e zemrës, të tilla si historia familjare, raca, përkatësia etnike dhe mosha. Do e bëni veten më të shqetësuar duke u përqëndruar në këto gjëra. Përkundrazi, është shumë më e shëndetshme të përqendroheni në gjërat që mund të kontrolloni, si të lini duhanpirjen, të ushtroheni rregullisht dhe të hani mirë. Në fakt, ju jeni në rrezik më të madh për sëmundje të zemrës kur keni një mënyrë jetese jo të shëndetshme sesa vetëm nga faktorët e pakontrollueshëm. [8] X Burimi i hulumtimit
Lejimi i asaj që nuk mund ta kontrollosh
Drejtoni jetën tuaj. Kur duam të kontrollojmë drejtimin e jetës sonë, ne shpesh takohemi me zhgënjim, zhgënjim dhe ankth për gjërat që nuk shkojnë siç është planifikuar. Mësoni të lironi kontrollin tuaj sesa kontrolloni fort rezultatet e jetës tuaj. Ju mund të bëni plane, natyrisht. Drejtoni rrjedhën e jetës suaj. Por lejoni një vend për të papriturat.
 • Një analogji e përshtatshme është idea e ujit që rrjedh në një lumë. Ndonjëherë bregu i lumit do të ndryshojë, lumi do të lakohet, dhe uji do të ngadalësohet ose shpejtohet. Lumi është ende rrjedh, por ju duhet ta lini të shkojë atje ku ju merr.
Lejimi i asaj që nuk mund ta kontrollosh
Eleminoni modelet e mendimit joproduktiv. Kur përpiqeni të parashikoni ose imagjinoni të ardhmen, e gjeni veten duke pyetur: "Po sikur kjo të ndodhë?" Ky është një model mendimi joproduktiv i njohur si katastrofues. [9] Një model i mendimit joproduktiv është një mënyrë për të menduar për një situatë që përfundimisht bën që të keni emocione negative. Se si interpretojmë një ngjarje do të rezultojë në emocionin që ndiejmë prej tij. Për shembull, nëse shqetësoheni që jeni vonë për punë, mund t'i thoni vetes: "Nëse vonohem, do të qortoj nga shefi im dhe do të humbas punën time." Pasja e modeleve joproduktive të mendimit mund të ju vë në avantazh nëse ndjeheni sikur dëshironi të kontrolloni rezultatin në mënyrë të fortë.
 • Zëvendësoni të menduarit joproduktiv me të menduarit pozitiv. Arsyeja përmes modeleve tuaja të mendimit joproduktiv. Për shembull, thuaji vetes, "Nëse jam vonë, shefi im mund të çmendet. Por unë mund të shpjegoj se ka pasur më shumë trafik se normal. Do të ofroj gjithashtu të qëndroj vonë, pas punës, për të bërë kohën."
Lejimi i asaj që nuk mund ta kontrollosh
Keni një periudhë kohe shqetësuese. Përkushtoni pesë minuta gjatë ditës kur do t’i lejoni vetes të shqetësoheni për diçka. Bëni këtë në të njëjtën kohë çdo ditë. Mundohuni të mos e planifikoni këtë periudhë shqetësuese për kohën e gjumit, sepse nuk doni të shtriheni në shtrat duke u shqetësuar për gjërat. Nëse keni ndonjë mendim shqetësues çdo kohë tjetër gjatë ditës, kurseni atë për periudhën tuaj të shqetësimit. [10]
Lejimi i asaj që nuk mund ta kontrollosh
Sfidoni mendimet tuaja në ankth. Nëse jeni të mërzitur nga ankthi për vdekjen, pyesni veten në lidhje me shanset për të vdekur në skenarë të caktuar. Përgatituni me statistikat rreth vdekjes në një rrëzim aeroplan, për shembull. Ju ka të ngjarë të zbuloni se shqetësimet tuaja janë të fryra përtej realitetit të asaj që mund të ndodhë. [11]
Lejimi i asaj që nuk mund ta kontrollosh
Mendoni se si ndikoheni nga të tjerët. Kur shqetësimet e njerëzve të tjerë fillojnë të marrin mendjen tuaj, do të mendoni më shumë edhe për rreziqet. Ndoshta ju keni një mik i cili është veçanërisht negativ në lidhje me sëmundjet dhe sëmundjet. Kjo bën që të ndjeheni nervozë për t’u sëmurur vetë. Kufizoni kohën që kaloni me këtë person në mënyrë që këto mendime të mos hyjnë në kokën tuaj aq shpesh. [12]
Lejimi i asaj që nuk mund ta kontrollosh
Provoni diçka që nuk keni bërë kurrë më parë. Shpesh ne shmangim provimin e gjërave të reja dhe vendosjen në situata të reja pikërisht për shkak të frikës në lidhje me ato që ende nuk dimë ose nuk mund ta kuptojmë akoma. [13] Në mënyrë që të praktikoni lënien e kontrollit, zgjidhni një veprimtari që nuk do ta konsideronit kurrë dhe të angazhohesh që ta provoni. Filloni duke bërë disa hulumtime mbi të në internet. Tjetra, mbase bisedoni me njerëz që kanë marrë pjesë në aktivitet më parë. Ndërsa filloni të bëheni më të kënaqur me idenë e saj, shihni nëse nuk mund ta provoni një herë ose dy herë përpara se të bëni një angazhim veçanërisht të gjatë për të.
 • Kjo metodë e eksperimentimit me jetën dhe aktivitetet e reja mund të jetë një mjet i shkëlqyeshëm për të mësuar se si të përqendrohemi në prodhimin e gëzimit në jetë, në krahasim me shqetësimin për vdekjen dhe vdekjen.
 • Ndërsa merrni pjesë në aktivitete të reja, me siguri do të mësoni shumë për veten tuaj, veçanërisht në lidhje me atë që mundeni dhe nuk mund të kontrolloni.
Lejimi i asaj që nuk mund ta kontrollosh
Zhvilloni një plan të jetës së jetës me familjen dhe miqtë tuaj. Kur bëhet fjalë për vdekjen, me siguri do të kuptoni se shumica e procesit do të jetë plotësisht jashtë kontrollit tuaj. Nuk ka asnjë mënyrë që ta dimë kurrë me siguri saktësisht kur ose ku mund të vdesim, por mund të bëjmë disa hapa në mënyrë që të bëheni më të përgatitur. [14]
 • Nëse jeni në gjendje kome, për shembull, sa kohë dëshironi të qëndroni në mbështetjen e jetës? A preferoni të kaloni në shtëpinë tuaj ose të qëndroni në spital për aq kohë sa të jetë e mundur?
 • Mund të jetë e pakëndshme të flasim për këto çështje me të dashurit tuaj në fillim, por biseda të tilla mund të jenë tepër të dobishme për ju dhe ata, nëse ndodh një ngjarje fatkeqe dhe nuk jeni në gjendje të shprehni dëshirat tuaja për momentin. Diskutime të tilla mund të ju ndihmojnë të ndiheni pak më të shqetësuar drejt vdekjes.

Reflektimi i jetës

Reflektimi i jetës
Konsideroni sesi jeta dhe vdekja janë pjesë e të njëjtit cikël. Njoftoni që jeta juaj dhe vdekja, si dhe jeta e krijesave të tjera, janë të gjitha pjesë e të njëjtit cikël ose procesit të jetës. Jeta dhe vdekja, në vend që të jenë dy ngjarje krejtësisht të ndryshme, në të vërtetë ndodhin gjithmonë në të njëjtën kohë. Për shembull, qelizat në trupin tonë po vdesin dhe rigjenerohen në mënyra të ndryshme përgjatë një jete individuale. Kjo ndihmon trupat tanë të përshtaten dhe rriten brenda botës përreth nesh. [15]
Reflektimi i jetës
Mendoni se si trupi juaj është pjesë e një ekosistemi kompleks. Trupat tanë shërbejnë si ekosisteme pjellorë për forma të panumërta të jetës, veçanërisht pasi të mbarojë jeta jonë. [16] Ndërsa jemi gjallë, sistemi ynë gastrointestinal është shtëpia e miliona mikroorganizmave. Të gjitha këto i ndihmojnë trupat tanë të qëndrojnë mjaft të shëndetshëm për të mbështetur funksionimin e duhur të imunitetit, dhe, në mënyra të caktuara, madje edhe përpunimin kompleks njohës. [17]
Reflektimi i jetës
Njihni rolin që luan trupi juaj në skemën madhore të gjërave. Në një nivel shumë më të madh, makro, jeta jonë përshtatet së bashku në mënyra unike për të formuar shoqëri dhe bashkësi lokale, të cilat varen nga energjia dhe veprimet e organeve tona për të mbajtur njëfarë organizimi. [18]
 • Jeta juaj personale është e përbërë nga të njëjtat mekanizma dhe materiale si jetët e tjera përreth jush. Të kuptuarit e kësaj pike mund t'ju ndihmojë të bëheni më të kënaqur me mendimin e një bote pa vetë tuajin të veçantë që akoma jeni rreth e rrotull. [19] X Burimi i Kërkimit Hanh, TN (2003). Jo Vdekje, Pa Frikë: Urtësia rehatuese për jetën (botimi i rishfaqjes). New York: Riverhead.
Reflektimi i jetës
Kaloni kohë në natyrë. Shkoni në shëtitje medituese në natyrë. Ose, thjesht mund të kaloni më shumë kohë jashtë rreth formave të ndryshme të jetës. Këto aktivitete mund të jenë mënyra të shkëlqyera për tu bërë më të rehatshëm me realizimin se jeni pjesë e një bote më të madhe. [20]
Reflektimi i jetës
Konsideroni jetën e mëvonshme. Provoni të mendoni që pasi të vdisni do të shkoni diku të lumtur. Shumë fe besojnë në këtë. Nëse i atribuoni një feje të veçantë, mund të gjeni rehati kur të konsideroni se çfarë beson feja juaj për jetën e përtejme.

Jeta e të jetuarit

Jeta e të jetuarit
Jeto Jeten ne MAKSIMUM . Në fund të fundit, është mirë që të mos harxhoni shumë kohë duke u shqetësuar për vdekjen dhe vdekjen. Në vend të kësaj, mbushni çdo ditë me sa më shumë gëzim të jetë e mundur. Mos lejoni që gjërat e vogla t'ju ulin. Shkoni jashtë, luani me miqtë ose merrni një sport të ri. Thjesht bëni gjithçka që do ju heqë mendjen. Përkundrazi, përqendroni mendjen tuaj në të jetuar.
 • Shumë njerëz me frikën e vdekjes mendojnë çdo ditë për të. Do të thotë që keni shumë gjëra që dëshironi të bëni në jetë. Lërini frikën të funksionojë dhe pyesni veten: "Cila është gjëja më e keqe që do të ndodhë sot?" Sot jeni gjallë, kështu që shkoni dhe jetoni.
Jeta e të jetuarit
Kaloni kohë me të dashurit tuaj. Rrethoni veten me njerëz që ju bëjnë të lumtur dhe anasjelltas. Koha juaj do të kalojë mirë - dhe të kujtohet mirë - kur ndani veten me të tjerët.
 • Për shembull, mund të jeni të sigurt se kujtesa juaj do të jetojë pasi të vdisni nëse i ndihmoni nipërit dhe mbesat tuaj të zhvillojnë kujtime të lumtura për ju.
Jeta e të jetuarit
Mbani një ditar mirënjohjeje. Një ditar mirënjohjeje është një mënyrë që ju të shkruani dhe të pranoni gjërat për të cilat jeni mirënjohëse. Kjo do të ndihmojë që të përqendroheni te gjërat e mira në jetën tuaj. [21] Mendoni për gjëra të mira për jetën tuaj dhe ushqeni ato.
 • Merrni ca kohë çdo ditë për të shkruar një moment ose diçka për të cilën ju jeni mirënjohës. Shkruajeni në thellësi, duke shijuar momentin dhe vlerësuar gëzimin që keni marrë prej tij.
Jeta e të jetuarit
Kujdesu për veten. Shmangni përfshirjen në situata të këqija ose bërjen e gjërave që mund të rrisin shanset tuaja për të vdekur. Shmangni aktivitete jo të shëndetshme si pirja e duhanit, abuzimi i drogës ose alkoolit dhe tekstimi gjatë vozitjes. Qëndrimi i shëndetshëm largon disa nga faktorët e rrezikut që mund të çojnë në vdekje.

Gjetja e Mbështetjes

Gjetja e Mbështetjes
Përcaktoni nëse keni nevojë të kërkoni ndihmë nga një terapist i shëndetit mendor. Nëse frika juaj nga vdekja është bërë aq e fortë sa që po ndërhyn në aftësinë tuaj për të kryer aktivitete normale dhe të shijoni jetën tuaj, duhet të kërkoni ndihmën e një terapisti të licencuar të shëndetit mendor. Për shembull, nëse filloni të shmangni aktivitete të caktuara për shkak të frikës suaj të vdekjes së afërt, atëherë është koha të merrni ndihmë. [22] Shenja të tjera për të cilat mund t'ju duhet të kërkoni ndihmë përfshijnë:
 • ndjeheni të paaftë, panik ose depresion për shkak të frikës suaj
 • ndjenja sikur frika jote është e paarsyeshme
 • që merren me frikën për më shumë se 6 muaj
Gjetja e Mbështetjes
Kuptoni se çfarë mund të prisni nga një terapist i shëndetit mendor. Një terapist mund t'ju ndihmojë të kuptoni më mirë frikën tuaj nga vdekja dhe të gjeni mënyra për ta minimizuar atë dhe shpresojmë ta kapërceni atë. Mbani në mend se trajtimi i një frike të thellë kërkon kohë dhe përpjekje. Mund të kalojë një kohë para se frika juaj të bëhet e menaxhueshme, por disa njerëz shohin një përmirësim dramatik në vetëm 8-10 seanca terapie. Disa nga strategjitë që terapisti juaj mund të përdorë përfshijnë: [23]
 • Terapia konjitive e sjelljes: Nëse keni frikë të vdisni, mund të keni procese të caktuara të mendimit që intensifikojnë frikën tuaj. Terapia njohëse e sjelljes është një metodë që përdorin terapistët për t'ju bërë që të sfidoni mendimet tuaja dhe të identifikoni emocionet që lidhen me ato mendime. Për shembull, mund të mendoni me veten, "Unë nuk mund të fluturoj sepse kam frikë se avioni do të rrëzohet dhe unë do të vdes". Terapisti juaj do t’ju ​​sfidojë të kuptoni se ky mendim është joreal, mbase duke sqaruar se fluturimi është në të vërtetë më i sigurt se vozitja. Atëherë, do të keni sfidë të rishikoni mendimin në mënyrë që të jetë më realist, siç është, “Njerëzit fluturojnë çdo ditë në aeroplan dhe ata janë mirë. Jam i sigurt se edhe unë do të jem mirë. ”[24] X Burimi i besueshëm Ndihmoni ndërmarrjen jofitimprurëse udhëheqëse të industrisë, e dedikuar për promovimin e çështjeve të shëndetit mendor Shkoni te burimi
 • Terapia e ekspozimit: Nëse keni frikë nga vdekja, mund të filloni të shmangni situata, veprimtari dhe vende të caktuara që forcojnë frikën tuaj. Terapia e ekspozimit do t'ju detyrojë të përballeni me atë kokë frikë. Në këtë lloj terapie, terapisti juaj ose do t'ju kërkojë të imagjinoni se jeni në situatën që keni shmangur ose ata do t'ju kërkojnë të vendosni veten në situatë. Për shembull, nëse keni shmangur fluturimin sepse keni frikë se avioni do të rrëzohet dhe do të vdisni, terapisti juaj mund t'ju kërkojë të imagjinoni se jeni në aeroplan dhe përshkruani mënyrën si ndiheni. Më vonë, terapisti juaj mund t’ju ​​sfidojë që të fluturoni në aeroplan. [25] X Burimi i besueshëm Ndihmoni Ndihmën udhëheqësin e industrisë, jo-fitimprurëse, e përkushtuar për promovimin e çështjeve të shëndetit mendor Shkoni te burimi
 • Ilaçet: Nëse frika juaj për të vdekur është aq e thellë sa ju bën të keni ankth të rëndë, terapisti juaj mund t'ju drejtojë tek një psikiatër që mund të përshkruajë ilaç që mund t'ju ndihmojë. Mbani në mend se ilaçet e përdorura për të trajtuar ankthin e lidhur me frikën, vetëm se ulin përkohësisht ankthin tuaj. Ata nuk do të kujdesen për çështjen thelbësore. [26] X Burimi i besueshëm Ndihmoni Ndihmën udhëheqësin e industrisë, jo-fitimprurëse, e përkushtuar për promovimin e çështjeve të shëndetit mendor Shkoni te burimi
Gjetja e Mbështetjes
Ndani mendimet tuaja për vdekjen dhe vdekjen me të tjerët. Gjithmonë është mirë të flisni me dikë për frikën ose ankthin tuaj. Të tjerët mund të jenë në gjendje të ndajnë shqetësime të ngjashme. Ata gjithashtu mund të sugjerojnë metoda që kanë përdorur për të trajtuar stresin shoqërues. [27]
 • Gjeni dikë që i besoni dhe shpjegojini asaj se çfarë mendoni dhe ndjen për vdekjen dhe sa kohë jeni ndjerë në këtë mënyrë.
Gjetja e Mbështetjes
Vizitoni një kafene vdekjeje. Issështjet që lidhen me vdekjen dhe vdekjen mund të jenë veçanërisht të vështira për njerëzit për të folur në përgjithësi. Shtë e rëndësishme të gjesh grupin e duhur me kë të ndani idetë tuaja lidhur me këto çështje. [28] Ka "kafene vdekjeje", të cilat janë grupe njerëzish që takohen në kafene posaçërisht për të diskutuar çështjet rreth vdekjes. Këto janë në thelb grupe mbështetëse për njerëzit që kërkojnë të trajtojnë emocionet e tyre rreth vdekjes. Grupet përcaktojnë së bashku si ta jetojmë jetën më të mirë përballë vdekjes.
 • Nëse nuk mund të gjeni njërën nga këto kafene afër jush, mendoni të filloni vetë. Mosmarrëveshje ka se do të ketë shumë njerëz në zonën tuaj me shqetësime për vdekjen, por që nuk kanë pasur mundësinë të ndajnë shqetësimet e tyre.
Pse frika ime nga vdekja vjen kryesisht kur do të fle?
Ndërsa po mundohemi të flemë, normalisht po gënjejmë dhe nuk bëjmë asgjë përveç të menduarit. Nëse keni ankth, shumë kohë mendja juaj fillon të garojë. Errësira ose nata shoqërohet gjithashtu me vdekjen. Për të ndihmuar në këtë, provoni ushtrime të frymëmarrjes dhe imagjinoni gjëra të lumtura. Pastaj, përpiquni të përqendroni mendjen tuaj në një hapësirë ​​të zbrazët dhe të relaksoheni.
Kam frikë se ku do të shkoj. Po sikur të jetë një vend kaq i tmerrshëm, 10000000x më keq se çdo ferr që mund ta imagjinoni?
Shikoni, nuk ka shumë për tu fituar nga shqetësimi për të panjohurën. Bëhuni një person i mirë; jini të mirë dhe trajtoni të tjerët me respekt dhe kur të vijë koha për të ecur më tej, ju do të jeni në paqe.
Dua të ik, por babai im bllokon derën e dhomës së gjumit deri në drekë dhe darkë. Kam frikë të kërcej drejt vdekjes sime sepse dritarja është e vetmja shpëtim për mua, çfarë të bëj për ta kapërcyer atë?
Mos hidh dritaren. Nëse babai juaj po ju mbyll në dhomën tuaj, duhet t'i tregoni dikujt për këtë. Nëse shkoni në shkollë, tregoni një të rrituri atje, si një mësues ose këshilltar udhëzues. Duke supozuar se keni akses në një telefon / internet, mund të kontaktoni me departamentin tuaj të policisë lokale. Duket sikur jeni në një situatë shumë abuzive, duhet të dilni nga atje.
Kohët e fundit kam humbur nënën time gjatë gjumit. Pas kësaj isha mirë, por ditët e fundit po ndjej një frikë të humbasë dikë ose të vdis. Për shkak të kësaj unë kam sulme ankthi, çfarë mund të bëj?
Më vjen keq që dëgjuam për humbjen tuaj, shpresoj se jeni i rrethuar nga familja dhe miqtë për t'ju ndihmuar të përballeni me këto emocione. Kohët e fundit, lexova një citim të bukur të Per Olov Enquist: "Një ditë do të vdesim. Por të gjitha ditët e tjera do të jemi të gjallë". Nuk ka asgjë që dikush mund të bëjë kundër vdekjes. Perfectlyshtë krejtësisht normale të jesh i trishtuar dhe i frikësuar, por në një moment do të kuptosh që do të jesh personi i fundit që vdes në jetën tënde, siç jemi ne të gjithë në tonën. Vdekja vjen për të gjithë ne, dhe askush nuk e di se kur, dhe kjo është në rregull. Vetëm mos harro të jesh gjallë gjatë gjithë atyre ditëve të tjera.
A është mirë të kesh frikë nga vdekja?
Perfectlyshtë krejtësisht normale të kesh frikë nga vdekja, shumë njerëz janë. Mendimi i vdekjes mund të bëhet problem kur të gjithë ju mendoni. Pranojeni si pasojë të jetës dhe mos lejoni që t'ju ndalojë të jetoni mirë.
A mund të jetoni përgjithmonë për sa kohë që qëndroni të shëndetshëm dhe të aftë?
Jo. Shëndeti dhe palestra mund të zgjasin jetën tuaj, por të gjitha gjallesat plaken dhe vdesin përfundimisht.
Si ta kapërcej këtë si një i ri i cili është jashtëzakonisht i shqetësuar për vdekjen?
Lëre të jetë. Le të shkojë. Jeto veten në maksimum. Jeta juaj nuk duhet të jetohet vetëm duke u shqetësuar për vdekjen tuaj. A keni menduar ndonjëherë të keni një stërvitje shpirtërore për ta kapërcyer këtë? Të kesh besim mund të të ndihmojë të qëndrosh i shëndetshëm dhe të pushtosh frikën tënde, pak nga pak. Nëse keni pësuar një humbje të tmerrshme, gjithashtu mund të jetë e dobishme të keni këshilla për t'ju ndihmuar të ndiheni më mirë.
A është frika nga vdekja një frikë nga e panjohura?
Po, një frikë nga vdekja është kryesisht një frikë nga e panjohura. Askush nuk e di se çfarë ndodh pas vdekjes, aq shumë njerëz janë të shqetësuar se do të shkojnë diku të frikshëm.
Po sikur të kem frikë nga prindërit dhe motra ime që vdes?
Ju jeni të frikësuar sepse kujdeseni për ta dhe nuk mund ta imagjinoni jetën pa to, por nuk mund të ndreqeni me vdekjen, ose nuk mund të shijoni jetën. Thuaji familjes suaj që i doni ata çdo ditë dhe e vini vdekjen nga mendja.
Kur nëna juaj vdes, a mund të përqafoni një arush pelushi dhe të mendoni për të ose t'i shkruani letra asaj dhe të pretendoni se ajo do t'i përgjigjet në mendjen tuaj?
Po, natyrisht, mundeni. Ato tingëllojnë si ide të shkëlqyera.
Frika nga vdekja ndonjëherë mund të jetë rezultat i depresion ose ankthi, kushte që duhet të trajtohen me ndihmën e një profesionisti.
Mos kini frikë të provoni më shumë se një këshilltar. Ju duhet të gjeni një që mendoni se është mbështetës për problemet tuaja unike dhe i aftë t'ju ndihmojë t'i adresoni ato.
Zhvilloni një besim këmbëngulës se mund ta mposhtni frikën tuaj. Shtë një profeci vetë-përmbushëse.
Shmangni shpenzimet e tepërta të kohës duke menduar për vdekshmërinë tuaj. gjithmonë shijo momentin në mënyrë që të mos keni pendim kur vdes.
fariborzbaghai.org © 2021