Si të kufizoni ekspozimin në shtëpi Radoni

A jeni i shqetësuar për radonin? Radoni është një gaz që ndodh natyrshëm në disa vende nga prishja e materialit radioaktiv në tokë, shkëmbinj dhe ujë. Isshtë i pangjyrë dhe pa erë, mund të mbledhë ajrin dhe ujin e shtëpisë tuaj, dhe çon me kalimin e kohës në gjëra të tilla si kanceri i mushkërive. Sidoqoftë, ka gjëra që mund të bëni për të kufizuar ekspozimin tuaj, përfshirë testimin e shtëpisë tuaj, përdorimin e sistemeve të zbutjes dhe trajtimin e furnizimit me ujë.

Instalimi i sistemeve të zbutjes në shtëpinë tuaj

Instalimi i sistemeve të zbutjes në shtëpinë tuaj
Gjeni një kontraktues të kualifikuar. Kufizimi i radonit në shtëpinë tuaj do të marrë dikë me trajnime dhe njohuri në teknikat e zbutjes. Në mënyrë ideale, kërkoni një kontraktues të certifikuar nga Programi Kombëtar i Aftësisë Radon (NRPP) ose Bordi Kombëtar i Sigurisë Radon (NRSB). Këto janë dy organizatat e vetme kombëtare në SH.B.A. që certifikojnë profesionistë të radonit. [1]
 • Agjensia e SHBA për Mbrojtjen e Mjedisit (EPA) sugjeron që njerëzit të punësojnë kontraktues që janë çertifikuar në nivel kombëtar ose në nivel shtetëror.
 • Thirrni NRPP ose NRSB për të parë në lidhje me ofruesit e çertifikuar në zonën tuaj. Shumë shtete gjithashtu kanë licenca ose programe certifikimi, kështu që provoni edhe ato organizata të shikoni nëse kontraktorët janë në dispozicion.
 • Kur zgjidhni një kontraktues, sigurohuni që të kërkoni referenca, vërtetimin e letrave kredenciale dhe të sigurimit, dhe një kontratë të qartë ligjore.
Instalimi i sistemeve të zbutjes në shtëpinë tuaj
Instaloni thithjen për shtëpitë e pllakave të shkallëve dhe ato me bodrume. Shtëpitë që kanë bodrum ose që përdorin ndërtim të pllakave të shkallës, pra betoni i derdhur në nivelin e tokës, do të kenë nevojë për pajisje thithëse për të kufizuar radonin nga toka. Ekzistojnë disa lloje të ndryshme të sistemeve të thithjes së tokës, duke përfshirë thithjen nën pllakë, thithjen e pllakave të kullimit, thithjen e vrimës së thithjes dhe thithjen e murit të bllokuar. Këto sisteme do të kushtojnë midis 800 deri në 2.500 dollarë për tu instaluar me një kontraktues, por mesatarja është rreth 1.200 dollarë. [2]
 • Thithja nën pllaka është sistemi më i zakonshëm. Kjo ndodh kur tubat futen përmes pllakës së themelit të shtëpisë tuaj në tokën nën tokë. Radoni pastaj lëviz pasivisht ose aktivisht (me një tifoz) lëviz nëpër tuba dhe në atmosferë.
 • Kullat e kullimit të vendosura në tokë rreth themelit do të drejtojnë gjithashtu ujë që përmban radion larg shtëpisë tuaj.
 • Thithja e murit bllok është për bodrumet me mure të uritur dhe me cinderblock. Kjo teknikë përfshin heqjen e radonit nga brendësia e blloqeve, ku bllokohet.
Instalimi i sistemeve të zbutjes në shtëpinë tuaj
Shtëpi të mbyllura me zvarritje. Konsideroni që instaluesi të instalojë një sistem ventilimi nëse shtëpia juaj ka një hapësirë ​​zvarritëse nën të. Ventilimi i crawlspace mund të zvogëlojë nivelet e radonit në shtëpinë tuaj duke ulur marrjen e radonit nëpër tokë dhe duke "holluar" sasinë nën shtëpinë tuaj. [3]
 • Ju mund ta bëni këtë ose përmes ventilimit natyral ose me një sistem ajri të detyruar. Në rastin e parë, kontraktori do të duhet të hapë shfryn ose të instalojë të reja për të lëvizur ajrin nga hapësirat jashtë. Ajri duhet të qarkullojë natyrshëm.
 • Një sistem ajri i detyruar gjithashtu përdor kanalizime, por me shtimin e një tifozi. Tifoz forcon ajrin jashtë dhe tërheq ajrin e jashtëm brenda, për një shkëmbim të vazhdueshëm.
 • Mbani në mend se një sistem ajri i detyruar do të kushtojë më shumë. Tifozët mund të sillen diku nga 25 dollarë deri në 1.000 $.
Instalimi i sistemeve të zbutjes në shtëpinë tuaj
Diskutoni opsionet e tjera të zbutjes. Ekzistojnë disa teknika të tjera, më të vogla që mund të përdorni për të kufizuar radonin në shtëpinë tuaj. Bisedoni me kontraktorin tuaj për të parë nëse ata do të punojnë për ju. Shumica e këtyre opsioneve shtesë nuk do ta zgjidhin problemin vetëm, por janë të dobishme kur kombinohen me sisteme të tjera zbutëse. [4] [5]
 • Vulosni çdo çarje në themelet e shtëpisë tuaj. Nënshkrimi parandalon rrjedhjen e radonit në shtëpinë tuaj ndërsa kufizon humbjen e ajrit të kushtëzuar - kjo bën që masat tuaja të tjera zbutëse të jenë më efikase. Nënshkrimi është gjithashtu mjaft i lirë dhe i lehtë për tu bërë.
 • Bëni presion në shtëpinë tuaj. Konsideroni të instaloni një tifoz për të hedhur ajër në shtëpi nga lart ose jashtë dhe për të mbajtur presion të mjaftueshëm brenda, për ta mbajtur radonin jashtë.
 • Hapni më shumë burime natyrale, përfshirë dritare, dyer dhe shfryn në katet e poshtme. Hyrja e ajrit të jashtëm do të hollojë sasinë e radonit brenda.

Kufizimi i Radonit me Trajtimin e Ujit

Kufizimi i Radonit me Trajtimin e Ujit
Bisedoni me një specialist për trajtimin e ujit. Radoni në ujë paraqet një rrezik sepse gazi mund të hyjë në ajër, veçanërisht përmes dushit, dhe me kalimin e kohës mund të rrisë rrezikun tuaj për kancer në mushkëri. Gëlltitja e ujit me radon gjithashtu rrit rrezikun për kanceret e organeve të brendshme si stomaku. Thirrni shërbime të trajtimit të ujit në zonën tuaj për të zbuluar nëse ata shesin sisteme trajtimi të dizajnuara për heqjen e radonit. [6]
 • Shikoni shërbime të trajtimit të ujit në librin e telefonit ose në internet. Ju gjithashtu mund të telefononi Linjën e Hotit të Ujit të Pijshëm të EPA në 1-800-426-4791 ose të pyesni në zyrën e radonit të shtetit tuaj.
 • Sigurohuni të pyesni ndonjë ofrues të trajtimit nëse ata jo vetëm që instalojnë, por edhe mirëmbajnë sisteme radoni. Disa sisteme kanë nevojë për servis të rregullt ose nuk do të funksionojnë siç duhet.
Kufizimi i Radonit me Trajtimin e Ujit
Bleni një filtër karboni të aktivizuar kokrrizor (GAC). Nëse uji juaj ka provuar pozitivisht për radonin, mund ta trajtoni atë në mënyrë efektive me një sistem të hyrjes si një filtër GAC. Kjo do të thotë që radoni do të hiqet nga uji para se të hyjë në sistemin e shpërndarjes së shtëpisë tuaj. Filtrat GAC janë një nga llojet më të zakonshëm të sistemeve të pikave të hyrjes. [7] [8]
 • Një filtër GAC mbledh 95% të rrezatimit duke e përthithur atë në një filtër karboni. Ka një kosto mjaft të ulët përpara, por kërkon që ju të hiqni, zëvendësoni dhe largoni në mënyrë të sigurt filtrat e karbonit.
 • Ju mund të keni nevojë për ndihmë për disponimin e filtrave GAC të përdorur nëse nivelet e rrezatimit janë shumë të larta. Sigurohuni, përsëri, të bisedoni me specialistët tuaj të trajtimit për të parë nëse ato ofrojnë shërbime të largimit.
Kufizimi i Radonit me Trajtimin e Ujit
Instaloni një sistem të ajrimit. Mundësia tjetër e hyrjes për radonin në ujë është një sistem trajtimi i ajrimit. Në këtë teknikë, një shpërndarës ajri vihet në një rezervuar ruajtjeje uji dhe fryn ajrin përmes ujit. Ndërsa ajri ngrihet, ai zhvesh radonin nga uji dhe më pas largohet nga shtëpia përmes tubave sipër vijës tuaj të çatisë. [9]
 • Presin të paguajnë më shumë prapa për aeration. Ju do të duhet të instaloni një rezervuar depozitimi dhe shpërndarës ajri, ta lidhni atë në sistemin e ujit të shtëpisë tuaj dhe të shtoni ventilimin e duhur për asgjësimin e ajrit të njomur.
 • Aeration është më e kushtueshme, por edhe më e efektshme. Një sistem mund të heqë qafe sa më shumë që 99% të radonit nga uji juaj. Nuk ka gjithashtu shpenzime të rregullta të asgjësimit, si me një filtër GAC.

Testimi i shtëpisë tuaj për Radon

Testimi i shtëpisë tuaj për Radon
Punësoni një profesionist të matjes së radonit. Nëse jeni i shqetësuar për radonin në shtëpinë tuaj dhe dëshironi të testoheni, mendoni të punësoni një profesionist. Kërkoni njerëz që janë të çertifikuar për të matur nivelet e radonit në ajër dhe ujë, duke filluar nga zyrat e radonit tuaj kombëtar dhe shtetëror. [10]
 • Në SH.B.A., provoni NRPP ose NRSB dhe organizatat shtetërore të radonit për të mësuar në lidhje me kontraktorët dhe shërbimet e licencuara në zonën tuaj. Sigurohuni që çdo profesionist është i akredituar ose i licencuar.
 • Gjithashtu, merrni parasysh që të testoheni midis muajve shtator dhe prill. Kjo është kur dritaret tuaja zakonisht janë të mbyllura - do të merrni një matje më të saktë në atë mënyrë.
Testimi i shtëpisë tuaj për Radon
Bleni një çantë provë bëni atë vetë. Ju gjithashtu mund ta bëni vetë testimin. Një çift i testit të radonit në shtëpi do t'ju kushtojë midis 30 dhe 60 $ në shumë dyqane harduerësh. Përndryshe, provoni të porosisni një në internet ose me telefon. Komplet e testit Radon zakonisht vijnë në dy forma: afatshkurtra dhe afatgjata. [11] [12]
 • Paketat afatshkurtra matin ajrin e shtëpisë tuaj për midis 2 deri 90 ditë. Testoni ajrin në zonën më të ulët të shtëpisë ku kaloni kohë.
 • Megjithatë, disa qeveri sugjerojnë përdorimin e një kombi provë "afatgjatë", i cili do të matë radonin në ajrin tuaj për minimumi tre muaj përpara se të shkoni në një laborator për analiza. Paketat afatgjata do të japin një lexim më të saktë.
 • Përveç dyqaneve ose në internet, ju mund të porositni një provë nga Linja Nacionale e Radonit në 1-800-767-7236 ose nga Shërbimet e Programit Kombëtar Radon në Universitetin Shtetëror Kansas - kjo e fundit ofron komplete të zbritura për shitje në internet ose me telefon.
Testimi i shtëpisë tuaj për Radon
Provoni ujin tuaj edhe për radonin. Radoni mund të vijë pjesërisht nga uji juaj dhe të futet në ajër përmes gjërave si dushi juaj. Jo të gjithë uji përmban radon, dhe uji nga puset ka shumë më shumë të ngjarë të ketë atë sesa uji nga burimet sipërfaqësore si lumenjtë dhe liqenet. Sigurohuni që të merrni ujin të testuar nëse ajri juaj teston pozitiv, por veçanërisht nëse uji juaj gjithashtu vjen nga toka. [13]
 • Nëse uji juaj vjen nga një burim publik, telefononi komunën për të parë nëse është nga një sipërfaqe (liqeni, lumi, rezervuari) apo burimi tokësor. Shumica e radonit shpërndahet në ajër me burime sipërfaqësore. Nëse jeni duke përdorur ujë nëntokësor, pyesni ofruesin nëse ata kanë testuar për radon.
 • Nëse përdorni një pus privat, telefononi në linjën e nxehtë të ujit të pijshëm të EPA-së në 1-800-426-4791. Ata do të jenë në gjendje t'ju drejtojnë tek zyra e certifikimit laboratorik të shtetit tuaj, e cila mund t'ju lidhë me një kontrollues uji.
fariborzbaghai.org © 2021