Si të dini nëse keni çrregullim bipolar

Disorderrregullimi bipolar është një çrregullim humori që prek diku midis një dhe 4.3 përqind të popullsisë amerikane. [1] Zakonisht alternon në periudha të humorit të ngritur (i njohur si mania) dhe depresioni. Disorderrregullimi bipolar ndonjëherë ka një fillim të hershëm, me hulumtime që tregojnë se 1.8% e fëmijëve dhe adoleshentëve meritojnë një diagnozë bipolare. [2] Në mënyrë tipike, sidoqoftë, çrregullimi diagnostikohet rreth fundit të njëzetave ose të tridhjetave të hershme. [3] Ky artikull do t'ju ndihmojë të përcaktoni nëse ju, ose dikush që ju intereson, mund të keni çrregullim bipolar.

Identifikimi i simptomave

Identifikimi i simptomave
Njohni shenjat e manisë. Gjatë një periudhe maniake, ndjenjat e euforisë, krijimtarisë dhe ndërgjegjësimit të ngritur janë të zakonshme. [4] Periudhat maniake mund të zgjasin disa orë ose të zgjaten për ditë ose javë. [5] Klinika Mayo përshkruan shenjat e mëposhtme të manisë: [6]
 • Të kesh ndjenjën e të qenurit "i lartë", - aq i lartë, në disa raste, saqë njeriu ndjehet i pathyeshëm. Kjo shoqërohet shpesh me ndjenjën se dikush ka fuqi të veçanta ose është i perëndishëm.
 • Ballafaqimi me mendimet gara. Mendimet mund të kërcejnë nga tema në temë aq shpejt sa është e vështirë të vazhdosh ose të përqendrohesh në një gjë.
 • Duke folur kaq shpejt, sa të tjerët nuk mund të kenë kuptimin e asaj që po thotë, dhe të ndjehen kërcyes dhe të shqetësuar.
 • Qëndroni gjatë gjithë natës ose flini vetëm për disa orë në të njëjtën kohë, por kurrë mos u ndjeheni të lodhur ditën tjetër.
 • Ekspozimi i sjelljes së pamatur. Gjatë një episodi maniak, një person mund të flejë me disa njerëz dhe të mos përdor mbrojtje. Ata mund të rrezikojnë shuma të mëdha parash ose të bëjnë investime të rrezikshme biznesi. Një individ gjithashtu mund të shpenzojë para për sende të mëdha, të shtrenjta, të braktisë një punë, etj.
 • Ekspozimi i nervozizmit dhe padurueshmërisë ekstreme me të tjerët. Kjo mund të përshkallëzohet në fillimin e argumenteve dhe të luftoni me njerëz që nuk shkojnë së bashku me idetë e dikujt.
 • Në raste të rralla, mund të ndodhin marrëzi, halucinacione dhe vizione (p.sh. duke besuar të dëgjoni zërin e Zotit ose një engjëll).
Identifikimi i simptomave
Njihni simptomat e depresionit bipolar. Për ata me çrregullim bipolar, periudhat e depresionit janë më të gjata dhe më të shpeshta se periudhat e manisë. Watch për këto simptoma: [7]
 • Një paaftësi për të provuar kënaqësi, gëzim, apo edhe lumturi.
 • Ndjenjat e shpresës dhe papërshtatshmërisë. Ndjenjat e pavlefësisë dhe fajit janë gjithashtu të zakonshme.
 • Të flini më shumë se normal dhe të ndjeheni të lodhur dhe të plogësht gjatë gjithë kohës.
 • Fitimi i peshës dhe ndryshimi i oreksit.
 • Përjetimi i mendimeve për vdekje dhe vetëvrasje.
Identifikimi i simptomave
Kuptoni shenjat e një episodi hipomanik. Një episod hipomanik është një humor i ngritur në mënyrë anormale dhe këmbëngulëse që zgjat katër ditë. Mund të përfshijë gjithashtu nervozizëm dhe simptoma të tjera. [10] Hypomania është e ndryshme nga një episod maniak në atë që zakonisht është më pak i rëndë. Kujdes nga: [11]
 • Ndjenjat e gëzimit
 • nervozizëm
 • Vetëvlerësim apo madhështi e fryrë
 • Ulur nevojë për gjumë
 • Fjalimi me presion (fjalimi që është i shpejtë dhe intensiv)
 • Fluturimi i ideve (kur truri i dikujt duket se lëviz me shpejtësi nga një ide në tjetrën)
 • distractibility
 • Agjitacion psikomotor, siç është kërcimi i këmbës ose prekja e gishtërinjve, ose paaftësia për t'u ulur
 • Për dallim nga mania, hipomania zakonisht nuk rezulton në shtrimin në spital. Ndërsa dikush që po përjeton hipomaninë mund të ndjehet i ngopur, të ketë një oreks të shtuar ose lëvizje seksuale dhe mund të ketë ndërveprime intensive me të tjerët, ka të ngjarë që ata ende do të jenë në gjendje të shkojnë në punë dhe të menaxhojnë detyra të zakonshme pa shumë, nëse ka, pasoja negative. Deluzionet dhe halucinacionet gjithashtu nuk janë të pranishme në hipomani. [12] X Burimi i Kërkimit Shoqata Psikiatrike Amerikane. (2000). Manuali Diagnostik dhe Statistikor i Disrregullimeve Mendore (ed. 4, rev. Rev.). Washington, DC: Autor.
Identifikimi i simptomave
Kuptoni tiparet e përziera. Në disa raste, njerëzit përjetojnë mani dhe depresion në të njëjtën kohë. Këta individë përjetojnë depresion dhe nervozizëm, mendime gara, ankthi dhe pagjumësi njëkohësisht.
 • Mania dhe hipomania mund të kualifikohen si karakteristika të përziera nëse ekzistojnë gjithashtu tre ose më shumë simptoma të depresionit.
 • Për shembull, imagjinoni që dikush po merret me sjellje të rrezikshme. Ata po përjetojnë gjithashtu pagjumësi, hiperaktivitet dhe mendime gara. Kjo plotëson kriteret e plota për maninë. Nëse ky person gjithashtu përjeton të paktën tre simptoma të depresionit, ky është një episod maniak me karakteristika të përziera. Shembull mund të jetë ndjenja e pavlefësisë, humbja e interesit për hobi ose aktivitete dhe mendime të përsëritura të vdekjes. [13] X Burimi i hulumtimit

Kuptimi i formave të ndryshme të çrregullimit bipolar

Kuptimi i formave të ndryshme të çrregullimit bipolar
Njihni karakteristikat e çrregullimit bipolar I. Kjo formë e çrregullimit bipolar është forma më e njohur maniak-depresive e sëmundjes. Një person i klasifikuar si bipolar Unë duhet të përjetoj të paktën një episod maniak ose episod të përzier. Njerëzit me çrregullim bipolar I gjithashtu mund të pësojnë një episod depresiv. [14]
 • Njerëzit me bipolar I kam më shumë të ngjarë të përjetojnë nivele të larta që çojnë në sjellje të rrezikshme.
 • Kjo formë e sëmundjes është shpesh çrregulluese për jetën dhe marrëdhëniet e punës.
 • Ata të prekur nga Bipolari I ka më shumë të ngjarë të bëjnë vetëvrasje, me një shkallë të plotë të vetëvrasjeve prej 10-15%. [15] X Burimi i Kërkimit Shoqata Psikiatrike Amerikane. (2000). Manuali Diagnostik dhe Statistikor i Disrregullimeve Mendore (ed. 4, rev. Rev.). Washington, DC: Autor.
 • Njerëzit që vuajnë nga bipolar I janë gjithashtu në një rrezik të lartë për të pasur ose zhvilluar një problem abuzimi të substancave. [16] X Burimi i Kërkimit Shoqata Psikiatrike Amerikane. (2000). Manuali Diagnostik dhe Statistikor i Disrregullimeve Mendore (ed. 4, rev. Rev.). Washington, DC: Autor.
 • Ekziston gjithashtu një lidhje midis bipolare I dhe hipertiroidizmit. Kjo e bën edhe më të rëndësishme të shohësh një mjek. [17] X Burimi i Kërkimit Shoqata Psikiatrike Amerikane. (2000). Manuali Diagnostik dhe Statistikor i Disrregullimeve Mendore (ed. 4, rev. Rev.). Washington, DC: Autor.
Kuptimi i formave të ndryshme të çrregullimit bipolar
Kuptoni simptomat e çrregullimit bipolar II. Ky ndryshim përfshin episodet maniakë më pak intensivë dhe episodet depresive të plota. Personi ndonjëherë mund të përjetojë një version të heshtur të hipomanisë, por gjendja themelore është zakonisht depresioni. [18]
 • Njerëzit me çrregullim bipolar II shpesh keq diagnostikohen se kanë depresion. Për të treguar ndryshimin, duhet të shikoni për karakteristikat dalluese të depresionit bipolar.
 • Depresioni bipolar është i ndryshëm nga MDD sepse shpesh shoqërohet me simptoma maniake. Ndonjëherë ka mbivendosje midis të dyve. Duhet një profesionist i kualifikuar për të bërë dallimin midis këtyre kushteve. [19] X Burimi i Kërkimit Shoqata Psikiatrike Amerikane. (2013). Manuali diagnostikues dhe statistikor i çrregullimeve mendore: DSM-5. Washington DC: Shoqata Psikiatrike Amerikane.
 • Për njerëzit me bipolar II, mania mund të shfaqet si ankth, nervozizëm ose mendime gara. Shpërthimet e krijimtarisë dhe veprimtarisë janë më pak të zakonshme.
 • Ashtu si bipolare I, ekziston një rrezik i lartë për vetëvrasje, hipertiroidizëm dhe abuzim të substancave në bipolar II. [20] X Burimi i Kërkimit Shoqata Psikiatrike Amerikane. (2000). Manuali Diagnostik dhe Statistikor i Disrregullimeve Mendore (ed. 4, rev. Rev.). Washington, DC: Autor.
 • Bipolari II ka tendencë të jetë më i zakonshëm tek gratë sesa burrat. [21] X Burimi i Kërkimit Shoqata Psikiatrike Amerikane. (2000). Manuali Diagnostik dhe Statistikor i Disrregullimeve Mendore (ed. 4, rev. Rev.). Washington, DC: Autor.
Kuptimi i formave të ndryshme të çrregullimit bipolar
Shikoni për shenjat e ciklotymisë. Kjo është një formë më e butë e çrregullimit bipolar që përfshin ndryshime të humorit me raste më pak të rënda të manisë dhe depresionit. Ndryshimet e humorit kanë tendencë të funksionojnë në një cikël, duke shkuar mbrapa dhe me radhë midis depresionit dhe manisë. Sipas Manualit Diagnostikues dhe Statistikor të ordersrregullimeve Mendore (DSM): [22]
 • Ciklothimi fillon herët në jetë dhe fillimi i saj është zakonisht në adoleshencë dhe moshë të rritur.
 • Ciklotimi është njësoj e zakonshme tek burrat dhe gratë.
 • Ashtu si me bipolar I dhe II, ekziston një rrezik i shtuar i abuzimit të substancave për ata që preken nga ciklotimi.
 • Disordersrregullimet e gjumit gjithashtu gjenden zakonisht krahas ciklotymisë.

Di se si të vërej çrregullimin bipolar

Di se si të vërej çrregullimin bipolar
Shikoni për ndryshime sezonale të humorit. Peopleshtë e zakonshme që njerëzit me çrregullim bipolar të pësojnë një ndryshim ndërsa stinët ndryshojnë. Në disa raste, një episod maniak ose depresiv do të zgjasë një sezon të tërë. Në raste të tjera, ndryshimi në sezon kërkon fillimin e një cikli që përfshin si maninë dhe depresionin.
 • Episodet maniake janë më të zakonshme në verë. Episodet depresive janë më të zakonshme në vjeshtë, dimër dhe pranverë. Ky nuk është një rregull i vështirë dhe i shpejtë, megjithatë; disa njerëz përjetojnë depresion në verë dhe mani në dimër.
Di se si të vërej çrregullimin bipolar
Kuptoni që të paturit e çrregullimit bipolar jo gjithmonë e dëmton funksionalitetin. Disa njerëz me çrregullim bipolar kanë probleme në punë dhe në shkollë. Në raste të tjera, personi mund të duket se po bën mirë në këto zona.
 • Ata me bipolar II dhe ciklothimia shpesh mund të funksionojnë në punë dhe shkollë. Ata me bipolar kam tendencë të kem një kohë më të vështirë në këto zona. [23] X Burimi i Kërkimit Shoqata Psikiatrike Amerikane. (2000). Manuali Diagnostik dhe Statistikor i Disrregullimeve Mendore (ed. 4, rev. Rev.). Washington, DC: Autor.
Di se si të vërej çrregullimin bipolar
Jini të vetëdijshëm për çështjet e abuzimit të substancave. Deri në 50 përqind të njerëzve që vuajnë nga çrregullimi bipolar luftojnë me abuzimin e substancave. Ata përdorin alkool ose qetësues të tjerë për të ndaluar mendimet gjatë garave gjatë episodeve maniake. Ata gjithashtu mund të përdorin ilaçe për të provuar të arrijnë një të lartë kur ata janë në një episod depresiv. [24]
 • Substancat si alkooli kanë efektet e tyre në humor dhe sjellje. Mund të jenë të vështira për të dalluar çrregullimin bipolar.
 • Personat që abuzojnë me drogën dhe alkoolin janë në rrezik më të madh të vetëvrasjeve. Kjo për shkak se abuzimi me substancat mund të rrisë ashpërsinë e manisë dhe depresionit.
 • Abuzimi me substancat gjithashtu mund të shkaktojë një cikël depresioni maniak.
Di se si të vërej çrregullimin bipolar
Njoftimi thyen nga realiteti. Njerëzit me çrregullim bipolar shpesh janë jashtë kontaktit me realitetin. Kjo ndodh si gjatë periudhave të manisë ekstreme ashtu edhe periudhave të depresionit të rëndë.
 • Kjo mund të shfaqet ose si një ego e fryrë e rrezikshme ose një ndjenjë faji që nuk është në proporcion me ngjarjet e vërteta. Në disa raste, ndodhin psikozë dhe halucinacione.
 • Thyerjet nga realiteti ndodhin më shpesh në bipolare I gjatë episodeve maniake dhe të përziera. Ato ndodhin më rrallë në bipolare II dhe pothuajse asnjëherë në ciklotiminë. [25] X Burimi i Kërkimit Shoqata Psikiatrike Amerikane. (2000). Manuali Diagnostik dhe Statistikor i Disrregullimeve Mendore (ed. 4, rev. Rev.). Washington, DC: Autor.
Di se si të vërej çrregullimin bipolar
Shihni një specialist. Vetë-diagnostikimi është i dobishëm nëse çon në marrjen e hapit tjetër drejt marrjes së ndihmës. Shumë njerëz jetojnë me çrregullim bipolar pa marrë trajtim. Sidoqoftë, sëmundja mund të menaxhohet më mirë me ilaçe të dobishme. Psikoterapia me një psikiatër ose këshilltar gjithashtu mund të bëjë një ndryshim të madh.
 • Ilaçet që përdoren për të trajtuar çrregullimin bipolar përfshijnë stabilizues të humorit, ilaqet kundër depresionit, antipsikotikët dhe ilaçet kundër ankthit. Këto ilaçe funksionojnë duke bllokuar dhe / ose rregulluar kimikate të caktuara në tru. Ata rregullojnë dopaminën, serotoninën dhe acetilkolinën. [26] X Burimi i Kërkimit Young, LT (2004). Exactlyfarë saktësisht është një stabilizues i humorit? Journal of Psychiatry and Neuroscience, 29 (2), faqe 87-88.
 • Stabilizuesit e humorit punojnë për të rregulluar gjendjen shpirtërore të një personi. Ato parandalojnë nivele ekstreme dhe rënie të çrregullimeve bipolare. Midis këtyre janë ilaçe të tilla si Lithium, Depakote, Neurontin, Lamictal, dhe Topamax. [27] X Burimi i hulumtimit
 • Ilaçet antipsikotike ndihmojnë në zvogëlimin e simptomave psikotike si halucinacionet ose mashtrimet gjatë manisë. Ato përfshijnë Zyprexa, Risperdal, Abilify dhe Saphris. [28] X Uebfaqja e besueshme e Mayo Clinic Clinic nga një prej spitaleve kryesorë në botë Shkoni te burimi
 • Ilaçet antidepresive të përdorura për të trajtuar depresionin bipolar përfshijnë Lexapro, Zoloft, Prozac, dhe të tjerët. Më në fund, për të menaxhuar simptomat e ankthit, një psikiatër mund të përshkruaj Xanax, Klonopin ose Lorazepam. [29] X Uebfaqja e besueshme e Mayo Clinic Clinic nga një prej spitaleve kryesorë në botë Shkoni te burimi
 • Ilaçet duhet të përshkruhen gjithmonë nga një psikiatër ose mjek i kualifikuar. Ato duhet të merren si të drejtuara për të shmangur komplikimet shëndetësore.
 • Nëse jeni i shqetësuar se ju ose një i dashur ka çrregullim bipolar, drejtohuni tek një terapist ose psikiatër për diagnostikim.
 • Nëse ju ose një i dashur po mendon vetëvrasës, menjëherë kontaktoni një të dashur ose mik të besuar. Për më shumë këshilla, thirrni Rregulloren Kombëtare të Parandalimit të Vetëvrasjeve në 800-273-8255. [30] X Burimi i hulumtimit
Unë jam 12 vjeç dhe një femër dhe nuk e di nëse jam bipolar apo thjesht kam lëvizje të humorit. Një ditë do të ndihesha mirë, dhe më pas diçka më godet dhe dua të jem i vdekur për disa ditë, nganjëherë javë, drejt. Kam çështje zemërimi dhe ankth shumë të keq. A është e gjithë kjo normale?
Jo, nuk është normale. Lëkundjet e humorit janë normale deri në një shkallë, veçanërisht në moshën tuaj, por ajo që përshkruani tingëllon më serioze sesa thjesht lëkundjet e humorit. Ndoshta është çrregullim bipolar, mbase është diçka tjetër. Më mirë do të ishte të shihni një psikolog për të kuptuar se çfarë është e gabuar dhe për ta zgjidhur atë. Mundohuni t'ua shpjegoni problemin prindërve tuaj dhe kërkoni që ata t'ju ndihmojnë.
Si t’i them prindërve që mendoj se jam bipolar?
Kërkojuni atyre që të lënë mënjanë një kohë për të biseduar pa ndonjë shpërqendrim. U thoni atyre që jeni shumë në depresion dhe duhet të bisedoni me mjekun tuaj për të parë një profesionist të shëndetit mendor. Lëreni atë në atë. Ju nuk keni nevojë të shkoni në diagnozën specifike për të cilën dyshoni, prisni derisa ta bisedoni atë me një mjek dhe / ose terapist dhe të shkoni prej andej.
A janë njerëzit bipolarë më të prirur të përdorin metalin kristal?
Studimet e rasteve mjekësore sugjerojnë që individë me sëmundje mendore ose emocionale, siç janë depresioni, çrregullimi bipolar, ankthi i rëndë ose çrregullimet e personalitetit kufitar, statistikisht kanë më shumë të ngjarë të abuzojnë me ilaçet në përgjithësi, duke përfshirë metat kristal, kokainën dhe heroinën. Sidoqoftë, njerëzit nga të gjitha nivelet shëndetësore, mënyra e jetesës, prejardhja ose statuset socio-ekonomike janë në rrezik të përfshihen me ilaçet.
Nëna ime do të shqetësohej nëse i thashë pasi të bëhesha më mirë që u depresova përsëri dhe tani jam edhe më depresion. Cfare duhet te bej?
Nëse nuk jeni të kënaqur të bisedoni me prindërit tuaj, telefononi një linjë telefonike falas. Terapistët japin këshilla me të vërtetë të mira dhe janë mirë të flasim.
A është normale që një adoleshentë të shkojë në mes të vërtetë të lumtur dhe të ngazëllyer ndaj depresionit, apo duhet të shoh një psikiatër?
Farë po përshkruan si absolutisht normale dhe si rezultat i rritjes së hormoneve gjatë pubertetit. Sidoqoftë, nëse lëkundjet e humorit tuaj janë vërtet të rënda dhe po kalojnë rrugën e jetës tuaj të përditshme, nxirreni këtë me prindërit tuaj dhe sugjeroni që t'ju çojnë te mjeku juaj vetëm për të biseduar gjatë.
A numërohen ndryshimet e humorit? Si, ndonjëherë jam energjik, dhe pastaj në disa minuta, ndihem i mërzitur dhe i pajetë pa e ditur arsyen.
Ndryshimi i humorit nuk do të thotë automatikisht që jeni bipolar. Por nëse shqetësoheni seriozisht për këtë, këshillohuni me një klinikë të shëndetit mendor.
Si mund të them nëse jam bipolar?
Ju duhet të këshilloheni me një specialist që ta dini me siguri.
Nuk mund të them nëse jam bipolar. Humorët e mia ekstreme e bëjnë të vështirë mbajtjen e marrëdhënieve. Si mund ta di nëse jam, apo nëse jam thjesht me humor?
Nëse jeni i shqetësuar për shëndetin tuaj mendor, duhet të shkoni te një mjek dhe / ose psikiatër. Nëse keni lëkundje humori në kombinim me problemin e marrëdhënies, mund të keni çrregullim të personalitetit kufitar. Unë do t'ju sugjeroj të hulumtoni si kufijtë ashtu edhe çrregullimet bipolare të ndryshme (përfshirë ciklothymia) dhe të shihni nëse ndonjë duket se përshtatet. Pavarësisht se çfarë, nëse jeni i interesuar, shkoni të shihni një profesionist. Ata mund t'ju ndihmojnë më tej.
A mundet që magnezi ta trajtojë depresionin në mënyrë efektive?
Mungesa e magnezit mund të rezultojë në dëmtim neuronal që mund të shfaqet si depresion. Disa studime të rasteve sugjerojnë se kombinimi i plotësimit të magnezit me vitaminat B6 mund të zvogëlojë efektet e depresionit; megjithatë, në rastet e depresionit të rëndë ose çrregullimit bipolar, sugjerohet që të konsultoheni me një mjek ose psikiatër të kujdesit parësor. Suplementet e magnezit mund të shoqërohen me antidepresantë të tjerë ose terapi në mënyrë që të zvogëlojnë efektet e depresionit. Duhet të theksohet se marrja e shumë vitaminave të magnezit mund të rezultojë në nivele të tepërta të magnezit në trup (hipermagnesemia), e cila mund të rezultojë në kërcitje muskulore, spazma, ose në raste të rënda, arrest në frymëmarrje ose kardiak. Si përmbledhje: Magnezi mund të zvogëlojë simptomat e depresionit tuaj nëse depresioni juaj ishte shkaktuar (të paktën pjesërisht) nga një mangësi e magnezit. Nëse mendoni se nuk po merrni mjaft magnez, vendosni pak, pa e tepruar. Sidoqoftë, depresioni gjithashtu mund të rezultojë nga një sërë shkaqesh të tjera.
Unë jam një femër 12 vjeç, dhe nuk e di nëse jam bipolar. Disponimet e mia duken se ndryshojnë shumë dhe unë acarohem me të vërtetë e lehtë dhe më bëhet shumë i dyzuar. "Miku" im është shumë abuziv dhe i pasjellshëm për mua. Cfare mendoni ju
Së pari, duhet të kuptoni ndryshimin midis të qenit bipolar dhe të qenit me humor. Të qenit me humor dhe i irrituar është mjaft normale për njerëzit që kalojnë pubertet. Ndryshimet e humorit të përditshëm nuk përbëjnë përgjithësisht çrregullim bipolar. Zakonisht me çrregullim bipolar, ju keni një periudhë të zgjatur depresioni e ndjekur nga një periudhë energjie jashtëzakonisht e lartë e ndjekur nga një periudhë tjetër e zgjatur e depresionit, etj. Nëse doni të dini me siguri nëse ka diçka të gabuar me ju, diagnostikohuni nga një specialist. Sa i përket 'mikut tuaj' - duhet ta mbaroni atë miqësi sa më shpejt që të jetë e mundur, pasi nuk është ashtu siç duhet të trajtojë çdo mik i juaji. Nuk ka nevojë të mbani njerëz të tillë toksikë në jetën tuaj, dhe nëse dikush po abuzon me ju, nuk është çudi nëse jeni në ankth dhe irritues.
Cilat janë shenjat që unë jam bipolare si fëmijë?
Cilat janë shenjat që unë jam bipolare?
Cilat janë shenjat që unë jam bipolare?
A ndryshimet e humorit dhe mendimet e vetëvrasjeve janë shenja se jam bipolare?
Cilat janë shenjat që unë jam bipolare?
Nëse jeni një pirëse e rëndë ose përdorni drogë, këto të dy mund të shkaktojnë lëkundje humori me shfaqjen e çrregullimit bipolar. Abstenimi nga këto substanca mund të ndihmojë.
Mbani një kalendar. Shënimi i fillimit dhe mbarimit të episodeve "maniake" dhe "depresive" mund t'ju japë një burim prekës që mund të ndihmojë në parashikimin e episodeve. Vini re se askush nuk mund të parashikojë në mënyrë të përsosur fillimet e një episodi.
Ky artikull ka për qëllim vetëm t'ju ndihmojë të shikoni për simptoma të mundshme të çrregullimit bipolar. Nuk ka për qëllim të diagnostikojë ose trajtojë. Ju lutemi vizitoni një mjek nëse mendoni se ju ose një i dashur mund të keni çrregullim bipolar.
fariborzbaghai.org © 2021