Si të përqëndroheni dhe të merrni një sens të ndjerë

Përqendrimi është një mënyrë e vëmendjes së brendshme trupore për të cilën shumica e njerëzve nuk e dinë ende. Wasshtë zhvilluar për herë të parë në 1960-fillim të viteve 70 nga Eugene Gendlin dhe të tjerët në agoikago, duke vijuar punën me Carl Rogers dhe Richard McKeon. Shumica e informacioneve këtu janë një përmbledhje e materialeve të Institutit Focusing (www.focusing.org) bazuar në përvojat e përdoruesve që nga atëherë. Përqendrimi është më shumë sesa të jeni në kontakt me ndjenjat tuaja dhe të ndryshme nga puna e trupit. Përqendrimi ndodh pikërisht në ndërfaqen e mendjes trupore. Ai përbëhet nga hapa specifikë për të marrë një kuptim të trupit se si jeni në një situatë të veçantë jetësore. Kuptimi i trupit është i paqartë dhe i paqartë në fillim, por nëse i kushtoni vëmendje do të hapet me fjalë ose imazhe dhe do të përjetoni një ndryshim të ndjerë në trupin tuaj. Në procesin e Fokusimit, njeriu pëson një ndryshim fizik në mënyrën se si po jetohet çështja në trup. Ne mësojmë të jetojmë në një vend më të thellë sesa thjesht mendime ose ndjenja. E gjithë çështja duket e ndryshme dhe lindin zgjidhje të reja.
Thuaj pershendetje: (Si ndihet e tërë kjo gjë në trupin tuaj tani?)
 • Gjeni një pozicion të rehatshëm ... Relaksohuni dhe mbyllni sytë tuaj ... Merrni disa frymë thellë ... dhe kur të jeni gati, pyetni vetëm: "Si jam brenda tani?" Mos u përgjigj. Jepni një kohë përgjigje për të formuar në trupin tuaj ... Kthejeni vëmendjen tuaj si një dritë kërkimi në vendin tuaj të ndjenjës dhe thjesht përshëndetni çdo gjë që gjeni atje. Praktikoni të merrni një qëndrim miqësor ndaj çdo gjëje që gjendet. Thjesht dëgjoni organizmin tuaj.
Filloni të përshkruani diçka:
 • Tani diçka është këtu. Mund ta kuptoni diku. Merrni ca kohë tani për të vënë re se ku është në trupin tuaj. Vini re nëse do të ndjeheni të drejtë të filloni ta përshkruani atë, thjesht siç mund t'i tregoni një personi tjetër se çfarë jeni në dijeni. Ju mund të përdorni fjalë, imazhe, gjeste, metafora, çfarëdo që përshtatet, kap, shpreh disi cilësinë e kësaj gjëje të tërë. Dhe kur e keni përshkruar pak, merrni pak kohë për të parë se si trupi juaj i përgjigjet kësaj. Likeshtë sikur të kontrolloni përshkrimin me ndjenjën e trupit, duke thënë "A ju përshtatet mirë?"
Zgjidh një problem.
 • Ndjeheni veten tërhequr magnetikisht drejt një gjëje në rafte tuaj që më së shumti ka nevojë për vëmendjen tuaj tani. Nëse keni ndonjë problem duke e lënë atë të zgjedhë ju, pyesni: "Cila është më e keqja?" (ose "Cila është më e mira?" - ndjenjat e mira mund të punohen me të!). "Whatfarë ka më shumë nevojë për disa punë tani?" Whatfarë nuk do të më lëshojë mua? "Zgjidh një gjë.
Le të formojë sensin e ndjerë:
 • Pyetni "Si duket gjithë kjo?". "Cila është ndjenja e tërë asaj?" Mos u përgjigj me ato që tashmë e dini për të. Dëgjojeni trupin tuaj. Sense çështjen fllad. Jepini trupit tuaj 30 sekonda në një minutë që ndjenja e "gjithë asaj" të formohet.
Gjeni dorezën:
 • Gjeni një fjalë, frazë, imazh, tingull ose gjest që ndihet sikur përputhet, vjen nga, ose do të veprojë si një 'dorezë' në sensin e ndjerë, gjithë ndjenjën e tij. Mbajeni vëmendjen tuaj në zonën në trupin tuaj ku e ndjeni, dhe thjesht lini një fjalë, frazë, imazh, tingull ose gjest që të duket sikur të përshtatet mirë.
Rezonimi i dorezës.
 • Thuaji vetes fjalën, frazën, imazhin, tingullin ose gjestin. Kontrolloni atë kundër trupit tuaj. Shikoni nëse ekziston një ndjenjë e "drejtësisë", një e brendshme "po, kjo është ajo". Nëse nuk ka, butësisht lëshojeni atë dorezë dhe lërini që të përshtatet më mirë të shfaqet.
Pyetni dhe merrni:
 • Tani do të bëjmë disa pyetje nga sensi i ndjerë. Disa do të përgjigjen, disa nuk do. Merrni çfarëdo përgjigje që jep. Bëni pyetjet me një qëndrim të pritshëm miqësor dhe tregohuni mirëpritës për gjithçka që ju dërgon.
 • Pyetni "Cila është thelbi i kësaj ndjenje?" "Cila është gjëja kryesore në të?" Mos u përgjigj me kokën; le ta ndjejë trupin të përgjigjet. Tani, merr frymë atë përgjigje.
 • Dhe pyesni: "wrongfarë nuk shkon?" Imagjinoni ndjenjën e ndjerë si një fëmijë i trembur që ulet në majë. Duhet inkurajim i kujdesshëm për të folur. Shkoni në të, uluni dhe pyetuni butësisht: "wrongfarë nuk shkon?" Prisni. Tani, merr frymë atë përgjigje.
 • Dhe pyesni: "Cila është më e keqja nga kjo ndjenjë?" "Whatfarë e bën atë kaq të keq?" Prisni ... Tani, merrni frymë atë përgjigje nga sistemi juaj.
 • Dhe pyesni: "Whatfarë kërkon kjo ndjenjë?" Prisni ... Tani, merrni frymë atë përgjigje.
 • Dhe tani pyesni: "Cili është një hap i vogël i mirë në drejtimin e duhur për këtë gjë?" "Cili është një hap në drejtim të ajrit të pastër?" Prisni. Tani, merr frymë atë përgjigje.
 • Pyete, "needsfarë duhet të ndodhë?" "Actionsfarë veprimesh duhet të ndërmerren?" Prisni. Tani, merr frymë atë përgjigje.
 • Dhe tani pyesni, "Si do të ndjehej trupi im sikur të ishte gjithçka më mirë, të zgjidheshin të gjitha?" Zhvendoseni trupin tuaj në pozicionin ose pozicionin në të cilin do të ndodheshin nëse të gjitha këto do të spastroheshin. Kjo quhet duke kërkuar përgjigjen në pjesën e prapme të librit. Tani, nga ky pozicion, pyetni: "What'sfarë ka midis meje dhe këtu?" "What'sfarë është në mënyrën që të jenë në rregull?" Prisni. Tani, merr frymë atë përgjigje.
 • Më në fund, kërkoni hapësirën tuaj të ndjerë sensuale për t'ju dërguar pyetjen saktësisht të duhur që ju nevojitet në këtë moment. Tani shtroni kuptimin e ndjerë atë pyetje. Mos u përgjigj me kokën tënde. Thjesht rri me ndjenjën e ndjerë, mbaje shoqëri, le të përgjigjet. Prisni. Tani, merr frymë atë përgjigje.
Ndjenjë për një vend ndalimi.
 • Merrni ca kohë për të kuptuar brenda nëse është në rregull të përfundojë në pak minuta ose nëse ka diçka më shumë që duhet të dihet së pari. Nëse diçka më shumë vjen atëherë merrni pak kohë për ta pranuar atë.
Merrni dhe provoni atë që ka ndryshuar:
 • Merrni ca kohë për të kuptuar çdo ndryshim që ka ndodhur në trupin tuaj, veçanërisht gjithçka që ndjehet më e hapur ose e lëshuar. Kjo nganjëherë quhet 'ndërrim'.
Njoftojeni se jeni të gatshëm të ktheheni:
 • Ju mund të dëshironi t'i thoni It "Unë jam i gatshëm të kthehem nëse më duhen".
Falenderim.
 • Dhe ju mund të dëshironi të falënderoni atë që ka ardhur, dhe të vlerësoni procesin e trupit tuaj.
Sjell ndërgjegjësimin.
 • Merrni pak kohë për të sjellë përsëri vetëdijen tuaj ngadalë jashtë, duke ndier duart dhe këmbët, duke qenë të vetëdijshëm për dhomën dhe duke lënë sytë tuaj të vijnë natyrshëm të hapur.
Marrja e një inventari të çështjeve - bërja e një liste (hap opsionale): Pyete veten: "What'sfarë është në rrugën midis meje dhe të ndjeheni mirë tani?" Le çfarëdo që të dalë, të dalë. Mos hyni brenda ndonjë gjëje të veçantë tani. Thjesht vendosni çdo gjë në një distancë të rehatshme nga ju në pankinë ... Merrni inventarin: "What'sfarë ka midis meje dhe duke u ndjerë mirë tani?" [ose "Cilat janë gjërat kryesore ..."]. Nëse lista ndalet, pyesni "Me përjashtim të asaj që jam mirë?" Nëse del më shumë, shtojeni në rafte. Qëndro i distancuar nga pirgu juaj. Më jepni një sinjal kur të jeni gati për hapin tjetër.
Vini re se vetëm disa nga këto hapa janë të zakonshëm për çdo seancë. Marrja e një sensi të ndjerë, një dorezë, rezonuese, ndërprerje dhe falënderimi i trupit tuaj do të ishin ato që ka më shumë gjasa të japin një ndjenjë të plotë për procesin.
fariborzbaghai.org © 2021