Si të dalloni çrregullimin e personalitetit kufitar nga çrregullimi bipolar

Orderrregullimi i personalitetit kufitar (BPD) dhe çrregullimi bipolar të dy përfshijnë ndryshime të humorit dhe vështirësi me kontrollin e impulsit, duke bërë që çrregullimet të duken të ngjashme në fillim. Diagnostifikimi i gabuar është i zakonshëm, dhe duke qenë se trajtimet për të dy gjendjet janë shumë të ndryshme, është e rëndësishme ta merrni atë si duhet. [1] [2]
Njohni tiparet e përbashkëta të bipolës dhe BPD-së. Njerëzit me të dy çrregullimet mund të jenë fort emocionues dhe impulsivë, duke marrë rreziqe dhe duke mos kuptuar se si të veprojnë siç duhet në një situatë të caktuar. Kjo do të thotë se ato mund të duken të ngjashme. Njerëzit me të dy çrregullimet përjetojnë ...
 • Luhatje humori
 • Kontroll i dobët i impulsit
 • Sjellja e marrjes së rrezikut
 • Rritje e rrezikut të dëmtimit të vetvetes dhe vetëvrasjes
 • Rrezik i shtuar i psikozës
Konsideroni sa zgjasin disponimet ekstreme. Pacientët bipolarë do të kalojnë ndërmjet manisë (nivele ekstreme dhe / ose nervozizëm), depresionit (trishtim, pashpresë, dëshpërim), dhe nganjëherë periudha të një gjendje shpirtërore më "normale" në mes. Mooddo gjendje shpirtërore mund të zgjasë muaj ose për pesë vjet. (Njerëzit me bipolar me çiklizëm të shpejtë mund të kalojnë më shpejt.) Sidoqoftë, në BPD, disponimi mund të ndryshojë në sekonda ose minuta.
Njohni shenjat e manisë në çrregullimin bipolar. Për maninë dhe hipomaninë, tre ose më shumë (katër nëse disponimi është vetëm i irritueshëm) nga simptomat e mëposhtme duhet të jenë të pranishme dhe të paraqesin ndryshim të dukshëm nga sjellja normale e personit.
 • Vetëvlerësim apo madhështi e fryrë
 • Deluzione, siç është të besosh se je i famshëm ose ke fuqi të veçanta
 • Ulja e nevojës për gjumë - në gjendje të funksionojë vetëm në dy ose tre orë gjumë, ose duke shkuar për disa ditë pa ndonjë gjumë fare
 • Rritja fetare
 • Energji jashtëzakonisht e lartë
 • Bisedim i pazakontë
 • Mendime gara
 • distractibility
 • Aktiviteti i rritur i synuar, qoftë social, në punë ose shkollë, seksualisht, (agjitacion)
 • Sjellje jo të zakonshme të rrezikshme, sjellje të rrezikshme - pavendosje seksuale, harxhime harxhimesh, ngarje të pamatur, ilaçe / alkoole, investime marrëzish të biznesit
 • psikozë
Konsideroni stabilitetin e marrëdhënieve dhe frikën e braktisjes. Njerëzit me BPD kanë një frikë të fortë nga braktisja nga familja dhe miqtë, dhe ata mund të përpiqen me furishëm të mos ndihen të braktisur. [3] Lëkundjet e tyre intensive të humorit mund të nënkuptojnë lëvizje të shpejta midis të thënave "Unë të dua ty" dhe "Unë të urrej", dhe kjo mund të bëjë presion në marrëdhëniet ndërnjerëzore. [4] Njerëzit me çrregullim bipolar kanë tendencë të kenë marrëdhënie më të qëndrueshme.
 • Njerëzit me BPD kanë një frikë të fortë nga braktisja (e vërtetë ose e perceptuar) dhe do të marrin masa ekstreme për të shmangur ndarjen ose refuzimin.
 • Njerëzit me BPD shpesh kanë mendime tejet të ndryshueshme për të dashurit e tyre. Për shembull, një burrë me BPD mund ta idhullojë të dashurën e tij në mëngjes dhe të besojë që ajo të jetë e përsosur, atëherë mendoni se ajo është mizore dhe pa zemër pasi heq dorë nga data e tyre e drekës.
Shikoni marrëdhëniet e tyre të së kaluarës. Ndërsa të dy personat me çrregullim bipolar dhe BPD mund të pësojnë fërkime në marrëdhënie, njerëzit me çrregullim bipolar zakonisht janë më të aftë të ruajnë stabilitetin në marrëdhënie, ndërsa njerëzit me BPD kanë tendencë të kenë marrëdhënie intensive dhe të paqëndrueshme. [5]
Shikoni ndjenjat e vetëvlerësimit të ulët. Njerëzit me çrregullim bipolar mund të luftojnë me vetë-urrejtje gjatë episodeve depresive, por jo gjatë episodeve maniake. Njerëzit me BPD përjetojnë vetëvlerësim të ulët kronik, i cili mund të çojë në vetë dëmtim dhe tendenca të vetëvrasjes.
 • Në BPD, vetë-dëmtimi ose ideimi / përpjekjet e vetëvrasjeve shpesh janë në përgjigje të frikës së refuzimit ose braktisjes.
 • Njerëzit me BPD përjetojnë ndjenja kronike të zbrazëtisë ose pa vlerë.
Konsideroni rregullimin emocional. Njerëzit me BPD luftojnë me vetëkontrollin emocional, shpesh duke çuar në humor të egër dhe të paqëndrueshëm, sjellje impulsive dhe marrëdhënie personale të paqëndrueshme. Ata gjithashtu kanë tendenca drejt sjelljeve të pakujdesshme dhe impulsive, siç janë shpenzimet e pakujdesshme apo ngarja, dhe lëkundjet e humorit të fortë, të përbërë nga zemërimi, tërbimi, nervozizmi dhe depresioni që mund të zgjasin për disa ditë. Shiko per:
 • Ndryshime të shpejta në vetë-identitetin dhe vetë-imazhin që përfshijnë zhvendosjen e qëllimeve dhe vlerave, ndryshimin e interesave dhe vetë-konceptin në rënie të kapelës
 • Periudhat e paranojës që lidhen me stresin, humbjen e prekjes me realitetin — psikozë dhe / ose shkëputje, që mund të zgjasë nga disa minuta në disa orë, ose ndonjëherë edhe më gjatë.
 • Sjellje impulsive, të rrezikshme — shpëtime seksuale të pasigurta, kumar, ushqime / ilaçe / alkoole, ngarje të pakujdesshme, shpenzime të pamatur, vetë-sabotim (psh braktisja e një pune ose përfundimi i një marrëdhënie të mirë)
 • Lëkundjet intensive të humorit që mund të zgjasin nga disa momente, deri në orë, ose ditë, të tilla si tërbimi, nervozizmi, depresioni, vetë-zemërimi, ankthi ose turpi.
 • Zemërim / inat i papërshtatshëm intensiv, duke humbur shpesh temperamentin tuaj, sarkazëm, hidhërim, duke u futur në luftime fizike.
Shqyrtoni nga afër ndryshimet e humorit të personit. Njerëzit me çrregullim bipolar mund të kenë periudha pa simptoma për javë, muaj, apo edhe vite. Ata ende kanë një "personalitet fillestar" që nuk është i ndikuar. Njerëzit me BPD merren me trazira emocionale më të vazhdueshme. [6] [7] Për më tepër, emocionet e tyre kanë tendencë të ndryshojnë më shpejt, dhe mund të jenë reagime të papritura dhe të forta ndaj ngjarjeve në jetën e personit (si puna, shkolla ose familja).
 • Simptomat bipolare zakonisht nuk shkaktohen papritmas nga një ngjarje jetësore. Njerëzit me BPD shpesh kanë reagime ekstreme ndaj ngjarjeve të jetës për shkak të pasigurisë së tyre emocionale.
 • Njerëzit me bipolar kanë tendencë të kenë më shumë simptoma diskrete: ose një episod maniak, një episod depresiv, ose një periudhë kohe pa simptoma. Likeështjet si impulsiviteti dhe madhështia janë të kufizuara në mania, problemet si vetëvrasja dhe vetëvlerësimi i tmerrshëm janë të kufizuara në periudha depresive, dhe personi ndihet më normal kur nuk ka simptoma. Situata mund të jetë shumë më "e çrregullt" dhe e paparashikueshme për një person me BPD.
Shikoni se si personi fle. Disorderrregullimi bipolar ka tendencë të ndikojë në gjumë, me njerëz që kalojnë pak ose aspak gjumë gjatë një episodi maniak dhe ndjehen të lodhur veçanërisht gjatë një episodi depresiv. Njerëzit me BPD zakonisht nuk kanë vështirësi në gjumë, përveç nëse përfshihet një çrregullim tjetër. [8]
Shikoni historinë e personit. Shikimi i së kaluarës së personit mund t'ju ndihmojë të gjeni shenja që tregojnë për një çrregullim ose tjetrin. [9] Njerëzit me çrregullim bipolar mund të kalojnë pa simptoma për një kohë të gjatë, ndërsa njerëzit me BPD shpesh u abuzuan dhe kanë çuar jetë kaotike.
 • Njerëzit me çrregullim bipolar mund të mos shfaqin simptoma për vite ose dekada derisa të kenë episodin e tyre të parë.
 • Njerëzit me BPD zakonisht do të kenë një histori të marrëdhënieve të turbullta, të cilat mund të përfundojnë keq. Personi me BPD mund të bëhet jashtëzakonisht i mërzitur dhe mund të marrë masa drastike për shkak të një frike akute të braktisjes.
 • Një fëmijëri e vështirë mund të shkaktojë BPD. BPD shpesh shkaktohet nga një histori abuzimi dhe keqtrajtimi, duke çuar në çështje me braktisje dhe identitet. Disorderrregullimi bipolar, megjithatë, mund të shfaqet pa ndonjë shpjegim të vërtetë.
 • Historia familjare mund të jetë e dobishme për të parë.
Konsideroni mundësinë e të dy çrregullimeve. Disa njerëz kanë të dy çrregullime bipolare dhe BPD. [10] Megjithëse këto çrregullime janë të vështira për tu jetuar, me trajtimin e duhur, njerëzit mund të mësojnë më mirë të menaxhojnë çrregullimet e tyre dhe të bëjnë jetë më të mirë.
Bisedoni me një mjek ose specialist të shëndetit mendor. Një mjek është më i aftë të analizojë nga afër pacientin dhe historinë e tyre, dhe të arrijë në një përfundim.
 • Flisni lart nëse keni ndonjë shqetësim në lidhje me diagnostikimin e gabuar. Mjekët janë njerëzorë dhe nuk janë të përsosur, kështu që është e mundur që ata të anashkalojnë gjërat ose të bëjnë gabime. Shpjegoni vëzhgimet dhe shqetësimet tuaja.
Megjithëse këto çrregullime mund të jenë të vështira për tu trajtuar, metodat e reja të trajtimit janë duke u zhvilluar vazhdimisht. Mos e humb shpresen. Ndihma është në dispozicion. Shtë e mundur të shijosh një jetë të plotë dhe produktive.
Shikoni në trajtim. Disorderrregullimi bipolar është më shumë një çështje e bazuar në tru, dhe zakonisht trajtohet me stabilizues të humorit dhe / ose antidepresivë. BPD bazohet në vështirësi në përballimin e emocioneve të forta, dhe zakonisht trajtohet me terapinë e bisedimeve, veçanërisht Terapia Dialektike e Sjelljes (DBT).
Nëse ju ose dikush që e doni po luftoni me vetë-dëmtimin ose mendimet e vetëvrasjeve, ju lutemi kërkoni ndihmë menjëherë. Gjithmonë merrni kërcënime për vetëvrasje seriozisht. Kontaktoni mjekun tuaj menjëherë, ose nëse jeni në rrezik të menjëhershëm, ju lutemi telefononi 911. Këshilltarët në Linjën Kombëtare të Parandalimit të Vetëvrasjeve janë në dispozicion 24 orë në ditë dhe mund të ofrojnë referime këshillimi në zonën tuaj. Ju lutemi telefononi 1-800-273-8255.
fariborzbaghai.org © 2021