Si të diagnostikoni çrregullimin bipolar

Disorderrregullimi bipolar është një çështje potencialisht serioze e shëndetit mendor që prek rreth 1 në 50 persona. [1] Karakterizohet nga ndryshime ekstreme mendore dhe të sjelljes, nga gjendjet maniake dhe tepër të ngacmuara deri në gjendje depresive. Mësoni simptomat e kësaj çrregullimi mund t'ju ndihmojnë të punoni me ofruesin tuaj të besueshëm të kujdesit shëndetësor dhe të merrni kujdesin më të mirë dhe trajtimet që ju nevojiten. Sidoqoftë, duhet të keni parasysh që vetëm një profesionist i trajnuar i kujdesit shëndetësor mund të diagnostikojë çrregullimin bipolar. Nëse besoni se ju ose dikush që njihni mund të keni çrregullim bipolar, kërkoni kujdes mjekësor.

Kuptimi i simptomave

Kuptimi i simptomave
Shikoni për ndryshime drastike të humorit. Disorderrregullimi bipolar dihet se rezulton në ndryshime shumë të dukshme të humorit tek ato që prek. Këto ndryshime të humorit do të lëkunden nga të qenit maniak në depresion. Sa zgjasin këto disponime dhe sa të forta do të varen nga sa i fortë është çrregullimi juaj bipolar. Nëse vëreni ndryshime ekstreme në gjendjen shpirtërore, duhet të vizitoni mjekun tuaj për të zbuluar nëse mund të keni çrregullim bipolar. [2]
 • Një gjendje maniake mund t’ju ​​bëjë të ndjeheni jashtëzakonisht të lumtur, të shoqërueshëm dhe ndoshta të irrituar.
 • Një gjendje depresive mund t'ju bëjë të ndiheni të trishtuar, të pashpresë dhe të humbni interesin për gjërat që ju pëlqejnë.
Kuptimi i simptomave
Kushtojini vëmendje çdo ndryshimi të sjelljes. Disorderrregullimi bipolar mund të rezultojë në ndryshime në sjelljen tuaj. Këto ndryshime të sjelljes do të ndodhin në të njëjtën kohë me çdo ndryshim të humorit që shkakton çrregullimi bipolar. Ndryshimet në sjellje ndonjëherë mund të jenë më të dukshme sesa ndryshimet e humorit dhe mund të tregojnë një rast të mundshëm të çrregullimit bipolar. [3] [4]
 • Në një gjendje maniake mund të flisni shpejt, të keni energji të tepërt, të ndjeheni të shqetësuar ose të ndërmarrni veprime të pamatur.
 • Në një gjendje depresioni mund të ndjeheni të lodhur, të keni vështirësi të mendoni ose madje të keni mendime për vetëvrasje.
Kuptimi i simptomave
Kushtojini vëmendje se sa zgjasin shtetet maniake ose depresive. Emocionet që ndryshojnë me kalimin e kohës ose në përgjigje të ngjarjeve të jetës janë një pjesë normale e jetës. Sidoqoftë, gjendjet shpirtërore dhe sjelljet që ndryshojnë pa lidhje me ngjarjet e jashtme dhe zgjasin për periudha të gjata kohore mund të jenë tregues i çrregullimit bipolar. Kushtojini vëmendje se sa zgjasin disponimet tuaja dhe nëse ato janë të lidhura me ngjarje jetësore që mund t'ju bëjnë të ndiheni në atë mënyrë. [5]
 • Periudha maniake ose e përzier duhet të zgjasë vetëm shtatë ditë për të lejuar një diagnozë të çrregullimit bipolar.
 • Disa njerëz mund të kenë një humor të qëndrueshëm midis periudhave të manisë ose depresionit.
 • Depresioni që lidhet me çrregullimin bipolar duhet të zgjasë vetëm dy javë.
 • Për ciklotyminë, lëkundjet e buta të humorit do të zgjasin së paku dy vjet.
Kuptimi i simptomave
Shqyrtoni disponimin dhe mendimet tuaja për simptomat e manisë. Mania është një gjendje ngacmuese që do të zgjasë të paktën një javë dhe ndoshta edhe më gjatë. Një person që është në një gjendje maniake ka të ngjarë të jetë i ngritur, i tepërt dhe mund të fillojë shumë projekte madhështore në një mënyrë të shpërndarë. Shikoni për disa nga elementët e mëposhtëm të një episodi maniak për t'ju ndihmuar të identifikoni një rast të mundshëm të çrregullimit bipolar: [6] [7]
 • Nivele ekstreme të vetëvlerësimit (ndjenja se jeni superiore ndaj të tjerëve dhe / ose ndjenja se keni pak ose asgjë të përbashkët me shumicën e njerëzve dhe mund të kuptohet vetëm nga disa të zgjedhur. Ju mund të besoni se keni fuqi pothuajse të mbinatyrshme ose që ju mund të flasë me Perëndinë.).
 • Duke pasur pak nevojë për gjumë, të ndjeheni të pushuar pas vetëm disa orësh gjumë.
 • Ekspozimi i një niveli të lartë ose të pazakontë të bisedimeve.
 • Ndjeheni të hutuar ose të keni mendime gara.
 • Vendosja dhe përpjekja për të arritur qëllime madhështore (duke besuar se keni cilësi superiore - ju jeni gjeni, i gjithëfuqishëm, etj - dhe mund të arrini të pamundurën. Për shembull, mund të mendoni se mund të shkruani një roman me 400 faqe në ditë, ose të arrini fjalë për fjalë çdo gjë që dëshironi.).
 • Angazhimi në sjellje të rrezikshme siç është bërja e investimeve të rrezikshme.
Kuptimi i simptomave
Vlerësoni gjendjen shpirtërore dhe sjelljen tuaj për shenja episodesh depresive. Një nga sinjalet që mund të identifikojnë një rast të çrregullimit bipolar është gjendja depresive. Gjendja depresive mund të ndjekë ose një gjendje sjelljeje normale ose normale dhe do të zgjasë të paktën dy javë. Ju mund të identifikoni një episod të mundshëm depresiv duke kërkuar sjellje ose humor që kanë të paktën pesë ose më shumë nga simptomat e mëposhtme: [8] [9]
 • Humbja e interesit në aktivitete që zakonisht shijohen ose në jetë në përgjithësi.
 • Ndjeheni të trishtuar ose depresion pothuajse çdo ditë për të gjithë ditën.
 • Duke marrë pothuajse asnjë gëzim nga ndonjë aktivitet në jetë.
 • Ndjeheni pa vlerë, fajtorë ose besoni ide të rreme pothuajse çdo ditë të depresionit.
 • Mendime për vetëvrasje ose përpjekje për vetëvrasje.
 • Humbje në peshë dhe humbje e oreksit.
 • Paqëndrueshmëria ose veprimet e ngadalësuara dukshëm.
 • Ose pa gjumë ose duke fjetur gjatë gjithë ditës.
 • Lodhja dhe humbja e energjisë.
Kuptimi i simptomave
Jini të vetëdijshëm për llojet e ndryshme të çrregullimit bipolar. Megjithëse çrregullimi bipolar më së shpeshti mendohet të jetë ose maniak ose depresion, ekzistojnë disa simptoma shtesë dhe gjendje të përzier që gjithashtu mund të tregojnë çrregullim bipolar. Rishikoni kategoritë e mëposhtme të çrregullimit bipolar dhe gjendjeve të përziera për të identifikuar një rast të mundshëm të çrregullimit bipolar. [10]
 • Disorderrregullimi bipolar I identifikohet nga episodet maniake ose të përziera që zgjasin të paktën shtatë ditë. Episodet maniake që kërkojnë shtrimin në spital gjithashtu kategorizohen nën Bipolar I. Episodet depresive gjithashtu mund të jenë të pranishme dhe do të zgjasin së paku dy javë.
 • Bipolari II identifikohet nga gjendjet depresive ose hipomanike. Nuk ka gjendje ekstreme maniake ose të përziera në Bipolar II.
 • Orderrregullimi bipolar që nuk specifikohet ndryshe (BP-NOS) është një kategori që përdoret për të identifikuar një rast të çrregullimit bipolar që nuk përshtatet as në Bipolar I, as në Bipolar II. Sidoqoftë, BP-NOS është akoma jashtë kufirit normal të sjelljes ose gjendjes shpirtërore për një person.
 • Ciklothymia është një formë e çrregullimit bipolar që është shumë më e butë se format e tjera të çrregullimit bipolar. Ciklothymia mund të shkaktojë gjendje depresive hipomanike dhe të butë për të paktën dy vjet.
Kuptimi i simptomave
Bëni një takim me mjekun tuaj. Nëse dyshoni se mund të keni çrregullim bipolar ose ndonjë çështje tjetër të shëndetit mendor, duhet të bëni një takim me mjekun tuaj sa më shpejt që të jeni në gjendje. Diagnostifikimi dhe trajtimi i çrregullimit bipolar më shpejt, sesa më vonë, mund të përmirësojë efektivitetin e trajtimit dhe të ju ndalojë të vini në dëm të shkaktuar nga ky çrregullim.

Vizite me doktorin tuaj

Vizite me doktorin tuaj
Ejani të përgatitur. Para se të vizitoni mjekun tuaj, duhet të merrni pak kohë për t'u përgatitur për takimin tuaj siç duhet. Duke pasur informacione të caktuara përkatëse, mund të ndihmoni që takimi të jetë produktiv, duke punuar me efikasitet me mjekun tuaj për të zbuluar nëse mund të keni çrregullim bipolar. [11]
 • Mbani gjurmët e simptomave tuaja dhe jini të gatshëm të informoni mjekun tuaj për to.
 • Anydo ndryshim i ri dhe domethënës i jetës që keni pësuar kohët e fundit duhet të raportohet.
 • Sillni një listë të hollësishme të ilaçeve që jeni duke marrë aktualisht.
 • Nëse mjeku juaj mendon se mund të keni nevojë për ndihmë të mëtejshme, ju ka të ngjarë të dërgoheni te një psikiatër për vlerësim të mëtejshëm.
Vizite me doktorin tuaj
Kuptoni se cilat teste mund të administrohen. Mjeku ose psikiatri juaj do të duhet të kryejë ekzaminime standarde për të përcaktuar nëse keni çrregullim bipolar. Këto teste janë jo-invazive, por të dish se çfarë të presësh mund të të ndihmojë të punosh me mjekun drejt një diagnoze të saktë. [12] [13]
 • Mjeku juaj mund të urdhërojë një provim fizik, si dhe disa punë laboratori. Këto do të ndihmojnë për të përjashtuar çështje të tjera ose shtesë mjekësore që mund të shkaktojnë simptomat tuaja.
 • Mund të administrohet një ekzaminim psikologjik. Ky do të jetë një vlerësim i gjendjes shpirtërore, mendimeve, ndjenjave dhe sjelljeve tuaja. Do të jetë një vetëvlerësim, por ju mund të lejoni që anëtarët e familjes të marrin pjesë gjithashtu.
 • Testi BSDS (Bipolar Spectrum Diagnostic) do të paraqesë fjali me të cilat ose do të pajtoheni ose nuk pajtoheni. Nëse një fjali ju përshkruan, do t'ju udhëzohet të vendosni një shenjë kontrolluese pranë saj. Kjo lejon mjekun tuaj të vlerësojë gjendjen tuaj bazuar në këtë vetëvlerësim. [14] X Burimi i hulumtimit
Vizite me doktorin tuaj
Bëhuni gati për të përfunduar një tabelë humori. Mjeku juaj mund t'ju japë një tabelë humori për të marrë në shtëpi dhe të kompletuar. Kjo tabelë e disponimit do t'ju lejojë të regjistroni gjendjen shpirtërore çdo ditë gjatë një periudhe që mjeku juaj vendos të ekzaminojë. Grafiku i gjendjes së humorit do të lejojë mjekun tuaj të shikojë për ndonjë tendencë të humorit tuaj që mund të tregojë çrregullim bipolar. [15]
 • Do të shkruani çdo ndryshim të humorit që vini re çdo ditë.
 • Ju ka të ngjarë të regjistroni modelet tuaja dhe oraret e gjumit.

Përgatitja për trajtim

Përgatitja për trajtim
Merrni ilaçe të përshkruara. Nëse jeni diagnostikuar me çrregullim bipolar, mund të përshkruhen ilaçe. Këto ilaçe do t'ju ndihmojnë të menaxhoni simptomat tuaja dhe t'ju mbani të balancuar si në humor ashtu edhe në sjellje. Përdorimi i këtyre ilaçeve siç duhet është thelbësore për të siguruar që ata janë duke punuar në mënyrë sa më efektive që munden. [16]
 • Stabilizuesit e humorit u jepen pacientëve me çrregullim bipolar.
 • Antipsikotikët atipikë mund të ndihmojnë me simptomat e manisë.
 • Nëse vuani nga depresioni i shkaktuar nga çrregullimi bipolar, ilaqet kundër depresionit mund të administrohen.
Përgatitja për trajtim
Merrni pjesë në seanca psikoterapie. Puna me psikologun ose këshilltarin tuaj për të marrë trajtime psikoterapeutike mund t'ju ndihmojë të menaxhoni dhe kuptoni çrregullimin tuaj bipolar. Psikoterapia gjithashtu mund t'ju ndihmojë të shëroheni shpejt nga çdo periudhe e çrregullimit bipolar dhe të qëndroni të ekuilibruar dhe të shëndetshëm për një periudhë më të gjatë. [17] [18]
 • Terapia njohëse e sjelljes mund t'ju ndihmojë të punoni me sjellje dhe mendime negative që rrjedhin nga çrregullimi bipolar.
 • Terapia e përqendruar në familje mund të ndihmojë të edukoni ju dhe familjen tuaj se si të punoni më mirë me nevojat tuaja.
 • Terapia e ritmit ndërpersonal dhe shoqëror mund t'ju ndihmojë të mbani marrëdhënie të shëndetshme dhe orare të jetës.
 • Psikologu ose këshilltari juaj do të sigurojë udhëzime që mund t'ju ndihmojnë të merreni me çrregullimin tuaj bipolar.
Përgatitja për trajtim
Konsideroni trajtime shtesë. Nëse trajtimet standarde nuk janë duke punuar për rastin tuaj të çrregullimit bipolar, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të ofrojë trajtime shtesë. Këto trajtime mund të ndihmojnë në menaxhimin e simptomave që lindin nga çrregullimi bipolar dhe t'ju ndihmojnë të riktheheni në një gjendje të shëndetshme mendore.
 • Terapia elektrokonvulsive mund të ndihmojë në stabilizimin e humorit.
 • Nëse keni probleme për të fjetur, mjeku juaj mund të përshkruajë mjete ndihmëse për gjumë ose ilaçe për gjumë. [19] X Burimi i hulumtimit
Si mund të gjej një mjek për të më diagnostikuar? A shkoj te një terapist apo një doktor normal?
Një terapist (psikolog) me siguri nuk do t'ju diagnostikonte, por një psikiatër mund të mundte. Ju gjithashtu thjesht mund të shkoni te mjeku juaj i rregullt, pasi ata do të jenë në gjendje ose t'ju diagnostikojnë vetë ose t'ju drejtojnë dikë tjetër që mund.
Kohët e fundit kam filluar të pij uiski natën. Nuk kam më shumë se një natë, por kurrë më parë nuk kam qenë pije alkoolike. A mund të ketë kjo ndonjë ndikim në ndonjë gjë?
Po, është mirë të kaloni ca kohë duke menduar për këtë. Pse po e beni? Farë do të thotë për ju? A është kjo në reagim ndaj diçkaje në jetën tuaj që ka nevojë për vëmendje?
Përjetoj shumë nga këto simptoma dhe jam 12 vjeç. A kam çrregullim bipolar?
Vetëm një profesionist mjekësor mund t'ju japë një diagnozë profesionale, por ju mund ta keni atë. Unë u diagnostikova me të në moshën 11 vjeç.
Cili është shkaku i çrregullimit bipolar?
Shkaku i saktë i çrregullimit bipolar nuk dihet, por një kombinim i gjenetikës, mjedisit, dhe strukturës së trurit dhe kimisë së ndryshuar mund të luajë një rol.
Nëse dyshoni se keni çrregullim bipolar, caktoni një takim me ofruesin e kujdesit shëndetësor për të mësuar më shumë.
Nëse ju përshkruani ilaçe për sëmundje bipolare, gjithmonë merrni ato saktësisht siç udhëzohen. Bisedoni me mjekun tuaj përpara se të bëni ndonjë ndryshim.
Trajtimi i simptomave tuaja sa më shpejt të jetë e mundur mund të ndihmojë t'i mbani ato të menaxhueshme.
Mos e injoroni asnjë çështje të mundshme të shëndetit mendor. Gjithmonë flisni me ofruesin e kujdesit shëndetësor nëse dyshoni se keni një çështje të shëndetit mendor.
fariborzbaghai.org © 2021