Si të diagnostikoni dhe trajtoni çrregullimin e personalitetit kufitar

Orderrregullimi i personalitetit kufitar (BPD) ndërhyn në aftësinë e dikujt për të rregulluar emocionin. Për shkak të kësaj paqëndrueshmërie emocionale, individi pëson lëkundje ekstreme dhe të papritur të humorit, sjellje impulsive, vetë-imazh të dobët dhe marrëdhënie të forta ndërnjerëzore. Njerëzit me BPD kanë shpërthime të papritura të zemërimit që janë të paparashikueshme dhe ndonjëherë mund të çojnë në vetë-lëndim. Ata janë jashtëzakonisht të ndjeshëm ndaj refuzimit dhe kanë frikë të braktisen ose të lihen vetëm. Nëse jeni të shqetësuar se ju, një i dashur, ose dikush që e dini mund të ketë këtë çrregullim, atëherë vazhdoni të lexoni për të ditur se cilat janë kriteret në mënyrë që të diagnostikohen me BPD.
Përcaktoni nëse individi ka pesë ose më shumë nga simptomat e mëposhtme të çrregullimit të personalitetit kufitar:
 • përpjekjet e furishme për të shmangur braktisjen e vërtetë ose të imagjinuar
 • model i marrëdhënieve ndërnjerëzore të paqëndrueshme dhe intensive
 • shqetësim i identitetit: vetë-imazh i dukshëm dhe vazhdimisht i paqëndrueshëm
 • impulsiviteti në të paktën dy fusha që janë potencialisht vetë-dëmtuese (p.sh. shpenzimi, seksi, abuzimi i substancave, ngarja e pamatur, ngrënia e tepërt, prerja)
 • sjellje të përsëritura të vetëvrasjeve, gjeste ose kërcënime, ose sjellje vetë-gjymtuese
 • paqëndrueshmëria afektive për shkak të një reaktiviteti të theksuar të humorit (ndryshime ekstreme të humorit zakonisht zgjasin disa orë dhe vetëm rrallë më shumë se disa ditë)
 • ndjenja kronike e zbrazëtisë
 • i papërshtatshëm, zemërim intensiv ose vështirësi për të kontrolluar zemërimin
 • Ideja paranojake kalimtare, e lidhur me stresin ose simptoma të rënda disociuese (Kjo do të thotë të ndjeheni "nga ajo", ose të mos jeni në gjendje të mbani mend atë që keni thënë ose keni bërë. Kjo ndodh kryesisht në kohë stresi të rëndë.)
Dije që, nëse pesë ose më shumë simptoma janë përcaktuar, ka trajtim. Ka shpresë. Edhe pse BPD është e vështirë për tu trajtuar, trajtimi afatgjatë mund të rezultojë në përmirësim të konsiderueshëm dhe mund të përmirësojë jashtëzakonisht cilësinë e jetës tuaj.
Shihni një ose më shumë nga këta njerëz. Këshillimi profesional mund të ofrohet nga:
 • Psikiatri.
 • Psikologu.
 • Këshilltar i licencuar i shëndetit mendor që ka trajnim të veçantë në trajtimin e çrregullimit të personalitetit kufitar.
 • Punonjësi social i cili ka trajnim special në trajtimin e çrregullimit të personalitetit kufitar. [1] X Burimi i hulumtimit
Njihni llojet e ndryshme të këshillimit që zakonisht përdoren për trajtimin e sëmundjes.
 • TERAPI P CORGJIGJE-BEHAVIORAL (CBT), i cili përqendrohet në ndryshimin e disa mendimeve dhe modeleve të sjelljes për të kontrolluar simptomat e një gjendjeje.
 • TERAPI DREJTUESE DIALEKTIKE, e cila ndihmon në zvogëlimin e sjelljeve destruktive duke mësuar mënyra të shëndetshme për tu përshtatur dhe për të përballuar sfidat dhe ndjenjat e frustrimit ose mungesës së fuqisë.
 • TERAPI PSIKODYNAMIC, i cili përqendrohet në zbulimin ose kuptimin e së kaluarës suaj për të marrë njohuri mbi veprimet tuaja dhe sjelljen aktuale. Kjo teknikë supozon se problemet me sjelljen janë shkaktuar nga konflikte të brendshme për të cilat nuk jeni në dijeni të vetëdijshëm.
 • TERAPI FAMILJE, i cili mund të ndihmojë në edukimin e familjes tuaj për gjendjen tuaj dhe të ofrojë mbështetje për ju dhe për ata që kujdesen për ju dhe preken nga gjendja juaj. Për shembull, ndonjëherë është e vështirë për një prind me çrregullim të personalitetit kufitar të ushqehet, madje edhe për fëmijën e tij / saj.
 • GRUPET MBIKQYRS, ku ju dhe njerëzit për të cilët jeni interesuar jeni në gjendje të takoni të tjerët që ndajnë sfida të ngjashme. [2] X Burimi i hulumtimit
Konsideroni terapi mjekësore së bashku me këshillimin profesional. Mund të përshkruhet nga:
 • Psikiatri (i cili gjithashtu mund të diagnostikojë kushtet e shëndetit mendor).
 • Internist.
 • Mjek i mjekësisë familjare.
 • Praktikant i përgjithshëm.
 • Asistent i mjekut.
 • Praktikant i infermierit. [3] X Burimi i hulumtimit
Dofarë duhet të bëj nëse askush nuk më beson kur them se mendoj se kam BPD?
Ka mijëra psikiatër dhe terapistë që bëjnë punë pro bono, që në thelb është një seancë falas. Do të ishte mirë të përpiqeni të kërkoni një, nëse nuk keni para për të përballuar një seancë diagnostikimi. Për më tepër se kaq, vazhdoni të përsërisni veten. Iu desh nënës sime tre vjet të më besonte kur thashë se kisha depresion klinik.
Nëse kam lëkundje humori, impulsivitet, si të jem vetëm dhe jam manipulues, a mund të kem çrregullim të personalitetit kufitar?
Po, është e mundur, por ju duhet të diagnostikoni nga një mjek që ta dini me siguri.
A është 12 herët për t'u diagnostikuar me BPD?
Jo nuk eshte. Edhe pse çrregullimi i personalitetit kufitar zakonisht gjendet tek të rinjtë e rritur, është ende e mundur që një 12 vjeç të diagnostikohet me të. Kërkoni ndihmë nga një psikolog.
A mundet që dikush me çrregullim të personalitetit kufitar të ketë distiminë?
Po. Disorderrregullimi i personalitetit kufitar mund të bashkëveprohet me dysthemi. Shtë shumë e zakonshme që njerëzit me BPD të kenë edhe forma të ndryshme depresioni.
A kanë njerëzit me BPD ndonjëherë përmirësohen dukshëm?
Po, me kusht që të marrin trajtimin e duhur. Nuk ka kurë të njohur, por në shumicën e rasteve pacientët përmirësohen në një shkallë. Kjo varet nga ashpërsia e çështjes dhe angazhimi i tyre për trajtimin.
A është 16 herët për t'u diagnostikuar me BPD?
Jo. Kërkoni ndihmën e një psikologu.
Unë kam qenë duke luftuar me këto simptoma për një kohë tani dhe nuk jam i sigurt se si të marr ndihmë. Me kë duhet të flas?
Provoni të flisni me prindërit tuaj për të; pa marrë parasysh sa vjeç jeni, mbështetja e një prindi ose familjes tjetër të afërt ose të dashur mund t'ju ndihmojë. Gjithashtu, bisedoni me mjekun tuaj. Tregojuni atyre se dyshoni se keni BPD dhe kërkoni kërkesë për një profesionist të kualifikuar të shëndetit mendor.
Ndjeshmëri ndaj kritikës ose refuzimit.
Ndryshimet në humor zgjasin vetëm disa orë.
Vështirësi e madhe t'i besosh njerëzve dhe vetvetes.
Shumë prej tyre kanë një sfond të abuzimit fizik, seksual ose emocional të fëmijërisë ose neglizhencës fizike / emocionale.
Ndarja: vetja dhe të tjerët shihen si "të gjithë të mirë" ose "të gjithë të këqij".
Sjellja alternative e sjelljeve distancuese dhe kapëse ("Unë ju urrej, mos më lini").
Nevojë e madhe për afeksion dhe siguri.
Kur një person largohet (madje përkohësisht), ata mund të kenë problem të rikrijojnë ose të kujtojnë ndjenjat e dashurisë që ishin të pranishme midis tyre dhe tjetrit.
Disa njerëz me Disrregullim të Personalitetit Kufitar mund të kenë një shkallë jashtëzakonisht të lartë të ndjeshmërisë, depërtimit dhe empatisë ndërnjerëzore.
Jetët e tyre mund të jenë një peizazh kaotik i humbjeve të vendeve të punës, ndjekje arsimore të ndërprera, angazhime të prishura, shtrime në spital.
Njerëzit me BPD janë shpesh jetë të ndritshme, të zgjuar, qesharake të ahengut.
Disa njerëz me personalitet kufitar kanë çrregullime të ngrënies.
Këtu janë disa këshilla shtesë diagnostikuese ...
Mbani në mend se shumica e profesionistëve nuk diagnostikojnë njerëzit nën moshën 18 vjeç me BPD.
Zemërimi i përjetuar nga një person me BPD shpesh bëhet i drejtuar vetë. Ky zemërim mund të çojë në vetë lëndime. Ata mund ta kthejnë tërbimin e tyre përbrenda, duke e brendësuar ndjenjën dhe duke vepruar mbi të kundër organeve të tyre. Ose, ata mund të tregojnë sjellje antisociale si luftime dhe ngarje të pamatur kur zemërimi i tyre përshkallëzohet në tërbim.
Ka disa arsye të rëndësishme pse duhet të kërkoni ndihmë profesionale sa më shpejt të jetë e mundur, nëse besoni se ju ose një i dashur mund të keni çrregullim të personalitetit kufitar. Mos prisni vetëm të shihni "! Deri atëherë mund të jetë vonë.
Disordersrregullimet bashkëkohore janë të zakonshme me BPD (p.sh. depresion, bipolar, ankth, PTSD, çrregullime të ngrënies dhe abuzim me substanca).
Mos e hiqni atë; merr ndihme!
Në fund të fundit, disa pacientë të vijës kufitare do të internojnë zemërimin e tyre në atë masë sa të mund të bëjnë vetëvrasje.
Characteristicshtë karakteristike për njerëzit me BPD të veprojnë në mënyrë impulsive. Impulsi ndaj zemërimit rrallëherë mund të përshkallëzohet në sjellje të dhunshme.
Vetëvrasjet e përfunduara ndodhin në 8% -10% te njerëzit me BPD.
Emocionet e forta, impulsiviteti dhe paqëndrueshmëria e marrëdhënieve ndërnjerëzore mund të jenë luftëra të përjetshme. Sidoqoftë, shumica fitojnë forcë dhe stabilitet më të madh gjatë viteve të 30-ta dhe 40-ta dhe pas 10 vjetësh rreth 50% nuk ​​plotësojnë më plotësisht kriteret për BPD.
fariborzbaghai.org © 2021