Si të përcaktoni nëse keni nevojë për sytjena

Shumë njerëz i shoqërojnë të bardhat, madje edhe dhëmbët me shëndetin dhe bukurinë. Nëse dhëmbët tuaj nuk janë natyrisht të drejtë, ju mund të merrni parasysh frenat ose për arsye kozmetike ose për të adresuar çështjet mjekësore. Por si mund të tregoni nëse dhëmbët tuaj mund të përfitonin me të vërtetë nga sytjenat? Dhe çfarë bën nëse mendon ti formatimin e teksteve? Ka disa hapa të thjeshtë që mund të ndërmerrni për ta kuptuar këtë.

Ekzaminimi i dhëmbëve tuaj

Ekzaminimi i dhëmbëve tuaj
Kërkoni dhëmbë të mbushur me njerëz ose të shtrembër. Këto quhen Shenjat paralajmëruese përfshijnë dhëmbë që duken sikur janë ulur anash, dhëmbë që mbivendosen njëri-tjetrin dhe dhëmbë që zgjat dukshëm më larg se dhëmbët përreth. Crowding është çështja më e zakonshme që adresohet nga formatimin e teksteve. [1]
 • Për të përcaktuar nëse dhëmbët tuaj janë të mbushur me njerëz, mund të përdorni fije dhëmbësh. Nëse fije është shumë e vështirë të rrëshqitni midis dhëmbëve, dhëmbët tuaj mund të jenë shumë të ngushtë së bashku.
Ekzaminimi i dhëmbëve tuaj
Kuptoni sesi keqdashja mund të ndikojë tek ju. Dhëmbët që janë të mbushur me njerëz ose shumë afër mund të bëjnë të vështirë edhe për profesionistët e dhëmbëve që t’i pastrojnë siç duhet. Mbërthimi i pllakës në dhëmbë mund të shkaktojë veshin anormal të smaltit, zgavrat, prishjen e dhëmbëve dhe sëmundjen e mishrave të dhëmbëve. Sëmundja e mishrave të dhëmbëve është një nga faktorët kryesorë në zhvillimin e periodontitit, dhe pacientët me dhëmbë të mbushur me njerëz kanë një rrezik të lartë për të zhvilluar këtë sëmundje.
 • Shumë gjëra mund të shkaktojnë dhëmbë të shtrembër ose të mbushur me njerëz. Për disa njerëz, kockat e tyre janë thjesht shumë të vogla që të përmbajnë të gjithë dhëmbët e tyre siç duhet, gjë që bën që dhëmbët të zhvendosen dhe të mblidhen së bashku. Kjo zakonisht ndodh për shkak të trashëgimisë gjenetike, që do të thotë se në shumicën e rasteve ne trashëgojmë nofullën e sipërme nga njëri prej prindërve tanë dhe nofullën e poshtme nga prindi tjetër.
 • Njerëz të tjerë mund të pësojnë mbushje, pasi dhëmbët e tyre të mençurisë rriten duke i bërë dhëmbët e përparëm të duken të shtrembër, pasi rrënjët dhe mbështetja e kockave të tyre janë më të dobëta se një nga dhëmbët e pasëm.
Ekzaminimi i dhëmbëve tuaj
Shikoni dhëmbët që duken shumë larg. Crowding nuk është situata e vetme që mund të shkaktojë probleme. Nëse keni dhëmbë të humbur, dhëmbë proporcionalisht të vegjël ose boshllëqe të mëdha midis dhëmbëve tuaj, kjo gjithashtu mund të dëmtojë funksionimin e kafshimit dhe nofullës suaj. Hapësira është një nga çështjet më të zakonshme të trajtuara nga formatimin e teksteve. [2]
Ekzaminimi i dhëmbëve tuaj
Shqyrtoni kafshimin tuaj. Kur kafshoni poshtë, dhëmbët tuaj duhet të përshtaten së bashku. Nëse ka një hapësirë ​​të madhe midis dhëmbëve tuaj të sipërm dhe të poshtëm, ose nëse dhëmbët tuaj të sipërm ose të poshtëm zgjat dukshëm nga të tjerët, mund të keni probleme me kafshimin që duhet të korrigjohen me sytjena.
 • Dhëmbët e sipërm që shtrihen sipër dhëmbëve të poshtëm kur kafshoni poshtë duke mbuluar më shumë se gjysmën e sipërfaqes së tyre të dukshme rezultojnë në një mbingarkesë.
 • Dhëmbët e poshtëm që shtrihen sipër dhëmbëve të sipërm kur kafshoni poshtë rezultojnë në një nënshartesë.
 • Ekziston edhe një rast tjetër kur kafshoni poshtë dhe dhëmbët tuaj të përparmë nuk prekin dhëmbët e sipërm të përparëm duke lënë një hapësirë ​​sagitale të quajtur mbi avion.
 • Dhëmbët e sipërm që janë pozicionuar në mënyrë jo të duhur brenda dhëmbëve të poshtëm, rezultojnë në një kryqëzim, i cili mund të çojë në asimetri të fytyrës nëse nuk korrigjohet. [3] X Burimi i hulumtimit
Ekzaminimi i dhëmbëve tuaj
Kuptoni se si problemet e kafshimit mund të ndikojnë tek ju. Kur kafshimi juaj është keqacaktuar, shanset tuaja për të pasur pllakë dhe prishje të grimcave të ushqimit të ndërtuara mbi dhe ndërmjet dhëmbëve rriten. Kjo pllakë dhe ushqim në prishje mund të çojë në sëmundje parodontale, gingivit, abscese dhëmbësh dhe madje edhe humbje të dhëmbëve, duke e bërë larjen dhe pastrimin shumë të vështirë dhe në shumicën e rasteve jo të plotë. [4]
 • Kafshimet e gabuara gjithashtu mund të shkaktojnë vështirësi në përtypje, gjë që mund të çojë në nofulla të dhimbshme dhe madje edhe në siklet gastrointestinale.
 • Keqformimi në nofullat tuaja mund të shkaktojë muskuj të shtrënguar dhe të tendosur, gjë që mund të çojë në dhimbje koke të shpeshta.
 • Mbingjitjet e tepërta mund të bëjnë që dhëmbët tuaj të poshtëm të përparëm të dëmtojnë indin e mishit të dhëmbëve në çatinë e gojës tuaj duke bërë përtypje shumë të dhimbshme.

Duke marrë parasysh simptomat e tjera

Duke marrë parasysh simptomat e tjera
Përcaktoni nëse ju merrni ushqim të mbërthyer në dhëmbët tuaj. Marrja e ushqimit në mënyrë rutinore në dhëmbët tuaj mund të krijojë një strehë për bakteret që mund të çojnë në sëmundje të mishrave të dhëmbëve dhe prishjen e dhëmbëve. Braces mund të ndihmojnë në eliminimin e boshllëqeve ose xhepave midis dhëmbëve që bllokojnë bakteret dhe grimcat e ushqimit.
Duke marrë parasysh simptomat e tjera
Erë frymën tuaj. Fryma e keqe e shpeshtë ose e vazhdueshme, edhe pasi të keni larë dhëmbët tuaj, mund të jetë një shenjë që bakteret bllokohen midis dhëmbëve të shtrembër ose të mbushur me njerëz dhe gjithashtu që xhepat mund të jenë të pranishëm, gjë që do të çojë në qelb në mishrat e dhëmbëve tuaj.
Duke marrë parasysh simptomat e tjera
Dëgjo si flet. Nëse vëreni një lisp, mund të jetë rezultat i malokluzionit ose dhëmbëve të gabuar. Braces mund të ndihmojnë në eliminimin e kësaj lisp duke i rregulluar siç duhet dhëmbët dhe nofullat.
Duke marrë parasysh simptomat e tjera
Konsideroni nëse keni dhimbje të shpeshta të nofullave. Nëse nofulla juaj është keqacaktuar, kjo mund të sjellë stres shtesë në tuaj , varet që bashkojnë nofullën tuaj në kokë. Nëse shpesh përjetoni dhimbje ose dhimbje në këtë zonë, ju mund të keni nevojë për sytjena për të rregulluar nofullën tuaj dhe për të korrigjuar kafshimin tuaj, gjë që po shkakton tensione të pabarabarta në TMJ.

Duke marrë parasysh marrjen e sytjeve

Duke marrë parasysh marrjen e sytjeve
Mendoni pse doni syzet. Ka shumë arsye që njerëzit zgjedhin të veshin syzet. Ndonjëherë, është thjesht një vendim kozmetik. Shumë njerëz shoqërojnë dhëmbë të drejtë, të bardhë me shëndetin dhe bukurinë dhe nuk ka asgjë të keqe të dëshirosh një buzëqeshje të bardhë perlle. Sidoqoftë, ekzistojnë edhe arsye mjekësore për të konsideruar fenerët.
 • Keqformimi i kafshimit dhe keqkuptimi (dhëmbët që janë të shtrembër dhe / ose të mbushur me njerëz) janë arsyet më të zakonshme mjekësore për të marrë frenat.
Duke marrë parasysh marrjen e sytjeve
Përcaktoni gatishmërinë tuaj për të jetuar me sytjena. Nëse jeni i rritur, do t'ju duhet të vishni sytjena kudo nga 12 deri në 20 muaj, mesatarisht. [5] Shumica e fëmijëve dhe adoleshentëve do të duhet të veshin syzet për rreth 2 vjet. [6] Ju ka të ngjarë të duhet të vishni një mbajtës për disa muaj pas heqjes së sytjenave, dhe nëse nuk jeni të duruar dhe të vendosur, atëherë mund të hiqni dorë gjatë trajtimit. Sigurohuni se jeni gati për një angazhim afatgjatë.
 • Të rriturit mund të kenë nevojë të veshin parzmore më të gjatë se fëmijët e vegjël dhe adoleshentët. Për më tepër, për shkak se eshtrat e fytyrës së rritur kanë ndalur të rriten dhe janë shumë më të mineralizuara, formatimin e teksteve nuk mund të korrigjojnë disa kushte te të rriturit (siç janë apnea e gjumit) që munden tek fëmijët. [7] X Uebfaqja e besueshme e Mayo Clinic Clinic nga një prej spitaleve kryesorë në botë Shkoni te burimi
Duke marrë parasysh marrjen e sytjeve
Bisedoni me miqtë që kanë parantezë. Sidomos nëse jeni një i rritur që nuk ka pasur asnjëherë sytjena më parë, duke dëgjuar se si është përvoja nga dikush që ka pasur sytjena mund të ju ndihmojë të përcaktoni nëse sytheta janë të përshtatshme për ju.
Duke marrë parasysh marrjen e sytjeve
Vendosni nëse mund të keni mundësi mbajtëse. Fantazmat metalike standarde zakonisht kushtojnë midis 5,000 deri 6,000 $. [8] Fragra më të specializuara, të tilla si mbajtëse të qarta qeramike ose mbajtëse "të padukshme" (si Invisalign) janë shpesh shumë më të kushtueshme.
 • Disa plane të sigurimit shëndetësor në Shtetet e Bashkuara nuk mbulojnë frenat. Kontrolloni me siguruesin tuaj të sigurimit shëndetësor në lidhje me mbulimin tuaj dentar dhe shpenzimet jashtë xhepit.
Duke marrë parasysh marrjen e sytjeve
Bisedoni me dentistin tuaj për dhëmbët tuaj. Ndërsa dentistët nuk kanë trajnimin e specializuar që kanë ortodontistët, ata janë një vend i mirë për të filluar për këshilla për dhëmbët tuaj. Një dentist mund të jetë në gjendje t'ju ndihmojë të vendosni nëse duhet të shihni një ortodont për dhëmbët dhe nofullat.
 • Dentisti juaj mund të jetë gjithashtu në gjendje t'ju referojë tek një ortodontist i besueshëm në zonën tuaj, dhe ai ose ajo gjithashtu mund të përgatisë rastin tuaj para se të fillojë trajtimi nëse keni nevojë për mbushje, nxjerrje ose për të rregulluar ndonjë problem tjetër të dhëmbëve.
Duke marrë parasysh marrjen e sytjeve
Pyesni dentistin tuaj për rimeso. Nëse dhëmbët tuaj nuk janë të shtrembër ose të mbushur me njerëz të mjaftueshëm për të patur nevojë për sytjena për rigjenerimin, rimeso mund të jetë një mundësi e mirë për ju. Venat janë fletë prej porcelani të hollë, të cilat janë të lidhur në frontet e dhëmbëve tuaj për të përmirësuar pamjen e tyre estetike, dhe ato ofrojnë rezultate të menjëhershme duke i bërë dhëmbët tuaj të duken drejt dhe të bardhë dhe duke ju dhuruar një buzëqeshje të përsosur. [9]

Marrja e këshillave profesionale

Marrja e këshillave profesionale
Pyesni dentistin tuaj për formatimin e teksteve. Dentisti juaj mund të marrë rreze X dhe të kryejë teste për kafshime që do t'ju ndihmojnë të përcaktoni nëse keni nevojë të shihni një ortodont.
 • Dentisti juaj gjithashtu mund të tregojë nëse dhëmbët tuaj janë të mbingarkuar ose thjesht pak të shtrënguar.
Marrja e këshillave profesionale
Konsultohuni me një ortodont. Shoqata Amerikane e Ortodontëve mban një bazë të dhënash në internet të ortodontëve të çertifikuar nga AAO, duke përfshirë një veçori kërkimi për të gjetur një ortodontist në zonën tuaj. Ju gjithashtu mund të pyesni dentistin tuaj të rregullt për një referim.
Marrja e këshillave profesionale
Kuptoni llojet e parantezave të disponueshme. Kanë kaluar ditët e kapelave tmerruese dhe të “gojës metalike”. Në varësi të buxhetit tuaj, nevojave tuaja dentare dhe preferencave tuaja estetike, ju mund të zgjidhni nga një shumëllojshmëri e tekstilave dhe pajisjeve ortodontike. [10]
 • Fantazhet standarde metalike janë zakonisht opsioni më pak i kushtueshëm dhe më i efektshëm. Sidoqoftë, disa njerëz mund të ndjehen të vetëdijshëm për mbajtjen e syzave shumë të dukshme.
 • Fragmente qeramike të qarta vendosen në pjesën e përparme të dhëmbëve ashtu si dhe formatimet metalike, por janë më pak të dukshme. Ato janë pak më pak efektive se formatimet metalike dhe gjithashtu janë më të prirur për njollosje dhe prishje. Ato gjithashtu zakonisht kushtojnë më shumë se formatimet metalike.
 • Fantazhet e padukshme janë krejtësisht të ndryshme nga formatimet e teksteve tradicionale. Lloji më i zakonshëm i mbajtëses së padukshme është Invisalign. Fantazhet Invisalign janë një seri alignerësh të personalizuar që janë veshur për të zhvendosur gradualisht dhëmbët në vend. Për shkak se ju duhet të merrni grupe të shumta të alignerave të bëra për të lëvizur gradualisht dhëmbët, fenerët Invisalign janë opsioni më i shtrenjtë dhe kanë indikacione të kufizuara pasi efektet nuk mund të krahasohen me parantezat e rregullta, sepse ato gjenerojnë lloje të ndryshme të forcave. Ata gjithashtu nuk funksionojnë mirë për çështjet e kafshimit. [11] X Burimi i hulumtimit
Marrja e këshillave profesionale
Pyetni ortodontin tuaj rreth ndonjë rreziku që lidhet me formatimin e teksteve. Pothuajse për të gjithë, mbajtja e foleve është një procedurë e sigurt, nëse ndonjëherë edhe e pakëndshme. Sidoqoftë, ekzistojnë disa rreziqe që lidhen me formatimin e teksteve, kështu që pyesni profesionistin tuaj dentar për informacion. [12]
 • Për disa njerëz, sythet mund të shkaktojnë humbje të gjatësisë në rrënjët e dhëmbit. Ndërsa kjo pothuajse kurrë nuk paraqet probleme, në disa raste mund të shkaktojë dhëmbë të paqëndrueshëm.
 • Nëse dhëmbët tuaj janë dëmtuar më parë, të tilla si nga një traumë fizike ose nga një aksident, lëvizja e dhëmbit të shkaktuar nga parantezat mund të shkaktojë njollë ose acarim të dhëmbëve në nervin e dhëmbit.
 • Mosrespektimi i udhëzimeve të ortodontistit tuaj mund të bëjë që frenat tuaj të mos i korrigjojnë siç duhet dhëmbët. Mund të rezultojë gjithashtu në ndonjë humbje të korrigjimit pasi të fiken formatimet tuaja.
Marrja e këshillave profesionale
Konsultohuni me ortodontin tuaj për higjenën e duhur orale. Nëse vendosni të merrni parzmore, do t'ju duhet të kujdeseni më shumë për dhëmbët tuaj në mënyrë që të parandaloni sëmundjen e mishrave të dhëmbëve, prishjen e dhëmbëve dhe dekalcifikimin.
 • Jini të vetëdijshëm se është shumë më e vështirë të pastroni dhëmbët siç duhet kur vishni mbajtëse, veçanërisht metale ose mbajtëse të qarta qeramike që janë të lidhura në dhëmbët tuaj.
Si duhet të pyes dentistin tim nëse kam nevojë për sytjena?
Mund të provoni të shpjegoni se çfarë dëshironi të përmirësoni në lidhje me buzëqeshjen tuaj, ose nëse kafshimi juaj nuk është i barabartë nga të dy palët, atëherë gjithashtu duhet të informoni dentistin tuaj. Fillimi i një diskutimi mund të çojë në shumë informacione që mund të merrni nga dentisti juaj dhe mbase një konsultë e specializuar nga një ortodont.
A mund të pyes nëse kam nevojë për sytjena nëse më mungon dhëmbi?
Me siguri Braces mund të jetë një mënyrë e mirë për të mbyllur hendekun në një mënyrë "të shëndetshme", që do të thotë që ju të shmangni përgatitjen e dhëmbëve ngjitur për vendosjen e një ure apo edhe stërvitjen e një vrimë për të vendosur një implant dentar.
Cilat janë llojet më të lira të fenerave?
Fantazhet standarde metalike janë zakonisht opsioni më pak i kushtueshëm dhe më i efektshëm.
Kam rreth tre dhëmbë pak të ndrydhur, a kam nevojë për sytjena?
Ju mund, por së pari duhet të kërkoni një dentist. Atëherë, nëse keni nevojë për syzet, dentisti do t'ju referojë tek një ortodont.
Si duhet të krijoj idenë e fenerëve me dentistin tim?
Mos kini frikë të paraqisni temën. Pyesni dentistin tuaj për formatimin e teksteve, shpjegoni pse mendoni se ju nevojiten ato dhe flisni për opsionet tuaja.
Foodsfarë ushqimesh nuk mund të ha kur kam parzmore?
Gamçakëz sheqeri, misër në karavidhe, kokoshka të çfarëdo lloji, arra misri, Fritos, tafka, toffe, karamele, jamball (butë), ëmbëlsirat e gomës (mund të jenë të vështira për tu pastruar), mish të thatë, fruta të thata, akull, bukë të ndryshkur , bukë të përtypura (si bagelat), vegla të egra të ashpra (d.m.th. karrota), Ose fruta të tëra (mollë, disa dardha, etj.), dhe fruta dhe perime të thella (selino, mangoja).
A kam nevojë për sytjena nëse kam një mbingarkesë të vogël dhe disa dhëmbë të shtrembër?
Ndoshta - herën tjetër që të shkoni te dentisti mbase pyetni nëse do t’i merrni. Vetëm dentisti ose dikush që dinë shumë për sytjenat dhe dhëmbët do të dinë.
A kam nevojë për sytjena nëse kam një mbingarkesë të vogël?
Shtë e mundur që një mbingarkesë e vogël mund të ndryshojë në një mbingarkesë të madhe. Sidoqoftë, nëse ju merrni apo jo parantezë për këtë varet nga ju në konsultim me ortodontin tuaj.
A do të kem shenjë nga formatimin e teksteve, pasi ato të hiqen?
E gjitha varet nga higjena juaj e gojës. Ata që nuk i lajnë dhëmbët siç përshkruhen, do të përfundojnë të kenë katrorë të bardhë, ku dikur ishin kllapat. Për sa kohë që jeni në përputhje me larjen, megjithatë, nuk duhet të ketë një problem.
A kushtojnë të gjitha parantezat?
Po. Braces mund të jenë shumë të shtrenjta, por kontrolloni shkollat ​​lokale dentare për të parë nëse ato ofrojnë trajtim me zbritje.
Shikoni videot në YouTube. Kjo është një mënyrë e shkëlqyeshme për të kuptuar më shumë procesin, dhe do të filloni të ndjeheni më të qetë me marrjen e frenave. Provoni të kërkoni "formatimin e teksteve" në YouTube, pasi ato t'ju flasin me gjithçka.
Në Angli, nëse jeni nën 18 vjeç dhe vërtet keni nevojë për sytjena ose problemet janë të pranishme, mund të merrni parantezë pa NHS dhe i gjithë trajtimi do të ndihmohet!
Lyeni dhëmbët tuaj pas çdo vakti (mëngjes, drekë, darkë) nëse keni parantezë dhe përdorni metoda të tjera ndihmëse si pëlcitja ose përdorimi i një ujitjeje me gojë.
Braces janë të shtrenjta, por disa ortodontë do t'ju lejojnë të paguani me këste sesa të gjitha menjëherë. Pyesni rreth planeve të pagesave para se të merrni parzmore.
Asnjëherë mos u përpiqni të rregulloni dhëmbët tuaj në shtëpi ose me pajisje të blera në internet. Përpjekja për të rregulluar dhëmbët tuaj mund të rezultojë në dëmtimin e dhëmbëve tuaj, infeksion dhe humbje të përhershme të dhëmbëve.
Disa siklet janë shumë të zakonshme pas marrjes së frenave. Sidoqoftë, nëse dhimbja është shumë e fortë ose zgjat më shumë se një ditë ose dy pasi pajisja ose pajisja juaj u rregullua, kontaktoni ortodontistin tuaj për të siguruar që asgjë më e madhe nuk është në rregull.
fariborzbaghai.org © 2021