Si të përcaktohet nëse dikush është një Sociopath

Në fushën e shëndetit mendor, sociopatia njihet edhe si çrregullim i personalitetit antisocial, gjendje që i ndalon njerëzit të përshtaten me standardet etike dhe të sjelljes së komunitetit të tyre. [1] Individët sociopatikë mund të jenë të rrezikshëm, duke shfaqur sjellje kriminale, duke organizuar kulte të rrezikshme dhe duke shkaktuar dëm për veten dhe të tjerët. Ka disa shenja që dikush mund të jetë një sociopat, duke përfshirë edhe mungesën e pendimit, të mosrespektimit të ligjit, dhe shpesh të thotë gënjeshtra.

Identifikimi i tipareve të një sociopati

Identifikimi i tipareve të një sociopati
Konsideroni personalitetin dhe mënyrat e individit. Sociopatët zakonisht janë jashtëzakonisht simpatikë dhe karizmatikë. Personalitetet e tyre përshkruhen si magnetike, dhe si të tilla, ato krijojnë shumë vëmendje dhe lavdërim nga të tjerët. Ata gjithashtu kanë tendencë të kenë një energji të fortë seksuale dhe mund të kenë fetish të çuditshëm seksual ose të jenë të varur nga seksi. [2]
 • Sociopatët e kohës shpesh ndjehen të drejtë në disa pozicione, njerëz dhe gjëra të caktuara. Ata besojnë se besimet dhe mendimet e tyre janë autoriteti absolut dhe nuk pranojnë mendimet e të tjerëve. [3] X Burimi i hulumtimit
 • Sociopatët janë rrallë të trembur, të pasigurt ose me humbje për fjalët. Ata kanë probleme të shtypin përgjigjet emocionale si zemërimin, padurimin ose bezdinë, dhe vazhdimisht bezdisin ndaj të tjerëve dhe përgjigjen me nxitim ndaj këtyre emocioneve.
 • Ata mund të kultivojnë një personalitet të pafajshëm. Shtë sikur ata janë duke luajtur një personazh në një shfaqje, me shfaqje shumë të menduar për personalitetin e tyre. Ata mund të veprojnë të pafajshëm ose veçanërisht të ëmbël, gjë që është e lehtë për t’u besuar sepse janë aktorë shumë të mirë. Ju nuk duhet të merrni përshtypjen tuaj të parë për to në vlerën e fytyrës. Nëse nuk e njihni mirë një person, ata mund t'ju mashtrojnë duke menduar se janë të pafajshëm ose të ëmbël. Mënyra e vetme e vërtetë për të njohur personalitetin e vërtetë të një sociopati është njohja me ta mirë. Nëse dëgjoni intuitën tuaj, mund të merrni ndjenjën se personaliteti i tyre është thjesht shumë i thjeshtë për të qenë real. Jo-sociopatët janë njerëz të mirëfilltë dhe jo një imazh i përsosur i një personaliteti të thjeshtësuar.
Identifikimi i tipareve të një sociopati
Merrni parasysh sjelljen e së kaluarës dhe të së tashmes së personit. Sociopatët shfaqin sjellje jo normale spontane dhe të guximshme. [4] Ata duket se veprojnë jashtë sferës së normave shoqërore dhe mund të bëjnë gjëra të çuditshme, të rrezikshme ose të egër pa vlerësuar pasojat e mundshme.
 • Sociopatët mund të jenë kriminelë. Për shkak të tendencës së tyre për të mosrespektuar ligjin dhe normat shoqërore, sociopatët mund të kenë një precedent penal. Ata mund të jenë artistë, kleptomaniac, apo edhe vrasës. [5] X Burimi i hulumtimit
 • Sociopatët janë gënjeshtarë profesionistë. Ata trillojnë histori dhe bëjnë deklarata të çuditshme, të pavërteta. Për shkak se ata kanë praktikuar gënjeshtra kaq shumë, ata janë në gjendje t'i bëjnë këto gënjeshtra të shëndosha bindëse. Ndërsa përvoja e tyre me gënjeshtrën rritet, po kështu rritet besimi dhe pohimi i tyre për të thënë gënjeshtrat e tyre. Ndonjëherë gënjeshtrat e tyre janë histori për të marrë simpati, të tjerët janë gënjeshtra për punën që kanë bërë. Sociopatët nuk kanë ndjenja tipike faji të lidhura me pretendimin e punës së dikujt tjetër si të tyre. Ata kujdesen vetëm për imazhin e tyre dhe do të bëjnë gjithçka që është më e lehtë për ta krijuar atë. [6] X Burimi i hulumtimit
 • Sociopatët kanë një tolerancë të ulët për mërzitjen. Ata mërziten lehtë dhe kërkojnë stimulim të vazhdueshëm. Imazhi dhe aftësia e tyre për të kontrolluar të tjerët janë gjërat e vetme për të cilat ata me të vërtetë interesohen, kështu që ata kënaqin mërzinë e tyre duke punuar për të përmirësuar imazhin e tyre dhe duke luajtur me ndjenjat e të tjerëve. [7] X Burimi i Kërkimit
Identifikimi i tipareve të një sociopati
Konsideroni marrëdhëniet e personit me të tjerët. Mënyra se si një person bashkëvepron me të tjerët mund të jetë gjithashtu një tregues që ai person është një sociopat. Sociopatët janë shumë të mirë në bindjen e të tjerëve për të bërë atë që dëshirojnë, qoftë përmes hijeshisë ose mjeteve të tjera më agresive. Si rezultat, miqtë dhe bashkëpunëtorët e një sociopati mund ta gjejnë veten duke bërë gjithçka që dëshiron që ai të bëjë. [8]
 • Sociopatët janë të paaftë të pësojnë faj ose turp për veprimet e tyre. Shtë e zakonshme që sociopatët të mos pendohen kur kanë bërë diçka që dëmton të tjerët. Ata mund të duken indiferentë ose të racionalizojnë veprimet e tyre. Ata do të shprehin pendim ose keqardhje edhe pse duhet të duken se janë normal social. Për shembull, nëse dikush tregon një sociopat për vdekjen e një anëtari të familjes, ata do të shprehin simpati. Ndonjëherë ata mund të përdorin pikëllimin e personit tjetër si një dobësi për të përfituar nga. Sociopatët shpesh kërkojnë nga të tjerët që janë të dobët ose në momente të dobëta për të shfrytëzuar ndjeshmërinë e tyre emocionale, dhe ta bëjnë personin të ndjehet më i lidhur ose i varur prej tyre. [9] X Burimi i hulumtimit
 • Sociopatet janë manipuluese. Ata mund të përpiqen të ndikojnë dhe të sundojnë njerëzit përreth tyre dhe priren të kërkojnë pozicione drejtimi ose qëndrimi të lartë shoqëror. [10] X Burimi i hulumtimit
 • Sociopatëve u mungon empatia dhe mund të jenë të paaftë për dashurinë. Ndërsa disa sociopatë do të kenë një individ ose një grup të vogël njerëzish për të cilët duket se interesohen, ata e kanë shumë të vështirë të ndjejnë emocione dhe ka të ngjarë që ata nuk kanë pasur marrëdhënie romantike të shëndetshme në të kaluarën. [11] X Burimi i kërkimit [12] X Burimi i hulumtimit
 • Sociopatët e kanë të vështirë të merren me kritika. Ata shpesh dëshirojnë miratim nga të tjerët dhe madje mund të ndjehen sikur kanë të drejtë për të. [13] X Burimi i hulumtimit

Përballja me një Sociopath

Përballja me një Sociopath
Bisedoni me dikë për atë që po kaloni. Nëse jeni në një lidhje me dikë që është abuziv ndaj jush ose keni një bashkëpunëtor që ju trajton me mosrespektim, bisedoni me dikë për këtë. Nëse marrëdhënia është bërë e dhunshme ose keni frikë për sigurinë tuaj, kërkoni ndihmë për t'u larguar nga personi. Mos u përpiqni të merreni vetëm me personin. Kërkoni një mik apo anëtar të familjes që t'ju ndihmojë.
 • Nëse jeni viktimë e abuzimit në familje, mund të telefononi gjithashtu në Linjën Nacionale të Dhunës në Familje Kombëtare në 1-800-799-7233. [14] X Burimi i besueshëm Organizata Nacionale e Hotit në Familje, e cila siguron mjete shpëtimi, mbështetje dhe burime për viktimat dhe mbijetuesit e abuzimit në shtëpi Shko tek burimi
Përballja me një Sociopath
Mbani një distancë të sigurt nga personi. Nëse sociopati me të cilin merreni nuk është anëtar i familjes ose ndonjë i dashur tjetër, shkëputuni nga personi. Vazhdimi i kalimit të kohës me personin mund të ketë një ndikim negativ në jetën tuaj.
 • Ndaloni të kontaktoni personin dhe shmangni situatat / vendet ku mund të futeni në person, nëse është e mundur.
 • Lërini personin të dijë se keni nevojë për pak hapësirë ​​dhe kërkoni që ata të përmbahen nga kontakti me ju.
 • Nëse personi nuk bashkëpunon dhe nuk pranon të largohet nga ju vetëm, atëherë mund të dëshironi të merrni parasysh ndryshimin e numrit tuaj të telefonit dhe informacioneve të tjera të kontaktit. Nëse ata vazhdojnë t'ju tërheqin juve, atëherë konsideroni të paraqisni një urdhër ndalues. [15] X Burimi i hulumtimit
Përballja me një Sociopath
Përballeni personin me kujdes. Nëse personi me të cilin merreni është dikush që nuk mund ose nuk doni ta ndërpresë jetën tuaj, tregohuni të kujdesshëm në lidhje me mënyrën sesi përballeni me ta në lidhje me sjelljen e tyre. Para se të përballeni me një sociopat në lidhje me sjelljen e tyre, mos harroni se sociopatët janë nga natyra mbrojtës, irritues dhe potencialisht të dhunshëm. Kërkoni ndihmë nga miqtë ose anëtarët e familjes dhe organizoni një ndërhyrje për të parandaluar gjasat e një reagimi armiqësor.
 • Shmangni bërjen e deklaratave akuzuese ose të tregoni gjëra specifike që personi ka bërë gabim. Përkundrazi, përqendrohuni te fotografia më e madhe dhe njoftojini personit që ju shqetësoni vërtet për shëndetin e tyre. Filloni duke thënë diçka të tillë, "Unë jam i shqetësuar për ju dhe dua të ndihmoj".
 • Shmangni të folurit për ndjenjat tuaja ose si personi ju ka lënduar. Sociopatët ka të ngjarë të mos reagojnë ndaj këtyre llojeve të deklaratave.

Kuptimi i Sociopatisë

Kuptimi i Sociopatisë
Kuptoni që sociopatia dhe psikopatia nuk janë e njëjta gjë. Sociopatia dhe psikopatia nuk kuptohen plotësisht, por ato janë të ndryshme sipas studiuesve dhe teoricienëve të caktuar. Manuali Diagnostik dhe Statistikor i Disrregullimeve të Shëndetit Mendor V (DSM-5), ose manuali i përdorur nga profesionistët e shëndetit mendor, ofron një përshkrim të çrregullimit të personalitetit antisocial i cili ndan shumë të njëjtat karakteristika të sociopatisë dhe psikopatisë. [16] Sociopatia dhe psikopatia nuk janë çrregullime të diagnostikueshme si çrregullimi i personalitetit antisocial, por disa hulumtime kanë sugjeruar që këto dy terma janë lloje specifike të çrregullimit të personalitetit antisocial dhe që ata ndajnë disa tipare. Këto tipare të përbashkëta përfshijnë:
 • mospërfillje e ligjeve ose e mëparshme sociale
 • duke mos ditur të drejtat e të tjerëve
 • duke mos qenë në gjendje të ndiejnë pendim ose faj
 • shfaqja e një tendence për sjellje të dhunshme [17] X Burimi i hulumtimit
Kuptimi i Sociopatisë
Konsideroni treguesit kryesorë të sociopatisë. Përveç shfaqjes së shenjave të çrregullimit të personalitetit antisocial, dikush që është një sociopat do të shfaqte tipare shtesë. Këto tipare kryesisht kanë të bëjnë me një defekt me ndërgjegjen e personit, ndërsa dikujt që është psikopat mund të thuhet se i mungon ndërgjegjja. [18] Tiparet që një sociopat mund të ketë:
 • gënjeshtra e detyrueshme
 • duket se mendon shumë për veten
 • ofendohet lehtë
 • i paaftë për të mbajtur një vend pune ose të mbetet në një vend për shumë kohë
 • marrëdhënie intensivisht zotëruese ose "të dashura" duke fshehur një frikë nga braktisja
 • varet nga të tjerët, veçanërisht ata që janë emocionalisht të prekshëm
 • krimet priren të maskohen, të çorganizohen dhe spontanisht, jo të planifikuara [19] X Burimi i Kërkimit
 • shijon dhe pret lajka
Kuptimi i Sociopatisë
Jini të vetëdijshëm se shkaku i sociopatisë nuk dihet. Disa hulumtime kanë sugjeruar që sociopatia mund të trashëgohet, ndërsa hulumtime të tjera kanë sugjeruar se mund të jetë rezultat i neglizhencës së fëmijëve apo abuzimeve. Një studim tregoi se rreth 50% e sociopatëve duket se kanë trashëguar çrregullimin përmes përbërjes së tyre gjenetike. Por faktorët e mjedisit ose kushtet e tjera mendohej se ishin shkaku i 50% të mbetur të sociopatëve në studim. Si rezultat i këtyre gjetjeve konfliktuale, shkaku i saktë i sociopatisë është i panjohur. [20]
A janë të gjithë burrat e sociopatëve?
Jo. Gratë dhe burrat mund të konsiderohen si sociopatë nëse plotësojnë kriteret.
A kanë sociopatët personalitete aktuale dhe interesa dhe hobi të vërtetë si njerëzit e tjerë?
Sociopatët mund të kenë interesa dhe hobi, por ata me të vërtetë nuk mund të kenë pasione, pasi kënaqësia dhe interesimi i tyre për gjëra është sipërfaqësore. Sociopatët kanë tendencë të shijojnë një nxitim adrenaline dhe ka më shumë të ngjarë se shumica të kenë hobi të rrezikshëm ose të pamatur. Ata gjithashtu mund të jenë kuriozë intelektualë dhe të interesuar të mësojnë rreth gjërave, shpesh me një motiv themelor për të dëshiruar të mësojnë se si të hakmarrin ose manipulojnë botën përreth tyre. Sa i përket personaliteteve, sociopatëve u mungon një ndjenjë e vërtetë e vetvetes, përtej instinkteve të egos dhe bazës, dhe thjesht përvetësojnë çfarëdo "personaliteti" që duket se është në avantazh të tyre për momentin. Kjo mungesë e një vetë të vërtetë madje është sugjeruar nga disa, përfshirë autorin e Rrëfimet e një Sociopath, si rrënjën e sociopatisë.
A është e mençur të qëndrosh drejt një sociopati kur ai ka një shpërthim zemërimi?
Jo. Lereni situatën derisa ai të zbresë.
A mund të ndryshojnë sociopatët?
Nëse ata janë të vetë-motivuar për të ndryshuar, ato mund të ndryshojnë në një farë mase, megjithëse nuk mund të ndryshojnë natyrën e tyre themelore. Ata mund të ndryshojnë disa nga sjelljet e tyre që të futen më mirë në shoqëri, të shmangin veten në telashe, të çojnë jetë më të frytshme, ose, nëse ata kujdesen për të (gjë që shumica nuk e bëjnë), minimizojnë dëmet që ata bëjnë.
Po sikur sociopati / narcisisti të jetë anëtar i familjes? Një kunatë që është abuzive, pushtuese, manipuluese dhe ngacmuese?
Konsideroni të distancoheni nga ky person ose të vendosni kufij të rreptë, jo vetëm për ta, por edhe për veten tuaj. Mbajtja e një distancë të shëndetshme mund t'ju shpëtojë nga dhimbja dhe manipulimi që mund t'ju shkaktojnë. Mund të jetë një vendim shumë i vështirë, por largimi nga një sociopat abuziv sa më shpejt që të jetë e mundur mund t’ju ​​kursejë vite dhimbjeje dhe konfuzioni. Ju gjithashtu mund të paralajmëroni anëtarët e tjerë të familjes për të.
Si mund ta fitoj dashurinë e një sociopati?
Shtë në dyshim nëse sociopatët me të vërtetë mund të duan aspak, megjithëse ata me siguri mund të pretendojnë. Ju mund të përpiqeni ta bëni veten të dobishëm ose tërheqës për sociopatin - siguroni diçka që ju nevojitet, të jetë argëtues, të jetë tërheqës, etj. Sociopatët në përgjithësi janë të interesuar vetëm për njerëzit si mjete për një qëllim, kështu që ata do të interesohen vetëm për ju nëse merrni diçka e mirë nga ju - ose nëse jeni të prekshëm nga manipulimi / kontrolli dhe argëtimi që ata të lodhin me të. Nëse doni një dashuri të vërtetë, përpiquni të gjeni veten jo sociopat.
Po sikur të dyshoj që fëmija im të jetë një sociopat?
Nëse fëmija juaj është i ri, drejtojeni tani te një profesionist i shëndetit mendor. Shtë shumë më e lehtë për të trajtuar simptomat në një fëmijë, sesa në një të rritur.
A është e mundur që një person me IQ të ulët / shumë të ulët të jetë një Psikopat apo Sociopath?
Po, por ata do ta bëjnë atë të shëndoshë sikur të dinë se çfarë flasin ose se janë të zgjuar.
Typefarë lloj veprash penale kryejnë sociopatët?
Kundërvajtjet që mund të kryhen nga sociopatët përfshijnë dhunën në familje, sulmin e dhunshëm dhe krime të tjera të dhunshme. Sigurisht, një person nuk duhet të jetë një sociopat për të kryer këto krime, dhe jo të gjithë sociopatët do të kryejnë domosdoshmërisht krime.
Si mund të merrni dikë që mund të jetë një sociopat për të kërkuar ndihmë?
Nuk mundesh Një sociopat, edhe nëse ai ose ajo është i vetëdijshëm për çrregullimin mendor, nuk do të mendojë se është diçka që duhet të ndryshohet ose kërkon ndihmë.
Të qenit në një lidhje me një sociopat mund të jetë jashtëzakonisht e dëmshme emocionalisht dhe psikologjikisht. Shikoni për shenjat herët dhe mbroni menjëherë. Nëse është fillimi i një marrëdhënie të re, takimi, jini shumë të kujdesshëm, krijoni distancë dhe hiqeni menjëherë nga marrëdhënia. Lërini ata me kujdes dhe tregoni dikujt privatisht se çfarë ndodhi.
Ndërsa çrregullimi i personalitetit antisocial nuk diagnostikohet deri në moshën madhore, shumica e sociopatëve shfaqin simptoma ndërsa janë nën 15 vjeç.
Sociopatia trashëgohet përmes gjenetikës kështu që dhuna, krimi, armiqësia kalon në gjak. Vetëm një sociopat mund të ndryshojë vetë
Mbani në mend se të qenit sociopat nuk e bën dikë një kriminel apo një person të keq.
Mos u përpiqni të diagnostikoni një sociopat ose mos provoni t'i tregoni dikujt që dyshoni se mund të jetë një sociopat për të marrë ndihmë profesionale. Nëse dyshoni se dikush afër jush është një sociopat, përdorni atë informacion për t'ju ndihmuar të merreni me personin dhe të kërkoni ndihmë nëse ndjeheni ndonjëherë të rrezikuar.
Nëse ndiheni sikur të viktimizoheni ose se keni rrezik të dëmtoheni nga dikush, kërkoni ndihmë nga policia juaj lokale. Mos u përpiqni ta dilni vetëm nëse ndiheni sikur jeta juaj është në rrezik.
fariborzbaghai.org © 2021