Si të merreni me çrregullimin e personalitetit kufitar

Orderrregullimi i personalitetit kufitar (BPD) është një lloj çrregullimi i personalitetit i përcaktuar me Manualin Diagnostik dhe Statistikor të ordersrregullimeve Mendore (DSM-5) si një model paqëndrueshmërie në marrëdhëniet personale dhe vetë-imazhin. Njerëzit me BPD kanë probleme për të identifikuar dhe rregulluar emocionet e tyre. Ashtu si me çrregullimet e tjera, ky model i sjelljes duhet të shkaktojë shqetësime të mëdha ose dëmtim social, dhe duhet të paraqesë simptoma të caktuara për t'u diagnostikuar. Një profesionist i trajnuar i shëndetit mendor duhet të diagnostikojë BPD; ju nuk mund ta bëni atë për veten tuaj ose të tjerët. [1] Mund të jetë e vështirë të merresh me këtë çrregullim si për personin me sëmundje ashtu edhe për të dashurit e tij / saj. Nëse ju ose dikush që e doni ka orderrregullim të Personalitetit Borderline, ekzistojnë disa mënyra si mund të mësoni të merreni me të.

Ndihma për BPD-në tuaj

Ndihma për BPD-në tuaj
Kërkoni ndihmë nga një terapist. Terapia është zakonisht opsioni i parë i trajtimit për njerëzit që vuajnë nga BPD. Edhe pse ekzistojnë disa lloje të terapisë që mund të përdoren në trajtimin e BPD, ajo me rekordin më të fortë është Terapia Dialektike e Sjelljes, ose DBT. Ajo bazohet pjesërisht në parimet e Terapisë Kognitive-Sjellëse (CBT) dhe u zhvillua nga Marsha Linehan. [2]
 • Terapia Dialektike e Sjelljes është një metodë trajtimi e zhvilluar posaçërisht për të ndihmuar njerëzit me BPD. Studimet tregojnë se ajo ka një rekord të qëndrueshëm të suksesit. DBT përqendrohet në mësimin e njerëzve me BPD të rregullojnë emocionet e tyre, të zhvillojnë tolerancën e frustrimit, të mësojnë aftësi të mendjes, të identifikojnë dhe etiketojnë emocionet e tyre dhe të forcojnë aftësitë psikosociale për t'i ndihmuar ata të bashkëveprojnë me njerëzit e tjerë. [3] X Burimi i Kërkimit [4] X Burimi i Kërkimit Linehan, MM (1993). Manual i aftësive për trajtimin e çrregullimit të personalitetit kufitar. Nju Jork; Guilford Press.
 • Një trajtim tjetër i zakonshëm është terapia e përqendruar në skema. Ky lloj trajtimi kombinon teknikat CBT me teknikat nga qasjet e tjera të terapisë. Ai përqendrohet në ndihmën e njerëzve me Rregullimin e BPD-së ose të ristrukturojnë perceptimet dhe përvojat e tyre për të ndihmuar në krijimin e një vetë-imazhi të qëndrueshëm. [5] X Burimi i hulumtimit
 • Terapia zakonisht kryhet si në mjediset një ashtu edhe në një dhe në grup. Ky kombinim lejon efektivitetin më të mirë.
Ndihma për BPD-në tuaj
Kushtojini vëmendje mënyrës sesi ndiheni. Një problem i zakonshëm me të cilin përballen njerëzit që vuajnë nga BPD është pamundësia për të njohur, identifikuar dhe etiketuar emocionet e tyre. Duke marrë ca kohë për të ngadalësoni gjatë një përvoje emocionale dhe të mendoni për atë që jeni duke përjetuar mund t'ju ndihmojë të mësoni të rregulloni emocionet tuaja. [6]
 • Provoni të 'kontrolloheni' me veten disa herë gjatë gjithë ditës. Për shembull, ju mund të bëni një pushim të shkurtër nga puna për të mbyllur sytë dhe "kontrollohuni" me trupin dhe emocionet tuaja. Vini re nëse ndiheni të tensionuar apo të arritur fizikisht. Mendoni nëse keni qenë duke banuar në një mendim apo ndjenjë të veçantë për ca kohë. Marrja e shënimeve se si ndiheni mund të ju ndihmojë të mësoni të njihni emocionet tuaja, dhe kjo do t'ju ndihmojë t'i rregulloni më mirë ato.
 • Mundohuni të jeni sa më specifik të jetë e mundur. Për shembull, në vend që të mendoj "Jam kaq i zemëruar, sa nuk mund ta duroj!" mundohuni të vini re se nga mendoni se po vjen emocioni: "Jam duke u zemëruar sepse kam vonuar të punoj sepse kam ngecur në trafik".
 • Mundohuni të mos gjykoni emocionet tuaja ndërsa mendoni për to. Për shembull, mos i thuani vetes diçka si "Unë jam duke u zemëruar tani. Unë jam një person aq i keq që ndjehem në atë mënyrë. " Përkundrazi, përqendrohuni vetëm në identifikimin e ndjenjës pa gjykim, të tilla si "Unë jam i zemëruar sepse jam lënduar që shoku im ishte vonë."
Ndihma për BPD-në tuaj
Dalloni mes emocioneve parësore dhe dytësore. Mësimi për të zbuluar të gjitha ndjenjat që mund të përjetoni në një situatë të caktuar është një hap i rëndësishëm drejt mësimit të rregullimit emocional. Shtë e zakonshme që njerëzit me BPD të ndjehen të mbingarkuar nga një vorbull emocionesh. Merrni një moment për të ndarë atë që ndiheni së pari dhe çfarë tjetër mund të ndiheni. [8]
 • Për shembull, nëse shoku juaj ka harruar që jeni duke drekuar së bashku sot, reagimi juaj i menjëhershëm mund të jetë zemërimi. Ky do të ishte emocioni parësor.
 • Ai zemërim mund të shoqërohej edhe me ndjenja të tjera. Për shembull, ju mund të ndjeheni të lënduar që shoku juaj ju harroi. Ju mund të ndjeni frikë se kjo është një shenjë që shoku juaj në të vërtetë nuk interesohet për ju. Ju mund të ndjeheni turp, sikur nuk meritoni që miqtë t'ju kujtojnë. Këto janë të gjitha emocione dytësore.
 • Marrja parasysh e burimit të emocioneve tuaja mund t'ju ndihmojë të mësoni t'i rregulloni ato.
Ndihma për BPD-në tuaj
Përdorni vetë-bisedë pozitive. Një mënyrë për të mësuar të trajtoni reagimet tuaja ndaj situatave në një mënyrë më të shëndetshme është të sfidoni reagimet dhe zakonet negative me vetë-bisedë pozitive. Mund të duhet pak kohë që të ndjeheni rehat ose natyral duke e bërë këtë, por është e dobishme. [9] Hulumtimet kanë treguar që përdorimi i vetë-foljes pozitive mund të ju ndihmojë të ndiheni më të përqendruar, të përmirësoni përqendrimin tuaj dhe të lehtësoni ankthin. [10]
 • Kujtoni veten se jeni të denjë për dashuri dhe respekt. [11] X faqja e internetit e besueshme e klinikës Mayo Clinic nga një nga spitalet kryesore në botë Shkoni te burimi Bëni atë një lojë për të gjetur gjëra në lidhje me veten që ju admironi, të tilla si kompetencën, kujdesin, imagjinatën, etj. Kujtojuni vetes për këto gjëra pozitive kur e shihni po ndiheni negativisht për veten tuaj.
 • Provoni t’i kujtoni vetes se situatat e pakëndshme janë të përkohshme, të kufizuara dhe u ndodhin të gjithëve në një moment. Për shembull, nëse trajneri juaj kritikoi performancën tuaj në praktikën e tenisit, kujtoni veten se ky rast nuk karakterizon çdo praktikë në të kaluarën ose të ardhmen. Në vend që ta lejoni veten të rimarrë gjërat që ndodhin në të kaluarën, përqendrohuni në atë që mund të bëni për të përmirësuar herën tjetër. Kjo ju jep një sens kontrolli mbi veprimet tuaja, në vend se të ndjeheni sikur viktimizoheni nga dikush tjetër. [12] X Burimi i hulumtimit
 • Refraktoni mendimet negative në terma pozitivë. Për shembull, nëse nuk keni bërë mirë në një provim, mendimi juaj i parë mund të jetë "Unë jam një humbës i tillë. Unë jam pa vlerë dhe do të dështoj këtë kurs. " Kjo nuk është e dobishme dhe nuk është e drejtë as për ju. Përkundrazi, mendoni se çfarë mund të mësoni nga përvoja: «Unë nuk bëra ashtu siç shpresoja në këtë provim. Unë mund të flas me profesorin tim për të parë se ku janë fushat e mia të dobëta dhe të studiojnë më në mënyrë më efektive për provimin tjetër. "[13] X Uebfaqja e besueshme e Mayo Klinikës Uebfaqja edukative nga një nga spitalet kryesore në botë Shkoni te burimi
Ndihma për BPD-në tuaj
Ndaloni dhe kontrollohuni me veten tuaj përpara se të reagoni ndaj të tjerëve. Një reagim natyror për një person me BPD është shpesh zemërim ose dëshpërim. Për shembull, nëse një mik bëri diçka për t'ju shqetësuar, instinkti juaj i parë mund të jetë të reagoni me një ulërimë të arsyeshme dhe të bëni kërcënime për personin tjetër. Në vend të kësaj, merrni pak kohë për të kontrolluar veten dhe për të identifikuar ndjenjat tuaja. Pastaj, përpiquni t'i komunikoni ato me personin tjetër në një mënyrë jo-kërcënuese.
 • Për shembull, nëse shoku juaj ishte vonë për t'ju takuar për drekë, reagimi juaj i menjëhershëm mund të jetë zemërimi. Ju mund të dëshironi t'i bërtisni asaj dhe ta pyesni atë pse ajo ishte aq e parespektuar për ju.
 • Kontrolloni me emocionet tuaja. Cfare po ndjen? Cili është emocioni parësor dhe a ka emocione dytësore? Për shembull, ju mund të ndiheni të zemëruar, por gjithashtu mund të keni frikë sepse besoni se personi ishte vonë, sepse ajo nuk interesohet për ju.
 • Me një zë të qetë, pyesni personin pse ishte vonë pa e gjykuar apo kërcënuar atë. Përdorni deklaratat e fokusuara "Unë". Për shembull: "Po ndjehem i lënduar që u vonove në drekën tonë. Pse u vonove?" Ju me siguri do të zbuloni se arsyeja pse shoqja juaj u vonua ishte diçka e pafajshme, siç është trafiku apo mos arritja për të gjetur çelësat e saj. Statistikat "Unë" ju mbajnë larg nga tingulli sikur po fajësoni personin tjetër. Kjo do t'i ndihmojë ata të ndjehen më pak mbrojtës dhe më të hapur.
 • Të rikujtoni veten për të përpunuar emocionet tuaja dhe të mos hidheni në përfundime mund t'ju ndihmojnë të mësoni të rregulloni përgjigjet tuaja ndaj njerëzve të tjerë.
Ndihma për BPD-në tuaj
Përshkruani në detaje emocionet tuaja. Mundohuni të shoqëroni simptomat fizike me gjendjet emocionale në të cilat zakonisht i përjetoni ato. Mësimi për të identifikuar ndjenjat tuaja fizike, si dhe ndjenjat tuaja emocionale mund t'ju ndihmojnë të përshkruani dhe të kuptoni më mirë emocionet tuaja.
 • Për shembull, ju mund të ndjeheni një fundosje në gropën e stomakut tuaj në situata të caktuara, por mund të mos dini se me cilën lidhje ka ndjenja. Herën tjetër kur e ndjeni këtë fundosje, mendoni se cilat ndjenja po përjetoni. Mund të jetë që kjo ndjenjë fundosjeje të ketë lidhje me nervozizmin ose ankthin.
 • Pasi ta dini se ndjenja fundosje në stomakun tuaj është ankthi, përfundimisht do të ndiheni më shumë në kontroll të asaj ndjenje, në vend se të ndjeheni sikur ju kontrollon.
Ndihma për BPD-në tuaj
Mësoni sjelljet vetë-qetësuese. Të mësuarit e sjelljeve vetë-qetësuese mund të ju ndihmojë të qëndroni të qetë kur ndiheni në trazira. Këto janë sjellje që mund t’i bëni për të ngushëlluar dhe treguar mirësi ndaj vetvetes. [14]
 • Bëni dush ose dush të nxehtë. Hulumtimet kanë treguar që ngrohtësia fizike ka një efekt qetësues për shumë njerëz. [15] X Burimi i hulumtimit
 • Dëgjo muzikë qetësuese. Hulumtimet kanë treguar se të dëgjuarit e disa llojeve të muzikës mund t'ju ndihmojnë të relaksoheni. Akademia Britanike e Terapisë së Sound ka bashkuar një listë dëgjimesh të këngëve që janë treguar shkencërisht për të promovuar ndjenjat e relaksimit dhe qetësuese.
 • Provoni të ngushëlloni vetë-prekjen. Prekja e vetes në një mënyrë të dhembshur dhe qetësuese mund të ju ndihmojë të qetësoni dhe të lehtësoni stresin duke lëshuar oxytocin. Provoni të kaloni krahët mbi gjoks dhe t'i jepni vetes një shtrydhje të butë. Ose vendosni dorën mbi zemrën tuaj dhe vini re ngrohtësinë e lëkurës tuaj, rrahjen e zemrës tuaj dhe ngritjen dhe rënien e gjoksit tuaj ndërsa merrni frymë. Merrni një moment për të kujtuar vetes se jeni e bukur dhe e denjë.
Ndihma për BPD-në tuaj
Praktikoni duke rritur tolerancën tuaj ndaj pasigurisë ose shqetësimit. Toleranca emocionale është aftësia për të duruar një emocion të pakëndshëm pa reaguar ndaj tij në mënyrë jo të duhur. Ju mund ta praktikoni këtë aftësi duke u njohur me emocionet tuaja, dhe duke e ekspozuar gradualisht veten në situata të panjohura ose të pasigurta në një mjedis të sigurt.
 • Mbani një ditar gjatë gjithë ditës që shënon sa herë që ndjeheni të pasigurt, në ankth ose frikë. Sigurohuni që të vini re se në çfarë situate keni qenë kur jeni ndier në këtë mënyrë, dhe si i jeni përgjigjur asaj në moment.
 • Renditni pasiguritë tuaja. Mundohuni të vendosni gjëra që ju bëjnë të shqetësoheni ose të pakëndshme në një shkallë nga 0-10. Për shembull, "të shkosh në një restorant vetëm" mund të jetë një 4, por "të lejosh një mik të planifikojë pushime" mund të jetë një 10.
 • Praktikoni duke toleruar pasigurinë. Filloni me situata të vogla, të sigurta. Për shembull, mund të provoni të porositni një pjatë që nuk e keni pasur kurrë në një restorant të ri. Ju mund ose nuk mund të shijoni vaktin, por kjo nuk është gjëja e rëndësishme. Do të keni treguar veten se jeni mjaft i fortë për të trajtuar pasigurinë në tuaj. Mund të punoni gradualisht në situata më të mëdha pasi ndiheni të sigurt duke e bërë këtë.
 • Regjistroni përgjigjet tuaja. Kur provoni diçka të pasigurt, regjistroni atë që ndodhi. Cfare bere? Si u ndjetë gjatë përvojës? Si u ndjetë më pas? Didfarë bëtë nëse nuk doli ashtu siç e prisnit? A mendoni se do të jeni në gjendje të trajtoni më shumë në të ardhmen?
Ndihma për BPD-në tuaj
Praktikoni përvojat e pakëndshme në një mënyrë të sigurt. Terapisti juaj mund t’ju ​​ndihmojë të mësoni të duroni emocione të pakëndshme duke ju dhënë ushtrime për të bërë. Disa gjëra që mund të bëni vetë, përfshijnë si më poshtë:
 • Mbajeni një kub akulli derisa të ndjeheni se kalon emocioni negativ. Përqendrohuni në ndjesinë fizike të kubit të akullit në dorën tuaj. Vini re se si fillimisht bëhet më intensiv dhe më pas zvogëlohet. E njëjta gjë është e vërtetë edhe për emocionet. [16] X Burimi i hulumtimit
 • Vizualizoni një valë oqeanike. Imagjinoni që të ndërtohet derisa të përfundojë në lulëzim dhe pastaj të bjerë. Kujtoni veten se ashtu si valët, emocionet fryhen dhe më pas zvogëlohen.
Ndihma për BPD-në tuaj
Bëni stërvitje të rregullt. Ushtrimi mund të ndihmojë në uljen e ndjenjave të stresit, ankthit dhe depresionit. [17] Kjo për shkak se ushtrimet fizike lëshojnë endorfina, të cilat janë kimikate natyrale “të ndjehen mirë” të prodhuara nga trupi juaj. [18] Instituti Kombëtar i Shëndetit Mendor rekomandon që të merrni aktivitet të rregullt fizik për të ndihmuar në uljen e këtyre ndjenjave negative. [19]
 • Hulumtimet tregojnë se edhe ushtrimet e moderuara, të tilla si ecja ose kopshtaria, mund të kenë këto efekte. [20] X Burimi i besueshëm PubMed Arkivi Qendror i Gazetës nga Institutet Kombëtare të Shëndetit të SH.B.A. Shkoni te burimi
Ndihma për BPD-në tuaj
Mbani një orar të caktuar. Për shkak se paqëndrueshmëria është një nga shenjat dalluese të BPD, caktimi i një orari të rregullt për gjëra të tilla si koha e vaktit dhe gjumi mund të jenë të dobishme. Luhatjet në sheqerin tuaj në gjak ose privimi i gjumit mund të përkeqësojnë simptomat e BPD. [21]
 • Nëse keni probleme mos harroni të kujdeseni për veten tuaj, të tilla si të harroni të hani ushqim ose të mos shkoni në shtrat në një kohë të shëndetshme, pyesni dikë që t'ju ndihmojë të ju kujtojë.
Ndihma për BPD-në tuaj
Mbani qëllimet tuaja realiste. Ballafaqimi me çdo çrregullim kërkon kohë dhe praktikë. Ju nuk do të përjetoni një revolucion të plotë brenda disa ditësh. Mos lejoni veten të dekurajoheni. Mos harroni, ju mund të bëni vetëm më të mirën tuaj, dhe më e mira juaj është mjaft e mirë. [22]
 • Mos harroni se simptomat tuaja do të përmirësohen gradualisht, jo brenda natës.

Ballafaqimi me një të dashur që ka BPD

Ballafaqimi me një të dashur që ka BPD
Kuptoni që ndjenjat tuaja janë normale. Miqtë dhe anëtarët e familjes të atyre që vuajnë nga BPD, shpesh ndjehen të tronditur, të ndarë, të rraskapitur ose të traumatizuar për shkak të sjelljes së të dashurit të tyre. Depresioni, ndjenja e hidhërimit ose izolimit dhe ndjenja e fajit janë gjithashtu të zakonshme në mesin e njerëzve që kanë një të dashur me BPD. [23] Mund të jetë e dobishme të dini se këto ndjenja janë të zakonshme dhe nuk janë për shkak se jeni një person i keq apo i paduruar.
Ballafaqimi me një të dashur që ka BPD
Mësoni rreth BPD. Megjithëse BPD është po aq e vërtetë dhe dobësuese sa një sëmundje fizike. Therregullimi nuk është "faji" i të dashurit tuaj. Dashuria juaj mund të ndjejë turp dhe faj intensiv për sjelljen e tij ose saj, por të ndjehet i paaftë për të ndryshuar. Njohja më shumë rreth BPD do t'ju lejojë t'i jepni të dashurit tuaj mbështetjen më të mirë të mundshme. hulumtim për të mësuar më shumë rreth asaj që është BPD dhe si mund të ndihmoni. [24]
 • Instituti Kombëtar i Shëndetit Mendor ka një informacion të pasur për BPD. [25] X Burimi i hulumtimit
 • Ekzistojnë gjithashtu shumë programe në internet, bloge dhe burime të tjera që mund t'ju ndihmojnë të kuptoni se si është të vuani nga BPD. [26] Burimi i hulumtimit [27] X Burimi i hulumtimit Për shembull, Aleanca Kombëtare e Arsimit për Disrregullimin e Personalitetit Kufitar ka një listë të udhëzimeve familjare. [28] X Burimi i Kërkimit Qendra e Burimeve për orderrregullimin e Personalitetit Kufitar ofron video, rekomandime për libra dhe këshilla të tjera për të dashurit. [29] X Burimi i hulumtimit
Ballafaqimi me një të dashur që ka BPD
Inkurajoni të dashurin tuaj që të kërkojë terapi. Kuptoni, megjithatë, që terapia mund të marrë ca kohë për të punuar, dhe disa njerëz me BPD nuk reagojnë mirë ndaj terapisë. [30]
 • Mundohuni të mos i afroheni të dashurit tuaj nga një qëndrim gjykimi. Për shembull, është e dobishme të thuash diçka si "Ti po shqetëson mua" ose "Po më bën të çuditshëm". Në vend të kësaj, përdorni "Unë" - Statistikat e kujdesit dhe shqetësimit: "Unë jam i shqetësuar për disa gjëra që kam parë në sjelljen tuaj" ose "Unë ju dua dhe dua t'ju ndihmoj të merrni ndihmë."
 • Një person me BPD ka më shumë të ngjarë të gjejë ndihmë nga terapia nëse ai / ai beson dhe së bashku me terapistin. Sidoqoftë, mënyra e paqëndrueshme që njerëzit me BPD lidhen me të tjerët mund ta bëjnë të vështirë gjetjen dhe mbajtjen e një marrëdhënieje të shëndetshme terapeutike. [31] X Burimi i hulumtimit
 • Konsideroni të kërkoni terapi familjare. Disa trajtime për BPD mund të përfshijnë trajtime familjare me personin dhe të dashurit e tij / saj.
Ballafaqimi me një të dashur që ka BPD
Vlerësoni ndjenjat e të dashurit tuaj. Edhe nëse nuk e kuptoni pse i dashuri juaj e ndien mënyrën sesi ai / ajo bën, përpiquni të ofroni mbështetje dhe dhembshuri. [32] Për shembull, ju mund të thoni gjëra të tilla si: "Duket sikur kjo është shumë e vështirë për ju" ose "Unë mund të shoh pse kjo do të shqetësuese". [33]
 • Mos harroni: nuk keni pse të pajtoheni me të dashurin tuaj për t'i treguar atij / asaj se po dëgjoni dhe dhembshur. Provoni të bëni kontakt me sy ndërsa dëgjoni, dhe përdorni fraza të tilla si "mm-hmm" ose "po" ndërsa personi tjetër po flet. [34] X Burimi i besueshëm Ndihmoni Ndihmën udhëheqësin e industrisë, jo-fitimprurëse, e përkushtuar për promovimin e çështjeve të shëndetit mendor Shkoni te burimi
Ballafaqimi me një të dashur që ka BPD
Të jetë i qëndrueshëm. Për shkak se njerëzit që vuajnë nga BPD shpesh janë jokonsistentë, është e rëndësishme që ju të jeni të qëndrueshëm dhe të besueshëm si një "spirancë". Nëse i keni thënë të dashurit tuaj se do të jeni në shtëpi në 5, provoni ta bëni atë. [35] Sidoqoftë, nuk duhet t'u përgjigjeni kërcënimeve, kërkesave ose manipulimeve. Sigurohuni që veprimet tuaja të jenë në përputhje me nevojat dhe vlerat tuaja. [36] [37]
 • Kjo gjithashtu do të thotë që ju mbani kufij të shëndetshëm. Për shembull, ju mund t'i thoni të dashurit tuaj që nëse ai / ajo ulërin ju, do të dilni nga dhoma. Kjo është e drejtë. Nëse i dashuri juaj fillon të bërtasë, sigurohuni që të ndiqni ato që keni premtuar të bëni. [38] X Burimi i besueshëm Ndihmoni Ndihmën udhëheqësin e industrisë, jo-fitimprurëse, e përkushtuar për promovimin e çështjeve të shëndetit mendor Shkoni te burimi
 • Shtë e rëndësishme të vendosni për një plan veprimi se çfarë të bëni nëse i dashuri juaj fillon të sillet destruktivisht ose kërcënon të vetëvritet. Ju mund ta gjeni të dobishme të punoni në këtë plan me të dashurin tuaj, ndoshta në lidhje me terapistin e tij / saj. [39] X Burimi i Kërkimit ateverfarëdo që të vendosni në këtë plan, ndiqni.
Ballafaqimi me një të dashur që ka BPD
Vendosni kufijtë personalë dhe pohojini ato. Njerëzit me BPD mund të jenë të vështira për t'u jetuar sepse shpesh nuk mund të rregullojnë emocionet e tyre në mënyrë efektive. Ata mund të përpiqen të manipulojnë të dashurit e tyre për të përmbushur nevojat e tyre. Ata madje nuk mund të jenë të vetëdijshëm për kufijtë personalë të të tjerëve, dhe shpesh nuk janë të aftë në caktimin e tyre ose për t'i kuptuar ato. Vendosja e kufijve tuaj personal, bazuar në nevojat tuaja personale dhe nivelin e rehatisë, mund t'ju ndihmojë të mbani të sigurt dhe të qetë kur bashkëveproni me të dashurin tuaj.
 • Për shembull, ju mund t'i thoni të dashurit tuaj që nuk do t'i përgjigjeni telefonatave pas orës 10 pasdite sepse keni nevojë për gjumë të duhur. Nëse i dashuri juaj ju telefonon pas kësaj kohe, është e rëndësishme të zbatoni kufirin tuaj dhe të mos përgjigjeni. Nëse përgjigjeni, kujtojini të dashurit tuaj për kufirin ndërsa vlerësoni emocionet e tij / saj: "Unë kujdesem për ju dhe e di që ju keni një kohë të vështirë, por është ora 11:30 dhe unë kam kërkuar që të mos telefononi mua pas orës 10:00. Kjo është e rëndësishme për mua. Mund të më telefononi nesër në 4:30. Unë do të shkoj nga telefoni tani. Mirupafshim. "
 • Nëse i dashuri juaj ju akuzon se nuk jeni kujdesur sepse nuk ju përgjigjeni këtyre thirrjeve, kujtojini atij / asaj se e keni vendosur këtë kufi. Ofroni një kohë të përshtatshme kur ai / ai mund t'ju telefonojë në vend.
 • Ju shpesh do të duhet të pini kufijtë tuaj shumë herë para se i dashuri juaj të kuptojë se këto kufij janë të vërtetë. Ju duhet të prisni që i dashuri juaj të përgjigjet ndaj këtyre pohimeve të nevojave tuaja me zemërim, hidhërim ose reagime të tjera intensive. Mos u përgjigjuni këtyre reagimeve, ose zemërohuni vetë. Vazhdoni të forconi dhe të kërkoni kufijtë tuaj.
 • Mos harroni se të thuash "jo" nuk është shenjë e të qënit një person i keq apo i padenjë. Ju duhet të kujdeseni për shëndetin tuaj fizik dhe emocional që të kujdeseni siç duhet për të dashurin tuaj. [40] X Burimi i hulumtimit
Ballafaqimi me një të dashur që ka BPD
Përgjigjuni pozitivisht ndaj sjelljeve të përshtatshme. Shtë shumë e rëndësishme të forconi sjelljet e duhura me reagime pozitive dhe lavdërime. Kjo mund ta inkurajojë personin tuaj të dashur të besojë se ai mund të trajtojë emocionet e saj. Ai gjithashtu mund ta inkurajojë atë / saj të vazhdojë. [41]
 • Për shembull, nëse i dashuri juaj fillon të bërtasë tek ju dhe pastaj ndalet të mendojë, thuaj faleminderit. Pranoni që e dini se u deshën që ajo / ai të ndalojë veprimin e dëmshëm dhe që ju e vlerësoni atë.
Ballafaqimi me një të dashur që ka BPD
Merrni mbështetje për veten tuaj. Kujdesi dhe mbështetja e një të dashur me BPD mund të jetë duke kulluar emocionalisht. Shtë e rëndësishme të siguroni vetes burime të vetë-kujdesit dhe mbështetjes ndërsa drejtoni ekuilibrin midis mbështetjes emocionale dhe vendosjes së kufijve personal.
 • Aleanca Kombëtare e Sëmundjes Mendore (NAMI) dhe Aleanca Kombëtare e Arsimit për orderrregullimin e Personalitetit Kufitar (NEA-BPD) ofrojnë burime për t'ju ndihmuar të gjeni mbështetje pranë jush. [42] X Burimi i besueshëm Aleanca Kombëtare për Sëmundjen Mendore Grasroots organizatë e përqendruar në shëndetin mendor duke siguruar burime, mbështetje dhe arsimim për ata që preken nga sëmundja mendore Shkoni te burimi [43] X Burimi i hulumtimit
 • Ju gjithashtu mund ta gjeni të dobishme për të parë terapistin ose këshilltarin tuaj. Ai / ai mund t'ju ndihmojë të përpunoni emocionet tuaja dhe të mësoni aftësi të shëndetshme përballuese.
 • NAMI ofron programe të edukimit familjar të quajtur "Familje në familje", ku familjet mund të marrin mbështetje nga familje të tjera që merren me çështje të ngjashme. Ky program është falas. [44] X Burimi i besueshëm Aleanca Kombëtare për Sëmundjen Mendore Grasroots organizatë e përqendruar në shëndetin mendor duke siguruar burime, mbështetje dhe arsimim për ata që preken nga sëmundja mendore Shkoni te burimi
 • Terapia familjare gjithashtu mund të jetë e dobishme. DBT-FST (trainimi i aftësive familjare) mund të ndihmojë në mësimin e anëtarëve të familjes se si të kuptojnë dhe të merren me përvojën e të dashurit të tyre. Një terapist ofron mbështetje dhe trajnim në aftësi specifike për t'ju ndihmuar të mbështesni të dashurin tuaj. [45] X Burimi i hulumtimit Terapia e lidhjeve familjare përqendrohet në nevojat e anëtarëve të familjes veç e veç. Ai përqendrohet në ndihmën e anëtarëve të familjes të forcojnë aftësitë e tyre, të zhvillojnë strategji të përballimit dhe të mësojnë burime që ndihmojnë në promovimin e një ekuilibri të shëndetshëm midis nevojave të tyre dhe nevojave të të dashurit të tyre me BPD. [46] X Burimi i hulumtimit
Ballafaqimi me një të dashur që ka BPD
Kujdesu për veten. Mund të jetë e thjeshtë të përfshihesh aq shumë në përkujdesjen ndaj të dashurit tënd, sa të harrosh të kujdesesh për veten tënde. Shtë e rëndësishme të qëndroni të shëndetshëm dhe të pushoni mirë. Nëse jeni të privuar nga gjumi, në ankth ose nuk jeni kujdesur për veten tuaj, ju mund të keni më shumë të ngjarë t'i përgjigjeni personit tuaj të dashur me acarim ose zemërim. [47]
 • Bëni stërvitje Ushtrimi lehtëson ndjenjat e stresit dhe ankthit. Gjithashtu promovon ndjenjat e mirëqenies dhe është një teknikë e shëndetshme e përballimit. [48] X Burimi i hulumtimit
 • Ha mirë. Hani gjatë vakteve të rregullta. Hani një dietë të ekuilibruar mirë që përfshin proteina, karbohidrate komplekse dhe fruta dhe perime. Shmangni ushqimin e hedhurinave dhe kufizoni kafeinën dhe alkoolin. [49] X Uebfaqja e besueshme e Mayo Clinic Clinic nga një prej spitaleve kryesorë në botë Shkoni te burimi
 • Flini sa duhet. Mundohuni të shkoni në shtrat dhe të ngriheni në të njëjtën kohë çdo ditë, madje edhe gjatë fundjavave. Mos bëni aktivitete të tjera në shtrat, siç është puna në kompjuter ose shikimi i TV. Shmangni kafeinën para gjumit. [50] X Burimi i hulumtimit
 • Qetësohuni. Provoni meditim, yoga ose aktivitete të tjera relaksuese siç janë banjot me flluska ose shëtitjet me natyrë. Të kesh një të dashur me BPD mund të jetë stresues, prandaj është e rëndësishme të marrësh kohë për t'u kujdesur për veten tënde.
Ballafaqimi me një të dashur që ka BPD
Merreni seriozisht kërcënimet e vetë-dëmtimit. Edhe nëse më parë keni dëgjuar që i dashuri juaj të kërcënojë vetëvrasje ose të vetëvritet, është e rëndësishme që gjithmonë t’i merrni seriozisht këto kërcënime. 60-70% e njerëzve me BPD do të bëjnë vetëvrasje të paktën një herë në jetën e tyre, dhe 8-10% e tyre do të jenë të suksesshëm. Nëse i dashuri juaj kërcënon vetëvrasjen, telefononi 911 ose çojeni atë në dhomën më të afërt të urgjencës.
 • Ju gjithashtu mund të telefononi Lifelin Kombëtar të Parandalimit të Vetëvrasjeve në 1-800-273-8255. Sigurohuni që edhe i dashuri juaj të ketë këtë numër, kështu që ai / ajo mund ta përdorë atë nëse është e nevojshme.

Njohja e Karakteristikave të orderrregullimit të Personalitetit Kufitar (BPD)

Njohja e Karakteristikave të orderrregullimit të Personalitetit Kufitar (BPD)
Kuptoni se si diagnostikohet BPD. Një profesionist i trajnuar i shëndetit mendor do të përdorë kriteret në DSM-5 për të diagnostikuar çrregullimin e personalitetit kufitar. DSM-5 përcakton që për të marrë një diagnozë të BPD, një person duhet të ketë 5 ose më shumë nga sa vijon:
 • "Përpjekjet e furishme për të shmangur braktisjen e vërtetë ose të imagjinuar"
 • "Një model i marrëdhënieve ndërnjerëzore të paqëndrueshme dhe intensive të karakterizuara nga alternimi midis ekstremeve të idealizimit dhe zhvlerësimit"
 • "Distrregullim i identitetit"
 • "Impulsiviteti në të paktën dy fusha që janë potencialisht vetë-dëmtuese"
 • Sjellja përsëritëse e vetëvrasjeve, gjestet, apo kërcënimet, ose sjellja vetë-gjymtuese ”
 • "Paqëndrueshmëria afektive për shkak të një reaktiviteti të theksuar të humorit"
 • "Ndjenja kronike e zbrazëtisë"
 • "Inat i papërshtatshëm, zemërim intensiv ose vështirësi për të kontrolluar zemërimin"
 • "Ideja paranojake kalimtare, e lidhur me stresin ose simptoma të rënda disociuese"
 • Mos harroni se nuk mund të diagnostikoni domosdoshmërisht veten me BPD dhe nuk mund të diagnostikoni të tjerët. Informacioni i dhënë në këtë pjesë është vetëm për t'ju ndihmuar të përcaktoni nëse ju ose një i dashur mund të keni BPD
Njohja e Karakteristikave të orderrregullimit të Personalitetit Kufitar (BPD)
Kërkoni një frikë të fortë nga braktisja. Një person me BPD do të pësojë frikë dhe / ose zemërim të fortë nëse përballet me perspektivën e ndarjes nga një i dashur. Ai / ajo mund të shfaq sjellje impulsive, siç është vetëpërdorimi ose kërcënimi i vetëvrasjeve. [51]
 • Ky reaktivitet mund të ndodhë edhe nëse ndarja është e pashmangshme, e planifikuar tashmë, ose e kufizuar me kohë (p.sh., personi tjetër do të punojë). [52] X Burimi i hulumtimit
 • Njerëzit me BPD në përgjithësi kanë frikë shumë të forta për të qenë vetëm, dhe kanë një nevojë kronike për ndihmë nga të tjerët. Ata mund të frikësohen ose të fluturojnë në një tërbim nëse personi tjetër largohet edhe shkurtimisht ose është vonë. [53] X Burimi i hulumtimit
Njohja e Karakteristikave të orderrregullimit të Personalitetit Kufitar (BPD)
Mendoni për stabilitetin e marrëdhënieve ndërnjerëzore. Një person me BPD zakonisht nuk ka marrëdhënie të qëndrueshme me askënd për një periudhë të konsiderueshme kohe. Njerëzit me BPD nuk kanë tendencë të jenë në gjendje të pranojnë zona "gri" në të tjerët (ose shpesh, vetë). Pikëpamjet e tyre për marrëdhëniet e tyre karakterizohen nga të menduarit gjithçka ose asgjë, ku personi tjetër është ose i përsosur ose i keq. Njerëzit me BPD shpesh kalojnë nëpër miqësi dhe partneritete romantike shumë shpejt. [54]
 • Njerëzit me BPD shpesh idealizojnë njerëzit në marrëdhëniet e tyre, ose "i vendosin ata në një piedestal". Sidoqoftë, nëse personi tjetër shfaq ndonjë faj ose bën një gabim (ose madje duket se), personi me BPD shpesh do ta zhvlerësojë menjëherë atë person. [55] X Uebfaqja e besueshme e Mayo Clinic Clinic nga një prej spitaleve kryesorë në botë Shkoni te burimi
 • Një person me BPD zakonisht nuk do të pranojë përgjegjësi për problemet në marrëdhëniet e tij / saj. Ai / ai mund të thotë që personi tjetër "nuk u kujdes aq sa duhet" ose nuk kontribuoi sa duhet në marrëdhënie. Njerëz të tjerë mund ta perceptojnë personin me BPD si emocione "të cekëta" ose bashkëveprime me të tjerët. [56] X Burimi i hulumtimit
Njohja e Karakteristikave të orderrregullimit të Personalitetit Kufitar (BPD)
Konsideroni vetë-imazhin e personit. Njerëzit me BPD zakonisht nuk kanë një vetë-koncept të qëndrueshëm. Për njerëzit pa çrregullime të tilla të personalitetit, ndjenja e tyre e identitetit personal është mjaft e qëndrueshme: ata kanë një sens të përgjithshëm se kush janë, çfarë vlerësojnë dhe si mendojnë të tjerët për ato që nuk luhaten në mënyrë të egër. Njerëzit me BPD nuk e përjetojnë veten në këtë mënyrë. Një person me BPD zakonisht përjeton një vetë-imazh të shqetësuar ose të paqëndrueshëm që luhatet në varësi të situatës së tyre dhe me kë po bashkëveprojnë. [57]
 • Njerëzit me BPD mund të bazojnë mendimin e tyre për veten në atë që ata besojnë se të tjerët mendojnë për to. Për shembull, nëse një i dashur është vonë deri në një datë, personi me BPD mund ta marrë këtë si një shenjë se ai / ajo është një person "i keq" dhe jo i denjë për t'u dashur.
 • Njerëzit me BPD mund të kenë qëllime ose vlera shumë të rrjedhshme që ndryshojnë në mënyrë dramatike. [58] X Burimi i hulumtimit Kjo shtrihet në trajtimin e tyre me të tjerët. Një person me BPD mund të jetë shumë i sjellshëm një moment dhe i mbrapshtë, edhe për të njëjtin person. [59] X Burimi i hulumtimit
 • Njerëzit me BPD mund të përjetojnë ndjenja të forta të vetë-zemërimit ose pa vlerë, edhe nëse të tjerët i sigurojnë ata përkundrazi. [60] X Uebfaqja e besueshme e Mayo Clinic Clinic nga një prej spitaleve kryesorë në botë Shkoni te burimi
 • Njerëzit me BPD mund të përjetojnë tërheqje seksuale të luhatshme. Njerëzit me BPD kanë më shumë gjasa të raportojnë ndryshimin e gjinisë së partnerëve të tyre më të preferuar se një herë. [61] X Burimi i besueshëm PubMed Arkivi Qendror i Gazetës nga Institutet Kombëtare të Shëndetit të SH.B.A. Shkoni te burimi
 • Njerëzit me BPD zakonisht përcaktojnë vetë-konceptet e tyre në një mënyrë që devijojnë nga normat e kulturës së tyre. Shtë e rëndësishme të mbani mend që të merrni parasysh normat kulturore kur vlerësoni se çfarë konsideron si "koncept" normal "ose" të qëndrueshëm "të vetë-konceptit. [62] X Burimi i hulumtimit
Njohja e Karakteristikave të orderrregullimit të Personalitetit Kufitar (BPD)
Kërkoni për shenja të impulsivitetit të vetë-dëmtimit. Shumë njerëz janë impulsiv ndonjëherë, por një person me BPD do të përfshihet në sjellje të rrezikshme dhe impulsive rregullisht. Kjo sjellje zakonisht paraqet kërcënime serioze për mirëqenien, sigurinë ose shëndetin e tij / saj të përgjithshëm. [63] Kjo sjellje mund të jetë e vetme, ose mund të jetë në reagim ndaj një ngjarje ose përvoje në jetën e personit. Shembuj të zakonshëm të sjelljes së rrezikshme përfshijnë: [64]
 • Sjellja e rrezikshme seksuale
 • Drejtimi i pamatur ose intoksikues
 • Abuzim me substanca
 • Ushqimi i dyfishtë dhe çrregullime të tjera të ngrënies
 • Shpenzime të pamatur
 • Kumar i pakontrolluar
Njohja e Karakteristikave të orderrregullimit të Personalitetit Kufitar (BPD)
Konsideroni nëse shpesh ndodhin mendime ose veprime të vetë-dëmtimit ose vetëvrasjes. Vetë-gjymtimi dhe kërcënimet e vetë-dëmtimit, përfshirë vetëvrasjen, janë të zakonshme në mesin e njerëzve me BPD. [65] Këto veprime mund të ndodhin vetë, ose mund të ndodhin si një reagim ndaj braktisjes reale ose të perceptuar. [66]
 • Shembuj të vetë-gjymtimit përfshijnë prerjen, djegien, kruarjen ose marrjen e lëkurës.
 • Gjeste apo kërcënime vetëvrasëse mund të përfshijnë veprime të tilla si rrëmbimi i një shishe pilulash dhe kërcënimi për t’i marrë të gjitha.
 • Kërcënimet ose përpjekjet vetëvrasëse ndonjëherë përdoren si një teknikë për të manipuluar të tjerët në bërjen e asaj që dëshiron personi me BPD.
 • Njerëzit me BPD mund të ndjehen të vetëdijshëm se veprimet e tyre janë të rrezikshme ose dëmtuese, por mund të ndjehen plotësisht të paaftë për të ndryshuar sjelljen e tyre. [67] X Uebfaqja e besueshme e Mayo Clinic Clinic nga një prej spitaleve kryesorë në botë Shkoni te burimi
 • 60-70% e njerëzve të diagnostikuar me BPD do të bëjnë vetëvrasje në një pikë të jetës së tyre. [68] X Burimi i besueshëm Shërbimi Kombëtar i Shëndetit (UK) Sistemi i kujdesit shëndetësor publik në Mbretërinë e Bashkuar Shkoni te burimi
Njohja e Karakteristikave të orderrregullimit të Personalitetit Kufitar (BPD)
Vëzhgoni gjendjen shpirtërore të personit. Njerëzit me BPD vuajnë nga "paqëndrueshmëri afektive", ose humor të paqëndrueshëm ose "lëkundje humori". [69] Këto humor shpesh mund të zhvendosen dhe shpesh janë shumë më intensive se sa do të konsiderohej një reagim i qëndrueshëm.
 • Për shembull, një person me BPD mund të jetë i lumtur në një moment dhe të shpërthejë në lot ose një gjendje zemërimi tjetër. [70] X Burimi i hulumtimit Këto lëvizje të humorit mund të zgjasin vetëm disa minuta ose orë. [71] X Burimi i hulumtimit
 • Dëshpërimi, ankthi dhe nervozizmi janë shumë të zakonshme në mesin e njerëzve me BPD dhe mund të nxiten nga ngjarje ose veprime që njerëzit pa një çrregullim të tillë do t'i konsideronin të parëndësishëm. Për shembull, nëse terapisti i personit i thotë atij / ajo se ora e tyre e terapisë është pothuajse e mbaruar, personi me BPD mund të reagojë me një ndjenjë dëshpërimi dhe braktisjeje të fortë. [72] X Burimi i hulumtimit
Njohja e Karakteristikave të orderrregullimit të Personalitetit Kufitar (BPD)
Konsideroni nëse personi shpesh duket i mërzitur. Njerëzit me BPD shpesh shprehin ndjenjën sikur të jenë "bosh" ose tejet të mërzitur. Pjesa më e madhe e sjelljes së tyre të rrezikshme dhe impulsive mund të jetë një reagim ndaj këtyre ndjenjave. Sipas DSM-5, një person me BPD mund të kërkojë vazhdimisht burime të reja të stimulimit dhe eksitimit.
 • Në disa raste, kjo mund të shtrihet në ndjenjat edhe për të tjerët. Një person me BPD mund të mërzitet me miqësitë e tij ose marrëdhëniet romantike shumë shpejt dhe të kërkojë ngazëllimin e një personi të ri. [73] X Uebfaqja e besueshme e Mayo Clinic Clinic nga një prej spitaleve kryesorë në botë Shkoni te burimi
 • Një person me BPD madje mund të provojë të ndjehet sikur nuk ekziston, ose të shqetësohet se nuk është në të njëjtën botë si të tjerët. [74] X Burimi i hulumtimit
Njohja e Karakteristikave të orderrregullimit të Personalitetit Kufitar (BPD)
Shikoni shfaqje të shpeshta të zemërimit. Një person me BPD do të shfaqë zemërimin më shpesh dhe më intensivisht nga sa konsiderohet i përshtatshëm në kulturën e tij / saj. Ai / ai zakonisht do të ketë vështirësi ta kontrollojë këtë zemërim. Kjo sjellje është shpesh një reagim ndaj perceptimit që një mik apo anëtar i familjes është duke u dashuruar apo neglizhues. [75]
 • Zemërimi mund të paraqitet në formën e sarkazmës, hidhërimit të rëndë, shpërthimeve verbale ose tundjeve të temperamentit.
 • Zemërimi mund të jetë reagimi i paracaktuar i personit, madje edhe në situata kur emocione të tjera mund të duken më të përshtatshme ose logjike për të tjerët. Për shembull, një person që fiton një ngjarje sportive mund të përqendrohet me zemërim në sjelljen e konkurrencës së tij / saj sesa të shijojë fitoren. [76] X Burimi i hulumtimit
 • Ky zemërim mund të përshkallëzohet në dhunë fizike ose lufton. [77] X Uebfaqja e besueshme e Mayo Clinic Clinic nga një prej spitaleve kryesorë në botë Shkoni te burimi
Njohja e Karakteristikave të orderrregullimit të Personalitetit Kufitar (BPD)
Kërkoni paranojën. Një person me BPD mund të ketë mendime paranojake kalimtare. Këto shkaktohen nga stresi dhe zakonisht nuk zgjasin shumë, por ato mund të përsëriten shpesh. [78] Kjo paranojë shpesh është e lidhur me qëllimet ose sjelljet e njerëzve të tjerë.
 • Për shembull, një personi të cilit i është thënë një gjendje mjekësore mund të bëhet paranojak që mjeku po bashkëpunon me dikë për ta mashtruar.
 • Disociimi është një tendencë tjetër e zakonshme midis njerëzve me BPD. Një person me BPD që përjeton mendime disociuese mund të thotë se ndjehet sikur ambienti i tij / saj nuk është i vërtetë.
Njohja e Karakteristikave të orderrregullimit të Personalitetit Kufitar (BPD)
Shikoni nëse personi ka çrregullim stresi post-traumatik (PTSD). BPD dhe PTSD janë të lidhura fort, pasi të dy mund të lindin pas periudhave ose momenteve të traumës, veçanërisht në fëmijëri. PTSD karakterizohet nga goditje flash, shmangie, ndjenja të qenit "në skaj", dhe vështirësi në të kujtuar momentin (et) traumatik, midis simptomave të tjera. Nëse dikush ka PTSD, ka një shans të mirë që ata kanë edhe BPD, ose anasjelltas. [79]
Shouldfarë duhet të bëj nëse mendoj se kam BPD, por familja ime nuk do ta kuptojë?
Bisedoni me mjekun tuaj, pyesni ata për mundësitë tuaja të trajtimit dhe kërkoni prej tyre këshilla se si të bisedoni me familjen tuaj. Ata mund t'ju referojnë tek një profesionist i shëndetit mendor, dhe ai person madje mund të jetë i gatshëm t'ju ndihmojë të keni atë bisedë me prindërit tuaj. Nëse jeni fëmijë ose adoleshent dhe nuk mund të bëni takimin e mjekut tuaj, bisedoni me një mësues ose këshilltar në shkollë për shqetësimet tuaja. Ju gjithashtu mund të dëshironi t'i jepni familjes tuaj përfitimin e dyshimit. Ata mund të kuptojnë më shumë nga sa mendoni.
Si mund të marr dikë që ka BPD në terapi?
Sugjeroni terapi si një mënyrë e mundshme për të zgjidhur problemet specifike që ata kanë në jetën e tyre. Ndoshta tregoni atyre për përvojën tuaj pozitive me terapinë, ose një përvojë që dikush ka njohur. Mbani në mend se kjo është pothuajse gjithçka që mund të bëni, pasi nuk është e mundur të merrni dikë ndihmë nëse nuk e dëshirojnë atë.
A munden njerëzit me Disrregullim të Personalitetit Kufitar të dëmtojnë të tjerët?
Ata mund ta bëjnë këtë në një gjendje të tërbuar ose zemërimi, por në pjesën më të madhe ato nuk dëmtojnë të tjerët. Nëse shihni një person me BPD zemërohet, jepini atij hapësirë ​​të madhe.
A mund të shërohet BPD plotësisht?
Terapisti im më tha që BPD nuk është plotësisht i shërueshëm. Ai tha se BPD-të do të kenë gjithmonë betejat e tyre në aspekte të caktuara, por edhe pse nuk është e kurueshme, me terapinë e duhur, ju mund të mësoni të jetoni me betejat tuaja dhe të jetoni një jetë të lumtur.
Ndjej se kam BPD sepse i ndjej të gjitha këto simptoma, por kam shumë frikë të them ndonjë gjë. Doja të bëja vetëvrasje por shoqja ime arriti të më fliste jashtë. Unë nuk e di se çfarë të bëj.
Hapi i parë është të merrni këshillim dhe të merrni një diagnozë të BPD nëse profesionisti juaj shëndetësor vendos që të përmbushni kriteret. Jini të vetëdijshëm që BPD është gjithashtu shumë i ngjashëm me shumë profile të ndryshme të çrregullimit të shëndetit mendor, siç është depresioni, kështu që kjo mund të zgjasë ca kohë. Nëse ndiheni vetëvrasës, merrni ndihmë menjëherë nga një linjë telefonike e vetëvrasjes, numri i urgjencës (siç është 911 në Amerikë) ose shkoni në ER.
E dashura ime prej 1.5 vjeç ka BPD. Unë nuk kam qenë në dijeni për asgjë deri rreth 5 muaj më parë. Unë tani jam duke filluar të mësoj gjithçka mundem në lidhje me të dhe ndjehem sikur kanë ndodhur shumë gjëra negative, shkatërruese (disa faji im). A mund të zmbrapset kjo nëse mësoj se si të reagoj, në vend se të përpiqem të flas kuptim në të?
E kaluara nuk mund të ndryshohet. Sidoqoftë, nëse dëshironi të keni një marrëdhënie më të shëndetshme me të, ka shumë burime në internet. Unë do të rekomandoja të shikoni në aftësitë e DBT dhe të bisedoni me të për shqetësimet tuaja. Në përgjithësi, shumë përpjekje për të "biseduar kuptim" me dikë me BPD mund t'i bëjnë gjërat më keq në vend të më mirë. Personi me BPD mund të ndjehet i pavlefshëm ose si ndjenjat e tyre të vërteta nuk po kuptohen. Kështu që unë do të pajtohem që të bësh përpjekje për të mësuar se si të kuptosh dhe të reagosh ndaj emocioneve intensive të dikujt me BPD është një hap pozitiv në drejtimin e duhur. Mos harroni të merrni veten.
Unë mendoj se mund të kem çrregullim të personalitetit kufitar. Unë shpesh jam impulsiv, kam një numër marrëdhëniesh të paqëndrueshme dhe periudha të pazakonta zemërimi. Unë jam 12. Whatfarë duhet të bëj?
Ekziston një arsye që BPD zakonisht nuk diagnostikohet para 18 vjeç, thjesht mund të jenë hormonet dhe puberteti në moshën tuaj. Nëse vërtet mendoni se e keni atë, duhet të kërkoni ndihmë nga një terapist.
Unë e kam vetë-diagnostikuar veten se kam BPD. Unë kam simptoma më të mëdha, dhe miqtë e mi dhe familja e konfirmojnë këtë. A kam nevojë për një diagnozë? Jam i shqetësuar se një doktor mund të mos më marrë seriozisht.
Shtë më mirë që të kërkoni ndihmë nga një profesionist dhe të merrni një diagnozë aktuale. Pasi ta keni marrë atë, mjeku / terapisti / këshilltari juaj mund t'ju ndihmojë të krijoni mekanizma përballimi, t'ju ndihmojë të formoni një rrugë trajtimi dhe t'i referoheni llojeve të tjera të terapisë që mund t'ju ndihmojnë.
Ndjehem sikur gruaja ime prej 23 vjetësh ka BPD; ajo dëshiron kontroll të plotë të jetës sime dhe se si ne bashkëveprojmë me familjen, miqtë e tjerë etj. Unë jam duke kërkuar këshilla për veten time, por ajo nuk pranon të shohë që kjo terapi do t'i sjellë dobi asaj. II mendoj se mjafton. Çfarë mund të bëj?
Vetëm se ajo ka BPD nuk i jep asaj kontrollin e plotë të jetës suaj. Ju mund të vendosni kufij që ajo nuk mund t'i kapërcejë. Sa i përket terapisë, thjesht vazhdoni t'i kërkoni asaj të shkojë në terapi për problemet që keni; terapia e çifteve, nëse kjo do të ndihmojë. Nëse mendoni se ajo po bëhet mbingarkesë, uluni dhe thuajini asaj të tillë, por mbajini kufijtë tuaj të paprekur.
Si të veproj me dikë që është zemëruar?
Mënyra më e mirë për t'u përgjigjur është të qëndroni të qetë dhe të përpiqeni të shmangni reagimin me zemërim ose agresion vetë, pasi kjo mund ta përkeqësojë situatën. Në përgjithësi, ata me BPD kanë shpërthime të zemëruara që zgjasin vetëm një kohë të shkurtër, veçanërisht nëse janë në një mjedis të qetë. Ju mund ta inkurajoni personin që të bëjë një shëtitje ose të shkojë për një vrapim në një prizë shtesë për zemërimin e tij.
Merrni kohë për vetë-kujdes, pavarësisht nëse jeni person me BPD ose keni një të dashur me BPD.
Njerëzit me BPD mund të mos reagojnë gjithmonë jashtë me zemërim. Dëshpërimi dhe zemërimi i brendshëm për braktisjen e perceptuar mund të shihen si sjellje sulmuese, vetëpërmbajtëse dhe shenja agresive pasive ndaj ndjenjave të braktisjes. Kjo mund të çojë në humor depresion. Nëse e vini re këtë në një të dashur me BPD, mos u largoni dhe supozoni se do ta kapërcejnë atë. Njerëzit me BPD do të ndjehen të braktisur edhe nëse qëllimi juaj është t'u jepni atyre hapësirë. Edhe nëse nuk duket se duan të flasin me ju, sigurohuni që ju të ofroni mbështetjen tuaj dhe njoftoni ata që ata mund të flasin me ju në lidhje me atë nëse ata ndjehen si kjo.
Vazhdoni të jeni sa më mbështetës dhe emocionalisht të disponueshëm për të dashurin tuaj sa më shumë të jetë e mundur.
FDA nuk ka aprovuar asnjë ilaç për trajtimin e BPD. Ilaçet nuk mund të "kurojnë" BPD, por një profesionist mjekësor ose shëndetësor mendor mund të përcaktojë që ilaçet plotësuese mund të jenë të dobishme për të zvogëluar simptomat si depresioni, ankthi ose agresioni. [80]
Mos harroni se BPD nuk është "faji" juaj dhe nuk ju bën një person "të keq". Shtë një çrregullim i shërueshëm. [81]
Gjithmonë merrni seriozisht kërcënime të vetë-dëmtimit dhe vetëvrasjes. Nëse i dashuri juaj shpreh mendime vetëvrasëse ose planifikon të vetë-dëmtojë, telefononi 911 ose Lifelin Kombëtar të Parandalimit të Vetëvrasjeve në 1-800-273-8255.
fariborzbaghai.org © 2021