Si të merreni me një person bipolar

Disorderrregullimi bipolar është një sëmundje e rëndë mendore që mund të jetë konfuze për njerëzit e tjerë që të merren. Dikush me çrregullim bipolar mund të jetë aq i dëshpëruar sa të mos mund të dalë nga shtrati një ditë dhe më pas të duket kaq optimist dhe energjik ditën tjetër që askush nuk mund të vazhdojë. Nëse njihni dikë me çrregullim bipolar, atëherë mund të dëshironi të krijoni disa strategji për ta mbështetur dhe inkurajuar personin në mënyrë që të mund të shërohet nga kjo sëmundje. Vetëm sigurohuni që të mbani në mend kufijtë tuaj dhe të kërkoni ndihmë urgjente mjekësore nëse personi duket i dhunshëm ose vetëvrasës.

Ndihma për dikë me çrregullim bipolar

Ndihma për dikë me çrregullim bipolar
Watch për simptoma. Nëse personi tashmë është diagnostikuar me çrregullim bipolar, atëherë mund të dini të gjitha për simptomat e kësaj gjendje tashmë. Disorderrregullimi bipolar karakterizohet nga periudha manie dhe depresioni. Gjatë fazave maniake, dikush mund të duket se ka energji të pakufishme dhe gjatë fazave depresive, i njëjti person mund të mos dalë nga shtrati për ditë të tëra.
 • Fazat maniake mund të karakterizohen nga nivele të larta optimizmi ose nervozizmi, ide jorealiste për aftësitë e dikujt, të ndjeheni energjik megjithë pak gjumë, të flasin me shpejtësi dhe të shkojnë shpejt nga një ide në tjetrën, duke mos qenë në gjendje të përqendrohen, duke marrë vendime impulsive ose të dobëta, etj. dhe madje edhe halucinacion. [1] X Burimi i besueshëm Ndihmoni Ndihmën udhëheqësin e industrisë, jo-fitimprurëse, e përkushtuar për promovimin e çështjeve të shëndetit mendor Shkoni te burimi
 • Fazat depresive karakterizohen nga pashpresa, trishtimi, zbrazëtia, nervozizmi, humbja e interesit për gjëra, lodhja, mungesa e përqendrimit, ndryshimet e oreksit, ndryshimet në peshë, vështirësia në gjumë, ndjenja e pavlerë ose faji dhe konsiderimi i vetëvrasjeve. [2] X Burimi i besueshëm Ndihmoni Ndihmën udhëheqësin e industrisë, jo-fitimprurëse, e përkushtuar për promovimin e çështjeve të shëndetit mendor Shkoni te burimi
Ndihma për dikë me çrregullim bipolar
Konsideroni ndryshimet në llojet e çrregullimeve bipolare. Disorderrregullimi bipolar është i ndarë në katër nëntipe. Këto përkufizime mund të ndihmojnë praktikuesit e shëndetit mendor të identifikojnë çrregullimin nëse simptomat janë të buta ose të rënda. Katër nëntipet janë:
 • Disrregullimi bipolar I. Ky nëntip karakterizohet nga episodet maniake që zgjasin shtatë ditë ose që janë mjaft të rënda sa që personi ka nevojë për shtrimin në spital. Këto episode pasohen nga episodet depresive që zgjasin të paktën dy javë.
 • .Rregullimi bipolar II. Ky nëntip karakterizohet nga episodet depresive të ndjekura nga episodet e buta maniake, por këto episode nuk janë aq të rënda sa të garantojnë shtrimin në spital.
 • Orderrregullimi bipolar që nuk specifikohet ndryshe (BP-NOS). Ky nëntip është kur dikush ka simptoma të çrregullimit bipolar, por ato nuk i plotësojnë kriteret për një diagnozë bipolare I ose II.
 • Cyclothymia. Ky nëntip është kur dikush ka pasur simptoma të çrregullimit bipolar për dy vjet, por simptomat janë të buta.
Ndihma për dikë me çrregullim bipolar
Komunikoni shqetësimet tuaja. Nëse mendoni se dikush mund të vuajë nga çrregullimi bipolar, atëherë duhet të thoni diçka. Kur i afroheni personit, sigurohuni që ta bëni këtë nga këndvështrimi shqetësues dhe jo gjykimi. Mos harroni se çrregullimi bipolar është një sëmundje mendore dhe personi nuk mund të kontrollojë sjelljet e tyre. [3]
 • Mundohuni të thuani diçka të tillë, "Unë jam i interesuar për ju dhe kam vërejtur që keni qenë duke luftuar kohët e fundit. Unë dua që ju të dini se unë jam këtu për ju dhe dua të ndihmoj. "
Ndihma për dikë me çrregullim bipolar
Oferta për të dëgjuar. Dikush me çrregullim bipolar mund të ndjehet i ngushëlluar duke pasur dikë që është i gatshëm të dëgjojë se si ndihen. Sigurohuni që personi ta dijë se jeni të lumtur të dëgjoni nëse dëshiron të flasë.
 • Kur dëgjoni, mos e gjykoni personin ose mos provoni të zgjidhni problemet e tyre. Thjesht dëgjoni dhe ofroni një inkurajim të vërtetë. Për shembull, ju mund të thoni diçka si: «Duket sikur keni pasur një kohë vërtet të vështirë. Unë nuk e di se si ndjehesh, por unë kujdesem për ty dhe dua të të ndihmoj. "
Ndihma për dikë me çrregullim bipolar
Bëni një takim të mjekut. Personi mund të jetë i paaftë të bëjë një takim për veten e tij për shkak të simptomave të çrregullimit bipolar, kështu që një mënyrë për të cilën mund të ndihmoni është duke ofruar një takim për mjekun. [5]
 • Nëse personi është rezistent ndaj idesë për të kërkuar ndihmë për çrregullimin, atëherë mos u përpiqni t'i detyroni ato. Në vend të kësaj, ju mund të konsideroni të bëni një takim për personin tuaj që të ketë një kontroll të përgjithshëm shëndetësor dhe të shihni nëse personi ndihet i detyruar të pyesë mjekun për simptomat që ka pasur.
Ndihma për dikë me çrregullim bipolar
Inkurajoni personin të marrë ilaçe të përshkruara. Nëse personit i janë caktuar ilaçe për të ndihmuar në kontrollimin e simptomave të tyre bipolare, atëherë sigurohuni që t'i marrë ato ilaçe. Shtë e zakonshme që njerëzit me çrregullim bipolar të ndalojnë marrjen e medikamenteve të tyre, sepse ata ndjehen më mirë ose sepse u mungon të kenë faza maniake. [6]
 • Kujtojuni personit që medikamentet janë të domosdoshëm dhe që ndalimi i tyre mund t’i përkeqësojë gjërat.
Ndihma për dikë me çrregullim bipolar
Mundohuni të jeni të durueshëm. Edhe pse mund të ketë disa përmirësime në çrregullimin bipolar të personit pas një trajtimi disa muajsh, shërimi nga çrregullimi bipolar mund të zgjasë me vite. Mund të ketë edhe pengesa gjatë rrugës, kështu që përpiquni të jeni të durueshëm me personin tuaj ndërsa shërohen. [7]
Ndihma për dikë me çrregullim bipolar
Merrni kohë për veten tuaj. Mbështetja e dikujt që ka çrregullim bipolar mund të marrë një numër të madh për ju, kështu që sigurohuni që të merrni kohë për veten tuaj. [8] Sigurohuni që të keni ca kohë larg personit çdo ditë.
 • Për shembull, mund të shkoni në një klasë ushtrimesh, të takoni një mik për kafe ose të lexoni një libër. Ju gjithashtu mund të konsideroni të kërkoni këshilla për t'ju ndihmuar të merreni me stresin dhe tendosjen emocionale për të mbështetur dikë me çrregullim bipolar.

Ballafaqimi me Mania

Ballafaqimi me Mania
Jetë një prani qetësuese. Gjatë një episodi maniak, një person me çrregullim bipolar mund të rritet duke u stimuluar ose irrituar nga bisedat e gjata ose nga tema të caktuara. Mundohuni të flisni me personin në një mënyrë qetësuese dhe të mos përfshiheni në një diskutim ose diskutim të gjatë për diçka. [9]
 • Mundohuni të mos krijoni asgjë që mund të shkaktojë maninë e personit. Për shembull, ju mund të dëshironi të shmangni pyetjen për diçka që është stresuese për individin ose një qëllim që personi është përpjekur të arrijë. Në vend të kësaj, flasim për motin, një shfaqje televizive ose diçka tjetër që nuk ka gjasa të stresojë personin.
Ballafaqimi me Mania
Inkurajoni personin të pushojë shumë. Gjatë një faze maniake, personi mund të ndjehet sikur duhet vetëm disa orë gjumë për t'u ndier i qetë. [10] Sidoqoftë, të mos gjesh mjaftueshëm gjumë mund t'i përkeqësojë gjërat.
 • Mundohuni ta inkurajoni personin që të flejë sa më shumë që është e mundur gjatë natës dhe të bëjë gjumë gjatë ditës nëse është e nevojshme.
Ballafaqimi me Mania
Shkoni për shëtitje. Të bësh shëtitje me personin tënd gjatë episodeve maniake mund të jetë një mënyrë e mirë për t'i ndihmuar ata të përdorin energji të tepërt dhe të ofrojnë një mundësi të mirë për të dy nga ju të flasin gjithashtu. Mundohuni ta ftoni personin të shkojë në shëtitje me ju një herë në ditë ose të paktën disa herë në javë. [11]
 • Ushtrimi i rregullt mund të ndihmojë gjithashtu kur dikush ka simptoma depresioni, kështu që përpiquni të inkurajoni stërvitjen pa marrë parasysh se si është gjendja shpirtërore e personit.
Ballafaqimi me Mania
Watch për sjellje impulsive. Gjatë episodeve maniake, personi mund të jetë i prirur për sjellje impulsive të tilla si përdorimi i drogës, blerja e tepërt ose shkuarja në një udhëtim të gjatë. Mundohuni ta inkurajoni personin të mendojë pak më gjatë përpara se të bëni ndonjë blerje madhore ose të filloni një projekt të ri kur ato janë në mes të një episodi maniak. [12]
 • Nëse shpenzimi i tepërt shpesh është problem, atëherë mund ta inkurajoni personin të lërë kartat e kreditit dhe para shtesë në shtëpi kur goditen këto episode.
 • Nëse pirja ose përdorimi i drogës duket se e intensifikon situatën, atëherë mund ta inkurajoni personin të shmangë përdorimin e alkoolit ose substancave të tjera. [13] X Burimi i hulumtimit
Ballafaqimi me Mania
Mundohuni të mos merrni komente personalisht. Kur dikush është në mes të një periudhe maniake, ai mund të thotë gjëra të dëmshme ose të përpiqet të fillojë argumente me ju. Mundohuni të mos i merrni këto komente personalisht dhe mos u përfshini me argumente me personin. [14]
 • Kujtoni veten se këto komente janë për shkak të sëmundjes dhe nuk paraqesin se si ndihet vërtet personi.

Ballafaqimi me Depresionin

Ballafaqimi me Depresionin
Sugjeroni të punoni drejt një qëllimi të vogël. Gjatë një episodi depresiv, mund të jetë e vështirë për personin të arrijë qëllime të mëdha, kështu që caktimi i qëllimeve të vogla të menaxhueshme mund të ndihmojë. [15] Arritja e një qëllimi të vogël mund të ndihmojë gjithashtu që personi të ndjehet më mirë.
 • Për shembull, nëse personi është duke u ankuar se duhet të pastrojë tërë shtëpinë e saj, atëherë mund të sugjeroni të merreni me diçka të vogël si dollap apo banjë.
Ballafaqimi me Depresionin
Inkurajoni strategji pozitive për trajtimin e depresionit. Kur dikush është në depresion, mund të jetë joshëse të drejtoheni te mekanizmat negativ të përballimit, të tilla si alkooli, izolimi i vetvetes ose mos marrja e medikamenteve. Në vend të kësaj, përpiquni ta inkurajoni personin të përdor mekanizma pozitivë përballimi. [16]
 • Për shembull, ju mund të sugjeroni të thërrisni terapistin e tyre, të bëni pak ushtrime ose të përfshiheni në një hobi kur godet një humor depresiv.
Ballafaqimi me Depresionin
Siguroni një inkurajim të vërtetë. Inkurajimi i personit gjatë fazave depresive do t'i ndihmojë ata të dinë se dikush atje kujdeset. Sigurohuni që të shmangni premtimet ose të mbështeteni në klishe kur inkurajoni mikun ose personin tuaj.
 • Për shembull, mos thuaj, "Gjithçka do të jetë mirë", "Gjithçka është në kokën tënde" ose "Kur jeta të jep limon, bëj limonadë!" [17] X Burimi i hulumtimit
 • Në vend të kësaj, thoni gjëra si, "Unë kujdesem për ju", "Unë jam këtu për ju," "Ju jeni një person i mirë dhe jam i lumtur që jeni në jetën time." kushtuar promovimit të çështjeve të shëndetit mendor Shkoni tek burimi
Ballafaqimi me Depresionin
Mundohuni të krijoni një rutinë. Gjatë fazave depresive, personi mund të preferojë të qëndrojë në shtrat, të izolohet, ose thjesht të shikojë TV tërë ditën. Bëni më të mirën për të ndihmuar personin të krijojë një rutinë të përditshme në mënyrë që ata gjithmonë të kenë diçka për të bërë. [19]
 • Për shembull, mund të krijoni një kohë që personi juaj të ngrihet dhe të lahet, një kohë për të marrë postën, një kohë për të bërë një shëtitje dhe kohë për të bërë diçka argëtuese, si leximi i një libri ose luajtja e një loje.
Ballafaqimi me Depresionin
Watch për shenja që personi mund të jetë vetëvrasës. Gjatë fazave depresive, njerëzit janë më të prirur ndaj mendimeve të vetëvrasjes. Sigurohuni që të merrni seriozisht çdo koment për vetëvrasjen. [20]
 • Nëse personi po vepron vetëvrasës ose tregon se ka plane të vrasin veten dhe / ose të dëmtojnë të tjerët, atëherë telefononi shërbime urgjente për ndihmë. Mos u përpiqni të merreni me dikë që është vetëvrasës ose i dhunshëm në tuaj.
A mundet një person të ketë çrregullim bipolar, por gjithsesi të jetë i lumtur dhe pa menduar të vrasë veten?
Po. Jo të gjithë njerëzit me çrregullim bipolar kanë mendime vetëvrasëse, madje edhe në ciklet depresive të sëmundjes.
Farë duhet të bëj nëse një person që e njoh është duke pasur një episod manie apo depresioni, çfarë duhet të kërkoj nga operatori kur të kontaktoj shërbimet e urgjencës?
Episodet e manisë ose depresionit zakonisht zgjasin për disa javë, kështu që përveç nëse ekziston ndonjë rrezik i menjëhershëm, shërbimet e urgjencës nuk janë pika e duhur e kontaktit. Konsideroni të flisni me personin, të telefononi familjen dhe miqtë, ose mjekun ose psikologun. Nëse duhet të telefononi shërbimet e urgjencës, identifikoni veten, përshkruani situatën dhe arsyen që keni thirrur, dhe kërkoni kursin e rekomanduar të veprimit.
Pse nuk do të pranojë një person me çrregullim bipolar se ka një problem?
Zakonisht, njerëzve nuk u pëlqen të flasin për të metat e tyre sepse nuk duan të gjykohen ose janë të pasigurt për këtë. Nëse personi është diagnostikuar tashmë me çrregullim bipolar, ata me siguri e dinë që kanë një problem.
Shouldfarë duhet të bëj nëse një person bipolar më kërcënon gjatë një periudhe maniake?
Nëse jeni i shqetësuar për sigurinë tuaj, atëherë duhet të shkoni në polici. Nëse e njihni personin dhe nuk shqetësoheni për sigurinë tuaj personale, atëherë mund të përpiqeni të bisedoni me ta pasi të keni dalë nga periudha e tyre maniake dhe të shpjegoni se sjellja e tyre është e papranueshme. Pastaj, njoftoni ata se nëse vazhdojnë, do t'ju duhet të telefononi policinë.
Si mund të testohen për të parë nëse jam bipolar?
Asnjëherë mos u përpiqni të trajtoni vetë dhunën ose kërcënimet e vetëvrasjeve! Thirrni shërbime urgjente për ndihmë.
Mos e hidhni poshtë sjelljen e personit ose mos thoni "E gjitha është në kokën tuaj". Mos harroni se çrregullimi bipolar është një sëmundje mendore dhe personi nuk mund të kontrollojë mënyrën se si ndjehen.
fariborzbaghai.org © 2021